Olympus OMD EM1

Ευχαριστώ πολύ Κώστα όπως πάντα κατατοπιστικός και εξυπηρετικότατατος!! Να σαι καλά!
Την δοκίμασα σήμερα και έβγαλα πάνω από 600 φώτος και δεν παρατήρησα κανένα θέμα συνολικά....είναι σκυλί η μηχανή. Έκανα και το κόλπο με την ροδέλα και πράγματι βελτιώθηκα κάπως η κατάσταση, χάνει 1 κλικ κάθε 6-7 αντί για κάθε 3-4.
Στο EVF έχω την ρύθμιση περίπου στην μέση οπότε με λίγο τύχη ελπίζω να μην μου κάτσει η στραβή!!
Πολύ καλή μηχανή πάντως, την δούλεψα με τον 12-40f2,8 που είχα πάρει πακέτο με την Em1II......σκέφτομαι με διπλό strap να έχω στην Em1II τον 12-40f2,8 και στην Em1 κανένα τηλεφακό ή prime ή υπερευρυγώνιο για να περιορίσω τις αλλαγές φακών!!
Την πήρα διστακτικά άλλα θα την κρατήσω τελικά!! Εμφανισιακά πάντως λίγο απέχει από την em1II και σε εστίαση saf δεν έχουν καμιά διαφορά άξια αναφοράς. Θα κάνω και πιο εκτενείς συγκρίσεις να δω τυχόν διαφορές τόσο στο ibos, στην ποιότητα εικόνας σε Caf κλπ.

Δεν είχες Sony και μετά πήρες Canon; Έχω χάσει επεισόδια;
Πάντως για 200 ευρώ που σου βγήκε μην το συζητάς τζάμπα είναι.

Ναι, έτσι είναι άλλα έχω ακόμα Canon (77D) άλλα επειδή πάντα μου άρεσαν οι Olympus και δεν ''άντεχα'' πολύ μακριά τους ξαναπήρα! Θα έχω και τα 2 συστήματα καθώς τα έχω δοκιμάσει όλα και η Canon μαζί με την Olympus είναι τα 2 συστήματα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες μου.

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της ΕΜ 1 από την ΙΙ για όσους δουλεύουν SAF είναι η επιλογή του πιο μικρού τετραγώνου εστίασης που εγώ προσωπικά το χρησιμοποιούσα πάρα πολύ, στην νέα το κατήργησε (και όλοι το ζητάνε) και ήταν απαραίτητο για μέγιστη ακρίβεια σε ειδικές περιπτώσεις που θέλεις να εστιάσεις σε κατι πολύ μικρό π.χ. Ένα μικρό πουλί μέσα σε κλαδιά κλπ.
Στην ΙΙ έχει αλλαξει φιλοσοφία η υβριδική εστίαση όπως εφαρμόζεται στο SAF γιατί τα σημεία εστίασης είναι περισσότερα και σταυρού και έχουν άλλες ρουτίνες συμπεριφοράς (όχι απαραίτητα καλύτερες σε όλες τις περιπτωσεις).

Πάντως τα σωματα μοιάζουν αρκετά σε λειτουργία και μπορείς εύκολα να περνάς απο το ένα στο άλλο ειδικά αν έχεις προγραμματίσει τα κουμπιά να κάνουν τα ίδια πράγματα, πολύ εξυπηρετικό με δυο φακούς να αλληλοσυμπληρώνονται.

