Olympus OMD EM10

Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Εχθές πέρασα το νέο firmware με την πρόσθεση του : 0 second setting has been added to Anti-Shock mode , έγινε πλέον ακαριαίο το κλικ της μηχανής .

Κατι δεν καταλαβαίνω, γιατι πριν με off = anti shock mode το κλειςτρο δεν ηταν ακαριαίο? εννοείς οτι το είχες ρυθμισμένο μόνιμα σε 1/8 και τωρα το έβαλες σε 0? ίσα ισα που με την ρυθμιση στο 0 καποια ελαχιςτη ψιλόκαθυστέρηση msec πλέον υπάρχει σε σχέση με την προγενέστερη κατάσταση που δεν γινόταν χρήση ηλεκτρονικής κουρτίνας.

Κώστα δεν θυμάμαι που είχα καταλήξει όταν το δοκίμαζα , σίγουρα δεν το είχα στο off .

Κώστα βρήκες μήπως τρόπο για αποστολή jpg προς tablet σε μεγαλύτερη ανάλυση από 2048Χ1536 ;

Κώστα βρήκες μήπως τρόπο για αποστολή jpg προς tablet σε μεγαλύτερη ανάλυση από 2048Χ1536 ;

Αν πας στις ρυθμιςεις στο Προγραμμα Oi Share στα γραναζακια και στο υπομενου εισαγωγή φωτό μπορεις να οριστείς ως πρωτότυπο το μέγεθος των φωτό και υποθέτω οτι τις φέρνει με την μέγιστη ανάλυση που εχεις χρησιμοποιήσει για το JPEG στην μηχανή, δεν το εχω δοκιμάσει στην πράξη πάντως για να δώ αν δουλεύει με την full ανάλυση γιατι ηθελα απλά να δημοσιεύσω στα γρηγορα και ποτε δεν το κανω σε μέγιστη ανάλυση, αν το κανεις ανέφερε σχετικά.

Last edited:

Δεν σκέφθηκα καθόλου τις ρυθμίσεις του Oi Share , έψαχνα στο μενού της μηχανής . Το ρύθμισα στο πρωτότυπο και εισάγονται σε πλήρη ανάλυση , 14" για φωτογραφία 9mb .
Ευχαριστώ για ακόμη μία φορά Κώστα .

Last edited:
Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Με την EPM2 που έχω, όλα τα πρόσωπα βγαίνουν περισσότερο κόκκινα από όσο θα έπρεπε. Έχει κανείς καμία ιδέα πως φτιάχνει αυτό?

Σας διαβάζω κάποιο διάστημα και συγχαρητήρια για το φόρουμ. Κάτοχος της Μ-10 και εγώ.
paИ-baL;1057106278 said:
Με την EPM2 που έχω, όλα τα πρόσωπα βγαίνουν περισσότερο κόκκινα από όσο θα έπρεπε. Έχει κανείς καμία ιδέα πως φτιάχνει αυτό?
Δεν ξέρω αν βοηθήσει αυτό:
Αν το μενού της μοιάζει με την Μ-10 που έχω, υπάρχει μία ρύθμιση στο υπομενού του WB που λέει "keep warm color" οταν το WB είναι στο Auto.
Αυτό το έχω βάλει στο off.

Last edited:

Μήπως έχεις ρύθμιση vivid ; Εγώ το έχω συνήθως natural .
Δοκίμασε πάντως και το portrait που κάνει καλή δουλειά στα πρόσωπα .

στο natural το εχω με -1 saturation και gradation normal...

καμια ιδεα?

Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Κατι παιζει με το WB της μηχανης σου και σου δινει πιο θερμα τα χρωματα, αν χρησιμοποιεις το AutoWB και βλεπεις κορεσμενα πολυ τα χρωματα ειδικα στα προσωπα πρεπει να το ρυθμισεις μεσα απο την αντιστοιχη επιλογη που υπαρχει, τραβα 2-3 φωτο ενα δοκιμιο με μια παλεττα χρωματων σε φυσικο φως και πειραξε λιγο την αντιστοιχη ρυθμιση χρωματων για να τα κανεις πιο ψυχρα.

Σε τηλεφωνική συζήτηση με (φίλο πλέον) γνώστη μηχανών και φωτογραφίας , με συμβούλεψε να ξεκουράζω όσο μπορώ το ζεύγος αισθητήρα/επεξεργαστή , μη αφήνοντας όλες τις ρυθμίσεις και ενέργειες σε αυτά .
Ξεκινώ λοιπόν αρχίζοντας να μαθαίνω την αποφυγή του autoWB . Τρεις φωτογραφίες , η μία στο μπαλκόνι με συννεφιά , δεύτερη στην κουζίνα με φθορισμού και τρίτη στο σαλόνι με πυρακτώσεως .
Και στις τρεις περιπτώσεις το autoWB μου έδωσε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα (αρκετά κοντά στα πραγματικά χρώματα) σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα Συννεφιά/φθορισμού/πυρακτώσεως .
Τώρα θα μου πείτε φθορισμού με φθορισμού υπάρχει διαφορά , πχ λαμπτήρες που αναγράφουν cool white η Warm White , όπως και συννεφιά με συννεφιά , αλλά και πυρακτώσεως το ίδιο .
Εδώ τι κάνω στην συγκεκριμένη μηχανή (ίσως να ισχύει το ίδιο και στις υπόλοιπες) , ώστε να έχω μη auto WB , αλλά σωστό και γρήγορα δίχως δοκιμές ;
Τώρα ίσως να είναι αυτή που (δυστυχώς) φαντάζομαι η απάντηση , αλλά ρωτώ διότι τρικ υπάρχουν πολλά , άρα γιατί όχι και εδώ ;

