Ολοκληρωμένος denon pma-2020

συμφωνώ με χίλια στην ανωτέρω λογική της ακρόασης στο χώρο σου...ως παθών, απλά να σου πώ ότι λόγω προβληματικού χώρου σαλονιού (περί τα 35 τ.μ.) και έχοντας στην κατοχή μου 2 ηχεία βάσεως της chario (premium 1000 και 2000), κατέληξα στον χώρο του σαλονιού να παίζουν τα 1000, με την έννοια οτι φορτίζουν λιγότερο το χώρο, με αποτέλεσμα αντί για μειονέκτημα να γυρνα σε πλεονέκτημα, και αντίθετα στον μικρό χώρο (dedicated) περί των 10 τ.μ. να παίζω με τα 2000....τα γράφω αυτά για να αναφέρω οτι πολλές φορές η πράξη απο την θεωρία απέχει αρκετά...τώρα για την περίπτωση σου και βάση των χαρακτηριστικών που αναζητάς, εάν ο χώρος σου δεν έχει πολλές ιδιαιτερότητες, θεωρώ οτι κάποιο καλό βάσεως της chario θα παίξει αρκετά καλά, καθώς και το μπάσο τους είναι αρκετό και ο ήχος τους αρκετά γεμάτος και οι υψηλές τους πάντα ξεκούραστες...ελπίζω να βοήθησα λιγάκι

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που γράφεις. Και μένα με προβληματίζει η ιδέα του μεγάλου ηχείου, με την έννοια ότι αν δεν σου κάτσει καλά για κάποιο λόγο η "συνεργασία" του με το χώρο και χαθεί ο έλεγχος των χαμηλών, αντε μετά να το μαζέψεις.
Γι αυτό όπως λέει και ένας άλλος φίλος το ιδανικό είναι δοκιμή των ηχεί ή στο χώρο σου. Μεταξύ μας όμως πόσο εφικτό είναι αυτό?

Οταν λες ότι ο χώρος σου είναι προβληματικός, ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα και δεν έκατσε το 2000?

Είναι τυπικό σαλόνι σύγχρονου διαμερίσματος, με τζάκι όπου λειτουργεί άλλοτε ως ηχείο και άλλοτε ως "μπασορουφήχτρα" και επίσης χώλ και κουζίνα,
όπου επίσης χάνεται το μπάσο....και όλα αυτά, αν συναθροισθούν, με ενα περίεργο τρόπο λειτουργούσαν, έτσι ώστε να μου σπάσουν τα νεύρα ή να χάσω την
υπομονή μου...δεδομένου οτι δεν μπορω εύκολα να αλλάξω προσανατολισμό στη διάταξη (που θα ήταν και το λογικό), καθώς αποτελεί χώρο σαλονιού, η μόνη
(θεωρητικά τουλάχιστον),αλλά πολυέξοδη λύση θα ήταν η αγορά ηχείου κλειστής καμπίνας...με το ρίσκο βέβαια άμεσης αναβάθμισης και των ενισχυτών κ.ο.κ.

Βέβαια το θάρρος μου το ανέκτησα, όταν ενάντια στα προγνωστικά ή στα θεωρητικά στοιχεία, πειραματίστηκα με κάτι πολύ μικρά ηχεία βάσεως (tannoy r1), τα
οποία κατάφεραν να ακουστούν "καλύτερα" απο τα 2000 αρα...οπότε κατάλαβα οτι η υπερβολική ή έστω και "σωστή" θεωρητικά φόρτιση του χώρου αν θές,
οδηγεί στον "ερεθισμό" του, με όλα τα συνακόλουθα αποτελέσματα...οπότε και οδηγήθηκα στο παρόν σετάπ (της τράμπας 2000 με 1000 αρια), που έως τώρα
δείχνει και ακούγεται τουλάχιστον καλύτερα...άρα καταλήγωντας, πάντα δοκιμή στον χώρο σου και τολμώ πλέον να πώ ότι τουλάχιστον 50% (ή και παραπάνω)
αυτό που ακούμε είναι ο χώρος και έπειτα τα υπόλοιπα...σου εύχομαι καλό κουράγιο και ελπίζω να βρείς αυτό που ψάχνεις (σε ενα ηχείο ιταλικής σχολής...χαχαχα)

