Olympus OMD EM1 Mark II Φωτογραφία

Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Τι βλέπεις στη συγκεκριμένη φωτό που την κάνει να ξεχωρίζει; Δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερο σε φουλ ανάλυση (5184Χ3888, όσο είναι ανεβασμένη).

Edit: Νομίζω έβαλες λάθος λινκ, εδώ είναι η high res
https://www.flickr.com/photos/camerajabber/30426927700/in/dateposted/
https://www.flickr.com/photos/camerajabber/30092194993/in/dateposted/

Έχεις δίκιο είχα την αίσθηση ότι το link θα έδειχνε και τις 3 φωτο.

Re: Olympus E-M1 Mark II

Εντυπωσιακό πράγματι !!!
Το Νο1 όπου με εντυπωσίασε και τράβηξε τη προσοχή μου, ενεργοποιημένη και στο φακό η σταθεροποίηση;

....

Το μονο που σιγουρα μπορω να πω, οτι σε συνεργασια με τον 12-100 f/4 συμβαινει κατι ΜΑΓΙΚΟ !
Οι χρονοι που μπορει καποιος να ταβηξειο φωτο, εκτοξευθηκαν σε απιστευτα νουμερα..... δε μιλαμε για 1/2 και 1" , αλλα για ΠΟΛΥ παραπανω.

Δεν ξερω πως το καταφερνει αυτο, αλλα σιγουρα αλλαζει πολυ τα δεδομενα....
Προσπαθησα να κανω κατι παρομοιο με τη δικια μου Panasonic GX80 + κιτ 14-42 OS , αλλα δε καταφερα ουτε με 1 sec να βγαλω κατι αξιολογο .

Ο Kωστας δοκιμασε και τον OLY 12-40 f/2,8 αλλα δε καταφερε κατι παρομοιο.

Εδω 1-2 δειγματα σε 2-4 sec.... ναι καλα διαβαζετε , και ο Κωστας εχει δειγματα μεχρικαι 5-6 sec !!!r

Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Έχεις δίκιο είχα την αίσθηση ότι το link θα έδειχνε και τις 3 φωτο.

Όντως πολύ καλό το high res και αν κατάλαβα καλά πρέπει να υπολογίζει την κίνηση και να κάνει κάποια διόρθωση (όπως έχει και η pentax).
Κατέβασα την φωτογραφία σε ανάλυση 8160 x 6120 και δεν είδα artifacts σε φύλλα και νερό.

Εντυπωσιακό πράγματι !!!
Το Νο1 όπου με εντυπωσίασε και τράβηξε τη προσοχή μου, ενεργοποιημένη και στο φακό η σταθεροποίηση;

ναι , απ οτι φαινεται ο φακος αυτος ειναι optimized για τη μηχανη και το αντιστροφο.
Με αλλο φακο δεν ηταν τοσο εντυπωσιακοι οι χρονοι.
Δεν ειναι λοιπον ψεματα οσα ισχυριζεται η olympus για 6.5 στοπ κερδος με αυτο το συνδιασμο :grinning-smiley-043

Ο Κωστας εχει περισσοτερα δειγματα, θα τα βαλει καποια στιγμη.

Eδω ο Κωστας επι το εργον !

DSC07875.jpg by John Spirou, on Flickr

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus E-M1 Mark II

Στο λινκ του dropbox που σας ειχα δωσει ( https://www.dropbox.com/sh/o7cf1zv142w267r/AACBqxtaBhiLMuDDtktWgoY7a?dl=0 ανεβαινουν πληρη δειγματα jpeg απο όσες φωτό μειναν στην κάρτα μου (καποιες πήγαν στον Γιάννη και τις ανέβασε ήδη), τα πρωτα 2-3 δειγματα ειναι και συγκριτικό hires, μετα ακολουθουν αρκετες φωτο σε μεγαλους χρονους με τον 12-100 (αγαλματα) και απο την ιδια θεση με τον 12-40 όλες χεράτα, εχω φωτο στα 6'' που βλεπετε κανονικα, πιο καλη στα 5'' και εξαιρετικη στα 2.5'' , όλες στα 12mm, αντιστοιχα με τον 12-40 στα 12mm ειναι εξαιρετικη στα 2'' και μέτρια στα 4'', την μεγαλη δουλεια παιδιά την κάνει η μηχανή στα 12mm , ο φακός βοηθάει πολυ στο τελέ έχω φωτο sharp στα 100mm με 1'' και 2'' που δεν μπορεις να το πάρεις με άλλο φακό...

θα βρειτε και καποιες συγκριτικες στα 800,1600,3200,6400 για να δειτε θορυβο κλπ, τις εχω περασει απο LR και τίς εχω ψειρισει πολύ λιγο μιας και ειχα κατεβασει το φιλτρο θορυβου τερμα κάτω.

Last edited:

Τελικά δεν ήταν απλά η αίσθησή μας ε;

Εγώ πάντως δοκίμασα δίπλα δίπλα με τον Κώστα, εγώ με την mark I και τον 14-54 ΙΙ κι εκείνος με την mark II. Από τις LCD κρίνοντας με ζουμ έστω συγκριτικά, ό'τι ευκρίνεια πήρα εγώ στα 2sec από το ίδιο θέμα στα 14mm πήρε ο Κώστας με... 5sec στα 12mm. Για να μην πω ότι ήταν και λίγο καλύτερη η 2η.... Όρθιοι με τα σώματα στο μάτι. Αστεία - αστεία αυτό που περιγράφω είναι 1.5stop+ διαφορά... όσο δηλαδή είναι και η θεωρητική διαφορά μεταξύ των συνδυασμών.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II

Nίκο ναι έτσι είναι στο ευρυγώνιο όχι όμως στο τελέ, εκεί η ψαλίδα μεγαλώνει, αυτή είναι η αίσθησή μου, για να το δώ με ακρίβεια πρεπει να κάνω συγκριση τα IS με τον 35-100 έπάνω στο 100mm αλλά δεν θα προλάβω, είμαι ακόμη γραφείο νηστικός και μόλις τέλειωσα τα σετ για τον Γιαρίμη (ελπίζω να μην τακανα σαλάτα γιατί πεινάω πολύ .....), αυριο πρωι θα τεσταρω τον 12-100 vs 12-40/2.8+35-100/2.8 Pany και μετα πρέπει να την αποχωριστώ ....

@Apollwn Αν εννοείς εμένα... όχι. Γενικά είχαμε θέμα να το 3ποδο δεν μας επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουμε. Είμασταν και λίγο κουρασμένοι όλοι οπότε επικεντρωθήκαμε στην mark II και ό'τι τράβηξε μετά ο καθένας με το σώμα που είχε...

Περιμένω να δω τι "ψάρια" πιάσαμε από το 4κ στα 237mbps...

Όσον αφορά την τιμή της. Αν δεν δούμε τα raw δεν μπορούμε να κρίνουμε, στα jpeg τι να κρίνεις... ήδη εκεί δεν υστερούσε η Oly. Πάντως πότε ήταν value for money το m43 σύστημα στα καλά σώματα και φακούς... ποτέ. Ναι, με σκάρτα 1500 παίρνεις 6D και με σκάρτα 2000 D750, αλλά υπάρχει μια μακροσκελής λίστα πραγμάτων που αυτά τα 2 σώματα ΔΕΝ μπορούν να κάνουν σε σχέση με μια E-M1 mark II. 1o και καλύτερο το 4Κ video (χεχε δεν περίμενα ποτέ να χρησιμοποιήσω συτό το επιχείρημα για Olympus).

Κώστα αν βρεις χρόνο δοκίμασε πόσο γρήγορα κάνει exposure bracketing με το ηλεκτρονικό κλείστρο. Μακάρι να έχουμε.... χεράτο HDR κι ας μην έχουμε χεράτο hires...

Έπιασες στα χέρια σου την A6300?

ειχα εγω την a6300 (ευχαριστω τον Τακη για τη "χορηγια" ) , αλλα δεν εχω δειγματα απο την EM1 II , ισως αυριο να εχω καποια γιατι εγινε καποιο μπερδεμα με τις καρτες.
Σε σχεση με την GX80 που ειχα επισης , η διαφορα στην ευκρινεια ειναι εμφανης (σε 4Κ βιντεο) , αλλα και σε φωτο.
Ομως η GX80 εχει το IBIS που κανει το βιντεο πιο usable, ενω στη α6300 αν δεν εχει ο φακος, τη πατησες... το βιντεο ειναι "αχρηστο".

Εγω ειχα τον 24αρρη Zeiss στη sony, που ξυριζε στην εικονα , αλλα χωρις IBIS στο χερι δεν.... μονο σε τριποδο!