Εχεις δίκιο Κώστα το παρατήρησα εχτές που είχα πάει στο Αττικό Πάρκο και φωτογραφίζοντας παπαγάλους μέσα από τα κάγκελα, ήταν πιο εύκολο να εστιάσω με την em1 και το μικρούτσικο τετράγωνο εστίασης. Στην em1II δεν το βρήκα άλλα επειδή δεν την ξέρω καλά την μηχανή θεώρησα ότι είναι κάπου που δεν το έχω βρει!
Πάντως σε εμπειρία χρήσης είναι παρόμοιες οι μηχανές, δεν απέχουν και πολύ, η em1II βέβαια έχει αρκετά καλύτερο grip!
Επίσης μου αρέσει περισσότερο το μενού με τα χρωματάκια της em1 από το μενού της em1II......πάντως κάποια στιγμή πρέπει να κάνει κάτι με τα μενού, είναι πολύ μπλεγμένα, τα έχω συνηθίσει πλέον, άλλα θέλουν δουλίτσα.
Κάτι που παρατήρησα σήμερα και με χάλασε στην em1 σε σχέση με την em1II και σχεδόν δεν είδα να το αναφέρει κανένας είναι ότι σε εστίαση σε βίντεο η πρώτη em1 χρησιμοποιεί μόνο την contrast εστίαση με αποτέλεσμα μπόλικα μπρος πίσω και breathing, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν χρησιμοποιεί την υβριδική εστίαση στο βίντεο όπως κάνει στις φώτος....ενώ η ποιότητα σε βίντεο είναι αρκετά καλή, το συγκεκριμένο χαντακώνει την μηχανή όσον αφορά το βίντεο, καθώς με το κορυφαίο Ibis και την έξοδο μικροφώνου θα έκαναν έναν πολύ καλό συνδυασμό!!! Αρνητικό επίσης ότι δεν έχει επιλογή για 60p σε βίντεο και ότι σε timelapse σε 4κ έχει επιλογή για μόλις 5 καρέ το δευτερόλεπτο....
Τέλος η επιλογή για έτοιμο HDR της μηχανής είναι για τα πανηγύρια, σε σχέση π.χ. με την αντίστοιχη των Canon είναι πάρα πολύ πίσω.
Αυτά δεν μου άρεσαν προς το παρών στην em1.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Νίκο σε ότι αφορά τις βίντεο δυνατότητες της ΕΜ1 στο τι κάνει και τι όχι θα με βρεις τελειως αδιάβαστο, ποτέ μου δεν τράβηξα βίντεο πέραν από 2-3 κλιπάκια, υπάρχει όμως ο Νίκος (nicksoti) που την δούλεψε επαγγελματικά σε γάμο-βαφτίσια για 2 χρόνια σχεδόν και μπορεί να σου πει σχεδόν τα πάντα (προσοχή όμως ειδικά με την εστίαση μεγάλο ρόλο παίζει και ο φακός, δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της μηχανής με όλους τους φακούς).

Στην φωτό υπάρχουν αρκετά κόλπα και tips που πρέπει να εξοικειωθείς πολύ με την μηχανή για να τα εφαρμόσεις ειδικά στα βραδυνα κλπ. και πάντα σε συνάρτηση και με τους φακούς που έχεις. Θα βοηθήσει πολύ αν θέλεις να κανεις μια μικρή αναδρομή και σε παλιά μου post εδώ αλλά κυρίως στο dpgr που έχω γράψει αναλυτικά για τις ρυθμίσεις της και ειδικά σεταρισματα ώστε να την φέρεις στα μέτρα σου και όπως εσένα σε βολεύει, προσοχή λίγο με το τελικό firmware ν4.0 η μηχανή πήρε πολλά νέα χαρακτηριστικά οπότε διιάβασε προσεκτικά τα αρχικά αλλά και ότι είχα γράψει τελευταία για αυτή. Σου βάζω πρόχειρα δυο link που έχω κρατησει (σήμερα έχει πέσει το site νομίζω το αναβαθμίζουν).

http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=52007.msg757096#msg757096
http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=52007.1020

Και κάποιες ρυθμίσεις από αλλά site που μπορεί να σου δώσουν ιδέες και διαφορά tips:
http://www.biofos.com/mft/omd_em1_settings.html
http://www.photolisticlife.com/2013/10/17/olympus-om-d-e-m1-user-guide/
https://www.dpreview.com/forums/post/52397493
https://www.mu-43.com/threads/e-m1-tips-and-settings-suggestions.53576/
https://forum.fourthirdsphoto.com/threads/75772-TIP-another-nice-E-M1-control-nuance
https://www.flickr.com/groups/om-d_user/discuss/72157629730054480/
https://www.dpreview.com/forums/post/53492353
https://m.youtube.com/watch?v=Kn0IMHRJrM4
https://unlockingolympus.com/2016/02/olympus-multiple-exposures-glowing-halation-trick/
http://www.imaging-resource.com/new...-focus-stacking-is-here-via-new-firmware-v4.0
https://www.mu-43.com/threads/em1-sync-speed.53431/
http://alanwatsonforster.org/writing/mft-purple.html

