Olympus OMD EM1

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Μπορώ να απαντήσω και εγώ σε αυτό αν και δν έχω πλέον την ΕΜ1, η ΕΜ1 με εξαιρεση το 4Κ καλύπτει κατά 90% τον φωτογράφο της ΕΜ1.2 σε ριπή και ταχύτητα AF, φωτογραφικά ο 20αρης αισθητήρας δίνει μια αβάντα σε crop και μια βελτίωση στα ψηλά ISO αλλά από ISO200-1600 δεν θα δεις διαφορες αξίες λόγου. Το μεγαλύτερο ατού της ΕΜ1.2 είναι για εμένα το hires (και το procapture για όσους κάνουν σπορ-φωτό δράσης) και θα είναι game changer όταν το κάνει χεράτο, αν το δώσει με κανενα firmware έστω και σε περιορισμένη ταχύτητα κλείστρου θα τους φιλήσω τα πόδια και θα πω οτι καλώς έσκασα το διχιλιαρο, μέχρι τοτε με πονάει η τσέπη μου και ίσως μια Penf ήταν υπεραρκετή για τις ανάγκες μου (και ίσως των περισσότερων κατόχων ΕΜ1.2).

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Η ερώτηση ήταν τι προσφέρει η mk1 σε έναν ήδη κάτοχο και χρήστη mk2.

Γιατί να βγει φωτογραφική βόλτα με τη mk1 και να έχει τη mk2 να κάθεται;

Να σου πω, κυρίως για 3 λόγους:

1) Πρώτων βγαίνω έξω και με τις 2 με 2 φακούς κουμπωμένους και έτσι δεν αλλάζω φακούς, π.χ. στην μια έχω έναν ζουμ (em1II) Και στην άλλη έναν φωτεινό Prime (em1).
2) Για χρήση όταν δεν θέλω να πάρω την em1II σε ''περίεργα'' μέρη, μέρη που θα φάει ''ξύλο'', μέρη που θα ''κινδυνέψει'' ο εξοπλισμός μου.
3) Σαν back up σώμα, σε περίπτωση που λέμε τώρα συμβεί κάτι στην em1II για να μην μείνω χωρίς μηχανή π.χ. σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό για μέρες.

Και διάφορα άλλα μικρότερης σημασίας, π.χ. στην Em1II έχω μόλις 1 γνήσια μπαταρία και αντί να πάρω 1-2 ακόμα επένδυσα σε μια μεταχειρισμένη em1 με 3 γνήσιες μπαταρίες και έτσι αν τελειώσει η μπαταρία της em1II και είμαι έξω πάντα έχω καβάντζα την em1 με άπλετη ενέργεια να με καλύψει ή μπορώ να την δώσω στην σύζυγο ή σε ένα φίλο να φωτογραφήσει χωρίς να σκέφτομαι μην της κάνουν κάτι. Σκέφτηκα πολλές φορές να πάρω ένα μικρό σώμα m4/3 για δεύτερο άλλα δεν μπορώ με τα μικρά σώματα, θέλω κάθε μηχανή μου, ακόμα και η δεύτερη να έχει καλό grip, καλή εργονομία, σκόπευτρο καλό κλπ. και ας χάσω σε όγκο/βάρος.

Τέλος ήταν τόσο γελοία η τιμή που πήρα την em1 (αφαιρώντας το κόστος φακών, grip, μπαταρίας) μου βγήκε κάπου 200 ευρώ το σώμα, αστείο κόστος και δεν υπήρχε λόγος να μην την αγοράσω έστω και για να ''σπάσω'' πλάκα μαζί της ..

εχει πολυ λογικη η ΕΜ1 ως δευτερο σωμα, εχουν και παρομοιο layout κουμπιών, άλλωστε οποιοδηποτε σωμα m43 με EVF αν του χωσεις προσθετο γκριπ γινεται μεγαλυτερο (σχεδον) απο την ΕΜ1, η μονη m43 με EVF που εχει μεγαλη διαφορα σε ογκο ειναι η GM5

εγω ήθελα το hires και στα 2 σωματα και ημουν αναμεσα σε ΕΜ5ΙΙ και Penf ως δευτερο σωμα, διαφορετικά θα ξαναεπερνα μια ΕΜ1 ετσι οπως εχουν βουτηξει οι τιμές.

Όπως τα λες είναι Κώστα, πολλές φορές φωτογραφίζω και δεν θυμάμαι πια από της δυο μηχανές κρατάω, καθώς μοιάζουν πάρα πολύ στο Layout, και όπως είπες φωτογραφικά δεν απέχουν και πολύ, αν δεν ενδιαφέρει κάποιον το βίντεο ή το High resolution που αναφέρεις, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος κάποιος που έχει την em1 να την δώσει για να πάρει την em1II. Προσωπικά όταν πήρα την em1 την πήρα διστακτικά και με την λογική ότι μάλλον θα την δώσω σύντομα άλλα με έχει εντυπωσιάσει τόσο πολύ, ώστε πολλές φορές σκέφτομαι ότι είναι too much να έχω και την em1II και σκέφτομαι μήπως την δώσω και πάρω άλλη μια em1 σε τιμή χώμα και με την διαφορά μήπως πάρω κανένα φακό.

Υ.Γ. Άσχετο και Of topic έχω βρει μια Pansonic g80 σε πολύ καλή τιμή και σκέφτομαι μήπως δώσω την em1II για αυτή και να εξοικονομήσω κάποια χρήματα, αν θυμάμαι καλά την είχες την μηχανή, θεωρείς ότι αξίζει τα χρήματά της, θα χάσω πολλά πράγματα σε σχέση με την em1II?

Last edited:
Aφού μπορείς και παίρνεις και τις δύο Ε-Μ1 στις βόλτες και στα ταξίδια, έχει λογική.

Ναι γενικά παίρνω και τις 2 μαζί μου, έχω μια τσαντούλα και χώνω και τις 2 μέσα, το καλό είναι ότι δεν έχω επί το πλείστον φακούς Pro μεγάλους σε όγκο και έτσι μπορώ μέσα στην τσάντα να βάλω τις 2 em1 και 5-6 μικρά φακουδάκια στον ίδιο χώρο που θα είχα μια άλλη μηχανή με 1-2 φακούς.
Π.Χ. Μέσα στην τσάντα βάζω τον Olympus 9-18mm, Olympus 25mm, Olympus 45mm, Olympus 17mm, Panasonic 12-32 και panasonic 35-100....όλοι αυτοί οι φακοί καλύπτουν σχεδόν ότι θα ήθελα με ελάχιστο όγκο, μπορώ να πω ότι όλοι αυτοί μαζί έχουν λίγο παραπάνω όγκο από ότι έχει ο sony 18-105 που είχα παλιότερα!!! Εχω και κάποιους καλούς φακούς όπως ο Olympus 12-40f2,8 και Panasonic 35-100f2,8 άλλα τους παίρνω μαζί μου μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Πέρα από άλλα πλεονεκτήματα το γεγονός ότι μπορώ σε μια μικρό/μεσαία τσάντα να κουβαλάω 6 φακούς είναι για μένα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του να έχεις m4/3 σύστημα.