Κώστα αν βρεις χρόνο δοκίμασε πόσο γρήγορα κάνει exposure bracketing με το ηλεκτρονικό κλείστρο. Μακάρι να έχουμε.... χεράτο HDR κι ας μην έχουμε χεράτο hires...

εννοεις αυτο που ενωνει μονη της HDR1, HDR2 ή το κλασσικο των 5 ή 7 φωτό με π.χ. 2-3 στοπ διαφορά ...αυτο το δοκίμασα και δουλευει μονο σε μηχανικό Η mode άρα με 18fps ...

τα αλλα bracketing που παιζουν και με 1 EV και μικροτερες εκθεσεις τα αφηνει και με μηχανικο (18fps) και με ηλεκτρονικό (60fps) αλλά πρεπει εσυ να πατας το κλειστρο και δεν το ακούς οπότε μπορεί να ξεπεράσεις τις 5 ή 7 φωτό που θαλει η σειρα για να ολοκληρωθει και να μπεις στην επόμενη ....

Last edited:

Θα ήθελες Ιωάννη να μας γράψεις τα υπέρ έναντι άλλων συστημάτων γιατί δε θα είχε αντίπαλο;

Επίσης αν και είναι νωρίς ακόμη για να έχετε τελική άποψη με δυο φορές που την είχατε στα χέρια σας ....
Αν ζητούσα βοήθεια για αγορά κάμερας σε ποσό ως 2100 θα την προτείνατε και γιατί.

AN αυτη η μηχανη εβγαινε με APSC ή FF αισθητηρα, δε νομιζω οτι θα ειχε αντιπαλο !

Θα ήθελες Ιωάννη να μας γράψεις τα υπέρ έναντι άλλων συστημάτων γιατί δε θα είχε αντίπαλο;

Επίσης αν και είναι νωρίς ακόμη για να έχετε τελική άποψη με δυο φορές που την είχατε στα χέρια σας ....
Αν ζητούσα βοήθεια για αγορά κάμερας σε ποσό ως 2100 θα την προτείνατε και γιατί.

Κοιτα, εχει ενα σωμα που θα το zηλευαν οι σονυ και πανασονικ, πολυ στιβαρο, ομορφο και κυριως εργονομικο.
Αψογο γκριπ, και κουμπια εκει που πρεπει και οσα πρεπει.
Εχει μεγαλη μπαταρια και κραταει πολυ περισσοτερο , οπως επισης και διπλες καρτες sd , πολυ σημαντικο για επαγγελματια.
Εχει τεραστιο και πολυ καλο EVF .
Εχει παρα πολυ καλο JPG, κυριως χρωματικα .
Εχει touch screen και ταχυτατη εστιαση , ειδκα σε SAF . Σε CAF δε π[ρολαβα να τη δοκιμασω πολυ, δεν ειχαμε και καποιο θεμα γι αυτο...

Τελος εχει απιστευτο IBIS , το καλυτερο που εχω δει μεχρι τωρα (τουλαχιστον με τον νεο 12-100 f/4 OS)

Της λειπει μονο ο αισθητηρας, αλλα αυτο και μονο ειναι αρκετο για να αποτρεψει πολλους... γι αυτο ειπα αλλωστε οτι αν ειχε εναν αισθητηρα SONY APSC - FF , δυσκολα θα την αντιμετωπιζε αλλη μηχανη.

Φυσικα , ισχυει και το αντιστροφο....
Αν βγει μια SONY FF-APSC με παρομοιο σωμα, τετοιο IBIS, TOUCH screen , μεγαλυτερη μπαταρια, και βελτιωμενο (χρωματικα) JPG , σαφως και θα σαρωσει.
Η 6500 εχει καποια στοιχεια , αλλα της λειπει η εργονομια , η μπαταρια, το jpg (χρωματικα μονο) , διπλη καρτα και δεν ξερω ποσο καλο ειναι το IBIS.

Τεσπα... δεν υπαρχει ακομα η τελεια μηχανη , αλλα η EM1 II ειναι πιο κοντα απο τις περισσοτερες μηχανες.