Μερικά έτοιμα profile για το Lightroom :
https://www.dpreview.com/forums/post/53304088
https://www.mu-43.com/threads/how-t...o-and-color-rendition-from-our-omd.76508/#_=_
https://unlockingolympus.com/downloads/olympus-lightroom-presets/olympus-lightroom-presets/

Το έτοιμο HDR της μηχανής κατά την γνώμη μου δεν είναι καθόλου για πέταμα (δεν έχω βέβαια εμπειρία από της Canon), πιστεύω σε συνδιασμό με την σταθεροποίηση μπορεί να σου δώσει πολύ καλά αποτελέσματα σε πολύ χαμηλούς χρόνους κλείστρου χωρίς τριποδι, μιλώ για το HDR1, με το ΗDR2 ποτέ δεν κατάφερα να πάρω κάτι της προκοπής. Το HDR1 όμως είναι πολύ χρήσιμο, στο υδραγωγείο της Κωνσταντινούπολης σε πηχτό σκοτάδι πήρα φωτό απίστευτες στο χέρι που από το RAW όσο και αν παιδευτηκα δεν κατάφερα να πάρω κάτι πολύ καλυτερο, δίνει βέβαια ένα αρχείο jpeg άτονο όπως σχεδόν ένα RAW που ξεκινάς αλλά με λίγο αύξηση contrast το φέρνεις εύκολα και έχεις πάρει πληροφορία και στα σκοτεινά και στα φωτεινά. Θέλει λίγο εξοικείωση να δεις που μπορείς να το χρησιμοποιεις , δεν είναι πανάκεια.

Η ΕΜ1.2 όσο και αν φαίνεται ίδια μηχανή εξωτερικά δεν είναι, και δεν αναφέρομαι τόσο στην αυξημένη ριπή (μια χαρά είναι η ριπή της πρώτης ΕΜ1), είναι κατά την γνώμη μου μια Ferrari χωρίς λάστιχα αυτή την στιγμή, φοβερές δυνατότητες που ακόμη προσωπικά δεν έχω τιθασεύσει όπως της πρώτης ΕΜ1 ίσως και λόγω χρόνου που δεν έχω αφιερώσει αλλά και λόγω πάρα πολλών παραμέτρων που η μια επηρεάζει την άλλη και σίγουρα και λόγω τελικού σεταρίσματος της Olympus που ακόμη μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας κατά την γνώμη μου δεν την έχει ολοκληρώσει ως προϊόν. Μέσα στο 2018 περιμένω ένα firmware ανάλογου του v4.0 της ΕΜ1 (παράλληλα με την ανάπτυξη της ΕΜ5.3) που πιστεύω ότι θα τελειοποιήσει ακόμη περισσότερο τις ρουτίνες εστίασης και θα δώσει και νέες δυνατότητες ειδικά στο βίντεο (θα αφήσει όμως κάποιο χώρο για την νέα ΕΜ5.3 που πιστεύω ότι θα είναι πιο video optimized).

Last edited:
Κώστα για άλλη μια φορά δεν έχω λόγια! Δεν ξέρω πως να σε ευχαριστήσω που έκατσες έγραψες και μάζεψες τόσα link που συμπυκνώνουν ότι πληροφορία χρειάζεται κάποιος για να στήσει σωστά την Em1!.
Γενικότερα λόγω ότι είχα και την em10II αρκετό καιρό ήταν σχετικά εύκολο να ρυθμίσω την em1. Με την em1II έχω χαθεί εντελώς και πολλά πράγματα δεν είναι στην ίδια θέση για να κάνω ίδιες ρυθμίσεις με την em1. Δεν είναι το σωστό νήμα άλλα έχεις μήπως και ένα πρόχειρο οδηγό για προτεινόμενες ρυθμίσεις και για την em1II?

