Οικιακό εργαστήριο

Σώτο σκέψου την άνοψη του σκελετού.
Ένας σκελετός τραπεζιού με 2 ενδιάμεσες τραβέρσες με κενά μεταξύ τους για μπαίνουν σφιγκτήρες. Δεν μπορώ να σου το κάνω τώρα σχηματικά αλλά καταλαβαίνεις φαντάζομαι τι εννοώ πάνω κάτω.

Αχ βρε Νικόλα , αχ...ορκιστηκα να μην ξανασχολιασω αλλα δεν μπορω να σε αφήσω να κανεις πατάτα αγόρι μου . Το OSB ειναι ότι πιο ακατάλληλο για πάγκο . Ειναι ανάγλυφο και με τον καιρο θα γίνει περισσότερο . Δεν παίρνει τριψιμο γιατι πολυ απλα θα του χαλασεις το εξωτερικό φιλμ και γενικα ΔΕΝ τριβεται και στα σημεία κοπής ειναι εύκολο να ξεφτυσει , να φεύγουν κομμάτια (μην λες ότι ειναι πιο δυνατά τα σοκορα του απο κόντρα πλακε δεν ισχύει) . Για επιφάνεια πάγκου (ειδικα για επεξεργασία ξύλου) απαιτείται λεία-επίπεδη επιφάνεια , χίλιες φορές κόντρα πλακε MDF ακόμα και μελαμινη παρά OSB . Δεν ξέρω τι σου είπε και πως σε παραμυθιασε ο εμπορας , τον ρωτησες αν εχει βάλει σε κανέναν πάγκο ; Κατέχει γενικα απο κατασκευές ή ασχολείται μονο με το εμπόριο ; Έλεος , ούτε καν για πλάτη εργαλείων δεν κανει , η πλάτη πρέπει να ειναι μονοχρωμη σε ουδέτερο χρώμα για μεγαλυτερη διαύγεια των εργαλείων και πιο ξεκούραστη στο μάτι . Και πες ότι για πλάτη το τρως στην ανάγκη , για επιφάνεια πάγκου με τίποτα...έλεος.. Έχεις ξαναβαλει καβιλιες σε OSB που ειναι ενα ανομοιο στο σύνολο του υλικο ; Τι σχέση εχει η τοιχοποιια με OSB που χρησιμοποιούν για μόνωση και λόγο φθηνού υλικού στην Αμερική (3-4 το φύλλο) με έναν πάγκο εργασίας ; Τα έχεις μπερδεμενα στο μυαλο σου ..
Σκέψου και ψάξου πριν προχωρησεις το πλάνο που αναφέρεις , θα το μετανοιωσεις στην πορεία...

Νίκο κ εγώ θα συμφωνήσω με τον Ηλία. Ξανακέψου το. Εγώ στον πάγκο μου έβαλα διπλό (σάντουιτς) κόντρα πλακέ, κ επειδή τον ήθελα ακόμα πιο κρύο κόλλησα πάνω laminate. Ότι κ να αποφασίσεις, φαίνεται να γίνεται φοβερός!

Αχ βρε Νικόλα , αχ...ορκιστηκα να μην ξανασχολιασω αλλα δεν μπορω να σε αφήσω να κανεις πατάτα αγόρι μου . Το OSB ειναι ότι πιο ακατάλληλο για πάγκο . Ειναι ανάγλυφο και με τον καιρο θα γίνει περισσότερο . Δεν παίρνει τριψιμο γιατι πολυ απλα θα του χαλασεις το εξωτερικό φιλμ και γενικα ΔΕΝ τριβεται και στα σημεία κοπής ειναι εύκολο να ξεφτυσει , να φεύγουν κομμάτια (μην λες ότι ειναι πιο δυνατά τα σοκορα του απο κόντρα πλακε δεν ισχύει) . Για επιφάνεια πάγκου (ειδικα για επεξεργασία ξύλου) απαιτείται λεία-επίπεδη επιφάνεια , χίλιες φορές κόντρα πλακε MDF ακόμα και μελαμινη παρά OSB . Δεν ξέρω τι σου είπε και πως σε παραμυθιασε ο εμπορας , τον ρωτησες αν εχει βάλει σε κανέναν πάγκο ; Κατέχει γενικα απο κατασκευές ή ασχολείται μονο με το εμπόριο ; Έλεος , ούτε καν για πλάτη εργαλείων δεν κανει , η πλάτη πρέπει να ειναι μονοχρωμη σε ουδέτερο χρώμα για μεγαλυτερη διαύγεια των εργαλείων και πιο ξεκούραστη στο μάτι . Και πες ότι για πλάτη το τρως στην ανάγκη , για επιφάνεια πάγκου με τίποτα...έλεος.. Έχεις ξαναβαλει καβιλιες σε OSB που ειναι ενα ανομοιο στο σύνολο του υλικο ; Τι σχέση εχει η τοιχοποιια με OSB που χρησιμοποιούν για μόνωση και λόγο φθηνού υλικού στην Αμερική (3-4 το φύλλο) με έναν πάγκο εργασίας ; Τα έχεις μπερδεμενα στο μυαλο σου ..
Σκέψου και ψάξου πριν προχωρησεις το πλάνο που αναφέρεις , θα το μετανοιωσεις στην πορεία...

