Olympus OMD EM1

Εγώ θα πάρω σήμερα το νέο μου κιτ, μετά από doa της πρώτης Ε-Μ1. Δε φαντάζομαι να έχει το νέο firmware, οπότε δεν θα αναβαθμίσω αν δεν τσεκάρω πρώτα ότι όλα δουλεύουν καλά με τη μηχανή...

@b_bil2: Υπάρχουν πολλές αναφορές στο dpreview για το θέμα αυτό. Κυρίως όταν τεθεί το shutter lag στο short. Η δική μου το έκανε και στο normal και μάλιστα δεν επανέρχονταν με αφαίρεση της μπαταρίας. Σήμερα με ειδοποίησαν να πάω να πάρω το νέο κιτ...

ΥΓ
Πάντως η intersys άλλαξε τη μηχανή χωρίς συζήτηση, οπότε το feedback για την υποστήριξη των olympus εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά θετικό.
Βέβαια δύο μηχανές Ε-Μ1 σε doa μέσα σε λιγότερο από μήνα από το ίδιο κατάστημα, συν το πλήθος των αναφορών στο διαδίκτυο για τα πολλά λοκαρίσματα, είναι κάτι που θα πρέπει να ψαχτούν εκεί στην olympus για το quality control τους....

ΥΓ2
Προσοχή όσοι αγοράσετε Ε-Μ1 από το olympus market, όταν θα τις βγάλουν στο ebay. Μπορεί να υπάρχει θέμα, αν δεν επισκευαστούν σωστά οι μηχανές που αντικαταστάθηκαν...

ΥΓ2
Προσοχή όσοι αγοράσετε Ε-Μ1 από το olympus market, όταν θα τις βγάλουν στο ebay. Μπορεί να υπάρχει θέμα, αν δεν επισκευαστούν σωστά οι μηχανές που αντικαταστάθηκαν...

Θα έλεγα ότι αυτό είναι το τίμημα της χαμηλής τιμής όλων των refurbished μοντέλων και οχι μονο της E-M1, ειμαι αλλωστε σχεδόν σιγουρος ότι τα λοκαρισματα θα λυθουν με το νεο firmware όχι ομως θεματα οπως καμενο pixel κλπ. , ομως μην ξεχναμε οτι για την Ε-Μ1 τρεχει απο την Olympus και με τα το DOA ειδικο service 3 ημερων (χωρις τους χρονους μεταφοράς) απο την υπηρεσια Service plus (+ 6μηνο επιπλεον εγγυησης, κ.α εξτρα) οποτε συνιστώ σε ολους τους κατόχους να εγγραφουν στην υπηρεσία : http://www.olympus.com.gr/site/el/c/cameras_support/service_plus/index.html?olycmp=omdsp

Last edited:
Mou θυμιζει το 'προβλημα' που ειχαν οι αρχικες d800 με τις καρτες sd. Με το δευτερο firmware update το προβλημα ξεπεραστικε...
Οποτε υπομονη παιδια, θα στρωσει η κατασταση.
Οσοι τις πηρατε η αισθηση που αφηνει στα χερια σαν κατασκευη πως ειναι? Ειδικα οι δυο ροδελες....Ειναι στιβαρη?
Στην OMD θυμαμαι οτι γενικα μου δημιουργουσε μια αισθηση 'ανασφαλειας'

Οσοι τις πηρατε η αισθηση που αφηνει στα χερια σαν κατασκευη πως ειναι? Ειδικα οι δυο ροδελες....Ειναι στιβαρη?
Στην OMD θυμαμαι οτι γενικα μου δημιουργουσε μια αισθηση 'ανασφαλειας'

Kαμια σχέση με την Ε-Μ5, όλη η κατασκευή ειναι πολυ πιο στιβαρή θυμιζει Olympus Ε-Χ μηχανή, οι ροδελες τις πενταρας δυστυχώς δεν ειναι στα κλικ τους ακριβης σε ροή και νομιζεις απο την γρηγορη κινηση οτι θα σου μεινουν στο χερι (χωρις να συμβαινει αυτο φυσικα), το κρατημα με το γκριπ της Ε-Μ1 ειναι πολύ καλυτερο απο αυτο της Ε-Μ5 με το προσθετο κατακορυφο (κυρίως λογω μονολιθικής συνδεσης αλλά και ανατομιας), ολα τα πληκτρα της Ε-Μ1 ειναι σε σωστα σημεια έχουν το καταλληλο υψος και αποσταση απο αλλα για να τα ξεχωρίζεις χωρις να τα ψαχνεις, για μενα προσωπικά η λειτουργικοτητα και ευχρηστια της Ε-Μ1 είναι αναβάθμιση πάνω απο 100%, πλέον η μηχανή μπορει να ανταπεξελθει σε βαριά επαγγελματική χρήση ακόμη και με γάντια.
Ολα αυτα έχουν και το κόστος τους, η Ε-Μ5 παραμένει πιο όμορφη ....

Πριν λίγο πήρα το δεύτερο κιτ, το οποίο αντικατέστησε το πρώτο στα πλαίσια doa.
Θα το δουλέψω εντατικά το ΣΚ ελπίζοντας πως όλα θα είναι ok.

Εχουν σαν beta tester τους πελατες.....Παντως εαν η em1 ειχε εμφανιστει περσι εγω πιθανοτατα θα παρεμενα στο συστημα. Πολυ καλη μηχανη.

Εχουν σαν beta tester τους πελατες.....