6 φακουδάκια πάντα μαζί + δυο σώματα, χαρά στο κουράγιο σου! Και καλά εσύ, η γυναίκα δεν γκρινιάζει να σε βλέπει να ψαχουλεύεις την τσάντα κάθε φορά να αλλάζεις φακό/σώμα;

Χάθηκε ο κόσμος να είχες μόνο τον 12-100/4 και την Ε-Μ1ΙΙ;

6 φακουδάκια πάντα μαζί + δυο σώματα, χαρά στο κουράγιο σου! Και καλά εσύ, η γυναίκα δεν γκρινιάζει να σε βλέπει να ψαχουλεύεις την τσάντα κάθε φορά να αλλάζεις φακό/σώμα;

Χάθηκε ο κόσμος να είχες μόνο τον 12-100/4 και την Ε-Μ1ΙΙ;

Γκρινιάζει άλλα οκ!!!χαχα
Τις 2 μηχανές δεν τις παίρνω πάντα, έχω 2 τσάντες, μια πιο μικρή για την em1II και τα φακουδάκια και άλλη μια πιο μεγάλη που χωράει τα φακουδάκια και τις 2 em1.
Ο 12-100 πέρα ότι είναι τεράστιος και δεν θέλω να κρατάω την μηχανή όταν φωτογραφίζω με τόσο μεγάλο φακό, δεν με καλύπτει απόλυτα, πολύ συχνά θέλω κάτι πιο ευρυγώνιο (εκει μπαίνει ο 9-18) και πολύ συχνά θέλω f1,8 για low light, βάθος πεδίου κλπ. όπου ο 12-100 δεν κάνει.......με λίγα λόγια και να τον είχα θα μου έσπαγε τα νευρά που θα κρατούσα την μηχανή στο χέρι με τόσο βαρύ φακό και πάλι θα κουβάλαγα 2-3 φακουδάκια στην τσάντα, γενικότερα δεν με ενοχλεί να είναι λίγο πιο βαριά η τσάντα στον ώμο, άλλα την μηχανή επειδή την κρατάω στο χέρι πολλές φορές για ώρες θέλω να είναι σχετικά ελαφριά, για αυτό δεν παίρνω και συχνά μαζί μου τους 2 ''καλούς'' φακούς μου...

Υ.Γ. Ασχετο άλλα πήρα και μια Canon m50 και θέλω να την στριμώξω και αυτή κάπου μέσα σε τσάντα με τις 2 em1!!!χαχα

Υ.Γ. Και να στο θέσω και αλλιώς αν είναι να πάρω τον 12-100f4 προτιμώ να ξαναπάρω κάποια Sony rx10!!!

Σύγκριση ΕΜ1 ΙΙ κα8 GX80 όπως καταλαβαινεις δεν υπάρχει, μόνο να κοιτάξεις το EVF , ταχύτητα εστίασης σε CAF κλπ. και τέλος, ίσως μια ΕΜ10ΙΙΙ να είναι λίγο πιο κοντά από EVF αλλά και πάλι οι διαφορες σε ολα τα υπόλοιπα παραμένουν.

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Σύγκριση ΕΜ1 ΙΙ κα8 GX80 όπως καταλαβαινεις δεν υπάρχει, μόνο να κοιτάξεις το EVF , ταχύτητα εστίασης σε CAF κλπ. και τέλος, ίσως μια ΕΜ10ΙΙΙ να είναι λίγο πιο κοντά από EVF αλλά και πάλι οι διαφορες σε ολα τα υπόλοιπα παραμένουν.

Κώστα για την G80 έλεγα, που αν θυμάμαι καλά την είχες (την βρίσκω από γνωστό μου, που πήρε την Gh5, κάτω από 500 ευρώ σχεδόν καινούρια). Η gx80 εννοείται δεν έχει καμία σχέση με την em1II, όπως είπες μόνο το σκόπευτρο να δεις (που το έχω δει) κλαίς!!χαχα

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Οκ σορυ δεν το είδα, η G80 έχει πολύ καλό grip, αρκετά κουμπιά, είναι αρκετά εργονομική, πέρνει και έξτρα γκριπ με μπαταρία και έχει πάνω τα πάντα και σταθεροποίηση και 4Κ. Το CAF στην φωτογραφία δεν είναι άχρηστο με φακούς DFD , σε 4Κ όμως δεν είναι το καλυτερο. Το EVF είναι σαφώς καλυτερο από της GX80, μεγαλύτερο αλλά δεν είναι τόσο καθαρο σαν της ΕΜ1.
Αν θες φθηνή σχετικά υβριδική μηχανή με 4Κ και καλό κράτημα αυτή είναι. Έχει και συμπαθητικo βελτιωμένο jpeg και 1-2 καλά μονόχρωμα φίλτρα (L-Monochrome)

Last edited:
Φιλολογικό ερώτημα: Mια ΕΜ μεταχειρισμένη(σε καλή κατάσταση) μπορεί να σταθεί για πρώτο σώμα, για κάποια χρόνια ακόμη;
Αντι δηλ μιας EM10ii καινούργιας; (παράδειγμα)

Last edited:

προφανως ακομη και το κλειστρο είναι για πολυ περισσότερα χιλιόμετρα (κλικ), ασε το σώμα που δεν εχει καμια σχέση σε κατασκευή. Το θεμα ειναι να μην σου βγαλει κατι στα 2 χρόνια που στην καινουργια olympus μηχανη όποια και ναναι αυτη θάχεις εγγυηση.

Στα υπολοιπα ως συγκριση μεταξυ τους τα 2 σωματα όλα ειναι υπερ της ΕΜ1 με εξαιρεση το φλας που η ΕΜ10 ΙΙ το φοραει πάνω

Εχω την Em1 και είχα για πάνω από χρόνο την em10II, δεν έχουν καμία σχέση τα 2 σώματα, από το σκόπευτρο, την εργονομία, το κράτημα, την ποιότητα κατασκευής μέχρι και την εστίαση όλα είναι υπέρ της Em1.....άλλη κλάση σώμα και στέκεται μια χαρά ακόμα και σήμερα και πιστεύω για αρκετό καιρό ακόμα, κατά τα άλλα είναι όπως τα λέει ο Κώστας δεν έχεις εγγύηση και δεν έχεις ενσωματωμένο flash με την Em1. Για μένα δεν το συζητάμαι καν πολύ καλύτερη περίπτωση είναι μια μεταχειρισμένη em1 από ένα καινούριο σώμα em10II στα ίδια λεφτά....προσωπική γνώμη πάντα..

Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Αν πας για Olympus δες και το https://www.mediamarkt.gr/el/produc...m-12-40mm-pro-black-v207017be000-1170374.html στα 1250 .

Φουλ επαγγελματικό πακέτο , ο φακός μόνο στοιχίζει 700 ευρώ min. και είναι διαμάντ από 2.8, εργονομία κορυφή, full WR πακέτο, αισθητήρας προηγούμενης γενιάς αντίστοιχος της ΕΜ10 ΙΙ, αρκετά καλός μέχρι ISO3200, το σώμα κάνει παπάδες πολυ καλή ριπή, ταχύτητα εστίασης κλπ. και έχει εξαιρετικη πενταξονικη σταθεροποίηση. Ο φακός μτχ. παίζει σήμερα στα 500-600 και το σώμα αλλά τόσα οπότε καινούργια δεν χάνεις λ7 αν θελήσεις να τα πουλήσεις.

Η πρόταση GX80 συν 14-140 που ρώτησες είναι VFM λύση αλλά ρίξε πρώτα μια ματιά στο EVF της GX80 αν σε ικανοποιεί.

Last edited:
Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Αν πας για Olympus δες και το https://www.mediamarkt.gr/el/produc...m-12-40mm-pro-black-v207017be000-1170374.html στα 1250 .

Φουλ επαγγελματικό πακέτο , ο φακός μόνο στοιχίζει 700 ευρώ min. και είναι διαμάντ από 2.8, εργονομία κορυφή, full WR πακέτο, αισθητήρας προηγούμενης γενιάς αντίστοιχος της ΕΜ10 ΙΙ, αρκετά καλός μέχρι ISO3200, το σώμα κάνει παπάδες πολυ καλή ριπή, ταχύτητα εστίασης κλπ. και έχει εξαιρετικη πενταξονικη σταθεροποίηση. Ο φακός μτχ. παίζει σήμερα στα 500-600 και το σώμα αλλά τόσα οπότε καινούργια δεν χάνεις λ7 αν θελήσεις να τα πουλήσεις.

Η πρόταση GX80 συν 14-140 που ρώτησες είναι VFM λύση αλλά ρίξε πρώτα μια ματιά στο EVF της GX80 αν σε ικανοποιεί.

Οντως ειναι τρομερή πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση ζω και με 1080p video.

Το μόνο ρε γμτ ειναι οτι δεν ξέρω με τα εκθεσιακά πόσο λόττο είναι. Αν ηταν καμια κομπακτ του 100ρικου δεν με πείραζε, αλλα εδω ειναι σοβαρά τα λεφτα!

Τον φακό τον εκθειάζουν, εχει ενα χιλιάρικο καινούργιος. Μου ανοιξες την ορεξη, βλέπω υπαρχει στην Συγγρου, οπότε αυριο θα περάσω μια βολτα να το δω το σετ :)

Last edited:
Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Εκθεσιακό -> κάποια φυσική φθορά, μικρά σημάδια κ.λ.π. αδιάφορα για μένα αλλά μεγάλη προσοχή στον φακό...

Re: Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Οντως ειναι τρομερή πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση ζω και με 1080p video.

Το μόνο ρε γμτ ειναι οτι δεν ξέρω με τα εκθεσιακά πόσο λόττο είναι. Αν ηταν καμια κομπακτ του 100ρικου δεν με πείραζε, αλλα εδω ειναι σοβαρά τα λεφτα!

Τον φακό τον εκθειάζουν, εχει ενα χιλιάρικο καινούργιος. Μου ανοιξες την ορεξη, βλέπω υπαρχει στην Συγγρου, οπότε αυριο θα περάσω μια βολτα να το δω το σετ :)

Συμφωνώ απόλυτα με τον Κώστα, λίγο πολύ έχω περάσει σχεδόν από όλες τις μηχανές που αναφέρεις, καλές όλες, άλλα το πακέτο em1 με τον 12-40 απλά δεν παίζεται σε αυτά τα χρήματα, κορυφαίος φακός και σώμα επαγγελματικό, με εξαιρετική εργονομία, κράτημα, τρομερή κατασκευή, πλήρως αδιάβροχο σετ και με τεράστιο σκόπευτρο. Ενώ και η εστίαση, το Ibis Και το Burst mode/Buffer είναι όλα σε κορυφαία επίπεδα. Ο αισθητήρας μια χαρά στέκεται και σε ψηλά iso. Πρόχειρα δες παρακάτω 2 φώτος τραβηγμένες σήμερα πριν 2 ώρες, Jpeg κατευθείαν από την em1 χωρίς επεξεργασία και τον πάφτηνό Panasoni 45-150 που τον βρίσκεις και στα 100 ευρώ.

29266903028_1269ec8f0e_b.jpg
[/url]P7014651 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

41327529350_0840d0b3ec_b.jpg
[/url]P7014723 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Πολύ καλές Νικο!

Μιλησα με τα media markt στην Συγγρου και μου ειπαν οτι η μηχανή βρίσκεται μεσα σε κλειδωμένη βιτρίνα 3-4 μήνες, δεν εχει μπει ουτε μπαταρία πανω, οπότε πρακτικά είναι εντελώς καινουργια.

Το video ναι δεν λέει τπτ, αλλα απότι ειδα στα τελευταία firmware έβαλαν και 24p και ισως βελτίωσαν και την επεξεργασία, οπότε εντελώς μάπα δεν θα ειναι.

Θα παω να την δω και wish me luck!

@kbouk Κωστα πολύ καλή ιδέα είχες :)