ΥΓ... Βγαζω απ εξω το οικονομικο φυσικα, γιατι εκει τα χαλαει οπως ειπαμε και γιατι ετσι κι αλλιως ολες σχεδον οι νεες μηχανες εχουν παρει την ανιουσα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κι επιδη ρωτησες αν θα τη προτεινα για μηχανη μεχρι 2100 που θα εχει περιπου...μαλλον οχι.
Θα προτιμουσα την 6500 ή ΧΤ2 , κυριως λογω αισθητηρα .
Αυτο ομως ειναι προσωπικη εκτιμηση.

Οι 2πλές κάρτες και η έλλειψη battery grip είναι μεγάλη έλλειψη στην 6500. Χάθηκε ο κόσμος να βγάλουν ένα γνήσιο πια... Δεν θέλουν ίσως να "κοντράρουν" τις Α7, ενώ η Ολυ δεν έχει τέτοιο θέμα μιας και είναι η ναυαρχίδα της.

και οι διπλες ροδελες επισης ειναι ελλειψη στη sony 6300-6500... ολες οι μεγαλες το εχουνε (xt2-em1 II κλπ)
Eπισης η sd card πρεπει να ειναι ανεξαρτητη απο τη μπαταρια, στο πλαι και οχι απο κατω.
Μικρες λεπτομερειες που επρεπε να εχουν προσεχτει στη sony.

πλεον το focus peaking δουλευει άψογα παντοϋ και δεν απενεργοποιεί κάτι στο EVF ούτε επηρεάζει τους υψηλούς χρόνους ανανέωσής του ... φυσικά όταν βλέπεις στο σκοτάδι η απόδοση του EVF πέφτει όπως και ο ρυθμός ανανέωσης , πρεπει ναναι όμως μεσα στα καλύτερα EVF που κυκλοφορούν... το focus peaking μπορείς να το βάλεις να δεϊχνει πιο έντονο με επιλογή στα μενού κάνοντας την οθόνη να χάνει την πραγματική της έκθεση , αυτό είναι χρήσιμο με χειροκίνητους φακοϋς ηλιόλουστη ημέρα όπου δεν είναι εύκολο να διακρίνεις το fp και γενικά σε όλες τις καταστάσεις που θαχεις απουσία έντονης διαφοράς κοντραστ μεταξϋ των επιφανειών.
Οι χειροκίνητοι φακοί που χρησιμοποεις πιο συχνά μπορούν πλεον να ονοματιστούν και να σωθούν με προφίλ ώστε η μηχανή να ξέρει άμεσα διαλέγοντάς το εστιακό μηκος και να προσαρμόζει την σταθεροποίηση.
Στις κάρτες μπορείς να σωσεις όλες τις μνήμες με τις ρυθμϊσεις και να τις μεταφέρεις άμεσα και σέ άλλη μηχανή ρυθμϊζοντάς τη στο πι και φϊ ...
Υπάρχει ρύθμιση χρόνου (default 0.7'') για κάθε κουμπί διπλής λειτουργίας (που το κρατας πατημένο) , μιλάμε για απίστευτη παραμετροποίηση , τα περισσότερα τα κάνεις μια φορά και ξεμπερδεύεις.

Στο ISO βάλανε επιλογή εκτός απο το πάνω όριο στο Autoiso και να ρυθμϊζεις εσύ το κάτω όριο που η μηχανή θα πηδήξει ISO με βάση τον κανόνα του 1/focal length που φυσικά δεν ισχύει για την μηχανή αυτή με τη σταθεροποίηση που παρεχει , ήταν default στο 1/250 και το πήγα στο 1/20...

Υπάρχει focus limiter για όλους τους φακούς ακόμη και για τους 4/3 π.χ. Πολύ χρήσιμο στούς τηλεφακους ή στον 50αρη macro όταν τον δουλευεις για πορτρέτο , το FL έχει τρείς μνήμες και αποθηκεύεις εκεί ξεχωρα τρείς διαφορετικές γκάμας εύρους σε μετρα με ακρίβεια δεκαδικού που θελεις να περιορίσεις την εστίαση ενός φακού ... , κατεπιλογή μπορεις να δεσμεύσεις και το κλειστρο να μην πέφτει αν ο φακός δεν στοχεύει μέσα στο εύρος της μνήμης που έχεις επιλέξει.

ΥΣ
Ηλία όταν βρω χρόνο θα σου ανεβασω στο dropbox τα δείγματα απο τα black , white frames ..l μονο τα raw θέλεις?

Last edited:

Κώστα και Ηλία περιμένουμε να δούμε τι "ψάρια" πιάνει ο νέος αισθητήρας...