Olympus OMD EM1

Αχχιλεα που θα βοηθησει το νεο firmware σε αυτο ? εκτος και αν εννοεις την ωρα που το κατεβαζεις ....-bye-

Το κατεβασα και εχω καμποσα να γραψω φυσικα τα περισσότερα είναι θετικα, υπάρχουν ομως και μερικα θαλεγα αρνητικα, ειδικα αν καποιος δεν ελεγχει τι του προτεινει η μηχανη , συντομα θα βρω χρονο να το κανω .....

Αχ Κώστα, δεν μ´έπιασες!
Επειδή η Μ1 και ο 12-60 έχουν ενωθεί εις σάρκαν μίαν, θα πρέπει να γίνει ο αποχωρισμός για να έχω τα καλούδια του 4.0, τα οποία παρέχονται πλήρως μόνο με μ4/3 φακούς :)

Αχ Κώστα, δεν μ´έπιασες!
Επειδή η Μ1 και ο 12-60 έχουν ενωθεί εις σάρκαν μίαν, θα πρέπει να γίνει ο αποχωρισμός για να έχω τα καλούδια του 4.0, τα οποία παρέχονται πλήρως μόνο με μ4/3 φακούς :)

Το καταλαβα αυτο αλλα μονο το focus bracketing-stacking ειναι κλειδωμενο στα m43, ολα τα υπολοιπα (silent shutter...,video ....παιζουν κανονικα και με τα 4/3).

Μετα απο λιγες ημερες με το νεο firmware και ελαχιστες δοκιμες γραφω μερικες παρατηρησεις μου για να μην τις ξεχασω και ελπιζω και καποιοι αλλοι να το δοκιμασουν συντομα και να γραψουν τις δικιες τους...

1.- Focus peaking, αρκετα βελτιωμενο σε frame rate αλλα κυριως πολυ καλυτερος διαχωρισμος του εστιασμενου θεματος απο τα ανεστιαστα αλλαζοντας το χρωμα σε κιτρινο ή κοκκινο (εκτος απο μαυρο,ασπρο που μεχρι τωρα ηταν), περιμενω στο μελλον αν η Olympus θελει να δειξει ότι οι μηχανες της ειναι ικανες και για βιντεο να ενσωματωσει το focus peaking και στο βιντεο (η φθηνη G7 εκτος απο 4κ έχει και zebra patterns).

2.-Μenu recall, ισως η παλαιοτερη απαιτηση απο τους παραδοσιακους χρηστες , πολυ χρησιμη σε αυτους που μπαινουν συχνα στα μενου.

3.- Olympus Capture, αρκετα βελτιωμενο και πιο ευχρηστο, μπορεις πια να στελνεις μονο στον Η/Υ τα αρχεια.

4.- ΟΙ SHARE, η νεα εκδοση μπορει με την λειτουργια κλειστρου να ενεργοποιησει τα focus bracketing, focus stacking, τα οποια δεν γινεται να ξεκινησεις με χρονοκαθυστερηση για αποφυγη κουνηματος. Εναλλακτικοι τρόποι είναι η χρήση της αφης στην οθονη ως κλειστρο ή η χρήση ενσυρματου τηλεχειριστηρίου.

5.-Silent shutter, δεν χρειαζεται να πω ποσο χρησιμο ειναι , ευρος 1/8-1/16000, χρήση φλας κατω απο ταχυτητα κλειστρου 1/13, το δοκιμασα θελει προσοχη αν εισαι στην ριπη μιας και δεν ξερεις ποσες φωτο εβγαλες. Μεγαλη προσοχή θελει σε κινουμενα αντικείμενα γιατι μπορει να τα στρεβλωσει λογω του φαινομενου rolling shutter. Καποιες φορες στην χρηση του πανω απο 1/8000 μου εδωσε περιεργες τιμες (1/00000) εως οτου δειξει την σωστη. Επισης με την χρηση του Silent shutter η μηχανή αλλάζει μεθοδολογία στην φωτομετρηση ειδικα στα mode A,P και με χρηση του Auto ISO, αυτο που καταλαβα και θελει πολυ προσοχη ειναι ότι αφηνει την ταχυτητα κλειστρου να κατεβει πιο χαμηλα απο 1/2*FL ή απο 1/60 (οποιο ειναι μεγαλυτερο) πριν ανεβασει ISO και συγκεκριμενα την αφηνει να κατεβει στο 1/13 ακομη και αν φορας στην μηχανη τηλεφακό. Αυτο έχει λογική ειδικα για τους ευρυγωνιους και το θελαμε, αφου με το μηχανικο κλειστρο η μηχανη αγνοουσε την σταθεροποιηση και δεν την εκμεταλευονταν με αποτελεσμα να ανεβαζε ISO που δεν απαιτουνταν στην πραξη αν επετρεπε χαμηλοτερες ταχυτητες. Το αρνητικο ομως τωρα εχει να κανει ότι το 1/13 ειναι πολυ χαμηλα για τυχον τηλεφακους και εκει δεν προφυλασσει τον χρησητη, οποτε θελει πολυ προσοχη.

6.-Focus bracketing, εξαιρετικα χρησιμη λειτουργια με χρηση τριποδου και μετεπειτα επεξεργασια με ειδικό πρόγραμμα. Αρνητικα λιγα αλλα υπάρχουν, κυριως η τεκμιριωση αντιστοιχιας του focus differential δηλαδη του βηματος εστισης με καποια σταθερα που ο φωτογραφος ξερει ηδη (εστιακη αποσταση, διαφραγμα κλπ.), επειδη για να στησεις μια αλληλουχια φωτογραφιων που θα ενωθουν μετα σωστα ειναι συναρτηση πολλων παραγοντων πρεπει απο πριν ο φωτογραφος να ξερει τι κανει η καθεμια και αντε με μια φωτο βλεπει πανω κατω τι βαθος πεδιου εχει για την συγκεκριμενη αποσταση απο το θεμα, με την συγκεκριμενη τιμη f, με την συγκεκριμενη εστιακη που εχει διαλεξει, το βημα απο 1-10 με τι κριτηριο και τι αντιστοιχια θα το διαλεξει ? και αν κατι αλλαξει απο τα παραπανω τι μεταβολη πρεπει να κανει σε αυτο ? αυτα δεν σε περνει να τα δοκιμαζεις στο πεδιο παρα μοναχα σε στουντιο. Το δευτερο είναι η ευκολία προσπέλασης στην λειτουργία , ειναι θαμμενη στα μενου και θελει σκαψιμο όχι μονο για να την ενεργοποιησεις αλλα και για να αλλαξεις τις επιμερους τιμες (βημα εστιασης, αριθμος ληψεων κλπ.) . Βρηκα 2 τροπους γρηγορης προσπελασης για φιξ τιμες (που θα εχεις ηδη αποθηκευσει), η πρωτη αναθετεις σε ενα κουμπι προγραμματισμου την λειτουργια και ειναι η πιο γρηγορη. Για εμενα που ολα τα κουμπια ειναι κατηλλειμενα υπαρχει ο δευτερος τροπος, μεσω του πισω διακοπτη 1-2 και με ενεργη την διπλη λειτουργια των πανω αριστερων κουμπιων, το μπροστινο ανοιγει το menu bracketing. Η λειτουργια focus bracketing να πώ ότι δουλευει και με ρυθμισμενη την μηχανη σε MF, η μηχανη το αγνοει και κανει τις αυτοματες ληψεις. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ στην λειτουργία αυτη ΠΑΝΤΑ ξεκινα με πρωτο καρε εκει που πρωτοεστιασες και ολες οι υπόλοιπες λήψεις εστιάζουν πίσω απο το σημείο αυτο βηματικα. Λειτουργει με ολους τους φακους m43, όχι τους παλιους 4/3.

