Οικιακό εργαστήριο

Μπράβο Νίκο, η καθαριότητα είναι μεγάλη υπόθεση!
Νομίζω ότι εάν αφήσεις την σακούλα στη σκούπα τότε τα οποία μικροσωματίδια περνάνε προς αυτήν θα παραμένουν στη σακούλα και δεν θα φτάνουν στο φίλτρο, για κανε μια δοκιμή.

• Like
Reactions: nikfor
Ωραιος Νίκο
Εκεί που ενώνονται τα δύο σπυράλ, θα σου ψιλοκρατάει χοντρά σκουπίδια...
Με κοπανήμα θα τα ρουφάει.

σας ευχαριστώ :)

Ωραιος Νίκο
Εκεί που ενώνονται τα δύο σπυράλ, θα σου ψιλοκρατάει χοντρά σκουπίδια...
Με κοπανήμα θα τα ρουφάει.

Πάνο, μέσα από τη μούφα, τα 2 σπιράλ είναι σαν να μην υπάρχει ένωση (σχεδόν)
Δηλαδή, τα έκοψα εντελώς κάθετα και τα έσπρωξα ώστε να ακουμπάει το ένα το άλλο σαν να ήταν ενιαίος σωλήνας.
Τώρα βέβαια δεν είμαι και σίγουρος πως πέτυχε (δεν μπορώ να δω) και ίσως εκεί ακριβώς στην ένωση να κρατάει κάτι, προς το παρόν πάντως δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο.

• Like
Reactions: panoss1
Νίκο, ωραία υλοποίηση και κυρίως ωραία παρουσίαση (αποθηκεύτηκε). Ευχαριστούμε.

• Like
Μπράβο Νίκο, η καθαριότητα είναι μεγάλη υπόθεση!
Νομίζω ότι εάν αφήσεις την σακούλα στη σκούπα τότε τα οποία μικροσωματίδια περνάνε προς αυτήν θα παραμένουν στη σακούλα και δεν θα φτάνουν στο φίλτρο, για κανε μια δοκιμή.

Ναι, σωστή η ιδέα σου αρκεί η σακούλα να μην κόβει σημαντική ροή αέρα.

Οπότε, προχώρησα σε ένα άκρως επιστημονικό πείραμα 😅 :ROFLMAO: :p

Διάλεξα ένα ξύλο και πρόσθεσα μερικά βάρη που να μπορεί να τα σηκώσει οριακά η σκούπα (χωρίς να της έχω βάλει τη σακούλα).
Μετά, έβαλα μια καινούργια σακούλα στη σκούπα και επανέλαβα το επιστημονικότατο πείραμα και ... δεν είδα κάποια διαφορά.

unnamed (1).jpeg

ΟΚ, δεν μπορεί, θα υπάρχει κάποια διάφορα, αλλά όχι τόση που να είναι εύκολα αντιληπτή.

Άρα η πρότασή σου είναι σωστή, αφού έτσι θα έχω πάντα και καθαρό κάδο στη σκούπα και καθαρό φίλτρο που θα θέλει πλύσιμο πολύ πιο αραιά :) (y)

Μου αρεσουν αυτες οι επιστημονικες τεκμηριωσεις :)

Σωστη η προταση του Γιωργου που υιοθετηθηκε απο τον Νικο μετα απο την απαραιτητη τεκμηριωση της αποτελεσματικης λειτουργιας!

Τοποθετηθηκε και το τελευταιο εργαλειο παγκου που ηθελα εδω και καιρο.

Η αλλαγη και ρυθμιση της κορδελας στις πριονοκορδελες ειναι μια απλη αλλα απιστευτα βαρετη και χρονοβορος διαδικασια, ιδιως αν υπαρχει μεγαλη χρηση και πρεπει οι κορδελες διαφορετικου πλατους να εναλλασσονται συχνα. Το ιδανικο ειναι να υπαρχει μια πριονοκορδελα για καθε κορδελα...

