Olympus OMD EM1

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Βρε δεν είναι θέμα εταιριών μόνο, το pro capture σε L mode δεν δουλεύει και με τους 4/3 φακούς που είναι Olympus, η μεγάλη ταχύτητα προριπής με συνεχή εστίαση δεν μπορεί να ελεγχθεί από την Olympus σε φακούς παλιάς τεχνολογίας με αργά μοτέρ ή φακούς που δεν έχει κατασκευάσει αυτή για να μιλήσει στα μοτέρ. Το να το κάνει συμβατό και να μην δουλεύει σωστά θα είχε αλλά προβλήματα πιο σοβαρά. Το ίδιο λίγο πολύ συμβαίνει με το focus stacking που είναι συμβατό με επιλεγμένους φακούς mzuiko pro και μόνο, το focus bracketing όμως δουλεύει κανονικά και μπορείς να κανεις χρήση προγράμματος για ενωμα 999 καρε πολύ πιοπάνω από 8-10 καρέ που δίνει το αυτόματο focus stacking.

Κώστα τα έχω κάνει αυτά που λες.... Απλά ενώ έχει ενεργή επιλογή για ηλεκτρονικό πρώτο κλείστρο, δεν λειτουργεί.

αν είναι ενεργή λογικά λειτουργεί, πως κατάλαβες το αντίθετο ? Από το θόρυβο ?

Ναι, κάνει διπλό κλακ... Δεν λειτουργεί.
Ακριβώς όπως όταν έχω μηχανικό κλείστρο.

Καλό ειναι να λέμε τα αρνητικά Κώστα.... Δεν υπάρχει απόλυτη συνεργασία Panasonic και olympus.

ΥΓ... Τους λογους τους καταλαβαίνω, απλά κι εγώ το ανέφερα για να τη γλυτώσει κάποιος που δε ξέρει! Στη συγκεκριμένη περίπτωση του Βλάση, μάλλον δε θα έχει θέμα.... Αρκεί να μη κάνει και firmware update Panasonic φακού, σε olympus σώμα!

Πάντως δεν το βρίσκω και εντελώς παράξενο αυτό, ούτε συμβαίνει πρώτη φορά η μία εταιρία να δινει εξτραδακια στα δικά της προϊόντα ώστε να καλύψει ανάγκες πέραν των standard όπως ορίζει το m43 πρότυπο.

Το θέμα των έξτρα, δεν εναι το πιο σοβαρό... Όσο αλλά θέματα που προεκυψαν, προσπαθώντας να κάνω Firmware update φακού Panasonic σε σώμα olympus!
Γι αυτο άλλωστε το ανέφερα... Θέλει προσοχή, μη τη πατήσει κάποιος άλλος και τρέχει!

Προσωπικά γνωρίζω πολύ καλά ότι πρόκειται για μια ικανή αλλά παλιά μηχανή πενταετίας. Θα τη χρησιμοποιήσω κυρίως για ταξιδιωτική φωτογραφία με φακούς τους panasonic 20 1.7 II, 12-32, Olympus 12-40 2.8 και αν φτιάξω τον olympus 14-150 II που τώρα δεν εστιάζει σε όλο το κάδρο αλλά κάνει ένα καταπληκτικό ξεφοντάρισμα. Για μένα όμως είναι άχρηστος. Αν ικανοποιηθώ, τότε θα πάρω κι έναν κοντό τηλεφακό π.χ. 35-100 2.8.

Το βίντεο μου είναι αδιάφορο τελείως. Σίγουρα θα τραβήξω κάποια fοοtages αλλά θα έχουν καθαρά τεκμηριωτικό χαρακτήρα.

Βρε Γιαννη τα αρνητικά γραφω πάντα και ξεχναω μάλιστα πολλές φορές να γραψω τα θετικά, αυτα τα γραφουν ολοι στα review. Σε θεματα εικόνας λοιπον οι τελευταιες μηχανες των δυο εταιριων έχουν σβήσει αρκετά απο τα παλιά προβληματα συμβατότητας (διόρθωση CA, γεωμετρίας) αλλά έχουν δημιουργήσει νέα λόγω του ότι οι παλιοί φακοί δεν υποστηρίζουν σωστά την αιχμή της τεχνολογίας που έχουν οι μηχανές των εταιριών 2017-18.