Για το HDR της μηχανής, ναι δεν είναι χάλια (ειδικά το hdr1), απλά π.χ. στην Canon έχεις 4-5 διαφορετικά hdr με διαφορετικό αποτέλεσμα το καθένα, τα οποία είναι και παραμετροποιήσιμα, ενώ συνολικά κολλάει τις εικόνες σχεδόν ακαριαία και αφαιρώντας σε ένα βαθμό κινούμενα αντικείμενα. Της Olympus νιώθω ότι απλά το έβαλε για να το βάλει, νομίζω πρέπει να το δουλέψει λιγάκι παραπάνω το συγκεκριμένο θέμα σε μελλοντικές μηχανές.

Για το βίντεο λίγο απογοητεύτικα γιατί για άλλη μια φορά διαβάζοντας ένα σκασμό reviews και βιωματικές εμπειρίες, ούτε ένας (με εξαίρεση το cameralabs) δεν αναφέρει ότι σε εστίαση σε βίντεο η em1 είναι ίδια με την contrast μόνο em10ii....για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι αν δεν πιάσεις μια μηχανή να την δουλέψεις εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να βασιστείς σε κανένα review και ανάλυση. Για άλλη μια φορά Κώστα πραγματικά μπράβο καθώς είσαι από τους ελάχιστους ανθρώπους που ενώ είσαι fan μιας εταιρίας την κρίνεις αυστηρά τονίζοντας τα αδύνατα σημεία ενώ για κάτι που δεν γνωρίζεις το λες ξεκάθαρα (π.χ. για το βίντεο).

Τα links σου τα έσωσα όλα για πιο εκτενή μελέτη!!

Πάντως η μηχανή έχει ένα σκασμό ρυθμίσεις......εντύπωση μου έκανε ότι αν σηκώσεις την οθόνη κλείνει ο αισθητήρας που απενεργοποιεί την οθόνη όταν βάζεις το μάτι στο EVF. Πάρα πολύ χρήσιμο το συγκεκριμένο.
Ενώ έχει και ρύθμιση σε Bracketing να απενεργοποιεί αυτόματα την σταθεροποίηση!! Πραγματικά πολύ χρήσιμο όταν κάνεις bracketing σε τρίποδο για HDR, πράγμα που κάνω πολύ!!
Επίσης τρομερή ευκολία ότι μπορείς να με τον διακόπτη να αλλάζεις το Af από saf σε caf ή και σε maf, απλά ανεβοκατεβάζοντας τον μοχλό!!!
Μηχανή 4+ ετών και έχει ευκολίες που δεν τις βρίσκεις ακόμα και σε σύγχρονες μηχανές. Μικρές λεπτομέρειες που όμως κάνουν την διαφορά.

Y.Γ.
Επίσης Κώστα πολύ ωραίο αυτό που ξετρύπωσες με το Multiple exposure, θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!!
https://unlockingolympus.com/2016/02/olympus-multiple-exposures-glowing-halation-trick/

Last edited:
Τέτοια δυνατότητα έχει νομίζω και η Panasonic και η Sony. Η νικον που έχω d3300 σίγουρα δεν έχει.
Ωραίο το color cast ειδικά για βιβ

Ειδικά για βίντεο.
Αυτό που έχει δουλέψει ωραία σε εμένα είναι στη σονυ όπου με φίλτρα φτηνά Polaroid χρωματιστά μπροστά στο φακό, δίνεις άλλη βάση, και μετά με color cast μπορείς να παίξεις ακόμα καλύτερα. Η μίξη φυσικού color cast με ψηφιακό είναι διασκεδαστικη και δημιουργική διαδικασία.

Τέτοια δυνατότητα έχει νομίζω και η Panasonic και η Sony. Η νικον που έχω d3300 σίγουρα δεν έχει.
Ωραίο το color cast ειδικά για βιβ

Χωρίς να έχω δοκιμάσει όλες τις μηχανές από Sony και Panasonic, (είχα από πρόσφατα μοντέλα) sony A6300 και Panasonic G7 και δεν είχαν κάτι αντίστοιχο, ενώ δεν έχω δει κάτι τέτοιο ούτε σε Nikon/Canon/Fuji/Pentax. Τώρα δεν ξέρω αν σε άλλες μηχανές της Sony/Panasonic υπάρχει κάτι τέτοιο. Μπορείς στις Α6300/G7 να αλλάξεις το χρώμα άλλα είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία κάτι που δεν βολεύει και πολύ on the go και για γρήγορες αλλαγές, ενώ με το color Creator της olympus απλά γυρνάς τις 2 ροδελίτσες και βλέπεις άμεσα το αποτέλεσμα με κυριολεκτικά άπειρους συνδυασμούς...εντυπωσιακό όπως είπες και για βίντεο για να δώσεις την χροιά που θα ήθελες!!

ColourCreator.jpg

Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Ναι αλλα δεν εχεις ακρίβεια τι θα προκύψει τελικα ουτε και μεγαλη επεμβατικότητα στην χροιά του χρώματος, ειναι ένα πρόσθετο εργαλείο δεν αντιλέγω αλλά η μικρή οθόνη της μηχανής δεν ειναι καλιμπραρισμενη οπότε μπορείς να πέσεις εξω στο τελικό αποτέλεσμα που θες να δώσεις, ειδικά αν δεν το εχεις εφαρμόσει ξανά, η Panasonic δεν έχει ανάλογη λειτουργία πάντως (έχει κάποια φιλτρα όπως τα Art Filters0,

πραγματικό έλεγχο ή τελος πάντων σε πιο ανώτερο βαθμό έχεις με την Οlympus Pen F όπου κυριολεκτικά χτίζεις δικο σου color profile το οποίο μπορείς επι τόπου να πειράξεις (υπαρχει και το Colour Creator έξτρα και τα ART Filters), αυτο γίνεται φυσικά και στα μονόχρωμα που ειναι ακομη πιο ενδιαφέρον και ακομη πιο πετυχημένο προσθέτοντας και αλλα στοιχεία, βινιέτα, κόκκο κλπ.

Last edited:
Δικές μου συμβουλές από 2 χρόνια εμπειρίας με τη Μ1.

- Στο βίντεο με τα curves δεν κερδίζεις πολλά, τουλάχιστο κάτι που δεν μπορείς να επαναφέρεις στο post. Καλύτερα απ' ευθείας να τραβάς εκεί που θες. Η εικόνα της, αν και στερείται ανάλυσης, είναι γλυκιά, σχεδόν κινηματογραφική. Η σταθεροποίησή της ικανότατη. Το autofocus μια φορά μόνο το είχα δουλέψει με τον 45άρη 1.8, μέσω της touch οθόνης, μέρα, δεν ήταν κακό. Πάντως σίγουρα στην mark ii είναι καλύτερο.

- Το σκόπευτρο είναι το καλύτερο που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ξεκούραστο σαν οπτικό, γιατί είναι LCD.

- Το δυν. εύρος στη φωτογραφία στα φωτεινά σε base iso είναι πάρα πολύ καλό. Και στα σκοτεινά σε υψηλό Iso αναντίστοιχα καλό με τα χρόνια της μηχανής. Ειδικά αν εκθέσεις προσεκτικά, είναι σε κάποιες περιπτώσεις σαν FF προηγούμενης γενιάς.

- Προσοχή στις μεγάλες εκθέσεις, βγάζει θόρυβο δίχως black frame, είναι το μόνο σοβαρό μείον της μηχανής κατ εμένα.

- Η εργονομία της είναι άριστη, με το δούλεμα γίνεται ένα με το χέρι. Ειδικά με το grip. Παχουλά μπουτόν στη σωστή θέση για κάθε δάχτυλο, σαν πιανίστας θα νιώθεις. Μιλώ για τα δικά μου κοντόχοντρα δάχτυλα τουλάχιστο.