Στα δεξια το τελευταιο αποκτημα στερεωμενο στον παγκο!
ZjMBc8D.jpg

Τωρα i am very happy διοτι υπαρχει μια πριονοκορδελα που φοραει την bimetal κορδελα, μεγαλης αντοχης, 6μμ πλατος, και κοβει ολα τα υλικα.
Επιπλεον υπαρχει μια πριονοκορδελα που φοραει την μοναδικη υπερλεπτη λαμα, 1.2μμ πλατος, η οποια αντικαθιστα ουσιαστικα μια σεγα παγκου.
Τελος υπαρχει και μια πριονοκορδελα που φοραει την standard κορδελα της Proxxon, 5μμ η 3.5μμ πλατος, η οποια θα συνεργαζεται με την παραπανω.

Εδω η οικογενεια!
Αριστερα κατω η πριονοκορδελα με την bi-meta κορδελα, στη μεση με την super thin κορδελα και δεξια με την standard κορδελα.
RLGHvol.jpg

Αυτά και εάν είναι όμορφα πράγματα...!!!
Από το να αλλάζεις πριονοκορδελα κάθε τόσο έχεις από μια σε καθε μια...!!!

• Like
Reactions: Χιωτης
ωραιος!
αλλά αφου εχεις δυο ιδιες στον ιδιο παγκο, γιατι δεν τις εβαλες προσωπο με προσωπο να βαλεις τα δυο τραπεζια σχεδον να αγγιζονται και ετσι να εκμεταλευτεις διπλο πλατος σε επιφανεια?

Ναι, σωστή η ιδέα σου αρκεί η σακούλα να μην κόβει σημαντική ροή αέρα.

Οπότε, προχώρησα σε ένα άκρως επιστημονικό πείραμα
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω με το επιστημονικό πείραμα
Την λέξη κλειδί την είπες μόνος σου: "ροή"
Αρα, όποιος συνάδελφος διαθέτει ένα τέτοιο οργανο (ανεμόμετρο ίσως?) που μετρά την ταχύτητα?, ροή? Του αέρα, μπορεί να μας διαφωτισει πιο τεκμηριομένα θα έλεγα.
Εσυ ουσιαστικά μηδένησες την ροή...

• Like
Thanks guys!

H τοποθετηση των πριονοκορδελων χωροταξικα ειχε μελετηθει πολυ πριν να ερθει η τριτη κορδελα.
Bολευει πολυ αυτη η διαταξη για τις κατασκευες μου συν το γεγονος οτι μοιραζονται ιδανικα τον ιδιο φωτισμο led.

.
Βάση για το παγκοπρίονο της Parkside

Η σιδερένια βάση με την οποία έρχεται το συγκεκριμένο παγκοπρίονο είναι μια χαρά και σταθερή, αλλά τρώει πολύ χώρο.

Έχω αναφέρει ξανά πως το μικρό μου εργαστήριο είναι μόλις 7 τετραγωνικά και να μένει τόσος χώρος - που τρώει η βάση - ανεκμετάλλευτος, είναι απαράδεκτο.
Και εκτός από αυτό, ήθελα κάτι που να τσουλάει, ώστε να μπορώ να το βάζω κάθε φορά στην κατάλληλη θέση, αφού χρησιμοποιώ τους υπάρχοντες πάγκους σαν προέκταση του παγκοπρίονου.

Η βασική ιδέα είναι:
  • Το παγκοπρίονο να κάτσει πάνω στη βάση, αλλά να εγκλωβιστεί στην πάνω επιφάνεια ώστε να μην κουνιέται
  • Από κάτω να έχει ένα συρταράκι που θα μαζεύεται το πριονίδι που δεν μαζεύει η σκούπα
  • Να υπάρχουν 2 ευρύχωρα συρτάρια
  • Να έχει ρόδες

Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή.
  • Κόντρα Πλακέ δεν βρήκα, οπότε αρκέστηκα στο 15mm OSB. Εντάξει, δεν υπήρξε πρόβλημα πάντως.
  • Μπήκε παντού μπόλικη κόλλα και βίδες, έγινε πραγματικά στιβαρό.
  • Έγιναν και τα διάφορα ανοίγματα για να χωνευτεί καλά το εργαλείο στην επιφάνεια και ταυτόχρονα να μην βρίσκουν οι βάσεις της προέκτασης της δεξιάς βάσης και να μη χαθεί η τρύπα για την ηλεκτρική σκούπα.
  • Μπήκαν και οι διπλές ρόδες της Parkside που έχουν και φρένα.