Το κυριότερο για εμένα απο αυτά είναι ο συχρονισμός φακού και σωματος στη σταθεροποίηση και δευτερο ότι οι δυο εταιριες έχουν επιλέξει διαφορετική λογική στα συστήματα εστίασης των επαγγελματικων τους σωματων με ότι αυτό συνεπάγεται. Το ότι π.χ. ο εξαιρετικός mzuiko 75/1.8 ή ο 17/1.7 ή ο 25/1.8 δεν κανει focus stacking προφανώς και με ξενιζει αλλά δεν ειναι λόγος μη αγοράς του LLumix pro 12-60. Π.χ. πηρα τον low budjet Panasonic 100-300II και εκτος του οτι ειναι WR εχει φοβερα γρηγορο συστημα εστιασης και λεπιδων και πεταει και σε ριπή στην ΕΜ1.2, μοναδική έλλειψη το pro-capture Lmode αλλά ΟΚ ΔΕΝ υπαρχει κανένας αλλος φακός που να συνδιάζει τα χαρακτηριστικά του στο m43 και ειδικά στην τιμή του. Με το τελευταίο update της ΕΜ1.2 δωσαν ότι συμβατότητα έλειπε με τους Panasonic φακούς , τα υπόλοιπα ειναι τεχνικώς αδύνατο να υλοποιηθουν (κατά 90%) λόγω του διαφορετικού υβριδικού συστηματος εστίασης της ΕΜ1.2 απο αυτό τις GH5,G9. Το αντίθετο είναι δυνατόν και μαλιστα η G9 στο δικό της procapture/focus stacking δουλευει επιτυχως και με φακους Olympus απο οσο εχω διαβασει (δεν το εχω τεσταρει και επιβεβαιωσει).

Για τα update το εχω γραψει παμπολες φορες, φουλ μπαταρια χωρις καρτα μνήμης μέσα και μονο σώμα και φακός της ιδιας εταιρίας.

Αν δεν τραβάς βίντεο, η μηχανή είναι ιδανική, στέκεται επάξια ακόμα και σήμερα.
Αν σε παίρνει πάντως πάρε και έναν τηλεφακό. Θα πρότεινα και τον Olympus 45mmf1,8 πολύ καλό ξεφοντάρισμα, sharp, ότι πρέπει για ποτρέρτα και σχετικά οικονομικός.

Αν δεν τραβάς βίντεο, η μηχανή είναι ιδανική, στέκεται επάξια ακόμα και σήμερα.
Αν σε παίρνει πάντως πάρε και έναν τηλεφακό. Θα πρότεινα και τον Olympus 45mmf1,8 πολύ καλό ξεφοντάρισμα, sharp, ότι πρέπει για ποτρέρτα και σχετικά οικονομικός.

Κοντό τηλεφακό ζουμ θα πάρω, σκέφτομαι τον Panasonic 35-100 2.8. Αλλά υπόψη ότι έχω από τηλεφακούς τους NIKON AFS 80-200 2.8, 85 1.8, CZJ 200 2.8, 135 3.5

αν σε εδιαφερει το τελε κυριως με ολιγον περισσότερο ξεφονταρισμα θα προτεινα και τον 75/1.8 με μοναδικο μειονεκτημα οτι δεν εχει WR

συνειδητοποίησα οτι με τον 12-40pro δεν εχω PDAF ...καλά εχω καταλάβει? τουλάχιστον στην καμερα βλεπω μονο το 9χ9 grid.

Αν δεν κάνω λάθος, ή mk1 χρησιμοποιεί PDAF μόνο με τους 4/3 φακούς.
Με τους m43 χρησιμοποιεί CDAF.
Τουλάχιστον έτσι νομίζω πως δουλευε με το αρχικό firmware, και δεν ξέρω αν έχει αλλάξει αυτό.
Υπάρχει ο ειδικός που θα σου πει στα σίγουρα, και ξέρεις ποιος είναι.

και βέβαια έχει απλά δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια όπως στην ΕΜ1.2, η εστίαση σε CAF σε γενικές γραμμές είναι υβδριδικη δηλαδή εναλλαγή των δυο τρόπων εστίασης ως εξής : μέσα στην ενεργή επιφάνεια των PDAF σημείων εστίασης (ένας κάναβος περίπου 7Χ7) ξεκινάει με PDAF και αν βγεις εκτός στον μεγαλύτερο καναβο περναει στο CDAF , το ίδιο συμβαίνει και αν πέσει πολύ ο φωτισμός εκεί πέρνει τη σκυτάλη το CDAF και στον κεντρικό καναβο.

