Olympus E-M10 II

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

Λοιπόν καλορίζικη καταρχήν η μηχανούλα, σού εύχομαι να την χαρείς. Τα κινέζικα παρασολειγ της JJC είναι σχεδόν αντιγραφή των ορίτζιναλ οπότε το μόνο που μπορεϊ να αντιμετωπίσεις (σπάνια) είναι τυχόν ελαττωματικό κούμπωμα μπαγιονέτ αν τα πλαστικά δεν είναι στην πένα.

Στην άλλη ερωτήση σου να σου πω καταρχήν ότι αυτό που έκανε η ΧΖ10 πρέπει να κάνει και η ΕΜ10 ΙΙ σου, ξεκινάμε με το σκόπευτρο αρχικά που έχει μια έξτρα ρύθμιση για να προσαρμόζεται η φωτεινότητά του στην σκηνή, νομίζω το λέει auto luminance και μπορεί να επηρεάσει κάποιες φορές αλλά δεν είναι αυτό υπεύθυνο γιαυτό που περιγραφεις ότι συμαβαίνει.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι στις ρυθμίσεις που υπάρχει για την οθόνη η επιλογή live boost να την έχεις ενεργή δηλ. στο ΟΝ, θα δείς τότε ότι η οθόνη φωτίζεται πιο πολύ σαν διόπτρα για να σε βοηθήσει να εστιάσεις ακόμη και χειροκίνητα και η φωτεινότητά της φυσικά δεν συμβαδίζει με την έκθεση της σκηνής.
Αν όμως η ρύθμιση live boost είναι στο off θα πρέπει να έχεις σωστή πληροφορία στην έκθεση της οθόνης και στο EVF σου που να συμβαδίζει με την φωτεινότητα της σκηνής ώστε να μπορείς να προσθαφαιρέσεις έκθεση με την ροδέλα αναλογα με το πρόγραμμα Α,S,M που είσαι. Αυτό όμως είναι αληθές και συμβαίνει ΜΟΝΟ όταν η έκθεση είναι σε ένα εύρος στο ιστόγραμμα απο -3ΕV έως + 3EV, απο εκεί και πάνω ή κάτω η οθόνη δεν ακολουθεί σε σκοτείνιασμα ή φωτεινότητα, αυτός είναι περιορισμός της μηχανής και ισχύει σε όλες τις OLYMPUS.

Οδηγός μας πάντα για τα παραπάνω είναι το ιστόγραμμα ή τα blinkies αν μάθεις να τα χρησιμοποιείς δηλ. ο έλεγχος μόνο των φωτεινών ή των σκοτεινών περιοχών ειδικά αν μάθεις την τεχνική ETTR (expose to the right). Κοίτα με προσοχή τις ρυθμϊσεις σου ειδικά στο liveboost (έχει ένα τριπλό μενού εκεί και μπορεί καταλάθος να το έχεις βάλει ΟΝ για πάντα) και τα ξαναλέμε.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, να σαι καλά ;)

καλησπέρα

θέλω να πάρω δεύτερη μπαταρία, γιατί στις διακοπές πήγε να με "κρεμασει" όταν δεν έπρεπε. Απλά με τα 55 ευρώ που έχει η γνήσια το σκέφτομαι. Έχει δοκιμάσει κανείς Jupio ή Fujicell;

Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

τη δεύτερη την είχα δοκιμάσει σε Panasonic, δουλεύει κανονικά , την πρώτη αν δεν κάνω λάθος έχουν εμπιστευτεί αρκετοϊ σε SONY χωρίς κανένα απολύτως θέμα.

Δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ μέχρι τώρα που το ανέφερες, αλλά το δοκίμασα και είδα ότι δουλεύει και με Olympus, και με Panasonic, αλλά και με έναν Sigma που έχω επίσης.

με όλους Bλάση, οι μοναδικές ηλεκτρονικές λειτουργίες που έχει κλειδώσει η OLYMPUS για τους φακούς της είναι το focus stacking που δεν το έχει η ΕΜ10ΙΙ αλλά μόνο οι δυο ΕΜ1, το focus bracketing που το κάνει και η ΕΜ5 ΙΙ και αυτά γίνονται μόνο με 4-5 φακούς Ολυ , όχι όλους , επίσης η προχωρημένη λειτουργία Procapture της ΕΜ1.2 κάνει χρήση μόνο ΦΑΚΩΝ mzuiko.

To focus bracketing δεν φαίνεται να είναι κλειδωμένο στην ΕΜ 10ΙΙ, εκτός από τον m.zuico 30mm macro που είχα μπροστά μου, δοκιμασα και με τον Sigma Art 19mm και τον Panasonic 12-32, και δούλεψε και στους τρεις.

To focus bracketing δεν φαίνεται να είναι κλειδωμένο στην ΕΜ 10ΙΙ, εκτός από τον m.zuico 30mm macro που είχα μπροστά μου, δοκιμασα και με τον Sigma Art 19mm και τον Panasonic 12-32, και δούλεψε και στους τρεις.

