Olympus OMD EM1

Απάντηση: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

μόλις είδα το θέμα του banding που ανέφερες και επειδή έχω την ίδια μηχανή και φακό έκανα τις δοκιμές μου κι εγώ, ευτυχώς δεν διαπίστωσα θέμα banding σε κανένα setting.
Ήταν θέμα κομματιού και ευτυχώς το πρόσεξες νωρίς!

Καλοκλίκωτο το θηρίο!

Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Ευχαριστω παιδια! η συνέχεια στο νήμα της...

@karamela πολύ πιθανόν... γενικά κάτι δεν πήγαινε καλά με το ccd της e-m10 που ειχα παρει.

@kboul Κωστα τις ειδα τις τιμές και φυσικά θα παω να τα ζητήσω απο το κατάστημα!

@Στέργιο, ε ναι δεν νομιζω να έπρεπε να εχει... κατα τ'αλλα μου άρεσε πολύ και η e-m10.

Απάντηση: Re: Προτάσεις για αγορά νέας ή αναβάθμιση παλιάς φωτογραφικής μηχανής.

Τα έφερα εδώ ολα για να είναι μαζεμένα στο νήμα της μηχανής, καλό διάβασμα τώρα και οτι δεν καταλαβαινεις εδώ ειμαστε.

καλά έκανες Κωστα!

εδώ είναι και μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το hardware μαζί με ενα tool που σου δίνει τα firmware σε αρχείο για εγκατάσταση μέσω SD κάρτας (πολύ πιο safe IMHO απο το olympus updater με usb συνδεση στο PC)

https://lightsnowdev.com/blog/olympus-camera-documentation/#more-210

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Ναι καλό είναι αλλά αν κανεις χρήση σε νέα μηχανή δεν σου επαναφέρει τις ρυθμίσεις στα update, οι νέες με το Olympus Viewer κρατούν τις ρυθμίσεις και χειροκίνητα αλλά στην ΕΜ1 δεν ισχύει, τι συμβαίνει δηλαδή , αν αποθηκευσεις 4 διαφορετικές μνήμες που εχεις φάει 2 ημέρες να τις περάσεις και περάσεις update με την κάρτα και όχι με το προγραμμα σε αρκετούς που το έκανα έχασαν τις ρυθμίσεις, έτσι εγώ πάντα το κάνω με το προγραμμα με φουλ μπαταρία χωρίς μνήμη μέσα και χωρίς φακό ή άλλο αξεσουάρ επάνω.

Στο post 466 (https://avclub.gr/forum/showthread.php/110648-Olympus-OMD-E-M1/page4) είχα ανεβάσει για τον Νίκο που είχε αγορασει τη μηχανή τοτε κάποια νήματα με ενδιαφέροντα άρθρα και ρυθμίσεις.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Ναι καλό είναι αλλά αν κανεις χρήση σε νέα μηχανή δεν σου επαναφέρει τις ρυθμίσεις στα update, οι νέες με το Olympus Viewer κρατούν τις ρυθμίσεις και χειροκίνητα αλλά στην ΕΜ1 δεν ισχύει, τι συμβαίνει δηλαδή , αν αποθηκευσεις 4 διαφορετικές μνήμες που εχεις φάει 2 ημέρες να τις περάσεις και περάσεις update με την κάρτα και όχι με το προγραμμα σε αρκετούς που το έκανα έχασαν τις ρυθμίσεις, έτσι εγώ πάντα το κάνω με το προγραμμα με φουλ μπαταρία χωρίς μνήμη μέσα και χωρίς φακό ή άλλο αξεσουάρ επάνω.

Στο post 466 (https://avclub.gr/forum/showthread.php/110648-Olympus-OMD-E-M1/page4) είχα ανεβάσει για τον Νίκο που είχε αγορασει τη μηχανή τοτε κάποια νήματα με ενδιαφέροντα άρθρα και ρυθμίσεις.

τελεια, σ' ευχαριστω!

Πολύπλοκη η μηχανούλα, αλλα μπήκα λιγο στην φιλοσοφία των μενου, επαιξα λιγο με focus stacking, live composite (που εχει αρκετό ενδιαφέρον για startrails νύχτα, car trails κτλ).

Της πέρασα στο 4.4 και πραγματικά μου εχει κάνει και εντύπωση ποσο καλό επεξεργαστή είχαν βάλει εν ετη 2013, που όχι μόνο πήρε νεα features αλλα τα πάει και σφαίρα!

Καλησπέρα, μόλις κέρδισα ένα σώμα EM1 με 10.500 κλικ σε δημοπρασία λίγο πάνω από τα 400 ευρώ. Παραλαμβάνω την επόμενη εβδομάδα. Επόμενη σγορά ο 12-40 2.8 ή ο 12-60 2.8-4.0. Ελπίζω να αποδειχθεί συγκρίσιμη με τα μεγάλα σώματα της ΝΙΚΟΝ έτσι ώστε να ξαναδούμε και πάλι λίγη χαρά από τη φωτογράφηση.

Καλορίζικη... Πολύ καλό σώμα, θα το χαρείς.

Ο 12-40 είναι το απόλυτο ταίρι!
Εγω τον έδωσα, για προσωπικούς λόγους.... Και το μετάνιωσα.
Έχω έναν Panasonic που δε συνεργάζεται και πολύ καλά.
Έχω φυσικά τη νεότερη EM1 II... και είναι μισή μηχανή μ αυτό το φακό.
Δεν εχω ηλεκτρονικό κλείστρο, δεν έχω γρήγορη ριπή με μηχανικό κλείστρο, ούτε Pro capture, ούτε focus stacking κλπ.

Δες αν είναι απόλυτα συμβατός για τη χρήση που τον θέλεις ο 12-60

Ώπα τι εννοείς δεν εχεις ηλεκτρονικό κλείστρο Γιάννη? δεν ισχύει, εχεις κανονικά όπως και procapture αλλά σε H mode όχι L mode δηλ. εστίαση σε πρώτο καρέ. Focus stacking ναι δεν εχεις αλλά σε αυτό δεν ειναι συμβατοί και όλοι οι Olympus φακοί , μόνο κάποιοι pro , μάλιστα ο 12-100 πρόσφατα πήρε τη συμβατότητα με firmware. Και η ριπή ακόμη δεν έχει να κάνει τόσο με την μάρκα του φακού όσο με την ταχύτητα που έχει ο μηχανισμός εστίασης και το μοτέρ του φακού. Ειδικά για την ΕΜ1.2 σε γενικές γραμμές καλύτερα να επιλέγουμε φακούς Olympus αλλά για την παλιά ΕΜ1 δεν βρίσκω τον λόγο εκτός του αυτόματου focus stacking.

Βλάση σοφή επιλογή για αυτά τα χρήματα, σου εύχομαι να τη χαρείς, στα 450-500 ειχαν βγει τον τελευταίο καιρό αρκετες ευκαιρίες σε ΕΜ1 με λίγα κλικ, με γκριπ και 2-3 μπαταρίες και απορούσα πως τις προσπερνούσαν κάποιο και επέλεγαν ΕΜ10 ΙΙ , PL8, G7, GX80 κλπ.

Ώπα τι εννοείς δεν εχεις ηλεκτρονικό κλείστρο Γιάννη? δεν ισχύει, εχεις κανονικά όπως και procapture αλλά σε H mode όχι L mode δηλ. εστίαση σε πρώτο καρέ. Focus stacking ναι δεν εχεις αλλά σε αυτό δεν ειναι συμβατοί και όλοι οι Olympus φακοί , μόνο κάποιοι pro , μάλιστα ο 12-100 πρόσφατα πήρε τη συμβατότητα με firmware. Και η ριπή ακόμη δεν έχει να κάνει τόσο με την μάρκα του φακού όσο με την ταχύτητα που έχει ο μηχανισμός εστίασης και το μοτέρ του φακού. Ειδικά για την ΕΜ1.2 σε γενικές γραμμές καλύτερα να επιλέγουμε φακούς Olympus αλλά για την παλιά ΕΜ1 δεν βρίσκω τον λόγο εκτός του αυτόματου focus stacking.

Βλάση σοφή επιλογή για αυτά τα χρήματα, σου εύχομαι να τη χαρείς, στα 450-500 ειχαν βγει τον τελευταίο καιρό αρκετες ευκαιρίες σε ΕΜ1 με λίγα κλικ, με γκριπ και 2-3 μπαταρίες και απορούσα πως τις προσπερνούσαν κάποιο και επέλεγαν ΕΜ10 ΙΙ , PL8, G7, GX80 κλπ.

