Olympus E-M10 II

Σύμφωνα με την σύγκριση του DPReview η EM10 II φαίνεται να έχει καλυτερο raw αρχείο από την Fuji Χ-Ε2s. Γίνεται αυτό; ενώ έχουν διαφορά στο μέγεθος του αισθητήρα;

To θέμα είναι τι εννοεί με το "καλύτερο"... Πράγματι σε ίδια ή κοντινή γενιά αισθητήρα χλωμό να υπερέχει ο μικρότερος. Να πλησιάζει ή να υπερέχει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πχ δυν εύρος σε μια περιοχή ISO είναι δυνατόν, συνολικά καλύτερος όμως δύσκολο. Η Χ-Τ10 ίσως έχει πιο βελτιωμένο επεξεργαστή - αν και στα χαρτιά έχουν τον exr II αμφότερες.

Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

πιθανόν να παιζει και καποιο ρόλο ότι το dpreview κανει χρήση του Adobe Camera raw ως Raw editor όπου η υποστήριξη σε Fuji δεν είναι και η καλύτερη, συμφωνώ εν μέρη και με τον Νίκο ο αισθητήρας απο μονος του δεν φτάνει θέλει και βοήθεια απο ένα πολυ καλό επεξεργαστή αλλά αυτος συνήθως είναι υπεύθυνος για το JPEG και όχι για το RAW που συγκρίνουμε στα συγκεκριμένα γραφήματα.

Στην επιλογη χρωματικος χωρος τι επιλεγουμε?srgb η adobe?ποια η διαφορα?

Ο sRGB είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον Adobe RGB, αλλά είναι συμβατός με τις περισσότερες συσκευές μας. Αν σε ενδιαφέρει το βάθος χρώματος για επεξεργασία και εκτύπωση, προτίμησε τον Adobe RGB IMO.
Αν σε ενδιαφέρει η ευκολία και η συμβατότητα, προτίμησε τον sRGB.
Δες εδω:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Adobe_RGB_color_space

Σαφως και με ενδιαφερει η επεξεργασια και η εκτυπωση..οποτε adobe.ευχαριστω

Σαφως και με ενδιαφερει η επεξεργασια και η εκτυπωση..οποτε adobe.ευχαριστω

Απλά αν δεν κάνω λάθος χρειάζεται να υποστηρίζει η οθόνη ή ο εκτυπωτής το Adobe rgb κ συνήθως είναι επαγγελματικα εργαλεία κ ακριβά.

Οι εκτυπωσεις που κανω καποιες φορες γινεται απο επαγγελματια που λογικο ειναι να χρησιμοποιει ακριβα και καλα εργαλεια.οποτε δεν νομιζω να υπαρχει θεμα.αυτο που με απασχολει ειναι στην επεξεργασια π.χ. στο lightroom που κανω αν θα εχω καποια διαφορα..

Εγω εδω και 2 χρόνια χρησιμοποιώ το Adobe RGB γιατι καλιμπραρω το μονιτορ μου που έχει την δυνατότητα απεικόνησης του χρωματικού χώρου και ελέγχω όσο μπορώ τις εκτυπώσεις μου (εδώ εχω θεματάκι γιατί ο printer μου δεν ειναι καλιμπραρισμένος) και τα προγραμματα που λειτουργώ έχουν συμβατότητα να δείχνουν σωστά τα χρώματα, το προβλημα είναι ότι πολλοι viewers δεν τα απεικονιζουν σωστά και ειδικά αν μοιράζεις μετά τις φωτό σε τρίτους πρέπει μέσα απο το Lightroom να τα γυρίσεις σε sRGB όταν κάνεις export, οπότε ο Ηλίας έχει δίκιο για μέγιστη και απροβλημάτιςτη συμβατότητα βάζεις sRGB.

Last edited:
Να σε ξεμπερδέψω.
Τραβάς σε Adobe RGB .
Κανείς την επεξεργασία σου.
Αυτές που θέλεις να τυπώσεις, τις αφήνεις σε Adobe RGB, όσες θέλεις να χρησιμοποιησεις για απεικόνιση σε οθόνη τις μετατρέπεις σε sRGB.
Λίγο πολύπλοκο, αλλά έτσι έχεις τα καλά και των 2 χρωματικών χώρων.

Αλήθεια οι Oly OMD 5, OMD 5 II, OMD 10 II φορούν την ίδια μπαταρία;

Οι 5 άρες έχουν συμβατή μπαταρία , παρόμοια με την ΕΜ1 , η 10 αρα παρόμοια με των Πεν, οι χωρητικότητες ποικίλουν..

Την εχω λιγες μερες την μηχανη αλλα αυτο που εχω ευχαριστηθει πιο πολυ,εκτος των αλλων,ειναι η λειτουργια με το φιλτρο του πορτρετου με απαλοτητα δερματος..εχω εντυπωσιαστει!!με πολυ καλα αποτελεσματα!προς το παρων δεν εχω προσβαση σε pc μιας και λειπω διακοπες..ανυπομονω να δω και σε μεγαλη οθονη.

εχω καποιες αποριες οσο αφορα τις νυχτερινες ληψεις με τριποδο με την em 10ii και τον 12-40.εχω τραβηξει 3-4 με τριποδο αλλα δεν μπορω να πω οτι ενθουσιαστηκα ακομα οσον αφορα την ευκρινεια.σε φωτο την ημερα ειμαι πολυ ευχαριστημενος...

αυτο που κανω στις ρυθμισεις ειναι οτι βγαζω το iso απο auto και το βαζω 200.απενεργοποιω την σταθεροποιηση S-IS Off και βαζω αντικραδασμικη ληψη με καθυστερηση 2sec.

δεν θα επεπε οι φωτο που παιρνω την ημερα σε ευκρινεια να ειναι αντιστοιχα και οι βραδυνες με τριποδο???πρεπει να κανω κατι αλλο στις ρυθμισεις?το μονο κακο επειδη εχω ξεμεινει απο τριποδο (συνομα θα παρω) χρησιμοποιω ενα μικρο(τσεπης) της πλακας αλλα δεν νομιζω να κουνιεται η μηχανη...

αντιθετως βραδυνη στο χερι με σταθεροποιηση,ταχυτητα 1/3 και iso 2500 βγαζω φοβερες φωτο...

πιο κατω θα βαλω καποια παραδειγματα να μου πειτε την γνωμη σας...

ληψη 30 sec και επεξεργασια στο lightroom
test 2 by Giannis Malantaras, on Flickr

ληψη 40 sec και επεξεργασια στο lightroom
test 1 by Giannis Malantaras, on Flickr

ληψη στο χερι με σταθεροποιηση και επεξεργασια στο lightroom
test 3 by Giannis Malantaras, on Flickr

Καταρχην οσο αυξάνεται ο χρονος έκθεσης στα νυχτερινα αυξανεται και ο θορυβος ακομη και σε ISO 200 μιας και ο αισθητηρας ζεσταίνεται, οποτε καλο ειναι να αποφεύγονται χρόνοι ανω των 30-40δευτ. εκτος και αν υπαρχει ιδιαίτερος λογος (π.χ αστροφωτογραφηση κλπ.) , αυτα πάντά στην θεωρια ...

Δευτερο μην βαζεις το αντικραδασμικό στα 2 δευτ. αλλά κρατατο στο 0' γιατι έτσι μονο δουλευει η πρωτη ηλεκτρονικη κουρτινα και βαλε χρονοκαθυστερηση στο κλειστρο 2' ή 12' ή κανε χρηση κινητού ή tablet αντι για ντεκλασερ, αν το τριποδο σου ειναι της πλάκας και κουνιέται εστω και λιγο άσε ενεργο και το IS παροτι ο κατασκευαστής λεει οχι,

Ξαναδοκιμασε ενα ενα τα παραπανω και πες μας...

Re: Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

Δευτερο μην βαζεις το αντικραδασμικό στα 2 δευτ. αλλά κρατατο στο 0' γιατι έτσι μονο δουλευει η πρωτη ηλεκτρονικη κουρτινα και βαλε χρονοκαθυστερηση στο κλειστρο 2' ή 12' ή κανε χρηση κινητού ή tablet αντι για ντεκλασερ, αν το τριποδο σου ειναι της πλάκας και κουνιέται εστω και λιγο άσε ενεργο και το IS παροτι ο κατασκευαστής λεει οχι,

σε καθημερινη χρηση (ημερα) ειναι καλυτερα το αντικραδασμικο στο 0' η απλη ληψη?με το αντικραδασμικο δεν ξερω τι ακριβως γινεται...

για το τριποδο δεν παρατηρησα να κουνιεται.μονο δεν ξερω κατα τη λειτουργεια του κλειστρου στην αρχη μηπως δημιουργει καποιο κραδασμο..

θα ξαναδοκιμασω αρκετες φορες μεχρι να σιγουρευτω οτι δεν κανω κατι λαθος και θα ξαναεπανελθω.

Ναι για μέγιστη ευκρίνεια ακόμα και στο χέρι αντικραδασμικό στο 0' δεν έχει σημαντική υστέρηση σε ταχύτητα. Εννοείται σε τρίποδο έχουν ένα θεματάκι τέτοια μικρά σώματα με κλείστρο. Ενεργοποίησε και την αποθορυβοποιηση για μεγάλες εκθέσεις που παίρνει και ένα μαύρο καρέ αν δεν σε ενοχλεί να περιμένεις. Θα έχεις καθαρότερους ουρανούς. Ακόμα καλύτερα κατά την προσωπικη μου εμπειρία με την Ε-Μ1 σπάσε την έκθεση σε μικρότερες με exposure bracketing και μετά merge. Αποφεύγεις κάπως την υπερθέρμανση και το dark noise και έχεις μεγαλύτερο δυν εύρος και λιγότερο random noise. Και παίξε και λίγο με το white balance για να αποφύγεις αυτή τη θλιμένη πρασινοπορτοκαλίλα της Olympus το βράδυ με τεχνητό φωτισμό (αν και υποψιάζομαι ότι βάζει και το LR το χεράκι του στις Oly για αυτό)

Πάντως για να συγκρίνεις θα πρέπει να τραβήξεις το ίδιο θέμα. Στην 3η φωτό τα φωτισμένα κτήρια και οι αντανακλάσεις πέρα της φωτεινότητάς (= λιγότερος θόρυβος) έχουν contrast και ακμές που συμβάλλουν στην αίσθηση της ευκρίνειας. Στη 2η τα βότσαλα στο προσκήνιο που πιάνουν τη μισή φωτο είναι σκοτεινά δίχως γεωμετρικά όρια και ανεστίαστα.

Το αντικραδασμικό (διαμάντι) πάντα στο 0 αλλιως δεν δουλευει η πρώτη ηλεκτρονικη κουρτίνα και θα έχεις πιθανό shutter shock, ελαχιστη ειναι η καθυστέρηση, μέχρι 1 δευτερόλεπτα κλειστρο μπορεις να βάλεις και το φουλ ηλεκτρονικό (καρδούλα) αν δεν εχεις περίεργο φωτισμό η κινουμενο αντικεϊμενο.
Πανω απο καποια δευτερα έκθεση με auto θα δουλεψει αυτοματα το dark noise reduction, αν το έχεις βαλει στο Off βαλτο στο Auto όπως σου ειπε ο Νικος... Θα δεις μεγάλη διαφορά...

Ακόμα καλύτερα κατά την προσωπικη μου εμπειρία με την Ε-Μ1 σπάσε την έκθεση σε μικρότερες με exposure bracketing και μετά merge. Αποφεύγεις κάπως την υπερθέρμανση και το dark noise και έχεις μεγαλύτερο δυν εύρος και λιγότερο random noise.

Πάντως για να συγκρίνεις θα πρέπει να τραβήξεις το ίδιο θέμα. Στην 3η φωτό τα φωτισμένα κτήρια και οι αντανακλάσεις πέρα της φωτεινότητάς (= λιγότερος θόρυβος) έχουν contrast και ακμές που συμβάλλουν στην αίσθηση της ευκρίνειας. Στη 2η τα βότσαλα στο προσκήνιο που πιάνουν τη μισή φωτο είναι σκοτεινά δίχως γεωμετρικά όρια και ανεστίαστα.

δεν γνωριζω την διαδικασια.πως θα κανω merge?

στην 2η φωτο η εστιαση εγινε μακρια και οχι κοντα στα βοτσαλα.μιας και η μηχανη ηταν και χαμηλα γι'αυτο ειναι ανεστιαστα.σαν φωτογραφιες δεν λενε κατι,τις εβγαλα ως δοκιμη κυριως.

με απασχολει παντως που με τριποδο δεν εχω καταφερει να φτασω στα μεγιστα της μηχανης.αν συγκρινεις μερα με νυχτα νιωθεις οτι ειναι κατι τελειως διαφορετικο.λες και τραβαω με αλλη μηχανη.γι'αυτο θεωρω οτι μαλλον απο την μερια μου κατι δεν παει καλα.θα κανω καποιες διορθωσεις οπως ειπαμε και θα ξαναεπανελθω...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

η μειωση θορυβου ειναι στο auto...επισης το αντικραδασμικο μεσα στο μενου ειναι στο 0'.σαν χρονοκαθυστερηση το ειχα 2sec.δηλαδη παταω το κουμπι της ληψης και μετα απο 2 sec τραβαει.για να αποφυγω κραδασμους κατα τη ληψη.