Ακριβώς.... μακάριοι οι αναμένοντες συνεπώς. Στο 9μηνο περίπου παίρνεις, και έτοιμο κατά κανόνα προϊόν, και με την τιμή να έχει πέσει αισθητά, και δίχως να ψάχνεις πού θα βρεις κομμάτι να σου φέρουν. Αυτό για όσους αντέχουν 9μηνο βέβαια.... γιατί υπάρχουν και εκείνοι (όνομα και μη χωριό!) που στο εννιάμηνο.... γεννήσανε!

Στη δική μου περίπτωση, οι φακοί 4/3 (hg & shg) που έχω βάρυναν στην απόφαση να δώσω την Μ5 και σχεδόν όλους τους μ4/3 φακούς για τη Μ1 και τον 12-40. Βέβαια έπεσα στην περίπτωση με το πρώτο κομμάτι, ελπίζω όμως το νέο να είναι εντάξει.

@Γιάννη Σπύρου: Θα προσπαθήσω να κυνηγήσω την κόρη μου με τον 12-40 σε CAF να δω τι ψάρια πιάνει. Σε αυτοκίνητα πάντως στη Μεσογείων, τα καταφέρνει πολύ καλά πάντως.

Τα αυτοκίνητα είναι εύκολος στόχος, γιατί είναι μεγάλα και ¨Προβλεψιμα¨ .... τα παιδιά , κατοικίδια και πουλιά είναι μικρά και απρόβλεπτα...

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Αν πας λιγο πιο πισω θα βρεις δικα μου αλμπουμ οπου εχω δοκιμες με τον 12-40 σε μηχανακια, αυτοκινητα και πουλια κλπ.,

αλλά συνοπτικά απο αυτα που εχω μελετησει μεχρι τωρα απο πολλα τεστ που εχουν γινει ειδικα BIF , σκυλια, αγωνες ταχυτητας κλπ. στα μεγαλα αντικειμενα που κινουνται κατα πανω σου εχει μεγαλο ποσοστο επιτυχιας με CAF, σε μικρα αντικειμενα με απροβλεπτη κινηση το CAF ισως δεν ειναι καταλληλο αλλά πρεπει να χρησιμοποιηθει το CAF-TR (προσωπικα δεν το εμπιστευομαι) το οποιο όμως λειτουργει σωστα σε κινουμενα αντικειμενα με χαμηλη σχετικα ταχυτητα.
Eπισης παραμετροι οπως το CAF LOCK το οποιο εχει 4 σκαλες απο OFF - Ηigh λειτουργουν αντιστροφως αναποδα στο CAF και στο CAF+TR πραγμα που μπερδευει αρκετα και θελει συνεχη εξασκηση για να καταληξεις στις σωστες ρυθμισεις ανα περίπττωση.

Βεβαια σημερα ανακοινωθηκε το νεο firmware που φερνει βελτιωσεις και στο CAF οποτε τα πραγματα ισως εχουν αλλάξει προς το χειροτερο (εχει συμβει παλαιοτερα με την Ε-3) ή προς το καλυτερο ακομη (ελπίζω) .

Σε πολλά review αναφέρουν ότι η οθόνη έχει lag όταν ενεργοποιείται το focus peaking.... Αληθεύει αυτό?

Επίσης όταν τραβάς manual βίντεο, μπορεί ν αλλάξεις παραμέτρους κατα τη διάρκεια της εγγραφής ? (ταχύτητα, διάφραγμα, ISO ).

Σε πολλά review αναφέρουν ότι η οθόνη έχει lag όταν ενεργοποιείται το focus peaking.... Αληθεύει αυτό?

Επίσης όταν τραβάς manual βίντεο, μπορεί ν αλλάξεις παραμέτρους κατα τη διάρκεια της εγγραφής ? (ταχύτητα, διάφραγμα, ISO ).

Ναι πεφτει η αποδοση του EVF στον ρυθμο ανανεωσης αλλα προσωπικα βλεπω τοσο καλα μεσα απο αυτο που θεωρω το FP πολυτέλεια,

στο βιντεο on the fly αφου αρχισεις να τραβας μπορεις να μεγενθυνεις για να κανεις διορθωση στην εστιαση, μπορεις να φορεσεις 2 εφε ειδωλου που εχει ή να εφαρμοσεις ενα απο ολα τα art filter εναλαξ χωρις να σταματησεις το βιντεο.
Δεν νομιζω οτι υπαρχει κατι αλλο (και φυσικα φωτο αλλά ή διακοπτει αυτοματα το βιντεο ή τραβας μεσα σε αυτο χαμηλότερης αναλυσης) αλλά ειμαι και λιγο ασχετος στο βιντεο.

Εχθες της έκανα δωράκι τον Panasonic 35-100mm/2.8 που έδινε ο Γιάννης (τον οποίο και ευχαριστώ πολύ), σύντομα θα τον τεστάρω με το Zuiko 60mm/2.8 που μάλλον θα αποδημήσει αφου δεν χρειάζεται πλεον ως κοντός φωτεινος τηλεφακός και την δουλειά του μάκρο θα κάνει ο παλιος καλός 4/3 Zuiko 50mm/2 που έχει γκαζώσει αισθητά στην Ε-Μ1.
Ενδιαφέρον θα έχει και μια συγκριση του Πανασονικ με τον κορυφαίο ZD 35-100/2.

Με το νέο firmware v1.1 η Ε-Μ1 αναβαθμίστηκε αισθητά σε ταχύτητα με τον ZD 70-300mm, τους άλλους φακους 4/3 δεν πρόλαβα να δοκιμάσω.