Olympus OMD EM1

Ευχαριστώ πολύ παιδιά, με βοήθησε κ ο νίκος με πμ για θέματα βίντεο (τον ευχαριστώ και δημόσια). Μέχρι και πριν λίγο καιρό πίστευα ότι είναι άπιαστο όνειρο. Ίσως με λίγη υπομονή μου κάτσει σε καλή τιμή.

Αυτό που λίγο με φρενάρει είναι ότι παίρνω μηχανή 3τιας, κ η τεχνολογία τρέχει με 1000. Τέσπα, κυρίως σε θέματα βιντεο γίνεται ο συμβιβασμός. Όπως βλέπω το m43 στο IQ 3 χρόνια τώρα έχει κάνει μόνο ενα βηματάκι --> 20αρης αισθητήρας με το ίδιο DR κ ISO performance του 16αρη (που δεν είναι κ άσχημα βεβαια). Οπότε η EM-1 mkI φαίνεται ακόμα επίκαιρη (μετά το τελευταίο firmware update).

εγω παλι δεν ξερω στην πραξη κατα ποσο η em 1 εχει διαφορα στην ποιοτητα εικονας σε σχεση με την em 5ii και την em 10ii με τον ιδιο φακο βεβαια,τον 12-40 pro.

νομίζω καμία, στη ριπή όμως, στο AF, CAF, στην παραμετροποίηση, εκεί θα δείξει τα δόντια της. Κ έπειτα έχεις το απολαυστίκο grip κ το weather proofing (που η em10 δεν εχει). Η παραπάνω ανησυχία μου ήταν και για την EM5ii αλλά κυρίως για τις gx80-g80 που είναι πιο φρέσκα φρούτα....

Παιδιά καλημέρα.
Να κάνω μια ερώτηση:
Μεταξύ των Ε-Μ5 ΙΙ και Ε-Μ1 ποια θα διαλέγατε;
Εκτός από την εμφανή διαφορά στην οθόνη που ο καθένας διαλέγει αυτό που του αρέσει περισσότερο υπάρχει σοβαρός λόγος να προτιμήσει κανείς τη μία ή την άλλη;
Και οι 2 είναι weather shielded, 16 mp (Olympus vs Panasonic), με καλό σκόπευτρο, κορυφαία σταθεροποίηση, πολλά κουμπιά παραμετροποιήσιμα, καλό saf (παρόμοιο (;) αν δεν έχει κανείς φακούς 43) και παραπλήσια τιμή.
Ξεχωρίζει κάποια από τις 2 εμφανώς σε κάτι;

*Αν έχω ποστάρει σε λάθος νήμα ας τοποθετηθεί στο σωστό ή ας ανοίξει καινούριο.

Last edited:
Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Η ΕΜ5 ΙΙ είναι video oriented με ειδικά video profile και έχει επιπλεον ως κύρια διαφορά της ΕΜ1 το hi resolution mode και συνοδευεται απο το FLM3 flash που ειναι πιο δυνατο και κανει bounce ,
η EM1 είναι περισσότερο sport oriented με καλύτερο CAF, ριπή, buffer, έχει επιπλεον ως λειτουργία το focus stacking και δεν χρειαζεσαι εξτρα γκριπ για να κρατήσεις βαρύτερους φακούς όπως ο 12-40 ενώ είναι πιο παραμετροποιήσιμη και εργονομική με πληθώρα κουμπιών στα κατάλληλο σημείο ξεκινώντας κυρίως απο το κλείστρο. Επισης έχει και 1/250 συγχρονισμό με εξωτερικό φλας και 1/320 με το εσωτερικό.
Aυτά νομίζω εϊναι τα βασικα που ξεχωρίζουν τις δυο μηχανές.

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Η ΕΜ5 ΙΙ είναι video oriented με ειδικά video profile και έχει επιπλεον ως κύρια διαφορά της ΕΜ1 το hi resolution mode και συνοδευεται απο το FLM3 flash που ειναι πιο δυνατο και κανει bounce ,
η EM1 είναι περισσότερο sport oriented με καλύτερο CAF, ριπή, buffer, έχει επιπλεον ως λειτουργία το focus stacking και δεν χρειαζεσαι εξτρα γκριπ για να κρατήσεις βαρύτερους φακούς όπως ο 12-40 ενώ είναι πιο παραμετροποιήσιμη και εργονομική με πληθώρα κουμπιών στα κατάλληλο σημείο ξεκινώντας κυρίως απο το κλείστρο. Επισης έχει και 1/250 συγχρονισμό με εξωτερικό φλας και 1/320 με το εσωτερικό.
Aυτά νομίζω εϊναι τα βασικα που ξεχωρίζουν τις δυο μηχανές.

Αν σε επιπεδο αποδοσης αισθητηρα ειναι το ιδιο (χωρις να λαμβανω υποψιν το hires) τοτε μονο κ μονο η υπαρξει phase detection στην ΕΜ1 κ η ελλειψη του στην EM5 II κανει την μεγαλη διαφορα κατα την γνωμη μου, με ολα τα αλλα που αναφερεις Κωστα απλα να ανοιγουν την ψαλιδα υπερ της ΕΜ1. Αναρωτιεμαι πως γινεται να χαρακτηριζεται video oriented διχως pdaf...

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Αν σε επιπεδο αποδοσης αισθητηρα ειναι το ιδιο (χωρις να λαμβανω υποψιν το hires) τοτε μονο κ μονο η υπαρξει phase detection στην ΕΜ1 κ η ελλειψη του στην EM5 II κανει την μεγαλη διαφορα κατα την γνωμη μου, με ολα τα αλλα που αναφερεις Κωστα απλα να ανοιγουν την ψαλιδα υπερ της ΕΜ1. Αναρωτιεμαι πως γινεται να χαρακτηριζεται video oriented διχως pdaf...

Το PDAF δεν δίνει πλεονέκτημα με την χρήση σύγχρονων φακών; μόνο στους 43 κάνει διαφορα;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

ναι η απόδοση είναι η ίδια πάνω κάτω παρότι έχουν διαφορετικό αισθητήρα, ως video oriented λάνσαρε αρχικά την ΕΜ5ΙΙ η Olumpus αλλά μετά ήρθαν τα firmware 4.0-4.1 και βελτίωσαν την ΕΜ1 πολύ σε όλα όσα υπολοίπονταν, διαφορά έχουν και στην ανάπτυξη των οθονών τους (EM1 tilt, EM5 II articulated) αλλά αυτο είναι γνωστό και δεν τό γραψα και για ναμαι δικαιος πρεπει να αναφέρω ότι η ΕΜ5ΙΙ έχει νεας τεχνολογίας γυροσκόπια άρα 0.5 στοπ τουλάχιστον καλύτερο IS.

To PDAF δίνει πολυ πιο γρήγορο CAF και CAF+TR με ολους τους φακούς και ειδικά με τους m43, σε SAF μονο με τους 4/3 θα δείς διαφορες αξιες λόγου.

Βγήκε σήμερα το firmware 4.2 για την Ε-Μ1 με τις εξής αλλαγές:

Macro Flash STF-8 is supported.
Electronic Flash FL-900R is supported.
Improved stability of exposure when shooting videos.
Focus stacking function is now supported by the following lenses:  
- M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm F3.5 Macro
- M.ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm F2.8 PRO
- M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm F1.8 Fisheye PRO
- M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm F4.0 IS PRO

Δείτε εδώ

Βγήκε σήμερα το firmware 4.2 για την Ε-Μ1 με τις εξής αλλαγές:

Macro Flash STF-8 is supported.
Electronic Flash FL-900R is supported.
Improved stability of exposure when shooting videos.
Focus stacking function is now supported by the following lenses:  
- M.ZUIKO DIGITAL ED 30mm F3.5 Macro
- M.ZUIKO DIGITAL ED 7-14mm F2.8 PRO
- M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm F1.8 Fisheye PRO
- M.ZUIKO DIGITAL ED 300mm F4.0 IS PRO

Δείτε εδώ

τέλεια με τους δυο νεους μου φακούς 8/1.8 και 7-14/2.8 θα έχω focus stacking, φοβερά χρήσιμο ειδικά για το fisheye που εστιάζει σε απόσταση αναπνοής, αχ νάχα και μια ΕΜ1 να το δοκίμαζα ...:bigcry:

Προειδοποίηση για bugs στο νέο firmware 4.2!

Στο site Pen and Tell Pen And Tell αναφέρουν ότι δημιουργεί προβληματικά αρχεία στις εξής εφαρμογές:
1. Focus Stacking
2. Keystone
3. HDR
4. Starlight mode

Βγήκε και ανακοίνωση στο 43rumours

Πρόσφατα απέκτησα με Olympus em1II (τρομερή μηχανή έχω πάθει πλάκα!!!), παράλληλα όμως βρήκα και πήρα σε τιμή χώμα και μια em1 silver. Παρατηρώ όμως ότι η πίσω ροδέλα κάθε 3 ή 4 κλικ χάνει ένα. Δεν το κάνει συνεχώς και ούτε με την ίδια συχνότητα. Εχει παρατηρήσει κάποιος κάτοχος κάτι παρόμοιο? Ξέρετε αν διορθώνεται ή αν αξίζει να την επισκευάσω? Δεν με ενοχλεί άλλα δεν θέλω και να χειροτερέψει κιόλας η κατάσταση. Φυσικά η μηχανή είναι εκτός εγγύησης και λόγω και του εξωφρενικά χαμηλού κόστους που την πήρα δεν ξέρω αν αξίζει να δώσω χρήματα να επισκευάσω την ροδέλα.

Συνολικά πάντως η μηχανή στέκεται μια χαρά ακόμα και σήμερα, μεταλλική κατασκευή, αδιάβροχη, τρομερή εργονομία, πολύ καλό grip, κορυφαίο σκόπευτρο, κορυφαία εστίαση ακόμα και σε κινούμενα αντικείμενα μιας και έχει υβριδική εστίαση, τρομερό ibis, σπαστή οθόνη touch, ένα σκασμό ευκολίες και εξαιρετική Jpeg Μηχανή.......αν είχε και 4κ βίντεο θα κράταγα αυτήν και δεν θα αγόραζα την em1II.....αν την βρει κάποιος σε καλή τιμή αξίζει πάντως η αγορά της!!

Νομίζω οι πρώτες είχαν θέμα με την ροδέλα, ο kbouk εάν δεν κάνω λάθος το ανέφερε πρώτος καθώς του έτυχε μία από αυτές.

Όντως ειναι ένα από τα γνωστά θεματάκια όχι μόνο της ΕΜ1 αλλά και πολλών άλλων προηγούμενων μοντέλων της OLYMPUS (ΕΜ10), μέχρι τώρα μόνο στη ΕΜ1.2 δεν έχει αναφερθει κάτι ανάλογο (όπως και οτιδήποτε άλλο) σε όσα forum που παρακολουθώ.
Υπάρχει μια λύση αλλά είναι προσωρινή (σε κάποιους κρατά καιρό και την ξανακάνουν), γυρνάς τη ροδέλα αρκετή ώρα προς τη μια διεύθυνση μόνο, έτσι καθαρίζει καπως ότι ενοχλεί τη τσιμούχα που έχει από κάτω η ροδέλα για τη στεγανοποίηση. Πάντως δεν είναι τίποτε σπουδαίο εκτός και αν φτάσει να το κάνει συνέχεια, θα έλεγα να μην την στείλεις στο σερβις ακόμη και να δεις αν σου παρουσιάσει κάτι άλλο στην πορεία.

Νίκο είδα και εγώ την αγγελία με την χώμα τιμή (μαζί με γκριπ και δεύτερη ορίτζιναλ μπαταρία) και με έβαλε σε σκέψεις να την πάρω (με την ΕΜ1.2 και την Penf όμως είμαι πλήρης). Ρίξε μια ματιά να δεις και τα κλικ (http://www.biofos.com/cornucop/hidden.html). Πραγματικά δεν ξέρει τι πουλάει πολύς κόσμος στην ανάγκη του για να αλλάξει εξοπλισμό ή λόγω ανάγκης. Εξευτελιστικές τιμές σε επαγγελματικά σωματα 4ατιας και 100-150 πιο κάτω πουλιούνται πολυ φθηνότερα ερασιτεχνικά σωματα 7-10ετιας και βάλε.

