-- OLED --

Εγω παλι πιστευω οτι οι OLED θα παρουν την θεση των ακριβων LCD/plasma και οι τελευταιες θα επιζησουν μονο απο καποια τιμη και κατω...

Εγώ στηρίζω την άποψη μου στο ότι μόλις πρόσφατα μεταβήκαμε(και ακόμα μεταβαίνουμε) από τις CRT στις LCD/Plasma. Εγώ τον Νοέμβριο πήρα LCD για παράδειγμα. Σιγά μην πάω μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να την αντικαταστήσω με OLED.
Σίγουρα οι τηλεοράσεις δεν ειναι όπως παλιά που τις κρατούσανε 15 και 20 χρόνια, αλλά όχι και επαναμετάβαση πριν καλά-καλά καθιερωθούν πλήρως οι LCD/Plasma. Λίγο βιαστικό μου κάνει.

Η πρώτη έγχρωμη TFT-LCD μαζικής παραγωγής ήταν 14 ιντσών και παρουσιάστηκε από την Sharp το 1988.

Δηλαδή χρειαστήκαμε 15 χρόνια για να γίνουν mainstream; Ελπίζω οι OLED να γίνουν πολύ πιο γρήγορα...
Και φυσικά ελπίζω να κάνουν αυτά που περιμένουμε. Εμένα με ανησυχεί λιγάκι το επίπεδο του μαύρου, που το περιμένουμε σχεδόν μηδενικό, αλλά δεν ξέρουμε τι θα έρθει. Π.χ. η kodak μιλάει για 30.000:1 (white to black ότι και αν σημαίνει αυτό). Επίσης, οι δέκτες dreambox εμφανίζονται να έχουν OLED display, αλλά όσες φωτογραφίες έχω δει, το display τους έχει ένα ωραίο φωτεινότατο μαύρο... :flipout:

Εντάξει ρε παιδιά, πώς κάνετε έτσι; Εδώ οι έγχρωμες CRT χρειάστηκαν 30 χρόνια μέχρι να δώσουν μαύρο της προκοπής, στα 15 κολλάτε... :flipout:

Έχουν οι OLED burn-in;;; :blink:

http://www.sharpsma.com/Page.aspx/americas/en/b3fad008-bf63-4e66-ab68-7a52cae8fa1e

Positive OLED Characteristics:
  • Since it is a light emitter, it creates light that is Lambertian so it can be seen uniformly at all angles and gives a very pleasing effect.
  • The biggest strength of OLEDs is that they do not require a backlight and can be made thinner than any other technology used today. A 2 mm thick OLED is a reality today where the thinnest LCD is 3 mm.
Negative OLED Characteristics:
  • Dynamic display efficiency. While you can write a few lines of static text with great efficiency, video requires more power than an LCD. OLEDs are more efficient for small graphics or text because they only consume power in the area where they are addressed.
  • To date, the reliability has not come up to the levels of LCDs.
  • It is particularly difficult to drive the blue colors where the luminance efficiency is very low. As a consequence, the lifetime is reduced, and burn-in is also an issue.

Θεωρητικά σε όλες τις τεχνολογίες εκπομπής (CRT, plasma, OLED) υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ανομοιογένειας ...

... αλλά τουλάχιστον δεν την έχουν από την αρχή :AFADF0:

Οι OLED είναι στα σπάργανα ακόμα, οπότε δεν έχω άποψη. Σίγουρα όμως οι πιθανότητες θα ελαχιστοποιούνται όσο αυξάνεται ο χρόνος ζωής τους, ο οποίος προς το παρών παραμένει συγκριτικά σε χαμηλά επίπεδα.

Κοινή έρευνα και εξέλιξη από τους δύο "μεγάλους" Κορεάτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Korea Display Industry Association :

The Korea Display Industry Association announced Thursday that the two giants agreed to co-develop OLED deposition equipment this year, after cooperating on manufacturing digital exposure equipment last year.

Η Seiko Epson φαίνεται πως βρήκε τρόπο να ξεπεράσει ένα από τα προβλήματα που δυσκολεύουν την παραγωγή των OLED σε μεγάλες διαστάσεις και αφορά την ομοιογενή εναπόθεση του οργανικού υλικού σε όλη την επιφάνεια του πάνελ:

Seiko Epson Corporation today announced it has established inkjet technology that enables the uniform deposition of organic material in the production of large-screen organic light-emitting diode (OLED) televisions. The new technology represents a major step toward the realization of 37-inch and larger full-HD OLED TVs by resolving the uneven layering that had previously been an issue with the inkjet method.

..........

http://www.epson.co.jp/e/newsroom/2009/news_20090526.htm

Χελοου και απο μενα.Παρακολουθησα το θεμα των Ολεντ και πιστευω κι εγω οτι ουτε λογος υπαρχει, ουτε προοπτικη να αντικαταστησουν τις ολοενα και λεπτοτερες,καλυτερες και φτηνοτερες LCD.Η μονο χρηση που πιθανον να βρουν ειναι για αυτο που ειπε ενα φιλος πριν δλδ να αντικαταστησουν τους βιντεοπροβολεις ή αντε για οποιον θελει τηλεορασεις-πανια που να τις μαζευει ή να τις "απλωνει" ή να τις μεταφερει συνεχως αναλογα με τις αναγκες του.Μονο για φουλ χαητεκαδες δλδ!
Για μενα το επομενο βημα των οθονων-τιβι θα ερθει μονο απο τις 3d και οταν αυτες βελτιωθουν και φθηνηνουν...

Δεν νομίζω πως το 3D έχει σχέση με τις OLED, αφού δεν είναι τεχνολογία οθόνης και απαιτεί και το αντίστοιχο υλικό.

Από καταναλωτική πλευρά ίσως φαινομενικά να μην υπάρχει ανάγκη για OLED τηλεοράσεις σήμερα, αλλά αυτό είναι κάτι που δημιουργείται εύκολα. Για παράδειγμα η Samsung παρουσίασε smartphone με OLED 3.2'' και οι φήμες λένε πως πιθανόν και το νέο iPhone να έχει οθόνη OLED 4''. Ούτε στα συγκεκριμένα κινητά υπήρχε η ανάγκη προσθήκης οθονών OLED, αλλά είναι κάτι που τα διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό και δικαιολογεί την υψηλή κατηγορία τιμής τους.

Στις φορητές συσκευές, βάσει θεωρίας, θα έλεγα Γιώργο πως οι OLED μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αφενός λόγω μικρότερης κατανάλωσης και αφετέρου λόγω μικρότερου πάχους (2-3mm οι LCD, 0,1mm οι OLED)...

Και οι LCD άλλωστε από εκεί ξεκίνησαν την καριέρα τους... :flipout:

Last edited:
Δεκτό αυτό και θα το συνεχίσω λίγο παραπέρα. Αν το επιτρέψει το κόστος κατασκευής τους, δεν θα τις δούμε και σε οθόνες (ακριβών) φορητών υπολογιστών ή (ακριβών) μόνιτορ ή και (ακριβών) τηλεοράσεων ?

Κατά την γνώμη μου το μόνο που χρειάζεται είναι να βρουν τρόπο οι κατασκευαστές ώστε η συγκεκριμένη τεχνολογία να τους αφήνει μεγαλύτερα κέρδη από τις υπάρχουσες. Μετά θα χορέψουμε θέλοντας ή μη :D

Σίγουρα, αλλά όπως και στις LCD έτσι κι εδώ, απ' ό,τι φαίνεται το άλμα από τις 14" στις 40" είναι το δύσκολο...

Και στις πρώτες, χρειάστηκε περίπου 15 χρόνια τεχνολογικά και άλλα 5 οικονομοτεχνικά... :flipout:

Στις OLED να δούμε πόσο θα πάρει... :D (Plasma θα είναι και η επόμενη, Γιώργο...)

Κοίτα, αν το πας με το ρυθμό του Χρήστου ή του Γιάννη, σε βλέπω με αρκετές Plasma μέχρι να αποκτήσεις την πρώτη σου OLED... :flipout: -bye-

Το επόμενο διήμερο η Samsung θα παρουσιάσει (σε έκθεση της SID) 31'' OLED με ανάλυση 1920x1080, αντίθεση 1000000:1, χρωματικό εύρος μεγαλύτερο του προτύπου NTSC, 0.9 εκ. πάχος και κατά τα λόγια της εταιρίας ... production ready ...

http://www.businesswire.com/portal/...d=news_view&newsId=20090601005619&newsLang=en