Σε SAF πρέπει να ανατρέξω στις σημειώσεις μου γιατί στην ΕΜ1.2 τα αλλάξαν και ψιλό μπερδεύομαι αλλά εκεί αν θυμάμαι καλά ήταν μόνο CDAF (άσε να το ψάξω να σου πω), θυμάμαι οτι η OLYMPUS δεν το ξεκαθάριζε και έλεγε οτι δουλεύουν και τα δυο με κάποια κρυφή ρουτίνα δηλ. το PDAF για γρήγορη ταχύτητα στον στόχο και το CDAF για μικρορύθμιση αλλά από δικές μας παρατηρήσεις μάλλον δούλευε μόνο CDAF.

Δες τη μεγάλη απάντηση (μια προ της τελευταίας) του Alex-g εδώ : https://www.mu-43.com/threads/pdaf-...m1-putting-a-controversy-to-rest.71330/page-2

Last edited:
Αν δεν κάνω λάθος, ή mk1 χρησιμοποιεί PDAF μόνο με τους 4/3 φακούς.
Με τους m43 χρησιμοποιεί CDAF.
Τουλάχιστον έτσι νομίζω πως δουλευε με το αρχικό firmware, και δεν ξέρω αν έχει αλλάξει αυτό.
Υπάρχει ο ειδικός που θα σου πει στα σίγουρα, και ξέρεις ποιος είναι.

ξερω πολυ καλα...αυτος με εκανε να τριπλασιάσω το budget μου... οχι να διπλασιάω, να τριπλασιάσω! :p

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

και βέβαια έχει απλά δεν καλύπτει όλη την επιφάνεια όπως στην ΕΜ1.2, η εστίαση σε CAF σε γενικές γραμμές είναι υβδριδικη δηλαδή εναλλαγή των δυο τρόπων εστίασης , μέσα στην ενεργή επιφάνεια των PDAF σημείων εστίασης ξεκινάνε με PDAF, αν βγεις εκτός περναει στο CDAF , το ίδιο συμβαίνει και αν πέσει πολύ ο φωτισμός εκεί πέρνει τη σκυτάλη το CDAF.

Σε SAF πρέπει να ανατρέξω στις σημειώσεις μου γιατ8 στην ΕΜ1.2 τα αλλάξανε και μπερδεύομαι αλλά εκεί αν θυμάμαι καλά ήταν μόνο CDAF (άσε να το ψάξω να σου πω).

Κωστα πραγματικά δεν εχω βγάλει άκρη! Στην κακομοίρα την J5, εχω 105 PDAF points ,επιλέγει μόνη της τον τρόπο ανεξαρτήτως mode ,σημαδεύεις ,boom - βγήκε.

Η Olympus λέει οτι το PDAF ενεργοποιείται μονο στους 4/3 φακους

https://www.youtube.com/watch?v=kL-cxWll_Po

το dpreview λέει ( https://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1 )

"With native, Micro Four Thirds lenses, the camera will mainly stick with the contrast detection system that has proved so fast and accurate on the E-M5. Only if you use tracking AF will the camera utilize phase-detection information with a Micro Four Thirds lens."

αντε βγάλε ακρη! :p

ps. οχι πως εχω παράπονο απο το AF, σε καμία περίπτωση...ειδικά στο high refresh ειναι πέραν απλά να ξέρω πως δουλεύει για να εχω την καλύτερο απόδοση σε σκοτεινα πλάνα, ριπές με κινούμενα θέματα κτλ...

Ωχ :ernaehrung004:

ξανεδες την αρχική απάντηση, σου έχω συμπληρώσει οτι είχα παρατηρήσει και εγώ όταν την είχα και συμφωνώ με τον Alex g

Σίγουρα αν ενεργοποιήσεις το imager AF πατώντας ένα προγραμματιζόμενο κουμπί magnify button όπου εμφανίζεται το μικρό ενεργό κουτι εστίασης που αν πατήσεις μέσα μεγενθύνεις και αυξομειώσεις την επιφάνεια που βλέπεις , η εστίαση με αυτό τον τρόπο σε SAF είναι καθαρο CDAF

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Ωχ :ernaehrung004:

ξανεδες την αρχική απάντηση, σου έχω συμπληρώσει οτι είχα παρατηρήσει και εγώ όταν την είχα και συμφωνώ με τον Alex g

👍 ενδιαφέρουσα συζήτηση στο forum που μου έστειλες, για αν το μελετήσω!!!

thanks!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Με πάσα επιφύλαξη , σπασμένο firmware για απεριόριστο χρόνο στην εγγραφή βίντεο και δυνατότητα χρήσης της αυτόματης λειτουργίας focus stacking και με άλλους φακους εκτός απο αυτούς που εχει σε λίστα η Ολυμπους π.χ. Πανασονικ : https://www.mu-43.com/threads/modified-firmware-looking-for-testers.99804/