Θα έγραφα και άλλα, αλλά ο δάσκαλος στην Μ1 Κώστας τα έχει αναλύσει κατά καιρούς οπότε... καλό διάβασμα.

Re: Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Ναι αλλα δεν εχεις ακρίβεια τι θα προκύψει τελικα ουτε και μεγαλη επεμβατικότητα στην χροιά του χρώματος, ειναι ένα πρόσθετο εργαλείο δεν αντιλέγω αλλά η μικρή οθόνη της μηχανής δεν ειναι καλιμπραρισμενη οπότε μπορείς να πέσεις εξω στο τελικό αποτέλεσμα που θες να δώσεις, ειδικά αν δεν το εχεις εφαρμόσει ξανά, η Panasonic δεν έχει ανάλογη λειτουργία πάντως (έχει κάποια φιλτρα όπως τα Art Filters0,

πραγματικό έλεγχο ή τελος πάντων σε πιο ανώτερο βαθμό έχεις με την Οlympus Pen F όπου κυριολεκτικά χτίζεις δικο σου color profile το οποίο μπορείς επι τόπου να πειράξεις (υπαρχει και το Colour Creator έξτρα και τα ART Filters), αυτο γίνεται φυσικά και στα μονόχρωμα που ειναι ακομη πιο ενδιαφέρον και ακομη πιο πετυχημένο προσθέτοντας και αλλα στοιχεία, βινιέτα, κόκκο κλπ.

Ναι σαφώς δεν είναι ''σοβαρό'' εργαλείο και σαφώς δεν έχει σχέση με τις δυνατότητες της penf. Και πάλι όμως προσωπικά το χρησιμοποιώ αρκετά, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα τόσο σε φώτος όσο και σε βίντεο, και είναι κάτι που δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού. Και φυσικά πάντα μιλάμε για ερασιτεχνικό επίπεδο και αρχεία αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Δικές μου συμβουλές από 2 χρόνια εμπειρίας με τη Μ1.

- Στο βίντεο με τα curves δεν κερδίζεις πολλά, τουλάχιστο κάτι που δεν μπορείς να επαναφέρεις στο post. Καλύτερα απ' ευθείας να τραβάς εκεί που θες. Η εικόνα της, αν και στερείται ανάλυσης, είναι γλυκιά, σχεδόν κινηματογραφική. Η σταθεροποίησή της ικανότατη. Το autofocus μια φορά μόνο το είχα δουλέψει με τον 45άρη 1.8, μέσω της touch οθόνης, μέρα, δεν ήταν κακό. Πάντως σίγουρα στην mark ii είναι καλύτερο.

- Το σκόπευτρο είναι το καλύτερο που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Ξεκούραστο σαν οπτικό, γιατί είναι LCD.

- Το δυν. εύρος στη φωτογραφία στα φωτεινά σε base iso είναι πάρα πολύ καλό. Και στα σκοτεινά σε υψηλό Iso αναντίστοιχα καλό με τα χρόνια της μηχανής. Ειδικά αν εκθέσεις προσεκτικά, είναι σε κάποιες περιπτώσεις σαν FF προηγούμενης γενιάς.

- Προσοχή στις μεγάλες εκθέσεις, βγάζει θόρυβο δίχως black frame, είναι το μόνο σοβαρό μείον της μηχανής κατ εμένα.

- Η εργονομία της είναι άριστη, με το δούλεμα γίνεται ένα με το χέρι. Ειδικά με το grip. Παχουλά μπουτόν στη σωστή θέση για κάθε δάχτυλο, σαν πιανίστας θα νιώθεις. Μιλώ για τα δικά μου κοντόχοντρα δάχτυλα τουλάχιστο.

Θα έγραφα και άλλα, αλλά ο δάσκαλος στην Μ1 Κώστας τα έχει αναλύσει κατά καιρούς οπότε... καλό διάβασμα.