001.jpg

Το βασικό ήταν να έρθει η πάνω επιφάνεια του εργαλείου περασιά με τους υπάρχοντες πάγκους , οπότε εκεί ήθελε πολλή προσοχή στα μετρήματα.

002.jpg

Για τα συρτάρια χρησιμοποιήθηκε MDF με κόλλα και βίδες. Και αυτά καλά έγιναν
Μπήκαν και τηλεσκοπικοί οδηγοί μπίλιας με φρένα.

Επειδή το Parkside ρίχνει αρκετό πριονίδι στο πάτωμα, σκέφτηκα πως στην επιφάνεια που θα κάτσει το παγκοπρίονο να ανοίξω γρίλιες με το ρούτερ , για να πέφτει το πριονίδι σε ένα μικρό συρόμενο συρταράκι, ώστε να μαζεύεται εύκολα.
Όπως δηλαδή το συρταράκι που έχουν τα τζάκια για να μαζεύεται η στάχτη.

003.jpg

Κόπηκαν και μονταρίστηκαν τα κούτελα των συρταριών από λίγο ΚΠ 15mm που είχα για να είναι κάπως πιο όμορφο. (δειγματολόγιο ξυλείας έγινε αυτό το έπιπλο :ROFLMAO: )

004.jpg

Καλή η ιδέα με το συρταράκι που θα μάζευε το πριονίδι στα λόγια, αλλά όπως βλέπετε, στην πράξη δεν δούλεψε. :confused:
Ελάχιστο πριονίδι έπεσε εκεί μέσα. Εντάξει, εκ των υστέρων μου φάνηκε λογικό που δεν δούλεψε. Δεν πειράζει.

005.jpg

Ξέχασα να αγοράσω χερούλια για τα συρτάρια, οπότε έφτιαξα δυο από μεγάλη καβίλια και βίδες (βιομηχανικής αισθητικής 😛 )

006.jpg

Τελικά έγινε καλό και πρακτικό.
Κυλάει εύκολα και πάει και "κολλάει" κάθε φορά δίπλα στον πάγκο που βολεύει για ο μέγεθος των ξύλων που κόβω.
Ο χώρος από κάτω του εκμεταλλεύτηκε πολύ καλά και γενικά για ένα μικρό οικιακό εργαστήριο πιστεύω πως είναι πιο ταιριαστό από εκείνη τη μεγάλη σιδερένια βάση που είχε

007.jpg

Αν θέλει κάποιος να το επιχειρήσει και έχει κάποιες απορίες, μετά χαράς να βοηθήσω αν μπορώ 🙂

Πολύ καλή δουλειά έκανες. (y)
Νομίζω ότι για να μαζέψει πριονίδι πρέπει να έχει όσο γίνεται μεγαλύτερο άνοιγμα ώστε να πέφτει κάτω το πριονίδι.

• Like
Πολυ ωραια δουλειά, μπραβο φιλε (y)

Βαλε ενα επιπλεον ρεταλακι στον προφυλακτηρα του sled (για τα δαχτυλα)
Βαλε καβιλιες ή μεταλλικο σωληνακι ως αποστατες στα χερουλια

• Like
Πολυ ωραια δουλειά, μπραβο φιλε (y)

Βαλε ενα επιπλεον ρεταλακι στον προφυλακτηρα του sled (για τα δαχτυλα)
Βαλε καβιλιες ή μεταλλικο σωληνακι ως αποστατες στα χερουλια

Ευχαριστώ :)

(αν και προσπαθώ, δεν καταλαβαίνω αυτό που προτείνεις. Εννοείς για έξτρα προστασία για τους αντίχειρες; Αν έχεις κάποια φωτογραφία με κάτι παρόμοιο θα με βοηθούσες να καταλάβω καλύτερα).