Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Ευχαριστούμε!!!

Προς το τέλος που δοκιμάζετε το CAF στο video, έχει μπει κάποιο εφέ ή αργή κίνηση στο μοντάζ;
Η κίνηση φαίνεται περίεργη, γι' αυτό ρωτάω.

Re: Olympus E-M1 Mark II

Όχι δεν έχει μπει αργή κίνηση, απλά είναι πλάνα 30fps σε 24fps timeline κι εκεί το vegas δεν είναι καλό στο auto και θέλει παίδεμα αλλά δεν είχα χρόνο... γι αυτό και στα προηγούμενα που δείχνω το ibis γράφω conformed, δηλ παίζει 20% πιο αργά δίχως resample (24/30 =0.8)για να μην επηρεάσει την ομαλότητα των καρέ.

Βέβαια έστω και το ελαφρύ slow motion αβαντάρει την σταθερότητα των πλάνων σαν αίσθηση στον θεατή :-)

Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Ο Νίκος θα σου απαντήσει σέ ότι έχει να κάνει με βίντεο, με την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω και δημόσια που αφησε τις δουλειές του και έτρεξε (έστω και αν ήρθε κάπως καθυστερημένα) και πηρε στο πόδι πλάνα για το βιντεάκι, μακάρι να είχαμε περισσότερο χρόνο να ρυθμίσουμε κατάλληλα την μηχανή και να μπορουμε με σιγουριά να απαντήσουμε σε όλες ερωτησεις, θεωρώ πως θα καταφέρω απο βδομάδα να την ξαναπάρω για πολύ περισσότερη ωρα.

Βιάζεστε.
Ακόμη δεν το είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε.
Ας περιμένουμε να την αποκτήσουν 5-6 τη μηχανή να έχουμε και υλικό να ασχολούμαστε.

Βλέπω ξανά τα πορτραίτα στο dropbox.

Μου αρέσουν πολύ, ωραίες στιγμές έπιασες Κώστα με τον προβληματισμό ζωγραφισμένο στα όμορφα πρόσωπα μέσα στο αγχος και τους ρυθμούς της πόλης. Προβληματισμός μαζί με αποφασιστικότητα όμως, δεν διακρίνω μιζέρια..... Η 23, η 28, η 36 και η γιαγιούλα με το φούξια μου αρέσουν πολύ.

Το μποκέ των zuiko μαγικό...

Και αυτός ο 150άρης τι κατασκευή... τα πλήκτρα εμπρός, ο περιστροφικός, εργαλείο... Καταλαβαίνω γιατί δεν τους αποχωρίζεσαι. Η mark I νομίζω ήταν "λίγη" για αυτούς. Να κάνεις όση υπομονή χρειαστεί και να πάρεις την mark II. Τόσα χρόνια τους έχεις, μερικοί μήνες ακόμα δεν χάλασε ο κόσμος. Έχεις εξ' άλλου σώματα και μεγάλα και μικρά μέχρι τότε.

Last edited:

ωραίο ,ανεβάσατε το forum αρκετά με αυτό το review ,μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι που έχουν πρόσβαση και την ικανότητα σε ανασκοπήσεις νέων μηχανών.

Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

5_6 πολύ αισιόδοξο σε βλέπω

Λεφτά υπάρχουν.
Φωτογραφικά Νίκο δεν βλέπουμε κάτι συνταρακτικό από θέμα ποιότητας, πιθανόν να φρενάρει τη μηχανή ο 4/3 αισθητήρας
αλλά το ξαναέγραψα άδικο να κριθεί η μηχανή από 1-2 ώρες χρήσης και μάλιστα στο πόδι.

Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Λεφτά υπάρχουν.
Φωτογραφικά Νίκο δεν βλέπουμε κάτι συνταρακτικό από θέμα ποιότητας, πιθανόν να φρενάρει τη μηχανή ο 4/3 αισθητήρας
αλλά το ξαναέγραψα άδικο να κριθεί η μηχανή από 1-2 ώρες χρήσης και μάλιστα στο πόδι.

Συμφωνώ, in focus στα 300mm, τρομερό bokhen , αλλά θόρυβος και έλλειψη λεπτομέρειας ακόμα και σε iso 200, πράγμα που αδικεί τον Zuiko. Θέλει η μηχανή και ο φακός αλλά την φρενάρει ο αισθητήρας.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Να πώ κάτι που ίσως πολλοί δεν ξέρουν, οι SHG 4/3 φακοί έχουν πιο μαλακό γράψιμο και λιγότερο contrast απο τους m43 pro φακούς, έχουν όμως πολϋ καλυτερο microcontrast και αυτό αφήνει πολλά περιθώρια να προσθέσεις οξύτητα στο αρχείο χωρίς να δημιουργηθούν τεχνουργήματα ειδικά στα JPEG (είχα μόνιμα το πρόβλημα αυτό στην ΕΜ5mki δηλαδή υπερβολική οξύτητα στα JPEG και αν πλησίαζες σε μεγαλο ζουμ έβλεπες τεχνουργήματα), επϊσης τα JPEG τα τράβηξα με την μηχανή ρυθμισμένη σε Αdobe RGB (ίσως γιαυτο καποιοι ναχαν θέμα με τα χρώματα στο viewer τους) και στο Low noise filter που σιγουρα της έκοψε καποια οξϋτητα και εγω δεν πρόσθεσα μετά, σε καποια εχω κροπάρει (φαίνεται απο την ανάλυση) και έχω ανεβάσει λίγο σκοτεινά μιας και η μέρα ηταν αρκετά μουντή και βροχερή, τα raw δεν τα έχω δεί ακόμη και δεν ξέρω καν αν τα βλέπει το Lightroom, σήμερα επιστρέφω και αν προλάβω αύριο θα το κοιτάξω.

Παιδιά δεν ξέρω καν πως προέκυψαν αυτές του Κώστα στο Dropbox... in camera conversion; Από κάποιο πρόγραμμα; Αφού τις ανέβασε από το δρόμο... Λείπει τώρα εκτός, μόλις επιστρέψει φαντάζομαι θα λυθούν οι απορίες. Κι εμένα μου φαίνονται λίγο "σκληρές" σε σχέση με τα απαλά jpeg της mark I, αλλά αυτά είναι γούστα. Εξ' άλλου με φωτογραφία ασχολούμαι περιστασιακά και οι απαιτήσεις μου δεν είναι μεγάλες, πιο πολύ την Gm1 χρησιμοποιώ που την έχω μαζί και με καλύπτει... Και προσωπικά ούτε τα 15fps χρειάζομαι ούτε τα 121 σημεία. Ωραία όλα αυτά όμως που υπάρχουν :-)

edit: ουπς Κώστα με πρόλαβες...

Το υδατογράφημα, το crop και το ελαχιστο post τα έκανα στο LR, προφανώς και δεν έφτιαξα κάποιο ειδικό profile για την μηχανή και ειδικά για το sharpness ή το θόρυβο,
Υπάρχουν πάρα πολλες παράμετροι που επηρεάζουν τον θόρυβο στις Olympus ειδικά στα JPEG με βασικότερη το gradation, στη βιασύνη δεν πρόλαβα να το ρυθμϊσω και δεν ξερω αν ήταν στο Normal ή στο Auto (που ανεβάζει θόρυβο), ίσως να φαϊνεται στο exif.

Κατι που θυμήθηκα για το caf είναι ότι στις ρυθμίσεις υπήρχε και μια νέα που αφορούσε την ευαισθησία του AF , αυτη την άφησα όπως ειχε αλλά είμαι σιγουρος ότι για το βίντεο καποιοι θα θέλουν πιο μεγάλη ευαίσθησία ... επίσης δοκίμασα και το CAF +TR και δούλεψε επίσης αρκετά καλά, ακολουθούσε τον κλειδωμένο στόχο (μηχανάκι, αυτοκίνητο κλπ.) και πολύ σπάνια τον έχανε και το έβλεπα εύκολα στο EVF.

Παίδες .. Θελω να δω RAW .. κατα πάσα πιθανότητα ανοίγουν στο Rawtherapee και υπάρχει στο exif και ενα υποτυπώδες color profile για να είμαστε κοντα χρωματικά. Αν δε τα χρωματικά δεδομένα του exif ταιριάζουν με της PEN-F απλά θα χρησιμοποιήσουμε τα dcp της PEN-F ..

ΟΚ μάλλον ξεχάσατε να τραβήξετε κανένα Black Frame για να μετρήσουμε δυναμική περιοχή .. εύκολο είναι .. αν είναι και επιτρεπτο θα βγούμε απο την απορία για το αν έλεγε αλήθεια ο εκπρόσωπος της ΟΛυ στο ephotozine.
Aν ξανατραβήξει κανένας τραβήξτε και μερικά εντελώς καμμένα RAW (+6EV) (ενδιαφέρουν κυρίως τα χαμηλά ISO 100,125,160,200 αν το πλήρες σετ όλων των ISO είναι too much) για να βάλουμε καλύτερη υποστήριξη στο RT.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Ηλία επειδή το hands-on έγινε σουξέ (και μάλιστα όχι μόνο Ελλάδα) μου ζητήθηκε εκ των υστέρων (μόλις εχθές) τυχόν αρχεία σε full resolution να περιμένω μετά την επίσημη παρουσίαση που θα γίνει μεθαύριο στις 2 Νοεμβρίου επίσημα σε όλο τον κόσμο, απο σεβασμό στο κατάστημα που μου παραχώρησε την μηχανή (και που δεν ήταν και αυτό με την σειρά του κατάλληλα ενημερωμένο) έκλεισα τον φάκελλο στο dropbox και ζήτησα και απο τον Νίκο να κάνει το ίδιο και με το βιντεάκι στο vimeo, θα ξανανεβουν στις 2 Νοεμβρη κανονικά και μπορώ να ανεβάσω τότε και όποιο RAW μου ζητηθεί.

Αρχείο με καπακι ήταν στην λίστα μου στο μπλοκάκι σε διαφορα ISO για να δω πόσο διαφορά θαχε σε χρόνους πάνω απο 30'' απο την ΕΜ1 που έχει θέμα σε αστροφωτογραφηση στα ψηλά ISO (πανω απο 1600) χωρις καθόλου black frame, αυτό συμβαίνει στην ΕΜ1 απο τα επικαθούμενα στον αισθητήρα PDAF σημεία που αυξανουν τον θορυβο σε μεγάλες εκθέσεις σε αντίθεση με παλιότερης τεχνολογίας σώματα π.χ. ΕΜ5 mkI. Δυστυχώς ο χρόνος ήταν πολυ περιορισμένος και απο το μπλοκάκι δεν πρόλαβα ούτε τις πρώτες γραμμές ... :furious3:

Συμφωνώ, in focus στα 300mm, τρομερό bokhen , αλλά θόρυβος και έλλειψη λεπτομέρειας ακόμα και σε iso 200, πράγμα που αδικεί τον Zuiko. Θέλει η μηχανή και ο φακός αλλά την φρενάρει ο αισθητήρας.

όπως είπα θέλει καλιμπράρισμα ο φακός και ρύθμισμα των παραμέτρων του JPEG για να δώσει ο αισθητήρας αυτό που μπορεί, ο ταπεινός 12αρης αισθητήρας της DSLR Ε-5 με τον 150/2 μπορεί να δωσει αρκετή λεπτομέρεια, θεωρώ απίθανο ο 20αρής της ΕΜ1 mkII νά έχει τέοιο θέμα, μια φωτό προχθεσινή απο την Ε-5+150/2 για να σας πείσω:

PA290779.jpg

Kωστα , οι φακοι 4/3 (οπως πχ ο 12-60 SWD) δουλευουν και με auto focus σε Panasonic σωματα με τον Olympus MMF-3 ?

To IBIS θα δουλευει σωστα με αυτο το ζοομ φακο ?

Last edited: