Olympus E-M10 II

κάποιος άλλος που να έχει τον 12-50 για να μου τον χαρίσει για κανα 120ρι υπάρχει????

Τον είχα βάλει στις αγγελίες αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.
Το αστείο είναι πως ο φίλος απο το avclub.gr που τον πήρε, επικοινώνησε μαζί μου όταν είδε την αγγελία στο FB !

Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

Ηλία καλοτράβηχτη η μηχανούλα, τώρα που εχεις εξοικειωθεί αρκετά (λόγω G6) με το σύστημα περιμένω να δω και τι διαφορές θα εντοπίσεις εκτός των προφανών (αισθητική και IBIS). Επειδή τα μενού της Ολυ και οι ρυθμίσεις της είναι λίγο δυσνόητες σε χρήστες άλλων συστημάτων (ακόμη και της αδερφής Panasonic) ότι χρειαστείς εννοείται ρωτάς. Να πω την αλήθεια σε είχα στο μυαλό μου για G80 σε περίπτωση αναβάθμισης m43 κυρίως λόγω των φακών που εχεις , αλλά νομίζω αφού το βίντεο δεν σε καίει -και με κριτήριο το μικρότερο μέγεθος της μηχανής και τα λ7 που τώρα στοιχίζει - πως έκανες σοφή επιλογή .

Last edited:
Περιμένω και το original grip και τη δεύτερη μπαταρία (Ansmann ) από Κατερελο εντός των ημερών.
Το πιάσιμο της δεν... (έχω καλομάθει από G5-G6) και η αυτονομία της με όλα αυτά που τρέχουν στο Background με φόβισε.
Απ' όσο έψαξα, στα Fn keys δεν μπορώ να αναθεσω οτι λειτουργια θελω (τύπος φωτομετρησης, τύπος εστίασης, τύπος ριπης ) παρά μόνο μέσω ομάδας ρυθμίσεων στα Mysets.
Σωστά ;

Χα χα δεν κοιτάς τις αγγελίες μας βρε και εσυ, μπαταρίες έχω βάλει ακόμη και μαμισιες ... θα χρειαστείς 2-3 κατά την γνώμη μου σε ταξίδι, το γκριπ ήταν must για τα χοντρόχερά μου.
Στις ρυθμίσεις τα φτιάχνεις όπως θες και μετά τα σωνεις σε μια μνήμη από τις 4 μνήμες έχοντας μαζί και το mode π.χ. Προτεραιότητα Διαφράγματος . Αναθέτεις μετά αυτή την μνήμη σε οποιαδήποτε επιλογή του κεντρικού επιλογέα που δεν πολυχρησιμοποιείς π.χ. στο Auto , και όταν ανοίγεις την μηχανή ή θες γρήγορα να ξεκινήσεις από κάτι σταθερό γυρνάς εκεί τον επιλογέα.

Εγώ για να μην μπερδεύομαι είχα φτιαξει 4 μνήμες μια Α, μια S, μια Μ, και μια P και τις είχα αναθέσει στα ίδια κουμπιά δηλ. Όταν γύριζα στο Α ήταν η μνήμη 1 που είχα αποθηκεύσει για συνήθη φωτογράφηση, στην S με ριπή κλπ. για σπορ κλπ.

Πιθανόν να σου δίνει και την επιλογή σε κάποια FN να καλέσεις μια μνήμη , δεν το θυμάμαι γιατί δεν τις έκανα έτσι χρήση, το είχε η ΕΜ1 και το κόψανε στην ΕΜ1.2 και πολλοί διαμαρτύρονταν γιατί είχαν μάθει έτσι να καλούν μνήμες.

ΥΣ
το κάνει σελ. 65-66 του manual : https://images-eu.ssl-images-amazon.com/images/I/C1Mvgp5jJ1S.pdf

Last edited:

Τον είχα βάλει στις αγγελίες αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε.
Το αστείο είναι πως ο φίλος απο το avclub.gr που τον πήρε, επικοινώνησε μαζί μου όταν είδε την αγγελία στο FB !

