Olympus E450

Δεν είναι θέμα καταξίωσης αλλά απλής και ειλικρινούς απορίας, η οποία παραμένει: γιατί να αγοράσεις διαδοχικά όλα αυτά τα μοντέλα;
Τους φακούς (ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον....) να το καταλάβω, τα σώματα στη σειρά δεν το χωράει το μυαλό μου.

εγω παντως δεν παιρνω αλλες γιατι με καλύπτουν αυτες. ουτε IS χρειαζομαι, ουτε πολλες ληψεις το δευτερολεπτο.Ενταξη καλο θα ηταν να ειχε μεγαλυτερο σκοπευτρο, αλλα κανω δουλεια και με αυτο που εχει. Και αν βρω πουθενα καμια φτηνη ε450 θα την παρω και αυτην για συλλογή:)
Αν ειναι να αλλαξω συστημα, μονο για full-frame σκεφτομαι, αλλα με τιμες που εχει τωρα δεν με βλεπω να αλλαζω συντομα!:)

Όπως σας υποσχέθηκα έχουμε μια πρώτη σύγκριση μεταξύ e-450 και Pen EP-1. Οι δύο φωτό είναι jpeg κατευθείαν από τις μηχανές, με τον ίδιο φακό (zuiko digital 35/f3.5 macro), διάφραγμα f8, και όλες οι παράμετροι ίδιες: iso 200, wb auto, χρώμα Natural, contrast +1, sharpness +1, gradation normal, noise reduction auto, μηχανές σε τρίποδο με φωτισμό 80% τεχνητό (led ring), διαφορά στον χρόνο φωτογράφησης ~ 2 λεπτά.

e-450:
attachment.php

Pen EP-1:
attachment.php

Δεν ξέρω αν βλέπετε διαφορές, η μόνη επεξεργασία που έχει γίνει έιναι το auto sharpening του Irfanview όταν κάνει resize.

Ευκαιρίας δοθείσης, φόρεσα τον "κανονικό" 14-42 στην Pen, διότι από κριτικές που έχω διαβάσει είναι από τους καλύτερους και πιο sharp κιτ φακούς ever. Θα το τσεκάρω, αλλά καθυστερεί χαρακτηριστικά στο focus, και καθώς το γράφω... αλήθεια τι έκδοση firmware έχουν τα καινούρια μου αποκτήματα?

Attachments

• _5060022 RES.jpg
    _5060022 RES.jpg
    122.7 KB · Views: 105
  • _5069604  RES.jpg
    _5069604 RES.jpg
    128.6 KB · Views: 105
Όπως σας υποσχέθηκα έχουμε μια πρώτη σύγκριση μεταξύ e-450 και Pen EP-1. Οι δύο φωτό είναι jpeg κατευθείαν από τις μηχανές, με τον ίδιο φακό (zuiko digital 35/f3.5 macro), διάφραγμα f8, και όλες οι παράμετροι ίδιες: iso 200, wb auto, χρώμα Natural, contrast +1, sharpness +1, gradation normal, noise reduction auto, μηχανές σε τρίποδο με φωτισμό 80% τεχνητό (led ring), διαφορά στον χρόνο φωτογράφησης ~ 2 λεπτά.

e-450:
attachment.php

Pen EP-1:
attachment.php

Δεν ξέρω αν βλέπετε διαφορές, η μόνη επεξεργασία που έχει γίνει έιναι το auto sharpening του Irfanview όταν κάνει resize.

Ευκαιρίας δοθείσης, φόρεσα τον "κανονικό" 14-42 στην Pen, διότι από κριτικές που έχω διαβάσει είναι από τους καλύτερους και πιο sharp κιτ φακούς ever. Θα το τσεκάρω, αλλά καθυστερεί χαρακτηριστικά στο focus, και καθώς το γράφω... αλήθεια τι έκδοση firmware έχουν τα καινούρια μου αποκτήματα?

Τα δείγματα δείχνουν σαν να υπάρχει διαφορετική φωτομέτρηση, αν όχι, τότε βλέπω καλύτερο δυναμικό εύρος στα σκιασμένα με την Ρen και καλύτερη οξύτητα στο κέντρο με την 450!

Θα ξανατσεκάρω άλλη μια φορά, γιατί ίσως έχω προρύθμιση +1/3 EV στην Pen...

Ευχαριστώ! Τελικά στο "συγκριτικό" την πάτησα, είχα +1/6 EV στα presets, οπότε θα έχουμε επανάληψη.

Ευχαριστώ! Τελικά στο "συγκριτικό" την πάτησα, είχα +1/6 EV στα presets, οπότε θα έχουμε επανάληψη.

Δημήτρη, θα είχε ενδιαφέρον να κάνεις την επανάληψη με διπλή φωτομέτρηση, "pattern" και "spot". Καθρέπτης εναντίον μη καθρέπτη!

Στην συνάντηση των Olympians χθές άκουσα και είδα τον "παλιό" Zuiko 40-150/f3.5-4.6 αλλά δεν είχα την ευκαιρία να τον δοκιμάσω (από αμέλειά μου). Ο 50-200 είναι εκτός budget, οπότε θα ήθελα την γνώμη όσων έχουν χρησιμοποιήσει τον "κρυστάλινο", δηλαδή αν αξίζει να ψάξω να τον βρώ για αντικαταστάτη του "οργανικού" 40-150/f4-5.6, η φωτεινότητα δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα - αν όμως είναι "ξυράφι" όπως λένε...

τον εχω τον παλιο, δεν ξερω πως ειναι σε σχεση με τον καινουριο, αλλα για πορτρετα ειναι αρκετα καλος. Τον εδωσα στην αδερφη μου, αλλα απο παρασκευη θα τον εχω παλι, οποτε αν θες για δοκιμη πες μου

Σε σχέση με τον καινούργιο είναι πιο βαρύς και ογκώδης, με καλύτερη ποιότητα κατασκευής και περισσότερη οξύτητα. Έχω την αίσθηση δε, ότι είναι και ελάχιστα πιο αργός στο AF, θα κάνω το τεστ οσονούπω και θα σου πω

Ευχαριστώ όλους, κατεβαίνοντας κέντρο πέρασα από φιλικό μαγαζί, τον είχε "μεταχειρισμένο" (στο κουτί του σετ με μια Ε-500, με τα νάϋλον), τον πήρα για δοκιμή κι αν δεν μου κάνει θα τον επιστρέψω...

Από τα πρώτα μου πειράματα με τους δύο 40-150, στα 150mm με διάφραγμα 7,1 φορεμένοι στην EP-1 και την Ε450, υπάρχει απειροελάχιστη υπεροχή του "παλιού" σε ένα από τα τρία δείγματα που τράβηξα. Όταν βρώ χρόνο, θα δοκιμάσω στα 100 και βλέπουμε...

Ευχαριστώ όλους, κατεβαίνοντας κέντρο πέρασα από φιλικό μαγαζί, τον είχε "μεταχειρισμένο" (στο κουτί του σετ με μια Ε-500, με τα νάϋλον), τον πήρα για δοκιμή κι αν δεν μου κάνει θα τον επιστρέψω...

Πρόσεχε μόνο μην τον πληρώσεις "χρυσό" γιατί αν είναι αυτός που φαντάζομαι τον ζητάνε πάνω από 200 ευρώ:rifle:

Όσοι με γνωρίζετε, ξέρετε ότι είμαι υπέρ της τεχνολογικής προόδου με την προϋπόθεση ότι είναι πραγματική. Σύντομος πρόλογος για να πώ ότι τελικά ΔΕΝ βλέπω διαφορές μεταξύ του "παλιού" κρυστάλλινου Zuiko 40-150/f3.5-4.6 και του "νέου" οργανικού 40-150/f4-5.6. Ίσως στην κορυφαία Ε5 να μπορούσα να δώ, αλλά στην Ε450 δεν - ενώ στην EP-1 καθυστερεί πολύ να νετάρει, και επι πλέον συχνά αδυνατεί, ή ακόμα χειρότερα "αστοχεί". Έτσι λοιπόν πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Oly, η οποία έφτιαξε ένα φακό εφάμιλο (κατά την άποψη μου) με αυτόν που αντικατέστησε, ο οποίος με "κόστος" το 1/2-1 f stop φωτεινότητας, έχει όγκο και βάρος τα 2/3 του προηγούμενου. Επί πλέον είναι πολύ γρήγορος και ακριβής ακόμα και στην EP-1, και νετάρει άνετα στο ένα μέτρο (και λιγότερο), σε αντίθεση με τον παλιό που ήδη στο ενάμισυ-δύο νοιώθει άβολα...

Να μήν ξεχνάμε και το αστείο κόστος: αν δεν τον πάρετε τζάμπα σε κάποιο "πακέτο", θα τον βρείτε "στα περίπτερα" κάτω από 100 καινούριο.
Για τον παλιό, μερικοί (βασιζόμενοι στην... μυθολογία ίσως), ζητάνε πάνω από 200 , κι εκεί ξεχώρισα - για άλλη μια φορά - τους φίλους από τους "φίλους"...

Δημήτρη, από ότι κατάλαβα δεν βρήκες κάποιο πλεονέκτημα του παλιού, έναντι του νέου 40-150. Άρα δεν χρειάζεται να μας πιάνει τρέλα με τον παλιό. Πάντως κοιτάζοντας στο ebay, βρήκα τον παλιό στα 105 ευρώ εδώ:

http://cgi.ebay.ie/ws/eBayISAPI.dll...83526&ssPageName=STRK:MEWAX:IT#ht_1270wt_1145