Olympus E-M10 II

Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

αυτό που γραφει ο Νίκος ισχυει, σε ριπή δεν μπορει να ακολουθήσει με την δυναμή του οπως το 50R, αυτο βεβαια εχει να κανει και με την μηχανη που χρησιμοποιεται, στην πρωτη ΕΜ5 υπηρχε μικρη αλλά αισθητη καθυστερηση στην TTL λειτουργια μεταξυ πατήματος κλειστρου και φλασιας (με ολα τα φλας) λογω καθυστέρησης στην μετρηση απο την μηχανή, το ειχε εν μερη και η ΕΜ10 (δεν ξερω η ΕΜ10ΙΙ), στην ΕΜ1 δεν υπαρχει αλλα η λειτουργια TTL επηρεαζει την ριπή σε ταχυτητα (αν το φλας μπει σε AUTO ακολουθει καλυτερα την ριπή γιατι μετράει το φλας την σκηνή και παρακάμπτει το μέτρημα απο την μηχανη). Δοκιμαστε το με και χωρις ριπη σε TTL και AUTO στην ΕΜ10ΙΙ (οσοι εχετε τον συνδιασμό) και πεστε μου αν βλεπετε διαφορες ...

Τωρα το αδύναμο σημειο σε ολα τα φλας της Ολυ ειναι το πλαστικο παπούτσι, μεγαλη προσοσχή οταν βάζετε και βγάζετε το φλας στο θερμο πεδιλο που λογω κατασκευης εχει καποιες ανοχές και μπορει να συρταρωνει και λιγο δυσκολα.
Δευτερο προβλημα για εμενα που πλεον ειμαι μιας ηλικίας οι ενδείξεις και τα γραμματα του 600 ειναι ψείρες για τα ματια μου και χωρις γυαλιά γιόκ, στο 50αρι τα βλεπω μια χαρα, τριτο και σπουδαιότερο η αυξομείωση της έντασης δεν γινεται πανγρηγορα οπως στο 50αρι με οποια απο τις 2 ροδελες αλλα πατας να πας στην αντιστοιχη μικρη σε μεγεθος ενδειξη και περιστρεφεις, καθολου βολικό. Τελευταιο αλλα οχι ασήμαντο η λευκή κάρτα που εχει για catch light ειναι πολυ μικρη και με το ζόρι κανει δουλεια.... Παντα εχω μια μεγαλη με λάστιχο για να το κανει πιο σωστα. Βεβαια να πω οτι δεν ειναι και αδιαβροχο και ανθεκτικό οπως το 50αρι αλλα αυτο ειναι λογικο μιας και δεν το παρουσιαζει ως το επαγγελματικο της φλας η Ολυμπους.

Κατα ταλλα ειναι εξαιρετικο φλας σε μεγεθος - δυναμη αλλα πλεον υπαρχουν και αλλες επιλογες φθηνοτερες π.χ. Νissin Ι40 (το Auto του δυστυχως ειναι ψεύτο TTL οποτε δεν ισχυει αυτο που εγραψα παραπανω) που εχει μεγαλυτερο ζουμ (νομιζω παει μεχρι 120mm φακο), αλλα προσοχη θελει η βαφή του (σβήνουν σε καποια τα γραμματα) και πιθανή προστασια με βερνίκι νυχιών (συμβουλή tzo).

Υ.Σ.
Βεβαια ολα αυτα επρεπε να ειναι σε ενα νεο νημα αποκλειστικα για τα φλας σε Ολυμπους.

Last edited:
Συμφωνώ σε όλα όσα λέτε Κώστα και Νίκο, το FL-600R δεν κάνει για επαγγελματική χρήση καθώς δεν έχει την ισχύς, την ταχύτητα φόρτισης, την ποιότητα κατασκευής και την αδιαβροχοποίηση του 50r, βεβαίως το FL-600R δεν λανσαρίστηκε ως τέτοιο flash, άλλα ως flash για απαιτητικούς ερασιτέχνες που έχουν omd και θέλουν ένα σχετικά μικρό, ποιοτικό και άριστα εξοπλισμένο flash τόσο για χρήση σε φώτος όσο και σε χρήση για βίντεο, και για αυτό το ρόλο που είναι προορισμένο τα καταφέρνει πιστεύω πολύ καλά. Τώρα αν αξίζει να δώσει κάποιος τα διπλά λεφτά σε σχέση με το Nissin i40, αυτό δεν το ξέρω να πω την αλήθεια, μάλλον όχι..προσωπικά και εγώ το Nissin i40 κοίταγα άλλα μου έκατσε μια καλή τιμή για το FL-600R που δεν μπορούσα να αρνηθώ και έτσι κατέληξα με αυτό και δεν το μετάνιωσα.