Μάλλον τότε δεν είχα χρησιμοποιήσει τον 12-32 βράδυ με λαμπάκια για να μου ανάψουν τα λαμπάκια!!!!

Που να βρω έναν φακό που να τα έχει όλααααα

@kbouk :
Παντελώς διαφορετική φιλοσοφία η Olympus από τις Panasonic / Nikon που έχω συνηθίσει.
Λίγο χαοτική. ..

Ελα βόλτα Πειραιά να στη ρυθμίσω στα γούστα σου, κερνάω καφέ και τζάμπα μπαταρία (όχι μαμίσια αλλά άψογη) -bye-

Την μηχανή την είχα σχεδόν 2 χρόνια με εκτενή χρήση, και όμως ακόμα και ύστερα από τόσο καιρό ακόμα δυσκολευόμουν με τα μενού και τις ρυθμίσεις!! Αυτό τα λέει όλα!

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

Ελα βόλτα Πειραιά να στη ρυθμίσω στα γούστα σου, κερνάω καφέ και τζάμπα μπαταρία (όχι μαμίσια αλλά άψογη) -bye-

Με τόση βοήθεια που δίνεις απλόχερα Κώστα στους κατόχους Olympus εμείς πρέπει να κερνάμε καφέ και όχι εσύ!!
Και μιας και το έφερε η κουβέντα αν έχεις χρόνο μπορείς να μας πεις τις επιλογές σου στις ρυθμίσεις jpeg της μηχανής και πιο προφίλ χρησιμοποιείς συνήθως ανα περίπτωση? Μιας και πάνω κάτω ψιλομοιάζουν τα Jpeg όλων των Olympus νομίζω απευθύνεται σε όλες τις μηχανές.

Προσωπικά το vivid που φαίνεται πολύ ''έντονο'', το Portrait πολύ ξεθωριασμένο, και παλεύω λίγο τώρα με το Natural που νομίζω είναι το καλύτερο για all around.

Δεν χρειάζεται τόσο άγχος από την αρχή, τουλάχιστο εγώ σε ότι μηχανή πιάνω ασχολούμαι κυρίως με διάφραγμα - ταχύτητα - iso - white balance - εστίαση και τα υπόλοιπα με τον καιρό.

Εϊναι τόσα τα πλήκτρα και τόσο καλά τα σκόπευτρα στις ακάθρεπτες που δύσκολα θα κάνεις σοβαρό λάθος.

Για μένα οι σοβαρότερες "ελλείψεις" είναι, η απουσία φυσικού διακόπτη για επιλογή mode εστίασης, και τα ειδικά φωτογραφικά modes έκθεσης (live composite, live bulb, διαμαντάκια διαολάκια) που έπρεπε τσούκου - τσούκου να φτάσεις με τη ροδέλα επιλογής ταχύτητας. Νομίζω το 2ο το βελτίωσαν στην mark iii.

Σαν εμφάνιση βέβαια οι 10άρες και οι 5άρες είναι κομψοτεχνήματα. Οι Pen ποτέ δεν με ενθουσίαζαν τόσο, ίσως ακόμα και η Pen F που είδα από κοντά του Κώστα (με την διακριτική της ποιότητα και ομορφιά) δεν κατάφερε να μου ζωγραφίσει το χαμόγελο όπως όταν είχα πιάσει κάποτε την 1η Ε-Μ10. Ειδικά για τον ερασιτέχνη, χαίρεσαι να την έχεις έξω από την τσάντα ακουμπισμένη. Είναι σαν ακριβές μινιόν ρέπλικες. Αν πιάσεις μετά καμιά Rebel ή Lumix δεν θες ούτε να τις βλέπεις...

Last edited:
Σωστά Νίκο το διόρθωσαν στην mark III, πραγματικά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έκαναν τόσο δύσκολο και μπελαλίδικο την επιλογή composite, bulb κλπ. λες και δεν ήθελαν να τα χρησιμοποιεί ο κόσμος.

@nicksoti:
"Για μένα οι σοβαρότερες "ελλείψεις" είναι, η απουσία φυσικού διακόπτη για επιλογή mode εστίασης"

Αυτό, μαζί με τα πλήκτρα επιλογής τρόπου φωτομετρησης και ταχύτητας ριπης, μου λείπουν.
Πρέπει ή να στρωθώ στο διάβασμα ή να καβαλήσω το scooter ;)
Αντε να φεύγει ο χειμώνας να πεθυμήσουμε θαλασσιτσα ;)

Σωστά Νίκο το διόρθωσαν στην mark III, πραγματικά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έκαναν τόσο δύσκολο και μπελαλίδικο την επιλογή composite, bulb κλπ. λες και δεν ήθελαν να τα χρησιμοποιεί ο κόσμος.

Μάλλον γιατί οι software developers της Olympus, δεν είναι φωτογράφοι.

σκέψη γιαπωνέζου ως επέκταση των 60 δεύτερων στο χρόνο κλείστρου S (ετσι ήταν και κάποιες παλιές αναλογικές) και όχι του Ελληνάρα που δεν θέλει να τηρεί την σειρά στις ουρές και πάντα βιάζεται :flipout: χα χα ευτυχως που εδώ επικράτησε ο σύντομος δρόμος, να που βρηκαμε και κατι καλό στην ΕΜ10 ΙΙΙ :firstprize:

Για τα χρωματικά προφιλ εδω και καιρό ψιλοπαράτησα τα jpeg (έχω ξαναπεί ότι δεν έχουν την παλιά χρωματική απόδοση που εγώ ήξερα απο τους Kodak αισθητήρες και θέλω το καλύτερο DR/signal ratio που δίνει το RAW) και μόλις πρόσφατα με την Pen F μου ξανάρχισε η όρεξη γιατί έχει πολύ ωραίες, επιπλέον μοναδικές επιλογές στη ρύθμιση δικού σου προσωπικού προφίλ και χρόνος δεν περισσευει για επεξεργασία.
Μην παρεξηγηθώ βέβαια ακόμη και τωρα τα jpeg των σύγχρονων olympus ειναι απο τα καλύτερα που έχω δεί ειδικά το Νatural που είχα ξεχωρίσει για συνήθη φωτογράφηση όσες φορές βιάζομαι. Περαιτέρω ρυθμίσεις αφορούν και τους φακούς που κάνεις χρήση π.χ. αλλο ένας κιτ άλλο να φοράς π.χ. ένα 12-40/2.8 που έχει πολύ δυνατό contrast, εκεί σε πέρνει να το μειώσεις στο χρωματικό προφιλ όπως και το sharpness για να περιορίσεις τυχόν artifacts στα jpeg πάντα σε συνδιασμό με το φιλτρο θορύβου που το έχω στο off ή το πολύ στο LOW για να πέρνω max οξύτητα και με ΑUTO ISΟ όχι πάνω από 3200.

Ηλια, ανοιξε το LCD Screen Control panel και με το ΟΚ και την οθονη αφής ή τις ροδελες τα κάνεις γρήγορα. Mode εστίασης (πολλά λιγα σημεια απο αριστερο βέλος), ριπή απο το κάτω βέλος κλπ.

Last edited:
Το ότι η οθόνη λειτουργεί σαν αφης σε κάποιες περιπτώσεις και σε άλλες όχι, μου φαίνεται λίγο αστείο.
Για να το λες Κώστα εσύ, έτσι θα είναι για τις συντομεύσεις.
Μην κρίνω πολύ αυστηρά πριν τα δω επισταμενα.

Ηλία σου είπα 2 τρόπους : είτε με τα βέλη (αν τα ανοίξεις να δουλεύουν σαν πρόσθετες λειτουργίες και οχι μονο να μετακινούν το σημείο εστίασης) είτε μέσω ΟΚ (SCP) + δάχτυλο στην οθονης αφής στη λειτουργία που ενδιαφέρει + ροδέλες για αλλαγή

Σιγά σιγά θα βρεις τα πατήματά σου και θα δείς :SFGSFGS5: .