Τώρα στην ΕΜ1 μιας και δεν έχει εγγύηση θα πρόσεχα πάρα πολύ το ΕVF να μην έρθει σε επαφή άμεση με τον ήλιο το καλοκαίρι όταν την κρεμάμε στο λαιμό, είναι το μεγαλύτερο από τα προβλήματα που παρουσίασε το μοντέλο ειδικά σε πρεσβυωπες όπως εγώ που τσιτωνουν προς το μείον τη διόπτρα. Βέβαια δεν το έβγαλε σε όλες αλλά δεν είναι κάτι που μπορείς να ξέρεις πότε και αν θα συμβεί. Αν τη χτυπήσει ο ήλιος από πίσω ακόμη και με κλειστή μηχανή μπορεί να κάψει κάποια στοιχεία στο EVF γιατί η Olympus για να είναι πολύ καθαρό το EVF έχει βάλει μάλλον καθαρό γυαλί χωρίς όμως ισχυρή αντιηλιακή προστασία (κάτι που διόρθωσε στην ΕΜ1.2). Υπήρξαν περιπτώσεις που μηχανές πήγαν 2-3 φορές στο σέρβις για τέτοιες περιπτώσεις . Στο δεύτερο σώμα που είχα μου παρουσιάστηκε την πρώτη βδομάδα και μου την άλλαξαν σε DOA. Η πίσω ροδέλα στο πρώτο σώμα και επισκευάστηκε στην εγγύηση πριν τη δώσω.

Η ΕΜ1 με το τελευταίο firmware είναι πραγματι ένα θαυμάσιο AW φωτογραφικό εργαλείο, της έχουν διορθώσει όλα τα bug και της έχουν προσθέσει τόσα ηλεκτρονικά βοηθήματα που δεν τα βρίσκεις ακόμη και σε αλλά σύγχρονα σώματα, μπορείς να την πας παντού και με λίγη προσοχή να παράγεις φωτογραφίες που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν απο σημερινά μοντέλα.

Last edited:
Ευχαριστώ πολύ Κώστα!!!
Με άγχωσες τώρα για το EVF!!! Ελπίζω να μην πάθει κάτι τέτοιο, μπορώ να ζήσω με θεματάκια στην ροδέλα άλλα όχι στο EVF!!!
Οι τιμές πάντως των μεταχειρισμένων εξαρτάται πολλές φορές και από το πόσο τα έχουν αγοράσει, προσωπικά και εγώ πολλές φορές πουλάω εξοπλισμό σε τιμή χώμα λόγω ότι δεν έχω δώσει πολλά χρήματα να τον πάρω!!
Πάντως έχω πουλήσει ήδη το Grip και τον φακό Olympus 25mmf1,8 που είχε το σετ και μου έχει βγει η em1 κάπου 200 ευρώ σε κόστος!!! Πραγματικά ακόμα και με το θέμα με την ροδέλα η τιμή της είναι το λιγότερο αστεία!!

Το φαινόμενο με το EVF είναι τόσο έντονο? Το πάθαιναν πολλές μηχανές?? Ειδικά στην Ελλάδα έχουμε συνεχώς ήλιο δεν γίνεται να μην την χτυπήσει κάποια στιγμή ήλιος από πίσω είναι αδύνατον τέτοιο πράγμα!!

Υ.Γ. Επειδή έχω και την em1II εδώ και λίγες μέρες πραγματικά είναι τόσο καλή η em1 που όπως είπα ένα 4κ βίντεο να είχε και θα την έδινα την em1II....

Y.Γ. Κλικ είδα ότι έχει κάπου 50.000!! Είναι πολλά άλλα νομίζω αντέχει το σώμα σωστά??? Πόσα λες Κώστα μπορεί να αντέξει το κλείστρο της?

Οχι δεν το πάθαιναν όλες, την πρώτη μου ΕΜ1 την είχα παει καλοκαίρι με ντάλα ήλιο όπου θέλεις και δεν το παρουσίασε, κάτι έπαιζε με το πάνελ της EPSON , ίσως αυτό να είχε παρτίδες προβληματικές δεν ξέρω, το ίδιο φοράει και η ΕΜ5.2 χωρίς να το παρουσιάζει σε τόσο έντονο βαθμό, πάντως πολλές φορές το άλλαζαν στο σερβις και το ξαναπάθαινε η ίδια μηχανή ,

δεν στο είπα για να σε αγχωσω αλλά για να προσέχεις λίγο, άλλωστε δεν είσαι πρεσβυωπας, εκεί δουλεύει το τζαμάκι σαν μεγενθυτικός φακός που συγκεντρώνει τις ακτίνες και το καίει τοπικά εμφανίζοντας πράσινες κυρίως κηλίδες. Εγώ της είχα βάλει και το πιο βαθύ έξτρα λάστιχο eyecup στο EVF για έξτρα προστασία και τώρα το έχω φορέσει στην ΕΜ1.2 μιας και είναι το μόνο αξεσουάρ που ήταν συμβατό μεταξύ των δυο μοντέλων (αυτό ήταν μεγάλο φάουλ για εμένα).