Και φυσικά να ρωτήσω , συμβαίνει και εσάς το ίδιο να είναι πιο πιστό το auto από τα έτοιμα ;

Αν βαριέσαι την μετεπεξεργασία (εκτός μηχανής ) πράγμα που το κάνεις, έτσι κι αλλοιώς, σε αρχεία RAW, μια καλή ιδέα γιά μηχανές της Ολυ είναι η επιλογή με το "ψαράκι" ( υποβρύχιας φωτό ) και ενδεικτικές ρυθμίσεις Α:0 G:-1. Δίνει καλά αποτελέσματα σε μιά πληθώρα περιπτώσεων φωτισμού!

Δεν βαριέμαι την επεξεργασία των raw , απλά θέλω με όσο το δυνατόν λιγότερα κλικ να έχω αποδεκτό αποτέλεσμα , καθώς πραγματικά δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο . Εχθές παρέδωσα το dvd με τις φωτογραφίες που έβγαλα σε μία παράσταση χορευτικού τον Μάρτιο και μάλιστα πιέστηκα για να βρω χρόνο .

Θα δοκιμάσω την επιλογή υποβρύχιας φωτό με ρύθμιση Α:0 G:-1 και θα επανέλθω .

Kωστή μπλεκεσαι χωρις λόγο, δουλεψε με το AWB σε εξωτερικους χωρους και μονο σε εσωτερικους με φωτισμο περιεργο προσομειωσε σωστα την θερμοτητα των φωτιστικων σωματων, αν ξερεις πανω κατω την θερμοκρασια τους πας και την καρφωνεις στο CWB, υπάρχει και η λυση με ενα καπακι WB στον φακο ή μια γκρι καρτα να δημιουργεις καθε φορα το CWB αναλογα τον φωτισμό που εχεις

αν το AWB δεν σου δινει σωστα αποτελεσματα η ρυθμιση του με τιμες Α, G ειναι μονοδρομος ειδαλως κανεις χρηση του RAW.

Παράθεση από άλλο θέμα , αλλά την μεταφέρω εδώ μιας και η ΕΜ10 με ενδιαφέρει :

η παρατήρησή σου για το προβληματικό wb της omd10 επιβεβαιώνει τις πρώτες παρατηρήσεις του kosmous ότι δεν καταφέρνει εύκολα να βρει τις σωστές ισορροπίες εντός κι εκτός.

Εχθές είχα για λίγο την XZ-2 και διαπίστωσα πράγματι πως το ΑWB της ΕΜ10 δεν λειτουργεί σωστά , τουλάχιστον σε σχέση με την ΧΖ-2 η οποία απέδωσε πιο σωστά τα χρώματα. Με λίγο παίδεμα (δυστυχώς) έφερα το AWB της ΕΜ10 εκεί που ήθελα για εσωτερικό χώρο . Τα πιο φυσικά χρώματα όμως μου τα έδωσε όχι στο natural , αλλά στη ρύθμιση portait και μάλλον εκεί θα την αφήσω .
Αυτό όμως όσον αφορά τα κανονικά χρώματα , στις παράξενες αποχρώσεις χάνει κατά κόρον , ένα έπιπλο συγκεκριμένα που ανήκει στα πράσινα χρώματα αλλά έγινε μίξη ώστε να φέρει λίγο στο μπλε , η ΕΜ10 το βγάζει καθαρό μπλε , εάν πειράξω τα A G πλησιάζει κάπως στο έπιπλο , χάνοντας όμως στους τοίχους και στα άλλα χρώματα . Το παράξενο είναι πως και με CWB ρυθμισμένο σε λευκή σελίδα , πάλι μπλε το έβγαλε το έπιπλο .

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φανεί το ποστ σα σύγκριση μηχανών καθώς καμία σχέση δεν έχουν στο σύνολό τους , πχ η έκθεση 1,6" στην ΕΜ10 ήταν 4" στην ΧΖ-2 , το ίδιο και η εστίαση και όχι μόνο .

Κωστή και η δικη μου στο CWB με περιεργο φωτισμο δεν τα παει καλα, αντιθετα το υποβρυχιο που προτεινε ο φιλος εδωσε μεγαλυτερη χρωματικη ακριβεια,το χρωματικο προφιλ του Portrait ειναι πολυ καλο το δουλευω και εγω, αλλα σχεδον παντα πια δουλευω RAW ειδικα με περιεργο φωτισμο

αλλα σχεδον παντα πια δουλευω RAW ειδικα με περιεργο φωτισμο

Η καλύτερη λύση , αφού ακόμη και εγώ ο "πολέμιος" του RAW , άρχισα να το χρησιμοποιώ .

Με την πρωτη ευκαιρία θα το ψάξω αυτο με το CWB γιατι σε άλλες Ολυ ποτε δεν είχα ανάλογο θέμα και ετςι ξεμπερδεύα γρηγορα οταν ηθελα σχετικά ακριβή JPEG αρχεία για συγκριτικό ποσταρισμα ή για web, αν δεν κανω λάθος το είχα διαβάσει και σε κάποιο review οτι το AWB με τεχνητό φωτισμό δεν δινει σωστό αποτελεςμα, αντίθετα με το φως της ημέρας δεν εχω ανάλογο θέμα.