Απάντηση: Re: Ολοκληρωμένος denon pma-2020

Στην κατηγορία τιμής των Pegasus θεωρώ πως ειναι καλύτερα απο τα αντίστοιχα της sonus με τα Chario πιο μαλακά στις υψηλές και με μεγαλύτερα σώματα. Πάντως και τα 2 ειναι χαρακτηριστικά δείγματα της Ιταλικής σχολής με ευχάριστη απόδοση (οχι τύπου μόνιτορ) για όποιον αρέσκεται σε αυτή την άποψη

@tio4711: Σε ποιά Sonus Faber αναφέρεσαι ως αντίστοιχα των Pegasus;

Είναι τυπικό σαλόνι σύγχρονου διαμερίσματος, με τζάκι όπου λειτουργεί άλλοτε ως ηχείο και άλλοτε ως "μπασορουφήχτρα" και επίσης χώλ και κουζίνα,
όπου επίσης χάνεται το μπάσο....και όλα αυτά, αν συναθροισθούν, με ενα περίεργο τρόπο λειτουργούσαν, έτσι ώστε να μου σπάσουν τα νεύρα ή να χάσω την
υπομονή μου...δεδομένου οτι δεν μπορω εύκολα να αλλάξω προσανατολισμό στη διάταξη (που θα ήταν και το λογικό), καθώς αποτελεί χώρο σαλονιού, η μόνη
(θεωρητικά τουλάχιστον),αλλά πολυέξοδη λύση θα ήταν η αγορά ηχείου κλειστής καμπίνας...με το ρίσκο βέβαια άμεσης αναβάθμισης και των ενισχυτών κ.ο.κ.

Βέβαια το θάρρος μου το ανέκτησα, όταν ενάντια στα προγνωστικά ή στα θεωρητικά στοιχεία, πειραματίστηκα με κάτι πολύ μικρά ηχεία βάσεως (tannoy r1), τα
οποία κατάφεραν να ακουστούν "καλύτερα" απο τα 2000 αρα...οπότε κατάλαβα οτι η υπερβολική ή έστω και "σωστή" θεωρητικά φόρτιση του χώρου αν θές,
οδηγεί στον "ερεθισμό" του, με όλα τα συνακόλουθα αποτελέσματα...οπότε και οδηγήθηκα στο παρόν σετάπ (της τράμπας 2000 με 1000 αρια), που έως τώρα
δείχνει και ακούγεται τουλάχιστον καλύτερα...άρα καταλήγωντας, πάντα δοκιμή στον χώρο σου και τολμώ πλέον να πώ ότι τουλάχιστον 50% (ή και παραπάνω)
αυτό που ακούμε είναι ο χώρος και έπειτα τα υπόλοιπα...σου εύχομαι καλό κουράγιο και ελπίζω να βρείς αυτό που ψάχνεις (σε ενα ηχείο ιταλικής σχολής...χαχαχα)

Διαβάζοντας αυτά που γράφεις και κάποια αντίστοιχα θέματα σε άλλα thread, έκανα σήμερα μια δοκιμή που όλο τη σκεφτόμουν και όλο την ανέβαλε. έστησα το ήχοσύστημα στο υπνοδωμάτιο! (4,3χ3,7 περίπου, ελαφρώς παράγωνο). Δηλαδή πήγα από το σαλόνι των 4χ7, που όμως έχει όπως και το δικό σου κουζίνα και διάδρομο, σε πολύ μικρότερο χώρο. Να σημειώσω ότι στο σαλόνι τα ηχεία είναι στημένα στη μικρή διάσταση αλλά στην πλευρά που είναι η προέκταση της κουζίνας. Δηλ. Αριστερά από το αριστερό Ηχείο υπάρχει τοίχος, δεξιά από το δεξί η ενιαία κουζίνα. Στο υπνοδωμάτιο τα έστησα 60 cm από τον πίσω τόιχο. Και η θέση ακρόασης πιο κοντά από ότι στο σαλόνι. Σε ισόπλευρο τρίγωνο με τα ηχεία.
Λοιπόν παιδιά η διάφορά στον ήχο ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Περίμενα μπουμαρίσματα κτλ, πήρα πιο σωστό μπάσο. Ολος ο ήχος ζωντάνεψε. Οι κιθάρες πιο ζωντανές, τα φωνητικά πιο εστιασμένα, Τα πρίμα ηρέμησαν, η στερεοφωνική εικόνα καλύτερη, το βάθος σκηνής μεγαλύτερο, μόνο βελτίωσεις. Και έχει γραφτεί για τα dynaudio ότι είναι ατίθασα στις χαμηλές και δεν περίμενα τέτοιο έλεγχο και ταχύτητα χαμηλού σε τόσο μικρό χώρο.
Πραγματικά μεγάλη αλλαγή γι αυτό είπα να το μοιραστώ και μαζί σας. Πιστεύω ότι καθοριστικό ρόλο πρέπει να έπαιξαν και οι σωστές ανακλάσεις καθώς στο σαλόνι ουσιαστικά λείπει ο 1 πλευρικός τοίχος. Και η θέση ακρόασης φυσικά ήταν πιο κοντά σε αυτό που λέμε near field.

Επιβεβαιωσα σήμερα αυτό που έχει γραφτεί και σε αυτό το forum: περισσότερο ακόυμε το χώρο παρά τα μηχανήματά μας!

Re: Απάντηση: Re: Ολοκληρωμένος denon pma-2020

@tio4711: Σε ποιά Sonus Faber αναφέρεσαι ως αντίστοιχα των Pegasus;

Στα Toy Tower αναφερομουν κυρίως.

Επιβεβαιωσα σήμερα αυτό που έχει γραφτεί και σε αυτό το forum: περισσότερο ακόυμε το χώρο παρά τα μηχανήματά μας!

+1
Το τι ακούμε έχει άμεση σχέση με το που το ακούμε.
Θα σου πω αυτό που μου είπε κι εμένα ένας παλιότερος εδώ.
Είναι ωραίο να ακούς ένα αγωνιστικό στην πίστα αγώνων.Δοκίμασε όμως να το βάλεις στο σε ένα μικρό στενό...
Αν αναλογιστεί κανείς το τι ξοδεύει για να έχει σωστό ήχο (ή τον ήχο που του αρέσει τέλος πάντων,αυτά τα δυο μπορεί να μην συμπίπτουν και είναι σεβαστό),είναι ελάχιστο το έξοδο μιας βασικής φροντίδας στον χώρο ή έστω μιας μέτρησης και μιας σωστής τοποθέτησης.Όσο σωστή γίνεται στους οικιακούς μας χώρους βέβαια,δεν ψάχνουμε για θαύματα.

@ Vasilis χαίρομαι που μοιράστηκες την εμπειρία σου και που, ενδεχομένως κατάλαβες τουλάχιστον, πως μπορεί να παίξει ο εξοπλισμός σου πραγματικά
(ή έστω καλύτερα απο πρίν)...δεν χαίρομαι για το γεγονός οτι φαντάζομαι οτι σου γεννιούνται και σε σένα (όπως ακριβώς έγινε και με μένα) απορίες ή επιθυμίες
(άρα και extra έξοδα) για το τί πλέον είναι καλύτερο να κάνεις, καθώς αλλάζουν πλέον αρκετά τα δεδομένα...βέβαια απο τα γραφόμενα του νήματος σου και
απο το ποσό που διαθέτεις (που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο), αυτό που θα σου πρότεινα είναι με προσεκτικές και όχι βιαστικές κινήσεις (καθώς έχεις ήδη ενα)
να φτιάξεις άλλο ενα σύστημα στο μικρό αυτό χώρο ή στο σαλόνι, προσπαθώντας να κάνεις τις καλύτερες δυνατές επιλογές...καλό κουράγιο και να θυμάσαι οτι
μερικές φορές κάθε εμπόδιο για καλό...!!!