Το κλείστρο ήταν για μπόλικα κλικ πάνω από 150000 δεν νομίζω να έχεις θέμα (από τα κλικ που γράφεις ίσως ξέρω και τον αρχικό ιδιοκτήτη μιας και ταιριάζουν με μια ασημί που πουλήθηκε πριν από λίγο καιρό), έχεις βέβαια και το φουλ ηλεκτρονικό (προστέθηκε με firmware) για καθημερινή φωτογράφιση που όμως δεν έχει σχέση με το πιο εξελιγμένο της ΕΜ1.2 , θα δώσει banding πιο εύκολα με τεχνητό φωτισμό, λίγο παραπάνω θόρυβο στα σκοτεινά και θα περιορίσει και φωτό δράσης αφού λόγω σάρωσης του αισθητήρα με χαμηλή ταχύτητα δίνει και rolling shutter.

Ευχαριστώ πολύ Κώστα όπως πάντα κατατοπιστικός και εξυπηρετικότατατος!! Να σαι καλά!
Την δοκίμασα σήμερα και έβγαλα πάνω από 600 φώτος και δεν παρατήρησα κανένα θέμα συνολικά....είναι σκυλί η μηχανή. Έκανα και το κόλπο με την ροδέλα και πράγματι βελτιώθηκα κάπως η κατάσταση, χάνει 1 κλικ κάθε 6-7 αντί για κάθε 3-4.
Στο EVF έχω την ρύθμιση περίπου στην μέση οπότε με λίγο τύχη ελπίζω να μην μου κάτσει η στραβή!!
Πολύ καλή μηχανή πάντως, την δούλεψα με τον 12-40f2,8 που είχα πάρει πακέτο με την Em1II......σκέφτομαι με διπλό strap να έχω στην Em1II τον 12-40f2,8 και στην Em1 κανένα τηλεφακό ή prime ή υπερευρυγώνιο για να περιορίσω τις αλλαγές φακών!!
Την πήρα διστακτικά άλλα θα την κρατήσω τελικά!! Εμφανισιακά πάντως λίγο απέχει από την em1II και σε εστίαση saf δεν έχουν καμιά διαφορά άξια αναφοράς. Θα κάνω και πιο εκτενείς συγκρίσεις να δω τυχόν διαφορές τόσο στο ibos, στην ποιότητα εικόνας σε Caf κλπ.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της ΕΜ 1 από την ΙΙ για όσους δουλεύουν SAF είναι η επιλογή του πιο μικρού τετραγώνου εστίασης που εγώ προσωπικά το χρησιμοποιούσα πάρα πολύ, στην νέα το κατήργησε (και όλοι το ζητάνε) και ήταν απαραίτητο για μέγιστη ακρίβεια σε ειδικές περιπτώσεις που θέλεις να εστιάσεις σε κατι πολύ μικρό π.χ. Ένα μικρό πουλί μέσα σε κλαδιά κλπ.
Στην ΙΙ έχει αλλαξει φιλοσοφία η υβριδική εστίαση όπως εφαρμόζεται στο SAF γιατί τα σημεία εστίασης είναι περισσότερα και σταυρού και έχουν άλλες ρουτίνες συμπεριφοράς (όχι απαραίτητα καλύτερες σε όλες τις περιπτωσεις).

Πάντως τα σωματα μοιάζουν αρκετά σε λειτουργία και μπορείς εύκολα να περνάς απο το ένα στο άλλο ειδικά αν έχεις προγραμματίσει τα κουμπιά να κάνουν τα ίδια πράγματα, πολύ εξυπηρετικό με δυο φακούς να αλληλοσυμπληρώνονται.