1) Γιατί ορκίστηκες να μην σχολιάσεις Ηλία?

2) Το πολύ πολύ αν δεν μου κάνει το αλλάζω στην πορεία. Μελαμίνη υπάρχει άφθονη και το περίσσιο OSB το βάζω στον υπόλοιπο τοίχο. ;-)

Ο έμπορας τα είχε όλα και μου είπε ότι αν δεν θέλω να δώσω χρήματα μπορώ να πάρω αυτό. Θα μου έλεγε εξ αρχής ότι δεν κάνει και τέλος. Δεν είχε κάποιο συμφέρον. Μια χαρά επαγγελματίας είναι και ασχολείται πολλά χρόνια.
Η κύρια πλάτη εργαλείων είναι μεταλλική όπως ξέρεις, αυτή πιο πολύ για επένδυση τοίχου θα είναι αλλά θα έχει κάποια ξυλουργικά πάνω (όπως πχ γυαλόχαρτα, πριονάκια κλπ).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Νίκο κ εγώ θα συμφωνήσω με τον Ηλία. Ξανακέψου το. Εγώ στον πάγκο μου έβαλα διπλό (σάντουιτς) κόντρα πλακέ, κ επειδή τον ήθελα ακόμα πιο κρύο κόλλησα πάνω laminate. Ότι κ να αποφασίσεις, φαίνεται να γίνεται φοβερός!

Νικ, όπως απάντησα και στον Ηλία αν δω ότι δεν κάνει θα βάλω μελαμίνη, άλλωστε υπάρχει άφθονη στον φίλο μου, δεν χάνω κάτι στην ουσία ;-).
Το πολύ θα γίνει επένδυση στον τοίχο που ήθελα εξ αρχής! :)

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας! :)

Δείτε και έναν ωραίο πάγκο με επένδυση OSB:

ωραίος ο πάγκος, 2 ερωτήσεις μόνο έχω:
./. το κάτω ράφι είναι κόντρα πλακέ? (δεν το ξεχωρίζω στην φώτο)
./. αυτή η τάβλα που έχει μπροστά στην πρόσοψη και την φέρνει περασιά με το osb δεν είναι ενοχλητική ?

Σώτο είναι μελαμίνη άνευ επένδυσης το ράφι.
Εμένα δεν με χαλάει ιδιαίτερα αν και ο δικός μου πάγκος δεν θα έχει και πολύ σχέση με αυτόν που βλέπεις, απλά τον έβαλα για την επένδυση OSB που λέγαμε πριν.
Ειναι ωραίος πάντως και αυτός και ιδιαίτερα ανθεκτικός.

Εγώ ήμουν ο πρώτος που τα είπα αλλά σταμάτησα.
Ηλία πρέπει να κάνουμε και κανένα λάθος να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Θα το δει όταν πάει να τριψει ένα σοκορο πρώτα πρώτα.

Καλημερα δείχνει ωραιος, δεν ξερω απο αντοχή υλικού, αλλα απο ομορφιά ειναι μια χαρα ... Μια ιδεα αν επιτρέπεις ... Μηπως την μπάζα που εβαλες περασια, επρεπε να την βαλεις 3-4 πόντους πιο μεσα για να εχεις ψωμί να πιάσεις κανενα σφικτηρα αν χρειαστει ?? .... Το λεω γιατι και στον δικο μου ετσι το εκανα και ειναι πολυ βολικό.