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου!
Γενικότερα για εσένα που είσαι επαγγελματίας σαφώς δεν παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο τα curves, η εστίαση, φιλτράκια κλπ. Προσωπικά δεν το έχω καθόλου με την manual εστίαση οπότε στηρίζομαι αποκλειστικά στο AF της μηχανής όσον αφορά το βίντεο, και εκει η μηχανή έχει θεματάκια, που έχουν λυθεί με την mark 2.
Για τα φιλτράκια, το color creator κλπ. είναι χρήσιμα για μένα γιατί ελαχιστοποιούν την χρήση υπολογιστή στην επεξεργασία βίντεο, μιας και δεν έχω και πολύ χρόνο και το κάνω μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις!!!

Άλλο ένα δείγμα για το πόσο έχουν προοδεύσει οι αισθητήρες ακόμα και σε m/3, η 5ετίας em1 με τον ''παλιό'' αισθητήρα σε δείγμα Jpeg κατευθείαν από την μηχανή σε 6400 iso, στέκεται μια χαρά για εκτυπώσεις και ένας μέσος χρήστης δεν νομίζω να θέλει και κάτι παραπάνω.

Υ.Γ.. Φώτο τραβηγμένη με τον olympus 25mmf1,8
Υ.Γ.1. Για άλλη μια φορά εντυπωσιασμένος από την εστίαση της παλιάς πλέον em1, σε κακό φωτισμό, με ένα άγγιγμα της οθόνης έχεις άμεσα φώτο χωρίς να καταλάβεις ούτε καν πότε πρόλαβε να εστιάσει...

Attachments

• P5193385.jpg
    P5193385.jpg
    221 KB · Views: 122
Απάντηση: Re: Olympus OMD E-M1

Το οτι η μηχανούλα αυτή τη στιγμή καλοδιατηρημενη με λίγες χιλιάδες κλικ την βρίσκεις στα 500 και με γκριπ , όσο δηλ. κάνει μια εισαγωγική m43 μηχανή με προβληματίζει αν αξίζει τον κόπο να επενδύει κανεις σε επαγγελματικό σώμα (κάτι παρόμοιο ισχύει π.χ. Και για την ίδιας γενιάς ΧΤ1 για να μην νομίζετε οτι το γράφω για την Olympus μόνο)

Και ακόμα λιγότερα από 500 με λίγο τύχη.....δυστυχώς έτσι είναι τα σώματα, στην εποχή που ζούμε βγαίνουν συνεχώς νέα μοντέλα οπότε απαξιώνονται τα παλιά, όσο για την Xt1 έχω γνωστό που πήρε μια μεταχειρισμένη, αν θυμάμαι καλά, κάτι παραπάνω από 300 ευρώ σε άριστη κατάσταση...
Τώρα αν αξίζει να δώσει κάποιος 1.500-2.000 ευρώ για να πάρει ένα επαγγελματικό σώμα που σε 2-3-4 χρόνια δεν θα πιάνει ούτε 400-500 ευρώ τι να πω αυτό δυστυχώς το κρίνει ο καθένας ανάλογα, το θέμα είναι ότι πλέον αντί να πάρει κάποιος μια σχεδόν entry level dslr/mirrorless μπορεί να βρει μεταχειρισμένη μια άριστη em1/xt1/d7100/70d/gx8/a7 και ένα σωρό άλλες μηχανές αυτού του επιπέδου....

Για την E-M1 που αφορά και το νήμα η τιμή που δίνεται μεταχειρισμένη αυτή την εποχή είναι απλά ληστεία, παίρνεις τούμπανο μηχανή με σώμα μαγνησίου, αδιάβροχη, τρομερή εργονομία, πολύ καλό grip, σπαστή οθόνη touch, τεράστιο υψηλής ανάλυσης σκόπευτρο, ibis, εξαιρετικά jpeg, ένα σκασμό δυνατότητες, κορυφαία υβριδική εστίαση και ένα σωρό άλλα.....άμα είχε και ένα 4κ βίντεο δεν θα έλειπε σχεδόν τίποτα από οποιαδήποτε σύγχρονη μηχανή.

Last edited: