Olympus E-M10 II

εκανα καποιες δοκιμες και σημερα αλλα ακομα το ψαχνω.παρατηρησα ομως οτι ληψη με τριποδο ειναι καλυτερα η σταθεροποιηση να ειναι ενεργη!!θα ξανακανω δοκιμες να το σιγουρεψω...δεν κουνιεται το τριποδο παντως(δεν ειχε αερα κτλ.),εβαλα αλλο σημερα.επισης παρατηρησα οτι η em 10ii εχει αρκετη ευαισθησια στο φως.ενω εχει γινει σωστη φωτομετρηση (απο την μηχανη),εχω την εντυπωση οτι ειναι αρκετα φωτεινη η φωτο.καλο αυτο μαλλον.το κακο ειναι οταν εχει εντονο φως απεναντι ειναι πολυ εντονο με αποτελεσμα να κατεβασζω στην επεξεργασια κατα πολυ τo highlights...

σε αυτη την φωτο δεν ειμαι πολυ ευχαριστημενος...

2 (1 of 1) by Giannis Malantaras, on Flickr

στην επομενη νομιζω εγινε καλυτερη δουλεια και με την καταλληλη επεξεργασια πηρα καλυτερο αποτελεσμα!μαλιστα θα βαλω και για συγκριση μια παρομοια που ειχα τρβηξει με την nikon 5200-tokina 12-28.

em 10ii...
3 (1 of 1) by Giannis Malantaras, on Flickr

nikon 5200
καμαρες χαλκιδα by Giannis Malantaras, on Flickr

Γιάννη η γνώμη μου για την πρώτη κ γενικά για βραδινή με δυνατό φως από απέναντι είναι καλά να χρησιμοποιείς μεγαλύτερο διάφραγμα από το 5.6 , αυτό βλέπω -βέβαια με άλλους φακούς- στην δική μου em 10.
αλώστε κ στις κάτω στην 5200 έχεις 11

καθε βοηθεια ευπροσδεκτη!θα το δοκιμασω οπως λες να ανεβασω το διαφραγμα...στον τοκινα ομως στα 12-13mm εχει καλυτερη οξυτητα απο f8 και πανω απ'οτι 5.6.υποθετικη ειναι η συγκριση βεβαια...αλλα φωτα,αλλη ωρα κτλ.

Απάντηση: Re: Olympus E-M10 II

Ο 12-40 έχει ως sweet point για οξυτητα το f=4-5.6, αυτο που συναντάς με τα highlights δεν ειναι θεμα φακοϋ αλλά φωτομέτρησης όπως και εσύ το καταλαβαίνεις (εκτος και αν εννοεις τη διαρροή φωτος στα φώτα όπου σιγουρα συμμετέχει με την σχεδίαση του ο φακός), κανε ένα bracketing με -1/3 EV με 7 φωτο συνολο και δες ποια ειναι πιο καταλληλη να επεξεργαστείς, αν η διαφορά στο φωτόμετρο δεν αφορά την συγκεκριμένη σκηνή αλλά την βλέπεις πάντα μπορείς να την προσθαφαιρέσεις στην μηχανή σε ειδικό μενου και να την βλέπει παντα αυτόματα.

Να ξέρεις επίσης ότι η μηχανή σου δίνει την δυνατότητα να επεμβεις με καμπϋλη στα highlights και στα shadows δυστυχώς όχι στους μεσαίους τόνους, κρατας πατημένο το κουμπι FN (multifunction) που θα το βρεις μονο σου στην ΕΜ10 ΙΙ γιατι δεν την εχω και γυρνάς την πισω ροδελα και περνας απο 4-5 επιλογες, μια απο αυτες ειναι η υποεπειλογή για τις καμπυλες, αφου μπεις ρυθμιζεις εσϋ με τιμες συν πλην 4 (αν θυμαμαι καλά) τα 2 ακρα. Αυτος είναι και ενας τρόπος να φτιαξεις ενα φλατ αρχείο στο βίντεο προς επεξεργασία μιας και δεν υπάρχει ειδικό profile οπως στην ΕΜ5 ΙΙ.

Last edited:

Να ξέρεις επίσης ότι η μηχανή σου δίνει την δυνατότητα να επεμβεις με καμπϋλη στα highlights και στα shadows

Κώστα ο Γιάννης κάνει λόγο για οξύτητα , με την επέμβαση της ανωτέρω ρύθμισης θα χάσει κατά πολύ σε οξύτητα το αρχείο , τουλάχιστον έτσι την είχα πάθει εγώ στα Μετέωρα και το είχαμε συζητήσει μιας και ανέβασα δείγμα (κάπου τον 11/2014 αλλά δεν βρίσκω τα ποστ μου πριν το 2015 δεν ξέρω γιατί) με την ΕΜ10 πρώτης γενιάς .
Δεν δοκίμασα να δω εάν βελτιώθηκε στην II .

Last edited by a moderator:
Αυτο που με προβληματιζει ειναι οτι την ημερα μπορω να βγαλω φωτο με φοβερη ευκρεινια.το βραδυ μου δημιουργει λιγο θορυβο(με τριποδο) στην εικονα που σε γενικες γραμμες καλυπτεται με την αναλογη επεξεργασια.

Με τα φωτα το παρατηρησα χθες.θα δοκιμασω κωστα και με το bracketing αλλα και με την καμπυλη να δω αν ειναι καλυτερα...
Ειναι μεχρι να την φερω στα ισια που λεμε...

Σας ευχαριστω ολους για την βοηθεια!

Κώστα ο Γιάννης κάνει λόγο για οξύτητα , με την επέμβαση της ανωτέρω ρύθμισης θα χάσει κατά πολύ σε οξύτητα το αρχείο , τουλάχιστον έτσι την είχα πάθει εγώ στα Μετέωρα και το είχαμε συζητήσει μιας και ανέβασα δείγμα (κάπου τον 11/2014 αλλά δεν βρίσκω τα ποστ μου πριν το 2015 δεν ξέρω γιατί) με την ΕΜ10 πρώτης γενιάς .
Δεν δοκίμασα να δω εάν βελτιώθηκε στην II .

Κωστή μην μπερδεύεις την οξύτητα με την απώλεια contrast, ειναι διαφορετικά πραγματα παρα το ότι το εντονο κοντραστ σου δινει την αρχική εντύπωση ότι το αρχείο είναι οξύτερο ... Με τις καμπυλες επηρεαζεται το κοντραστ και όχι η οξυτητα ...

Γιατί όμως στο Lightroom που ανέβασα το contrast δεν επανήλθε ? Και πρέπει να το έκανα και στο raw αρχείο καθώς όσα jpg δεν μπορώ να τα φέρω εκεί που θέλω τότε ανοίγω στην επεξεργασία το raw .

Δεν ξερω τι ακριβώς εχεις κανει, πρεπει να ανεβάσεις δειγμα με και χωρις να το δουμε, οχι JPEG φυσικα αφου έχει οξυνθεί απο την μηχανή...

υπαρχει κανείς εδώ μέσα που να είναι κάτοχος ή να έχει ασχοληθεί με την μηχανή και να έχει άποψη για σύγκριση με την Sony a6000?
Είμαι ανάμεσα στο να πάρω επιπλέον φακούς στη Sony ( έχω samyang 12mm, sony 50mm, kit 16-50), ή τον 35άρη ή τον 28άρη,
και στο να τη σπρώξω και να αλλάξω σύστημα.

Βλέπω την Olympus αν και μικρότερος αισθητήρας έχει πολύ καλή σταθεροποίηση, και αντιλαμβάνομαι καλύτερους κιτ φακούς.
Αυτό με το 4Κ timelapse ότι παίζει στα 5fps μετά τι εννούν? Δεν δίνει απευθείας βίντεο με 24/25/30 fps ???
Παίζει φυσιολογικά σε TV το timelapse με τα 5fps ???

Ναι είχα την Α6000 για πάνω από 1 χρόνο και έχω εδώ και 8 μήνες την em10II... δεν μπορώ να σου απαντήσω ξεκάθαρα, είναι γνωστά τα πλεονεκτήματά και τα μεοινεκτήματα της κάθε μιας...
Προσωπικά ύστερα από εκτενή χρήση και των 2 προτιμώ την em10II άλλα όχι με μεγάλη διαφορά, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της λόγω ibis, σκόπευτρο, jpeg engine, Touch οθόνη, καλύτερους φακούς και σε μεγαλύτερη ποικιλία και ποιο όμορφο και ποιοτικό σώμα. Άλλα ομολογώ ότι υπάρχουν φορές που μου λείπει η απόδοση του μεγαλύτερου αισθητήρα και κυρίως το caf της A6000 τόσο σε φώτος όσο και σε βίντεο...
Ο κιτ φακός της Α6000 είναι μέτριος, σαφώς το m4/3 έχει καλύτερες λύσεις....άλλα κυριολεκτικά δεν ξέρω τι να σου πω αν αξίζει να την δώσεις και να πας στην em10II....δες ποιες είναι οι προτεραιότητές σου και πες μου ότι θέλεις να μάθεις ποιο λεπτομερώς μήπως μπορώ να σε βοηθήσω..
Το timelpase σε 4κ το έχεις μόνο σε 5fps δυστυχώς, έτοιμο βίντεο σαφώς...παίζει στην TV άλλα έχει τρομερά σπασίματα και το κρίνω ακατάλληλο...είναι μόνο για ειδικές χρήσεις.....σε 1080p μπορείς να έχεις κανονικό βίντεο timelapse 25p που είναι ομαλό και πολύ όμορφο έτοιμο κατευθίαν από την μηχανή. Παρόλαυτα μπορείς απλά με το ιντερβαλόμετρο να τραβήξεις φώτος και να φτιάξεις μετά στον υπολογιστή το Timelapse σε ότι ανάλυση θες και σε όσα fps θες....

σε περιπτωση που θελουμε να φωτογραφισουμε καποιο πορτρετο ενος ζωου και θελουμε εστιαση στο ή στα ματια ποια ειναι η καλυτερη συμβουλη σε θεμα ρυθμισεων?ρωταω γιατι με ελαχιστο κουνημα του κεφαλιου χανεις την εστιαση στα ματια.στο ζωο δεν μπορεις να του πεις να μεινει ακινητο.επισης οπως καταλαβαινετε μπορει να περπαταει και να περιμενεις την στιγμη που θα σε κοιταξει για να τραβηξεις..

στη μηχανη εχω σχεδουν μονιμα S-AF,προτεραιοτητα προσωπου και ματια και φωτομετρηση κεντροβαρης(ασχετο).η οθονη αφης δεν με βολευει αρκετα,δεν την εχω συνηθισει.φωτογραφιζω παντα με το viewfinder.εκει που θελω να εστιασω παιζω με τα βελακια αριστερα-δεξια κτλ.
ανεβαζω και ενα παραδειγμα που σαν φωτογραφια την ''εχασα''λογω εστιασης...

test by Giannis Malantaras, on Flickr

Γιάννη για να πετύχεις την κατάλληλη στιγμή είναι όντως δύσκολο,και εγώ έχω το ίδιο πρόβλημα και το έχω λύσει κρατώντας κοντά στον φακό μια λιχουδιά, βλέποντας τη το σκυλί κερδίζω κάποια δευτερόλεπτα και συνήθως παίρνω τη φωτο που θέλω.

νικο στις συγκεκριμενες φωτογραφιες και εγω αυτο ειχα κανει,με λιχουδια.αλλα παρολα αυτα παλι απο τις 50 οι 30-40 δεν ειχαν την εστιαση 100% που ηθελα.ειναι οντως δυσκολο..

ανεβαζω και ενα παραδειγμα που σαν φωτογραφια την ''εχασα''λογω εστιασης...on Flickr

τη συγκεκριμένη την έχασες νομίζω λόγω ταχύτητας (1/20) όχι λόγω εστίασης. έπρεπε να έχεις τουλάχιστον 1/60

Σε αυτη μπορει αλλα σε αλλες που εχω βλεπεις εχει γινει εστιαση στην μυτη και οχι στα ματια που ηθελα.επισης υπαρχει δυνατοτητα το τετραγωνιδιο να μαγαλωσει.εκει επικεντρωθηκα λιγο πιο πολυ αλλα δεν ξερω αν καταφερα κατι.

οταν πας σε S (small) μικρο σημείο εστιασης σε γενικές γραμμές κανόνας είναι ότι αυξανεις σε ακριβεια αλλά χανεις σε ταχύτητα εστίασης, face detection δεν νομιζω οτι βοηθαει με ζωα (δεν το εχω δοκιμασει) και πρεπει ναναι κλειστό, ο πιο γρηγορος τρόπος εστιασης είναι με το δαχτυλο (όχι τα δικά μου χοντροδαχτυλα) στην οθονη, μικρό σημείο για ακριβεια εκει που θελεις να εστιασει, καλο φως , μεγαλη ταχυτητα κλείστρου γιατι το ζωακι θα κινειται και θα βγει κουνημενη.

Επισης καλο είναι να έχεις ριπη (έστω μικρή) και απενεργοποημένο το κλείδωμα του κλείστρου απο εστίαση (shutter release on)

Κωστα το face detection καποια στιγμη κλειδωσε αλλα οχι για πολυ.το κακο ειναι οτι ειχα φως δωματιου γι'αυτο κατεβασα ταχυτητα.οποτε αυτο που καταλαβα ειναι οτι με το αριστερο χερι πρεπει να συνηθισω την touch οθονη και να εστιαζει εκει που θελω..

Κωστα το face detection καποια στιγμη κλειδωσε αλλα οχι για πολυ.το κακο ειναι οτι ειχα φως δωματιου γι'αυτο κατεβασα ταχυτητα.οποτε αυτο που καταλαβα ειναι οτι με το αριστερο χερι πρεπει να συνηθισω την touch οθονη και να εστιαζει εκει που θελω..

ή να εκπαιδεύσεις τη μύτη σου ανάλογα :smile:

φωτογραφίζω συχνά σκυλιά με τη σονυ μου.
βγάλε αναγνώριση προσώπου γιατί επιβαρύνει τον επεξεργαστή.
βάλε afc αντί afs και βάλε το να ακολουθεί με μικρό σημείο το μάτι. συνήθως λόγω διαφοράς χρώματος τα καταφέρνει.
Τέλος βάλε μεγαλύτερη ταχύτητα και βάλε ριπή. την ταχύτητα για να μην είναι κουνημενη και την ριπή για να πετύχεις την γωνιά κλίση η βλέμμα που επιθυμείς. δυστυχώς τα σκυλιά δεν ακούνε πολύ τις συμβουλές για ποζαρισμα...
φλας θα έλεγα να δοκιμάσεις και άλλες διατάξεις γιατί το φως που έχεις τώρα κάνει σκιά και τονίζει τον λαιμό περισσότερο από ότι τα μάτια και τη μουσούδα.
Επίσης τέτοια σκυλιά ταιριάζει περισσότερο να τα πετυχαίνεις με κλειστό στόμα Όχι ότι είναι νόμος...