Θέλουν μικρά σώματα γι αυτό. Όλοι πηγαίνουν προς τα Light. Εγώ είπα να κάνω την αντίθετη διαδρομή. Μετά από πολύ καιρό, αντί να πάρω μαζί μου την ΕΜ5 πήρα τις d5300/5500 με τους 2.8 ζουμ και χάρηκα ξανά φωτογράφηση. Αν θελήσω να μείνω στο Μ4/3 ας το κάνω καλά κι όχι με τα μικρά σώματα. Άλλωστε με 800 γρ. φακός και μηχανή σιγά το βάρος...

Καλορίζικη... Πολύ καλό σώμα, θα το χαρείς.

Ο 12-40 είναι το απόλυτο ταίρι!
Εγω τον έδωσα, για προσωπικούς λόγους.... Και το μετάνιωσα.
Έχω έναν Panasonic που δε συνεργάζεται και πολύ καλά.
Έχω φυσικά τη νεότερη EM1 II... και είναι μισή μηχανή μ αυτό το φακό.
Δεν εχω ηλεκτρονικό κλείστρο, δεν έχω γρήγορη ριπή με μηχανικό κλείστρο, ούτε Pro capture, ούτε focus stacking κλπ.

Δες αν είναι απόλυτα συμβατός για τη χρήση που τον θέλεις ο 12-60

να τη χαρείς.. δεν κατάλαβα ότι έδωσες την Α7 ΙΙ για να πάρεις την ΕΜ1 ΙΙ. Αλήθεια ποιόν Panasonic έχεις και δεν συνεργάζεται;

Θέλουν μικρά σώματα γι αυτό. Όλοι πηγαίνουν προς τα Light. Εγώ είπα να κάνω την αντίθετη διαδρομή. Μετά από πολύ καιρό, αντί να πάρω μαζί μου την ΕΜ5 πήρα τις d5300/5500 με τους 2.8 ζουμ και χάρηκα ξανά φωτογράφηση. Αν θελήσω να μείνω στο Μ4/3 ας το κάνω καλά κι όχι με τα μικρά σώματα. Άλλωστε με 800 γρ. φακός και μηχανή σιγά το βάρος...

Καλές λήψεις!!! Συμφωνώ απόλυτα σε όσα λες για αυτό το λόγω πήρα και εγώ την em1, ''πολύ'' μηχανή για τα λεφτά που δίνεις!!!

Έκανα στην ουσία μια ανταλλαγή, για να δοκιμάσω τη νέα em1 II... Έχοντας δοκιμασει Sony a6500 kai fuji xt2, ηταν η μόνη που δεν είχα δοκιμάσει.
Τις panasonic τις απεριψα λόγω κακού caf στο βίντεο κυρίως και λογω μετρίου χρώματος στα jpg.

Εχω τον Panasonic 14-140 τη πρώτη έκδοση, και δεν συνεργάζεται πολύ καλά.

Δεν εχω ηλεκτρονικό πρώτο κλείστρο Κώστα σίγουρα (οχι πλήρες ηλεκτρονικό, για πρώτη κουρτίνα λέω)

Και τι να τη κάνω τη high speed ριπή και pro capture high, αφού κλειδώνει τη εστίαση στο πρώτο καρέ;

Τεσπα... Εσυ μάλλον δεν έχεις Ν ανυσηχεις για τετοια θέματα με την EM1.

Ισως επειδή είναι παλιός ο φακός?? π.χ. με τον απλό Panasonic 12-60 έχω κανονικό ηλεκτρονικό κλείστρο τόσο στην em1 όσο και στην em1II.

Δε λέω πλήρως ηλεκτρονικό.... Πρώτη κουρτίνα λέω.. (το διαμαντάκι, όχι τη καρδούλα).

Και τις ριπές τις ξεχνάς σε μεγάλες ταχύτητες.... Έψαχνα τον νεότερο αλλά δεν τον βρήκα.

Γιάννη μπες βαθιά στα μενού , κάπου έχει μια ρύθμιση που σε αφήνει να βλέπεις τις επιλογές κλείστρου, εκεί είμαι βέβαιος οτι δεν εχεις τσεκάρισμένο το μηχανικό κλείστρο με πρώτη ηλεκτρονική κουρτίνα, δουλεύει η επιλογή αυτή με όλους τους φακούς σίγουρα (εκτός και αν ο παλιός 14-140 είχε ειδικό περιορισμό που δεν ξέρω).

Τώρα για τον παλιό 14-140 που πήρες σου είπα ήδη οτι έχω την χειρότερη γνώμη, ολα τα κακά της μοίρας έχει, μεγάλος σχετικά και βαρύς με αργό μηχανισμό εστίασης και λεπιδων (γιαυτο εχεις και χαμηλή ριπή με την ΕΜ1.2 αν και με το φουλ ηλεκτρονικό θα εχεις πιστευω 7-8 FPS min.), παλιό ΙS που δεν είναι τόσο αποδοτικό, CA βγάζει και γενικά το iQ του δεν είναι οτι καλυτερο (ειδικά σε σχέση με τον 12-40 που είχες) και αν θυμάμαι και σε γεωμετρία δεν τα παει πολύ καλά στο ευρυγώνιο. Τουλάχιστον αυτά θυμάμαι από μια κόπια που είχα πριν πολλά χρόνια. Ο νέος 14-140 ΙΙ αντίθετα είναι πολύ καλός φακός. Δυστυχώς με τον φακό αυτό ΔΕΝ θα ευχαριστηθείς την ΕΜ1.2, έκανες λάθος επιλογή κατά τη γνώμη μου. Ο νέος 12-60 που ενδιαφέρεται ο Βλάσσης δεν έχει καμία σχέση, είναι εξαιρετικός φακός αν τον βρει σε λογική τιμή.

Βλάσση η ΕΜ1 αν την σετάρεις στα γούστα σου έχει εργονομία DSLR και ειδικά αν της φορέσεις και το γκριπ-μπαταριοθηκη , στην παλιά το έβαζα πότε πότε για τους τηλεφακούς, αντίθετα στην καινούργια ΕΜ1.2 δεν το έχω βαλει ποτέ γιατί είναι ένα Τσακ μεγαλύτερο το γκριπ. Αρκεί βέβαια να μην περιμένεις θαύματα από τον αισθητήρα σε ψηλά ISO. Το δυναμικό εύρος στα χαμηλά ISO είναι υπεραρκετό και όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά βοηθήματα αλλά και η ριπή της κάνουν σημερινά σωματα να ντρέπονται. Θα χρειαστείς μόνο 3-4 μπαταρίες αν την δουλεύεις ως κύριο σώμα όλη ημέρα.

Καλησπέρα, μόλις κέρδισα ένα σώμα EM1 με 10.500 κλικ σε δημοπρασία λίγο πάνω από τα 400 ευρώ. Παραλαμβάνω την επόμενη εβδομάδα. Επόμενη σγορά ο 12-40 2.8 ή ο 12-60 2.8-4.0. Ελπίζω να αποδειχθεί συγκρίσιμη με τα μεγάλα σώματα της ΝΙΚΟΝ έτσι ώστε να ξαναδούμε και πάλι λίγη χαρά από τη φωτογράφηση.

μεγειές! κοιτα, αν και δεν εχω βρει ακόμα χρόνο για field testing, η μηχανή σε προκαλεί να βγεις να φωτογραφήσεις. Το κράτημα, το build, η ηχος, το ζύγισμα, ειναι ολα οπως πρεπει.

Ο 12-40 ειναι καταπληκτικός φακός, φτιαγμένος για το σώμα αυτο. perfect match! Θα εχεις και focus stacking (έχει πολύ αξιόλογο macro ο 12-40). Επισης αν και δεν ειχα ποτε παλι φακό με σταθερό διάφραγμα, το βρίσκω τρομερά βολικό.

Κώστα τα έχω κάνει αυτά που λες.... Απλά ενώ έχει ενεργή επιλογή για ηλεκτρονικό πρώτο κλείστρο, δεν λειτουργεί.

Προφανώς και είναι χειρότερος φακός από τον 12-40 και το νεότερο 14-140, αλλά στη παρούσα φάση δεν είχα άλλη επιλογή.

Τεσπα... Δεν υπάρχει άριστη συνεργασία με Panasonic φακούς στη νέα em1 II.... Ακόμα και σε καινουργιους φακούς Panasonic, δεν θα λειτουργήσουν όλες οι δυνατότητες πχ Pro capture με caf, focus stacking κλπ

Για μένα είναι μεγάλο φάουλ των 2 εταιρειών αυτό....