Λοιπόν παιδιά η διάφορά στον ήχο ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Περίμενα μπουμαρίσματα κτλ, πήρα πιο σωστό μπάσο. Ολος ο ήχος ζωντάνεψε. Οι κιθάρες πιο ζωντανές, τα φωνητικά πιο εστιασμένα, Τα πρίμα ηρέμησαν, η στερεοφωνική εικόνα καλύτερη, το βάθος σκηνής μεγαλύτερο, μόνο βελτίωσεις. Και έχει γραφτεί για τα dynaudio ότι είναι ατίθασα στις χαμηλές και δεν περίμενα τέτοιο έλεγχο και ταχύτητα χαμηλού σε τόσο μικρό χώρο.
Πραγματικά μεγάλη αλλαγή γι αυτό είπα να το μοιραστώ και μαζί σας. Πιστεύω ότι καθοριστικό ρόλο πρέπει να έπαιξαν και οι σωστές ανακλάσεις καθώς στο σαλόνι ουσιαστικά λείπει ο 1 πλευρικός τοίχος. Και η θέση ακρόασης φυσικά ήταν πιο κοντά σε αυτό που λέμε near field.

Τελικά η σωστή τοποθέτηση και ο κατάλληλος χώρος μπορούν να κάνουν το θαύμα τους και να σε γλιτώσουν από έξτρα δαπάνες. Καλές ακροάσεις να 'χεις πάντα!
Αυτό που έχει γραφτεί "τα dynaudio ότι είναι ατίθασα στις χαμηλές", δεν το κατάλαβα. Εχω κι εγώ Dynaudio αλλά δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο.

Τελικά η σωστή τοποθέτηση και ο κατάλληλος χώρος μπορούν να κάνουν το θαύμα τους και να σε γλιτώσουν από έξτρα δαπάνες. Καλές ακροάσεις να 'χεις πάντα!
Αυτό που έχει γραφτεί "τα dynaudio ότι είναι ατίθασα στις χαμηλές", δεν το κατάλαβα. Εχω κι εγώ Dynaudio αλλά δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο.

Ε ναί,ατίθασα στις χαμηλές;

Ε ναί,ατίθασα στις χαμηλές;

Ηθελα να πω ότι κατεβαίνουν πολύ χαμηλά για ηχεία βάσης, άρα θέλουν και την κατάλληλη φροντίδα (ενισχυτή που να τα ελέγξει επαρκώς, και σωστή τοποθέτηση) για να μη γυρίσει αυτό το πλεονέκτημα τους σε μειονέκτημα.

Ηθελα να πω ότι κατεβαίνουν πολύ χαμηλά για ηχεία βάσης, άρα θέλουν και την κατάλληλη φροντίδα (ενισχυτή που να τα ελέγξει επαρκώς, και σωστή τοποθέτηση) για να μη γυρίσει αυτό το πλεονέκτημα τους σε μειονέκτημα.

Τώρα μιλάς σωστά. Και η σωστή τοποθέτηση αλλά και η πλήρης οδήγηση είναι απαραίτητες για να παίξουν σωστά και να δώσουν αυτά που μπορούν. Η σειρά Focus είναι η χρυσή τομή στα ηχεία της Dynaudio.

Με την επανατοποθέτηση του συστήματος σε άλλο χώρο πήρες το ιδανικό και δεν πέφτω απο τα σύννεφα γιατί πρίν είχες ηχεία βάσης σε 28 τ.μ. χώρο με τις όποιες μορφολογικες "ατέλειες". δεν μπορούν να τον γεμίσουν ΣΩΣΤΑ αυτόν τον χώρο αυτά τα ηχεία με ότι ενισχυτή και να παίζουν. Και τώρα μια χαρά σε 16 τ.μ. δωμάτιο τα έβαλες δεν είναι δα και μικρό...εδώ άλλοι βάζουν ηχεία σε 9 και 10 τ.μ. δωματιο...Τα ηχεία σου είναι μια χαρά για τα τ.μ. αυτά αλλά για παραπάνω δεν πάνε...το άκουσες και με τα αυτιά σου....
Ο ενισχυτής σου ειναι πολύ μεγάλος για τα ηχεία σου και για αυτό τα οδηγεί σωστά άν ποτέ είχε πρόβλημα σε μπουμάρισμα ή στα πρίμα θα ήταν λόγο της τοποθέτησης ή του χώρου και όχι οδήγησης...
καλές μουσικές διαδρομές...