Υ.Γ. Κώστα δοκίμασα αυτό που λες με την Em10II και πράγματι έχει μια μικρή καθυστέρηση. Χωρίς ριπή δύσκολα την διακρίνεις και έκανα αρκετές προσπάθειες για να την δω, άλλα υπάρχει έστω και μικρή, σε ριπή είναι εμφανής αμέσως η καθυστέρηση. Βέβαια χωρίς ριπή πολύ δύσκολα θα καταλάβει κάποιος την διαφορά και μόνο αν ξέρεις τι ψάχνεις θα το διακρίνεις, αν δεν το έλεγες παίζει να μην το είχα παρατηρήσει ποτέ...φυσικά αν θέλεις να δεις πως δουλεύει το flash πάνω στην Em10II ευχαρίστως να βρεθούμε να το δοκιμάσεις...!!!

Σε ευχαριστω για την δοκιμη, αν το βαλεις το flash στο auto ειμαι σιγουρος οτι θα παει πιο γρηγορα η ριπη .... Τα εχω δοκιμασει τα φλας με σχεδον ολα τα σωματα Ολυ που εχουν περασει απο τα χερια μου και εχω παρακολουθήσει απο την αρχη αυτα τα θεματακια που μονο αν κανεις χρηση ριπης θα το δεις στα νέα σωματα (στην παλια ΕΜ5 σου χτυπάει αμεσως και χωρις ριπη τουλαχιστον σε 2 σωματα που ειχα).

Αυτες τις ημερες πνίγομαι με εκκρεμότητες και που βρισκω χρονο να μπαίνω για λιγο στα φορουμ ειναι επιτυχια.

Μια ερωτησούλα για όσους γνωρίζουν. Εδώ και μερικές μέρες έχω στην κατοχή μου (δανεικό από φίλο) τον φακό panasonic 12-32 και τον δουλεύω παράλληλα με τον Olympus 14-42 EZ στην em10II..Ενώ είμαι ευχαριστημένος με την ποιότητα εικόνας έχω κάποια θέματα στην εστίαση που δεν τα έχω με τον 14-42 της Olympus. Ποιο συγκεκριμένα σε συνθήκες καλού φωτισμού και μέρας ο panasonic είναι σφαίρα σε εστίαση σε όλο το εστιακό εύρος, άλλα όταν πέσει η νύχτα ή σε συνθήκες μέτριου φωτισμού ξεκινάνε τα προβλήματα....στα 12mm μέχρι τα 16mm συνεχίζει να είναι γρήγορος στην εστίαση, από εκει και πάνω όμως και ειδικά μετά τα 22mm ψαρεύει αρκετά, εστιάζει λάθος και πολλές φορές δεν εστιάζει καν ή πρέπει να πατήσεις το κλείστρο 2-3 φορές μέχρι τελικά να εστιάσει πράγμα που δεν συμβαίνει με τον olympus 14-42....και ερωτώ είναι θέμα του φακού? της μηχανής? ή απλά επειδή είναι φακός Panasonic πάνω σε σώμα Olympus ναι μεν είναι συμβατά άλλα όχι απόλυτα...παρόμοια θεματάκια άλλα όχι στον ίδιο βαθμό έχω και με τον panasonic 25mmf1,8 ενώ ο Olympus 45mmf1,8 που επίσης έχω δεν έχει κανένα θέμα απολύτως...άμα γνωρίζει κάποιος κάτι πάνω σε αυτό το θέμα θα εκτιμούσα κάθε άποψη ή βοήθεια....

Δείγματα από έναν αγώνα handball της κόρης μου, η μηχανή είναι στο S-AF και φακός ο 75/1.8
https://goo.gl/photos/jgbKW1Rf1DQ7wiaB7

Να τη χαίρεσαι Νίκο, να είναι πάντα υγιής να αθλείται.
Παρεξηγημένο άθλημα το Handball στην Ελλάδα.
Πολύ ωραιότερο όταν συμμετέχεις από το να το βλέπεις.

Να τη χαίρεσαι Νίκο, να είναι πάντα υγιής να αθλείται.
Παρεξηγημένο άθλημα το Handball στην Ελλάδα.
Πολύ ωραιότερο όταν συμμετέχεις από το να το βλέπεις.

Θενκς Πάνο, της άρεσε πολύ από την πρώτη στιγμή, μάλλον ακολουθώντας τα βήματα του μπαμπά της (που έπαιζε πριν άπειρα χρόνια) :operator:

Περιμένοντάς την , ισχύει αυτός ο τρόπος όπως στις προηγούμενες για να δούμε τα κλικ της μηχανής ? Καινούρια βέβαια παρήγγειλα αλλά ένας έλεγχος δεν βλάπτει .

Last edited by a moderator:
Περιμένοντάς την , ισχύει αυτός ο τρόπος όπως στις προηγούμενες για να δούμε τα κλικ της μηχανής ? Καινούρια βέβαια παρήγγειλα αλλά ένας έλεγχος δεν βλάπτει .

ναι δεν αλλαζει κατι, να ευχηθώ με το καλό να την παραλάβεις και πολλά πολλα ευχάριστα κλικ.

Καλορίζικη !
Την έχω καταευχαριστηθεί. :music-smiley-005:

Ερώτηση 1: battery grip μόνο το αυθεντικό ; Υπάρχει τίποτα άλλο μήπως ;
Ερώτηση 2 : μπαταρία 2η αυθεντική ή ότι μου αρέσει από το εμπόριο ;;

Μιχάλη μπορεις να παρεις αφοβα και μπαταρια τριτου κατασκευαστη, τo ιδιο και το battery grip αν σε βολευει , δες και το νημα της ΕΜ5 ΙΙ με το γκριπ της fotodiox , λογικα θα υπαρχει και για την ΕΜ10ΙΙ.

Υ.Σ.
Υπαρχει προσφατη αγγελια πωλησης για αυτα συγκεκριμενα που ψαχνεις μπαταρια-γκριπ στο dpgr

να διευκρινισω οτι αυτο που πηρα ειναι μονο grip, οχι battery grip.
Δεν ξερω αν υπαρχει third party battery grip....αν καποιος ξερει ας βαλει καποιο λινκ.

Σωστα το διευκρινίζει ο Γιάννης , απρόσεκτη και γρήγορη η απάντησή μου, η αγγελία που ανέφερα είχε το απλό γκριπ, εκεί μπορείς να βρείς αξιόλογες λϋσεις και απο άλλους κατασκευαστές, για battery grip δεν υπάρχει καμία επιλογή στην ΕΜ10 ΙΙ αφου δεν δέχεται πρόσθετη μπαταριοθήκη.

Παρέλαβα σήμερα , δεν την δοκίμασα ακόμη , μαύρο χρώμα το οποίο άρεσε στην σύζυγο και στον έναν γιο , στον δεύτερο και σε εμένα η ασημί ΕΜ-10 που είχα δίπλα έδειχνε πιο εργαλείο , δεν ξέρω γιατί . ´
Ίσως γιατί στο μαύρο κουτί της ΕΜ-10 ΙΙ είχε από έξω φωτό της ασημί , ίσως γιατί στο mail προώθησης της olympus που μου ήρθε πριν λίγο είχε μία ασημί ΕΜ-5 ΙΙ , δεν ξέρω .
Θα μου πείτε και γιατί δεν πήρες ασημί ?
Πως να το κάνω , όσοι με ξέρετε καλύτερα γνωρίζετε τι ψείρας είμαι με τα πράγματά μου .

Δε βαριέσαι , καλή να βγει και ας ευχηθούμε να μην ξασπρίζει ...:bang:

καλώς την δέχτηκες, θα περιμένω εντυπώσεις από πρώτο χέρι πλέων-διαφορές- σε σχέση με την πρώτη m10
[πως κ δεν κοίταξες για την m5ii]

Ευχαριστώ , αν και σπάνια χρησιμοποιώ φλας ήθελα να το έχει επάνω. Hi res με 45mb αρχείο δεν θέλω, μόνο για την στεγανοποίηση λίγο με ένιαξε αλλά και τα διπλά σχεδόν χρήματα είναι ένα θέμα.
Τα μενού σχεδόν ίδια, πρόσθεσαν όμως κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις (οι οποίες δεν πολυκατάλαβα τι σημαίνουν) που θα τις δω το Σ/Κ και θα ενημερώσω.

From m2 note with Tapatalk

Κάτι ακόμα, το πολυπλήκτρο τεσσάρων κατευθύνσεων απαράδεκτο, μικρά τα τέσσερα πλήκτρα, ειδικά για το αριστερό πρέπει η αφή σου να είναι υπερευαίσθητη .
Επίσης ήταν πιο πρακτικό επάνω δεξιά το κουμπί για επισκόπηση της φωτογραφίας που μόλις έβγαλες , τι τους ήρθε και το κατέβασαν κάτω δεξιά δεν ξέρω.

Το evf όμως τα σπάει !!!

From m2 note with Tapatalk