7.- Focus stacking, η πιο εθιστικη νεα λειτουργια , απαιτει την χρηση 3 μονο φακων, 60/2.8,12-40/2.8,40-150/2.8. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ στην λειτουργία αυτη σε αντιθεση με το focus bracketing ΠΑΝΤΑ ξεκινα με πρωτο καρε εκει που πρωτοεστιασες αλλα τα επομενα 2 καρε ειναι μπροστα απο αυτο (ενα αρκετα και ενα πιο κοντα) και ολα τα υπολοιπα 5 πισω απο το αρχικό σημειο εστιασης. Το τελικο παραγομενο Jpeg ειναι κατατι μεγενθυμενο. Θεωρω ότι εκτος απο το προφανες ότι ο χρήστης έχει άμεσα αρχείο στο πιάτο και μάλιστα με την μηχανή στο χέρι, η λειτουργια ειναι πολυ χρήσιμη και για αυτον που θελει κανει να χρηση του focus bracketing και δεν ξερει με ακριβεια τι βημα να βαλει απο την κλιμακα 1-10. Πολυ σημαντικο επίσης, ειδικα για το στουντιο, ότι καταφεραν τελευταία στιγμή να ενσωματωσουν και την χρηση φλας (με καποιους περιορισμους λογω ηλεκτρονικου κλειστρου) στις δυο αυτες λειτουργιες

Πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, οι τύποι στο imaging recource κάνουν καλή δουλειά. Υπάρχουν κάποια προβλήματα με αυτό που αποκαλούν blur banding αν κοιτάξεις από πολύ κοντά - αλλά ας είμαστε σοβαροί, οι άνθρωποι στην olympus δίνουν τζάμπα δυνατότητες που αναβαθμίζουν τον εξοπλισμό σου!

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

ναι Δημητρη υπαρχει banding αλλα νομίζω πως δεν οφειλεται στην συγκεκριμένη λειτουργια αλλα στην υποχρεωτική χρηση του silent shutter στην λειτουργία αυτή σε συνδιασμο με τον φωτισμο του χωρου, αυτο μαζι με το rolling shutter (και το μειωμενο δυναμικο ευρος σε αλλες υλοποιησεις) ειναι τα μειονεκτηματα των ηλεκτρονικων κλειστρων γιαυτο και δεν εχουν καθιερωθει ακομη στις ακαθρεπτες.
Βεβαια και η συγκεκριμενη λειτουργια του focus stacking μπορει να δωσει λωριδες ανεστιαστες (blur banding) αν το focus differential ειναι μεγαλο αλλα αυτο νομιζω εξηγηθηκε στο συγκεκριμενο παραδειγμα με λεπτομερεια.

H Olympus διαθέτει νέο Firmware (έκδοση) 4.1 για την E-M1 με τις εξής αλλαγές:
- βελτιώθηκε η λειτουργία του σταθεροποιητή
- διορθώθηκε το πρόβλημα με το εξωτερικό flash, κατά το οποίο δεν πυροδοτούσε στην λειτουργία RC

Σημαντικό αυτή τη φορά είναι αν αναβαθμίσουμε από την έκδοση 4.0 σε 4.1 δεν θα χαθούν οι ρυθμίσεις στην μηχανή!

Θα βρείτε το νέο Firmware εδώ.

Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Καλησπέρα παιδιά, να ρωτήσω, όπως αναφέρθηκε κ πριν λίγες μέρες. Έχει λογική η αγορά της mk1 μαζί με τον 12-40 αν βρεθεί εκεί γύρω στο χιλιάρικο; υπάρχει περίπτωση να παίξει στο Black Friday week του αμαζον;

Έχω μια gx7 κ σκεφτόμουν ότι είναι ευκαιρία για αναβάθμιση επιτέλους σε ένα pro σώμα με απολαυστικό γκριπ. Θα την κρατήσει η Ολυ καθόλου στην παραγωγή ή μπα;

(Σορρυ αν ποσταρα σε λάθος θρεντ, δεν βρήκα αυτό της mk1..)

Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Ναι έχει λογική πριν όχι και πολύ καιρό πριν κόστιζαν τα 2πλά. Ανάλογα τι ζητάς φυσικά.

Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Ναι έχει λογική πριν όχι και πολύ καιρό πριν κόστιζαν τα 2πλά. Ανάλογα τι ζητάς φυσικά.

Μου λείπει πολύ το αναλυτικό evf κ ένα γκριπ της προκοπής. Το μόνο που θα μπορούσε λίγο να με φρενάρει είναι το 4K. Δεν είμαι κ ιδιαίτερα βιντεακιας βέβαια. Το βίντεο της mk1 είναι εντελώς για πέταμα; πως σχετίζεται με αυτό της gx7? Φαντάζομαι η πανυ θα είναι καλύτερη σε όλα εκτός από το IBIS.

Απάντηση: Re: Olympus E-M1 Mark II Φωτογραφία

Αυτό που μου εϊπαν απο μαγαζί (κρατώ επιφϋλαξη αν είναι 100% σιγουρο) είναι ότι αποσύρεται σαν μοντέλο και Ελλάδα δεν θα ξανάρθει και θα πωλείται μόνο στοκ παγκοσμίως μέχρι να τελειώσει, άρα μπορεί να παίξει σε Black Friday για να φυγει οτι έχει μείνει αλλά δεν νομίζω με 12-40, η τιμή της ειδικά στο αγγλικό ΑΜΑΖΟΝ ειναι σουπερ ευκαιρία και ετσι όμως.

για το βιντεο περισσότερα ο Νίκος (nicksoti) ...

Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Δε λέω, δελεαστική τιμή. Θα προτιμούσα όμως να την πάρω πακέτο με τον 12-40. Κ μιας κ μένω Αγγλία, γιατί όχι κ από το αμαζον. Μια πτώση £200 περιμένω(άραγε θα δώσει κανα cash back η ολυ;)

Από βάρος βλέπω παίζει στα 500gr ενώ, η gx7 μου είναι 400gr. Να φανταστώ ότι το βάρος της κρύβεται καλά λόγω γκριπ;

Re: Απάντηση: Olympus OMD E-M1

Δε λέω, δελεαστική τιμή. Θα προτιμούσα όμως να την πάρω πακέτο με τον 12-40. Κ μιας κ μένω Αγγλία, γιατί όχι κ από το αμαζον. Μια πτώση £200 περιμένω(άραγε θα δώσει κανα cash back η ολυ;)

Μόλις ρώτησα σε μαγαζί κ μου είπαν ότι δεν θα βγάλει η oly αλλά cash back μέχρι τα Χριστούγεννα..

Επίσης αν ξέρει κάποιος, πως πάει σε συνδεσιμότητα με smartphones; Έχω καλομάθει με το app της Panasonic που στέλνω τα jpeg στο άψε σβήσε

Με τον 12-40 από αγγλική αμαζόνα περίπου 1450 ευρώ.
https://www.amazon.co.uk/d/ibn/Olym...qid=1478805422&sr=8-5&keywords=OM+D+E-M1&th=1
Από τον γνωστό κινέζο 1183 ευρώ!
https://www.eglobalcentral.eu/olymp...-lenses-digital-mirrorless-cameras-black.html

Ο eglobal είπαμε είναι αξιόπιστος ε? γιατι ηταν ενας digital-κάτι που ήταν εντελώς αναξιόπιστος.

Καλή η τιμούλα του. Βγαίνει περιπου 85-90 λιρες κάτω από την high street price στην αγγλία.

Αρκετοί από εδώ έχουν πάρει φακούς.
Αργεί να τα στείλει και να μην τα στείλει η αν υπάρξει πρόβλημα υπάρχει η ασφάλεια του paypal.

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Στο ΑΜΑΖΟΝ Αγγλίας πριν 20 ημερες ηταν στα 700 το σωμα, τωρα ξανανέβηκε η τιμή, το πιο πιθανό ειναι να ξαναπέσει συντομα , με τον 12-40 δεν νομίζω, τώρα με tablet, smartphone δουλευει άψογα η εφαρμογη της Ολυμπους

μέχρι τώρα από eglobal εδώ μόνο φακούς αγοράσαμε κ δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα,τώρα για μηχανή τι να σου πω ...
για την εμ 1 δεν ξέρω αλλά την em 10 που έχω-φαντάζομαι να ισχύει το ίδιο κ στην em 1- έχω πλήρη πρόσβαση από το smartphone κ πολύ εύκολη σύνδεση με το wi fi
edit με πρόλαβε ο Κώστας