Εγώ ήμουν ο πρώτος που τα είπα αλλά σταμάτησα.
Ηλία πρέπει να κάνουμε και κανένα λάθος να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Θα το δει όταν πάει να τριψει ένα σοκορο πρώτα πρώτα.

Σωστός! :)
Δεν είναι ανεπανόρθωτο λάθος. Σημασία έχει ένας σταθερός σκελετός και από εκεί και πέρα όλα είναι εύκολα.
Άλλωστε μόνο η πάνω επιφάνεια έχει σημασία, αν δω ότι δεν με καλύπτει το OSB θα πάω σε μελαμίνη που έχει ο φίλος μου ο μαραγκός να μου δώσει.
Το OSB πάντα χρειάζεται άλλωστε.

Μην εκνευρίζεστε με τις επιλογές μου, όλοι όσοι με ξέρουν μου κάνουν υποδείξεις παρατηρήσεις για τον τρόπο που εργάζομαι και με αυτά που δημιουργώ. Είμαι σχεδόν 1.5 χρόνο στο κουρμπέτι και η βελτίωση μου είναι θεαματική όπως φαίνεται (δεν ήξερα τι είναι πριόνι...), φυσικά έχω ακόμα πολλά να μάθω και συνεχώς μαθαίνω οπότε μην με παρεξηγείτε.
Είμαι μικρός και πεισματάρης αλλά το αποβάλω σιγά σιγά.

Τώρα θα κάνω μία δοκιμή και αν δεν πετύχει θα ακολουθήσω αυτό που μου λέτε εσείς. Απλό δεν είναι? :)

Καλημερα δείχνει ωραιος, δεν ξερω απο αντοχή υλικού, αλλα απο ομορφιά ειναι μια χαρα ... Μια ιδεα αν επιτρέπεις ... Μηπως την μπάζα που εβαλες περασια, επρεπε να την βαλεις 3-4 πόντους πιο μεσα για να εχεις ψωμί να πιάσεις κανενα σφικτηρα αν χρειαστει ?? .... Το λεω γιατι και στον δικο μου ετσι το εκανα και ειναι πολυ βολικό.

Φίλε μου δεν είναι ο δικος μου αυτός!!! :)

Εγώ ένα μικρό κενό θα το αφήσω αλλά έχω ειδικό μέρος του πάγκου όπου θα πιάνω τα επεξεργαζόμενα τεμάχια ;-) Ευχαριστώ πάντως για την υπόδειξη.

Δεν τίθεται θέμα εκνευρισμό ρε Νικόλα!!!
Εμείς είτε κάνεις λάθος είτε όχι φιλαράκια θα ειμαστε!!!!!!!!!!!!!
Απλά όπου μπορούμε να προλάβουμε ένα λάθος οφείλουμε να το πούμε!!!

Δεν τίθεται θέμα εκνευρισμό ρε Νικόλα!!!
Εμείς είτε κάνεις λάθος είτε όχι φιλαράκια θα ειμαστε!!!!!!!!!!!!!
Απλά όπου μπορούμε να προλάβουμε ένα λάθος οφείλουμε να το πούμε!!!

Και εγώ βλέπεις ότι προσπαθώ να δικαιολογήσω και τα αδικαιολόγητα όμως!! :p
Θα δοκιμάσω και θα βγάλω το συμπέρασμα.
Πλέον δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αφού το πήραμε το OSB!!! :)

Φιλε Νίκο προχωρά οπως εσυ νομιζεις ... Απο τα λαθη μας μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Εγω ασχολουμε πολλα χρονια αλλα εχω κανει θεαματική βελτίωση με τα βιντεάκια που χαζεύω απο το web ... Βλεπω λαθη και σωστα σε κατασκευές και ανοίγει το μυαλο μου ...

Βρε μπαγασα τωρα μιλησες to the point... Αυτο το εγωιστικο πείσμα σου να μην είχες που δικαιολογεις τα αδικαιολόγητα και ολα τα κουλά ενώ το βλέπεις ότι ειναι λάθος...

Βρε μπαγασα τωρα μιλησες to the point... Αυτο το εγωιστικο πείσμα σου να μην είχες που δικαιολογεις τα αδικαιολόγητα και ολα τα κουλά ενώ το βλέπεις ότι ειναι λάθος...

Και εσύ αφού ξέρεις τι είμαι τι επιμένεις?
Σχολίαζε και εγώ που θα πάει θα καταλάβω!!! :P
Θα δούμε αυτές τις μέρες πως θα πάει η δουλειά.
Σήμερα θα έχω τελειώσει τον μετακινούμενο πάγκο οπότε θα φανεί αυτό που λες, αν και σε αυτόν πάνω μόνο το φαλτσοπρίονο θα μπει και από κάτω το δισκοπρίονο πάγκου...
Μέχρι στιγμής μου έχει βγει πολύ καλό και με καλές ενώσεις, το βραδάκι θα το βάλω και εδώ γιατί ακόμα έχει λίγο για να τελειώσει!

Απάντηση: Re: Οικιακό εργαστήριο

Θα δοκιμάσω και θα βγάλω το συμπέρασμα.
Πλέον δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα αφού το πήραμε το OSB!!! :)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Να μην προσπαθουμε ομως να εφευρουμε το τροχο απο την αρχη...
Ολοι οι αξιολογοι, και μη θα ελεγα, παγκοι ειναι φτιαγμενοι ετσι που τουλαχιστον η πανω επιφανεια ειναι με κοντρα πλακε. Οποτε αυτο κατι λεει...

Re: Απάντηση: Re: Οικιακό εργαστήριο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ακριβώς!!!
Ταιριάστό παράδειγμα ο Μυτόνγκας!

Να μην προσπαθουμε ομως να εφευρουμε το τροχο απο την αρχη...
Ολοι οι αξιολογοι, και μη θα ελεγα, παγκοι ειναι φτιαγμενοι ετσι που τουλαχιστον η πανω επιφανεια ειναι με κοντρα πλακε. Οποτε αυτο κατι λεει...

Δεν είναι έτσι βρε Νεκ.
Δες λίγο τον άλλο που σου έδειξα από OSB.
Ο ίδιος ο Κώστας μου είπε ότι το OSB είναι καλό για τέτοια χρήση, εξαρχής θα μου έλεγε πάρε μόνο κόντραπλακε και του είπα και τι θέλω να κάνω πάνω στον πάγκο.
Άλλωστε για να μην μακρολογούμε, στο μεγαλύτερο μέρος του πάγκου θα υπάρχουν πάνω εργαλεία (δισκοπρίονο, φαλτσοπρίονο, κολωνάτο, ταινειολειαντήρας, δίδυμος τροχός και μία μικρή μόρσα).
Οπότε το ωφέλιμο μέρος του πάγκου θα είναι καμιά 1.5 άντε 2 μέτρα στην καλύτερη.

Θα δοκιμάσω και θα δω και όπως σας είπα ήδη θα ξέρω σήμερα αν κάνει ή όχι, οπότε λίγες ώρες ακόμα υπομονή!

Και κάτι ακόμα που διάβασα τώρα στο internet και δεν σας το επισήμανα.

Διαβάζω ότι όντως δεν είναι το καταλληλότερο υλικό για πάγκους αλλά εχω να πω τα εξής:
Οι περισσότεροι λένε ότι έχει θέμα με την υγρασία και γι αυτό καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε πολύ σε τέτοιες εφαρμογές.
Ωστόσο για να σας πω τι μου είπε και ο έμπορος (Κώστας). Μου πρότεινε το συγκεκριμένο OSB γιατί είναι 3ης γενιάς και είναι αδιάβροχο, οπότε δεν έχει θέμα με υγρασίες κλπ.
Οπότε θεωρητικά αν δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα παρά μόνο στο πόσο λεία είναι η επιφάνεια (σε λίγες ώρες το αποτέλεσμα)!

Λοιπόν βάλε το osb και πάρε ένα πολύ ψιλό κόντρα πλακέ και βάλτο από πάνω.

Εγώ για φθηνό πάγκο έχω βάλει mdf το οποίο είναι πολύ καλό μέχρι να σου πέσει πάνω οποιοδήποτε υγρό και να φουσκωσει.

Λοιπόν βάλε το osb και πάρε ένα πολύ ψιλό κόντρα πλακέ και βάλτο από πάνω.

Εγώ για φθηνό πάγκο έχω βάλει mdf το οποίο είναι πολύ καλό μέχρι να σου πέσει πάνω οποιοδήποτε υγρό και να φουσκωσει.

Αν δω ότι δεν με βολεύει θα το κάνω αν και μέχρι στιγμής το βρίσκω πολύ καλό σαν υλικό!