Ο 8000Μ της Audiolab δίνει 125W στο κανάλι στα 8Ω και 200W στο κανάλι στα 4Ω. Τα Focus 140 είναι 4Ωμα και μπορούν να δεχτούν άνετα 200W στο κανάλι. Άρα μια χαρά επαρκεί η οδήγηση από πλευράς ενισχυτή. Για 28m^2 κι εγώ συμφωνώ να πάει σε ηχειο δαπέδου.

Re: Απάντηση: Ολοκληρωμένος denon pma-2020

Ο audiolab είναι λίγο αδύνατος σε ρεύματα,προτιμά εύκολα ηχεία.

Tα συγκεκριμένα ηχεία (Dynaudio Focus 140) πάντως δεν είναι δύσκολα ως φορτίο γιατί η εμπέδησή τους δεν πέφτει ποτέ κάτω από τα 4 Ohms.

Με την επανατοποθέτηση του συστήματος σε άλλο χώρο πήρες το ιδανικό και δεν πέφτω απο τα σύννεφα γιατί πρίν είχες ηχεία βάσης σε 28 τ.μ. χώρο με τις όποιες μορφολογικες "ατέλειες". δεν μπορούν να τον γεμίσουν ΣΩΣΤΑ αυτόν τον χώρο αυτά τα ηχεία με ότι ενισχυτή και να παίζουν. Και τώρα μια χαρά σε 16 τ.μ. δωμάτιο τα έβαλες δεν είναι δα και μικρό...εδώ άλλοι βάζουν ηχεία σε 9 και 10 τ.μ. δωματιο...Τα ηχεία σου είναι μια χαρά για τα τ.μ. αυτά αλλά για παραπάνω δεν πάνε...το άκουσες και με τα αυτιά σου....
Ο ενισχυτής σου ειναι πολύ μεγάλος για τα ηχεία σου και για αυτό τα οδηγεί σωστά άν ποτέ είχε πρόβλημα σε μπουμάρισμα ή στα πρίμα θα ήταν λόγο της τοποθέτησης ή του χώρου και όχι οδήγησης...
καλές μουσικές διαδρομές...

Αυτό κατάλαβα και εγώ, ότι δηλαδή ήταν λάθος επιλογή να βάλω ηχεία βάσης σε 28m2. Οσο καλά και αν είναι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Σίγουρα πάντως και η τοποθέτηση των ηχείων και της θέσης ακρόασης ειναι κρίσιμη. Γι αυτό και σκέφτομαι αν αξίζει τον κόπο να επενδύσεις σε ένα ακριβό σύστημα που μετά θα τοποθετηθεί σε ένα τυπικό σαλόνι με όλους τους περιορισμόυς.
Ίσως τελικά, για όποιον έχει τη δυνατότητα, να είναι καλύτερα να στήσει ένα σύστημα με ηχεία βάσης σε ένα μικρότερο χώρο π.χ spare υπνοδωμάτιο, ικανοποιώντας όλες τις απαιτήσεις μιας καλής τοποθέτησης, παρά να ξοδεύεται σε ηχεία δαπέδου και μεγάλους ενισχυτές για να φτιάξει καλό ήχο σε ένα μεγάλο χώρο με περιορισμόυς και άλλες χρήσεις.

Συμφωνώ με χίλια στην ανωτέρω λογική....απλά να σε προλάβω και να σου πώ οτι, απο τη στιγμή που θα στήσεις τον εξειδικευμένο χώρο,
μέχρι τη στιγμή που θα ψάχνεσαι και για ποιοτικό ήχο και στο σαλόνι, δεν πρόκειται να περάσει πολύς χρόνος...απλά το αναφέρω συμβουλευτικά.

Πάντως είναι γεγονός, οτι και λόγω της παρούσας κατάστασης, είναι δυνατό σε εξειδικευμένο χώρο (υπο προϋποθέσεις) να στηθεί ενα αξιολογότατο σύστημα
με το 50% (αν όχι και λιγότερο) του συνολικού προϋπολογισμού και γενικά είναι πιο δεκτικός σε περιποιήσεις και λοιπές φροντίδες...
αυτά βέβαια είναι η προσωπική άποψη απο την ελάχιστη εμπειρία που έχω και μόνο.