Olympus E-M10 II

Κώστα δεν το ορκίζομαι, αλλά τραβάω σε χρόνους 1/4 στο χέρι χωρίς κανένα πρόβλημα. Την έδωσα σε κοινό μας γνωστό (λέγε με Βασίλη) για περαιτέρω δοκιμές και θα επανέρθουμε με αναλυτική παρουσίαση. Λίγες μέρες την έχω και είναι άκρως ερωτεύσιμη πάντως

Μα η Oλυμπους σε αυτη την μηχανη δεν της εχει στερήσει τιποτε ..... Εκτος απο την αδιαβροχοποιηση και το hires ....που δεν ενδιαφερουν τους πολλους, την εκανε και πιο ομορφη απο την ΕΜ10 και σαφως πιο solid, ενας ερασιτεχνης με κλειστα ματια την περνει και απο την επομενη βγαζει εκπληκτικές φωτο και έχει και συμπαθητικό βίντεο στο χέρι με την εξαιρετική σταθεροποιηση ακόμη και με τους μανουαλ φακους του παππαύ του ....

Υ.Σ.
Νικο 1/4 στο χέρι με τι φακό ? γιατι στην GM5 + 20/1.7 χωρις σταθεροποιηση κατεβαίνω σε 1/8-10 με καλη τεχνικη και ηλεκτρονικό κλειστρο με ενεργο το μισο πατημα ......

Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

Με τον 14-42IIR και μηχανικό κλείστρο ρυθμισμένο στο 1/8
:grandpa: σε ποια εστιακη αν δεν σε κουραζω μιας και αλλο ειναι 1/4 στα 14mm και αλλο στα 42mm .... το 1/8 ρυθμιση γιατι το εχεις βαλει - βοηθα καπου ? αν ειναι για shutershock το antishock εχει και ρυθμιση 0 για πρωτη ηλεκτρονικη κουρτινα (EFC) ... έχεις διαπιστωσει καλυτερα αποτελεσματα με ρυθμιση 1/8 που δεν δουλευει η EFC? αυτη ηταν οντως τεχνικη για την παλια ΕΜ5 που δεν ειχε EFC

Δουλεύω στο 1/8 εξ από ανέκαθεν :)
Αφενός είμαι πολύ ευχαριστημένος που έχω εξαφανίσει κάθε υποψία shutter scock και αφετέρου δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα σε γέρο σκύλο :)
Στα 14 με 25mm είναι οι φωτο που τράβηξα

αν και κάτοχος της mark1 θα το ρωτήσω εδώ. το tone curve πως το ρυθμίζεται? επηρεάζει τα raw? είναι όπως στην επεξεργασία που κατεβάζουμε τα highlights και ανεβάζουμε τα shadows?

Ναι ειναι σαν να διορθώνεις την έκθεση τοπικά στα σκοτεινα ή στα φωτεινα ή και στα δυο, ετσι μπορεις να φτιάξεις μια πιο φλατ έκθεση για να τραβήξεις π.χ. βιντεο και μετα να επεμβεις με προγραμμα ....
Προσοχη θελει γιατι δεν μπορεις να επεμβεις στους μεσαίους τόνους (το κανει μονο η νέα PenF) και οτι η καμπυλη παραμενει αν δεν την πειραξεις οπου και να βαλεις τον κεντρικό επιλογεα (δυστυχως δεν μπορεις να αποθήκευσεις διαφορετικες καμπυλες στις 4 μνημες) μέχρις ότου εσυ την κανεις reset.

επηρεάζει την λήψη ή μόνο την αποθήκευση ? δηλαδή πχ ανεβάζει iso σε σχέση με flat αν σηκώσω τα σκοτεινά? και αυτό μένει και στα raw?
εσύ αν επιτρέπεται πως την ρυθμίζεις?

επηρεάζει την λήψη ή μόνο την αποθήκευση ? δηλαδή πχ ανεβάζει iso σε σχέση με flat αν σηκώσω τα σκοτεινά? και αυτό μένει και στα raw?
εσύ αν επιτρέπεται πως την ρυθμίζεις?

και την ληψη και την αποθηκευση, οτι βλεπεις τραβας, ναι επηρεαζει και το RAW απο οσο το θυμαμαι αν και εχω καιρο να την δουλεψω, το ISO δεν νομιζω να το αλλάζει , δεν θυμαμαι κατι τετοιο, η προσαρμογη στα φωτεινα σκοτεινα γινεται για την συγκεκριμενη εκθεση που εχεις επιλεξει με τις τιμες f,s,ΙΣΟ που εχεις ηδη βαλει ... οσες φορες το εχω κανει (λιγες) το κανω με το πολυπληκτρο FN2 και τις 2 ροδελες ....
παντως ευκολα μπορεις να τα δοκιμασεις ολα αυτα και να μας πεις αν ισχυουν .... δωσε ακραιες τιμες στις καμπυλες τραβα 1-2 φωτο και δες τα RAW και συγκρινε τα με την καμπυλη ισια ...

Η μηχαχανή κάνει crop στο video όπως και η mark1;
Σκέπτομαι να την προτείνω σε φίλο (οικογενειάρχης) σε συνδυασμό με Panasonic 25mm f1.4, αλλά αν κάνει crop ίσως να μην τον βολέψει γιά video σε εσωτερικό (περιορισμένο χώρο).

Έχει δοκιμάσει κανείς το Trackpad AF της EM10 II; Μπορεί να μας πει εντυπωσεις και αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για sports/kids/pets με κάποια εξικοίωση;

Έχει δοκιμάσει κανείς το Trackpad AF της EM10 II; Μπορεί να μας πει εντυπωσεις και αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για sports/kids/pets με κάποια εξικοίωση;

δεν νομιζω να σε βολεψει χωρις η οθονη να βγαινει στο πλαι, στην ΕΜ5ΙΙ θα ηταν εξαιρετικα χρησιμο χαρακτηριστικο... στην Panasonic G6 με την φουλ σπαστη οθονη ετσι εστιαζα με το ματι στο EVF, τωρα στην μικρη GM5 που εχει αριστερα το σκοπευτρο και καθολου σπαστη με δυσκολια το κανω, με το EVF στο κεντρο οπως η ΕΜ10ΙΙ και χωρις να ανοιγει στο πλαι η οθονη το ψιλοξεχνας εκτος και αν βαλεις στην οθονη τη μυτη σου για κερσορα .... φυσικα να πω οτι η Panasonic ειναι απειρως πιο μπροστα στην όλη φιλοσοφια της λειτουργιας αφης στις μηχανες της απο την Ολυ ...

Βασικά ότι λέει ο Κώστας, είναι λίγο δύσχρηστο...άλλα κάτω από προϋποθέσεις και αρκετές προσπάθειες βρίσκεις τρόπο να ''χώσεις'' το δάχτυλο εκει που πρέπει!!!

Οκ οπότε την ξεχνάω για αυτό που θέλω... και ελπίζω να μπει σε ΕΜ5 ΙΙ με κάποιο update...

Εγώ δεν το βολεύτηκα "σέρνοντας" το δάκτυλο στην οθόνη προκειμένου να αλλάζω τα σημεία εστίασης, αλλά δοκίμασα απλά τοποθετώντας το εκεί που θέλω και μετά σηκώνοντας και ξαναπατώντας στο σημείο που θέλω. Δεν πετυχαίνει πάντα αλλά δουλεύει καλύτερα

Απέκτησα πρόσφατα το φλασάκι Olympus FL-600R για να το δουλέψω με την Em10II. Μπορώ να πω τα καλύτερα για αυτό...είναι σχετικά μικρό, ποιοτικό, με πλήρως μετακινούμενη κεφαλή, αρκετά δυνατό, φτάνει στο 100% της ισχύς του γρήγορα, έχει φωτάκι led που βοηθάει τόσο σε βίντεο όσο και στην εστίαση, έχει high speed sync, πολύ καλή οθόνη με φωτισμό, εύκολο μενού με ωραία κουμπιά και εύκολη σε χρήση ροδέλα, έχει wide panel difuser και catch light plate.
Πάνω στην em10II κάθεται μια χαρά και δεν μοιάζει παράταιρο. Συνεργάζονται άψογα με την em10 ενώ εντύπωση μου έκανε ότι σε TTL παίρνω καλύτερα αποτελέσματα από ότι με αντίστοιχα flash άλλων εταιριών σε άλλες μηχανές με σωστή φωτομέτρηση και συνολικά σωστά φωτισμένες ''σκηνές''.
Θετική εντύπωση μου έκαναν κάποιες μικρολεπτομέρειες που δεν τις συναντάς εύκολα σε άλλα flash, όπως ο μηχανισμός κλειδώματος του flash πάνω στην μηχανή που είναι με μοχλό και όχι με ροδέλες, το led φωτάκι που μπορείς να το ρυθμίσεις να ανάβει αυτόματα όταν τραβάς βίντεο και ότι η συσκευή ανάβει και σβήνει ανάλογα με το αν ανάβεις και σβήνεις την μηχανή. Το συστήνω ανεπιφύλακτα για όσους ενδιαφέρονται για ένα καλό flash για την Olympus τους, είναι λίγο ακριβό άλλα δυστυχώς ότι πληρώνεις παίρνεις....η μόνη μου ένσταση είναι ότι το πέδιλο του flash είναι πλαστικό που δεν αρμόζει σε μια τόση καλή κατασκευή και ότι η κεφαλή κάνει ζουμ μόνο μέχρι τα 85mm (σε αντιστοιχία FF) καθώς θα ήθελα να πηγαίνει τουλάχιστον μέχρι τα 100mm.
http://www.getolympus.com/us/en/fl-600r-flash.html

Είναι εξαιρετικό φλασάκι για απαιτητικούς ερασιτέχνες το 600R, η ισχύς του δυστυχώς δεν επαρκεί για επαγγελματική χρήση. Έτσι το πούλησα και επέστρεψα στο παλιό αλλά απόλυτα επαγγελματικό 50R. Ναι είναι μεγάλο αλλά κάνει δουλειά