Σωστός μόνο για το focus stacking ισχύει ότι έγραψα ...

Re: Olympus EM10 III

......
Βασικά ο μόνος λόγος να επιλέξει κάποιος την ΙΙΙ σε σχέση με την II είναι το 4κ βίντεο, κάτα τα άλλα συνολικά και σφαιρικά η em10ii είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένη μηχανή. Ειδικά στην τιμή των 480 ευρώ που παίζει τώρα στα καταστήματα μαζί με τον 12-50 είναι λουκούμι!!
https://www.skroutz.gr/s/13129435/Olympus-OM-D-E-M10-Mark-II-Kit-ED-12-50-mm-f-3-5-6-3.html

Last edited by a moderator:

Γι αυτό την τσίμπησα κι εγώ ( mkii) ...
Για το IBIS της και το retro look (και την απτή αίσθηση ποιότητας κατασκευής σε σχέση με τις Lumix)
Στα λεφτά που κάνει η mkiii καλύτερα να πάρει κανείς την G80 πιστεύω.

Για το IBIS της και το retro look (και την απτή αίσθηση ποιότητας κατασκευής σε σχέση με τις Lumix)

Και πολύ καλά έκανες!!:grinning-smiley-043

Σίγουρα στα λεφτά της Em10III, η G80 είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένη μηχανή, από την άλλη αν θέλει κάποιος κάτι μαζεμένο, μικρό και ρετρό με τα ωραία χρώματα της Olympus κοιτάζει και την em10III.

Y.Γ. Για γράψε μας μερικές εντυπώσεις στο νήμα της em10II για την μηχανή? Σε σύγκριση με την G6 που έχεις?

καλοτραβηχτες και των δυο. Αλήθεια Ηλία από πούτην πήρες και πόσο;

@Βλασης:
Την πήρα από Σταυρινακη στα 479 με τον 12-50 (που τον "χαρισα" αντι 120 σε ένα φίλο από το forum που κάναμε μαζί unboxing ).
Άρα μου βγήκε στα 359 .
Δεν είναι κακή τιμή (αν και θα μπορούσα και παρακάτω, αν ασχολούμουν περισσότερο με την πώληση του 12-50).
Σε πρώτη ματιά, όλα τα λεφτά σε σχέση με την G6, είναι το IBIS και η αίσθηση ποιότητας στο χέρι.
(Ας μην συνεχίσω όμως το offtopic. )

Για εσάς του συστήματος το κιτ που είναι ευρέως διαθέσιμο δηλαδή το εμ10 με 14-42 mm II R είναι χειρότερο η καλύτερο από αυτό με τον 12-50?

Απάντηση: Re: Olympus EM10 III

Φωτογραφικά το κιτ με τον 12-50 ειναι σαφώς ανώτερο για τους λόγους που ανέφερα πριν και φθηνότερο κατά 50 από αυτό με τον R (με τον ΕΖ είναι ακόμη μεγαλυτερη η χρηματική διαφορά αλλά εκεί υπάρχει σημαντική μείωση στο μέγεθος και στο ΙQ του φακού και έχει επιπλέον και power zoom όπως ο 12-50),
ακόμη και σε βίντεο υπερτερεί ο 12-50 του R λόγω του επιλεκτικού power zoom, όταν ρώτησα με απορία γιατί έχουν κάνει αυτή την άνευ εξήγησης <προσφορά> μου είπαν ότι ο 12-50 ειναι μεγάλος σε μέγεθος και δεν τον προτιμούν οι περισσότεροι, για εμένα παρότι τα 2 άκρα του δεν βγάζουν φωτιές είναι παρόμοιος σε ΙQ με τον 14-42mm στις κοινές εστιακές οπότε δεν βλέπω τον λόγο να μην τον προτιμήσει κάποιος εκτός και αν τον προβληματίζει το μάκρος του.

ΥΣ
Μετεφερα από το νήμα της ΙΙΙ τα μυνήματα που αφορούσαν την ΙΙ για όσους θέλουν περαιτέρω σχολιασμό. Παραθέτω και offtopic απόσπασμα μου - απάντηση στον Βλασση που αφορούσε την προσφορά:

<<Βλασση όπως έγραψα υπαρχει προσφορά περιορισμένων τεμ. στα 450ευρω για την MK II με τον 12-50 , στα 500 με τον φθηνό 14-42 και κάτι παραπάνω με τον ΕΖ. Θεωρώ ότι η τιμή με τον 12-50 είναι ληστεία αφού ο φακός παρόλα τα μειονέκτηματα του (σκοτεινός, με μέτριο IQ ανοιχτός, και λίγο μακρύς) ειναι ευρύς σε εστιακές , ξεκινά από 12mm, κάνει μάκρο 1:3 ικανοποιητικότατο και τέλος είναι και WR.>>

Last edited: