Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Στα πρώτα mini reviews - first impressions πάντως κανείς δεν λέει ότι φτάνει την D500 σε AF. Για τα επίπεδα D5300-5500 γράφουν ότι είναι το af. Αναμένουμε και άλλα reviews για καλύτερη άποψη.

δεν θα βιαζόμουν να βγάλω τέτοια συμπεράσματα, επαναλαμβάνω ότι έγραψα στο νήμα της ΧΤ2 :

τις πραγματικές επιδόσεις όλων των νέων μοντέλων (ΧΤ2, ΕΜ1 mkii κλπ.) και ειδικά σε τομείς όπως ειναι η ταχύτητα εστίασης, hit rate κλπ. θα τα δούμε στην πορεία μετά απο ένα 3-6μηνο εξοικίωσης των φωτογράφων που θάναι κάτοχοι των μηχανών και θα γνωρίζουν άριστα τις τεχνικές που απαιτούνται για τέτοιου είδους φωτογράφηση (ίσως και μετά απο 1-2 firmware που θα χρειαστούν για να καλιμπραριστούν).

Π.χ. ακόμη και 50% hit rate να δίνει η ΕΜ1 mkii σε CAF με 15fps (ηλεκτρονικό κλείστρο ταχύτητα έως 1/32000) θα ισοδυναμεί με σχεδόν 75% hit rate της D500 ( ταχύτητα 1/8000)

Υ.Σ. διόρθωσα το αρχικό μου ποστ μιας και η ΕΜ1.2 έχει 15 fps max ταχύτητα σε ριπη CAF.

Last edited:
Κώστα μετέφερα τι διαβάζω σε forums και σελίδες με reviews και είπα ότι περιμένουμε και άλλες απόψεις. Πάντως εμένα δεν μου αρέσει το 60 fps και τα 30 να είναι σκουπίδια. Οι δίσκοι μου και οι κάρτες θα γεμίζουν, ο χρόνος που χάνετε στο ξεκαθάρισμα των φωτογραφιών και γενικά στο workflow μου θα αυξάνεται κτλ. Προτιμώ ας πούμε 10fps και 7-8 σωστά παρά 60fps με 30 κλικ για πέταμα. Φυσικά άλλους μπορεί να μην τους ενδιαφέρει, εγώ λέω την δική μου οπτική γωνία.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Η δική σου είναι και δική μου οπτική γωνία (άλλωστε με είδες να τράβηξα κάπου στις δοκιμές με πάνω απο 10fps?) αλλά όχι απαραίτητα και αυτών που απευθύνεται η μηχανή που συνήθως έχουν δυνατά μηχανήματα και εϊναι προετοιμασμένοι για άνάλογο workflow, σκουπίδια δεν θελει κανείς ούτε με 1 ούτε με 60fps και στα Hands-on αποκλείεται να βγεί εμπεριστατωμένο τέστ (όπως δεν ήταν και το δικό μου). Αυτα θα τα δούμε μόνο όταν κυκλοφορήσει η μηχανή και πέσει στα χέρια φωτογράφων με ανάλογη εμπειρία

όμως θα διαφωνήσω για την χρησιμότητα τους σε μεγάλη ριπή, απο την λίγη εμπειρία μου με την μηχανή είδα ότι ακολουθεί το θέμα και αρκετές φωτό είναι εστιασμένες οποτε είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θαχεις και περισσότερες εστιασμένες απο την μεγάλη ριπή απο ότι με την μισή ριπή , αλλωστε και τα 4 άνωθεν όρια των ριπών (18-60/10-15, SAF-CAf μηχανικό-ηλεκτρονικό) είναι παραμετροποιήσιμα προς τα κάτω.

Last edited:
Να ρωτήσω κάτι;

Υπάρχει κάποιο άνω όριο στα fps στο ηλεκτρονικό κλείστρο με την ταχύτερη δυνατή κάρτα sd που η μηχανή να μην σταματά να τραβά ποτέ; Έχει κανείς αυτήν την πληροφορία;

Την επομενη φορά να το δοκιμάσουμε, κανείς δεν θα ξέρει ...

Σε μετάφραση απο γερμανικά εντυπώσεις απο Pen and Tell για την ΕΜ1.2 με τους SHG 14-35/2. & 35-100/2 σε club:

https://translate.google.com/transl...ell.blogspot.gr/2016/11/e-m1ii-im-studio.html

Πολύ πιο ακριβες και γρήγορο AF με τους 43 φακοϋς (κάτι που διαπίστωσα και ο ίδιος) ακόμη και σε δυσκολες φωτιστικές συνθήκες:
https://translate.google.com/transl...ell.blogspot.gr/2016/11/e-m1ii-im-studio.html

Υπαρχει και ενα ακόμη που αφορά εντυπώσεις απο χρήση της σε αγώνα ποδοσφαίρου:https://translate.google.com/transl...ell.blogspot.gr/2016/11/e-m1ii-im-studio.html

δεν εχω βρει ακόμη πουθενα εντυπωσεις απο την χρήση της νέας λειτουργίας Af με κινούμενα cluster, δυστυχως οταν ειχα την μηχανή δεν μπορεσα να την βρώ ή ηταν απενεργοποιημένη, απο ότι είδα μετά απο το manual πρεπει να ανοίξεις το All af points για να ενεργοποιηθεί.

Καποιες πολύ σημαντικές διευκρινήσεις απο τον Robin Wong για τις ειδικές λειτουργίες της mkii, μην ξεχνάμε ότι ο συγκεκριμμένος ως έμισθος πλεον υπάλληλος της Ολυμπους έχει άμεση πρόσβαση και ανοιχτό κανάλι με τους τεχνικούς της εταιρίας που τον τροφοδοτοϋν με ότι πληροφορία έχει σχέση με τα inside (εντόσθια) της μηχανής.

https://robinwong.blogspot.be/2016/11/olympus-om-d-e-m1-mark-ii-review_8.html

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Έχω δει δουλειά του και είναι εκπληκτικός.
.. ένα τέτοιο φωτισμό θέλω, ζήλεψα την οθόνη της olympus να δω πότε θα μας δώσει και η sony κάτι ανάλογο.
.. για όσους δε το γνωρίζουν με την ευκαιρία να πω ότι κάθετα η κάμερα έχει πολύ καλύτερη εστίαση .
Κώστα περιμένουμε εξίσου άξιες φωτογραφίες όταν την αποκτήσεις.

Last edited:

Σε ευχαριστώ Βασίλη αλλά δυσκολα να πας σε τέτοιο επίπεδο αν δεν ασχολείσαι επαγγελματικά και δεν αφιερώσεις χρόνο και χρήμα αντίστοιχα, πάντως αν το αποφάσιζα ο χώρος της μόδας θαταν ο πρώτος που θα εξέταζα, οσο για τη μηχανή ναι καποια στιγμή θα την πάρω αλλά όχι με αυτή την τιμή...( παρότι δεν την θεωρώ ακριβή τελικά για αυτα που προσφέρει) απλά απο τη στιγμή που την έπιασα δεν μπορούσα να γυρισω στην ΕΜ1 mki, ειδικά για τους φακούς που έχω,
έως τότε θα κάνω υπομονή με την ταπεινή G80 που αναμένεται μέσα στη βδομάδα:bigcry:

Ακόμη η μηχανή δεν έχει βγεί σε διάθεση και τα πρώτα cashback έκαναν την εμφάνησή τους στην χώρα του ανατέλλοντος ήλιου (πακέτο με φακό), για να δούμε αν θα επεκταθεί : https://www.olympus-imaging.jp/even...ex.html?_ga=1.236811266.2032902978.1421026434

Μήπως διαβάζουν avclub και φοβήθηκαν ότι δεν θα πουλήσουν τίποτα στην χώρα μας? :bigcry::flipout:

διάβασα τα παραπάνω σχόλια και νομίζω σε κάποια θέματα υπάρχει μια υπερβολή ίσως λόγω ενθουσιασμού.
Δεν δύναται να δίνουμε περιθώριο 6 μηνών στη μηχανή για να δείξει τι autofocus έχει και να λέμε ότι δεν είναι εξοικειωμένοι οι φωτογράφοι. αν πιάσει κάποιος έμπειρος φωτογράφος μια οποιαδήποτε κανικον η Pentax στα 2000 ευρώ...οι φωτογραφίες θα δείξουν αμέσως τη δύναμη του af μέσα σε 1 ώρα.
αν αυτό δε γίνεται με τις ακαθρεπτες και απαιτούνται 6μήνεςτο θεωρώ σημαντικό πρόβλημα του συστήματος.

Επίσης είναι αστείο αυτό με τις τιμές.
επαγγελματίας με m4/3 σε φωτογραφία???. τι σκέφτονται στην Olympus??? μόνο ένα υπερβολικά μικρό κοινό θα ανταποκριθεί. εδώ είμαστε να δούμε πωλήσεις...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και πείτε μου τώρα ένα είδος επαγγελματία που έχει λόγο να μην πάρει την ff της Pentax και να πάρει την Olympus. σε τι είδος φωτογράφησης υπερέχει η μικρή;

ενας επαγγελματιας που εχει μια canon-pentax κλπ , αν πιασει στα χερια του μια olympus δε θα ξερει τι να τη κανει.
Εχει απειρως περισσοτερες ρυθμισεις που δε γινεται να τις μαθεις σε λιγες ωρες... ειχα κι εγω και ξερω.
Θελει πολυ κοπο να τη σεταρεις οπως ακριβως θελεις.
Και δυστυχως δεν υπαρχουν πολλοι επαγγελματιες που θα ασχοληθουν με τετοιου ειδους μηχανες... ειναι πολυ πιο συντηριτικοι σε αλλαγες.
Εχω συναναστραφει με πολλους και ειναι ολοι της αποψης... "αυτο ξερω, αυτο εμπιστευομαι".

Για τις τιμες συμφωνω, οι ακαθρεπτες (καιοχι μονο) εχουν ξεφυγει... δυστυχως!

Last edited:
μα αυτο ειναι και ακριβως το προβλημα. ο επαγγελματιας δεν εχει χρονο ουτε και περιθωριο για δοκιμες ρισκα με πανακριβο εξοπλισμο. θελει απλα και γρηγορα και ασφαλως να βγαλει τις φωτογραφιες του σαν ανθρωπος και να πληρωθει γ αυτες χωρις ευτραπελα. και εσω βαζω και τον χομπιστα. ποιος εχει διαθεση να ασχοληθει να ρυθμιζει μια μηχανη 6 μηνες ενω δυσκολα βρισκει 2 ωρες το σαβατοκυριακο να παει να φωτογραφισει ; εκτος αν ειναι κανενας μανιακος με ρυθμισεις πειραματισμο σε ταχυτητες εστιασης και αναλυσης και τετοια πραγματα. καλο το μικρο μεγεθος αλλα 1 οι καλοι φακοι δεν ειναι αναλογως μικροι ειναι απλα λογο μικροτεροι 2 η τιμη ενος τετοιου συστηματος τσουζει 3 το μ 4/3 δεν ειναι επιλογη για σοβαρο επαγγελματια η ειναι για παρα πολυ λιγους με συγκεκρινεβεα αναγκες. για την ακριβεια ουτε το apsc ειναι για επαγγελματια οσο και να το προμοταρει και να χορηγει επαγγελματιες η καθε τετοια εταιρια( ολυμπους φουτζι κλπ) . ετωρα το οτι βγαζουν κατι μηχανες με κοντα 2000 και τα χαρακτηριζουν επαγγελματικα σωματα η κατι φακους που επισης τους λενε pro πρπφανως και παοζουβ το παιχνιδι του μαρκετινγκ καλα. δεν λεω οσοι τετοιοι φακοι δοκιμασα σε φουτζι ηταν οντως αξιολογοι( φανταζομαι υο ιδιο ισχυει και για ολυμπους) αλλα δεν νομιζω οτι πρπσφερουν κατι παραπανω απο τους l canon πχ . απο την αλλη για καποιον που θελει μικρο μεγεθος και δυναται να το πληρωσει παραπανω απο ενα αντιστοιχο dslr ειναι επιλογες σοβαρες.

ούτε μια ωρα δεν χρειάζεσαι ουτε 6 μήνες, υπερβολές είναι τα άκρα ...
εγω που ξέρω πολύ καλά να σετάρω την ΕΜ1 σε 2 ημέρες δεν μπορούσα να σετάρω σωστά την ΕΜ1.2 , χωρίς να περιαυτολογώ αμφιβάλλω αν μπορεί να το κάνει και οποιοσδήποτε άλλος έμπειρος χρήστης (δεν μιλώ καν για χρήστη άλλου συστήματος) γιατί με κάθε σετάρισμα θα πρέπει να κάνεις εξειδικευμένες δοκιμές του εξοπλισμού σε κινούμενα αντικείμενα , να συγκρίνεις και να κρίνεις..

εκεί ακριβώς έρχεται η εμπειρία και η κρίση του επαγγελματία να ζυγίσει το τελικό αποτέλεσμα με τον εξοπλισμό που ήδη κατέχει ή με άλλον που είχε στο παρελθόν ..

επίσης για συγκεκριμένα είδη φωτογράφησης θα πρέπει ο χρηστης να είναι απόλυτα εξοικιωμένος με τις τεχνικές ποου χρησιμοποιουνται π.χ. τον καλύτερο φωτογράφο τοπίου να πάρεις και να του δώσεις μια D500 και μια EM1.2 και να του ζητήσεις να φωτογραφήσει BIF μπορεί να έχει τελικό αποτέλεσμα πολύ διαφορετικό απο αυτό που θα φέρει ένας απλός ερασιτέχνης εξοικιωμένος στη D500 ή στην EM1.2 , λάβε υπόψην επίσης ότι η τεχνολογία των DSLR σε CAF είναι κατασταλαγμένη και δοκιμασμένη εδώ και χρόνια και σπάνια απαιτούνται update για την ρυθμιση τους, αυτο δυστυχώς ή ευτυχώς με τις ακάθρεπτες δεν συμβαίνει και πολλές φορές μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα δεχθούν 1 και 2 update τόσο η μηχανή όσο και οι φακοί για να έχουν την απόλυτη συνεργασία σε ταχύτητα, σταθεροποιηση, ακρίβεια κλπ., εδώ έρχεται λοιπόν και συμπληρώνεται το διάστημα των πρώτων μηνων για την τελική αξιολόγηση της μηχανής (κατα την γνώμη μου πάντα).
Η μηχανή αλλωστε δεν έχει κυκλοφορήσει, μπορεί μεχρι και τον Δεκέμβρη που θα κυκλοφορήσει ήδη να πάρει και ένα update (το δείγμα που είχα μου ειπαν ότι έγινε update 1-2 ημέρες πριν σε v1.0 εδώ Ελλάδα).

Τωρα για την ερώτηση γιατί όχι Pentax ή καποια άλλη DSLR FF απαιτεί άλλο νήμα για να αναλυθεί μιας και υπεισέρχεται ως παράμετρος τα συν και πλην συνολικά του συστήματος και όχι της μηχανής.

Last edited:
Πάλι σε λογική συγκρίσεων μπήκαμε... Προς το παρόν αυτές οι μηχανές ΔΕΝ είναι για πολλούς, κι αυτό φαίνεται και στις πωλήσεις. Πριν λίγα χρόνια η canon έβγαλε την πρώτη ακάθρεπτη APS-C (Μ1) που απέτυχε οικτρά, και πούλησε... λίγο παραπάνω από όλη την (τότε) παραγωγή της fuji! Δεν είναι για όλους οι mirrorless, καθένας καθορίζει τις ανάγκες του (και τα γούστα του).