Olympus OMD EM10

Καλησπέρα, σήμερα πήγε φίλος μου την ΕΜ-10 του για επισκευή, καθώς κόλλησε το κλείστρο μετά απο χρήση του app από το κινητό του για remote control της μηχανής. Αρχικά επανήρθε με restart της μηχανής αλλά μετά το παρουσίαζε συνέχεια.
Είχε κανείς κάποιο παρόμοιο πρόβλημα; Χρησιμοποιώ πολύ αυτό τη λειτουργεία και ...αγχώθηκα.

Τις ελάχιστες φορές που το δοκίμασα δεν είχα κάποιο θέμα.

Re: Απάντηση: Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

πρωτη φορα το άκουσα ...

Και εγώ στην Ε-Μ1 δεν είχα πρόβλημα και το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές! Το κακό είναι ο φίλος μένει και 20+ μέρες χωρίς μηχανή μέχρι να την επισκευάσουν.
Αν και την πήγε σήμερα για επισκευή, η νέα αντιπροσωπεία στέλνει μόνο κάθε Δευτέρα μαζικά μηχανές για το Service.

Σήμερα απέκτησα ΕΜ 10 και panasonic 20mm.
Γιά πόση ώρα πρέπει να φορτίζω την μπαταρία την πρώτη φορα;
Ποιά είναι τα επόμενα βήματα;

Απάντηση: Re: Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

η μπαταρια θα δουλευτει 2-3 φορες με φορτωση αδειασμα πριν αποκτησει την μεγιστη αποδοση της, ερχονται παντως μισογεματες , οταν σβησει το φωτακι την βγαζεις,

διαβαζεις αν εχεις υπομονη το μανουαλ, βουτας στο μενου κανεις τις βασικες ρυθμισεις και οτι θελεις εδω ειμαστε ρωτα.

Δουλεύω την μηχανή δύο μέρες τώρα. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί τα αποτελέσματα που παίρνω είναι τόσο υποδεέστερα της ΝΕΧ5Ν + 50mm.
Υπάρχει περίπτωση να είναι shatter shock ή θέμα ακρίβειας AF; Έβαλα την ρύθμιση anti-shock στο 0s και νομίζω ότι βλέπω κάποια βελτίωση.
Το σκόπευτρο με απογοήτευσε. Πολύ χαμηλής ανάλυσης. Γι'αυτό ίσως το picking δεν είναι τόσο εμφανές

για το σκοπευτρο με ποιο ηλεκτρονικο συγκρίνεις? παντως οταν εχεις ανοιχτο το FP το refrace rate πεφτει αισθητα ακομη και απο το νορμαλ που ειναι στα 120fps , η υλοποιηση του FP δεν ειναι στα ατου της μηχανης , εγω εχω βαλει μια μνημη με ενεργο το FP για οποτε θελω να το κανω χρηση και σε ολες τις υπολοιπες ειναι απενεργοποιημενο ... αυτα βεβαια δεν εχουν τόσο να κανουν με την ανάλυση που ανεφερες αλλα με τον ρυθμο ανανεωσης

για βαλε κανενα συγκριτικο δειγμα να καταλαβουμε καλυτερα τι εννοεις με τον ορο υποδεέστερα...

Δεν είχα ποτέ φωτογραφική με EVF.Μόνο με OVF (τι απόλαυση). Ανάλυση 1.440000 η ΕΜ10. Υποθέτω τα 2,360,000( πχ ΧΤ10) θα με κάλυπταν.
Η εικόνα της οθόνης πολύ πιό ευχάριστη απ'ότι του σκοπεύτρου. Δεν ξέρω αν αυτό είναι κανόνας. Αν ήταν στο ίδιο επίπεδο θα ήμουν μιά χαρά.
Γιά την ποιότητα εικόνας: δεν έχω κάνει ακόμα συγκριτικό τεστ. Απλά είναι έντονη η ανάμνηση όταν αγόρασα τον Sony 50mm και είδα τις φωτογραφίες να "απογειώνονται" σε σχέση με τον κιτ που είχα. Από τον legendary (όπως πολλοί τον χαρακτηρίζουν) panasonic 20mm περίμενα πολλά. Υπάρχει περίπτωση αυτό να ήταν το λάθος μου και απλά ο "τίμιος" πενηντάρης να ξεπερνά τον panasonic; Ήταν οι προσδοκίες μου υψηλές;
Πάντως ο φακός μοιάζει να "γράφει" όπως ο olympus 25mm (δείγματα στο flickr) που ήθελα να αποφύγω.
Μάλλον βιάζομαι, αλλά ήθελα να μοιραστώ τις ανησυχίες μου και να δω αν φταίει κάποια ρύθμιση ή το χειρίζομαι λάθος.
Ίσως κάποιος που να έχει/είχε και τους δύο φακούς θα μας πει την εμπειρία του.
ΥΓ: Υποψιάζομαι ότι είναι και θέμα AF (eye detection) γιατί μιά κοντινή που τράβηξα σε μία μπάλλα είχε πολύ λεπτομέρεια.
YΓ 2: Δεν βρίσκω το jpeg και τόσο ωραίο και "έτοιμο". Με λιγα κλίκς στο Lightroom (RAW) βλέπω μεγάλη διαφορά. Πράγμα που δεν μπορώ να πω γιά την ΧΜ1.

αν η συγκριση του EVF εγινε με OVF ειναι λογικη η πρωτη σου αντιδραση, παρολα αυτα στα βραδυνα θα βλεπεις εστω και με θορυβο εκει που το οπτικο δεν μπορει και θα εχεις και τις πληροφοριες εκθεσης στο ματι σου στην σκηνη , αυτα ειναι τα θετικα της χρησης ηλεκτρονικου σκοπευτρου και μην ξεχνας οτι εχεις ηλικιακα την προηγουμενη γενια στα χερια σου, ηδη ανεβηκαν σε αναλυση μεγεθος στις φρεσκες ακαθρεπτες,

για τον 20Ž/1.7 , 25/1.8 δεν εχω καταλαβει τι ακριβως δεν σου καθεται καλα με την λεξη γραψιμο, λεπτομερεια, οξυτητα, χρωμα, κοντραστ..... ?
ο 20/1.7 αν εστιασει σωστα δινει λεπτομερεια να φανε και οι κοτες , ακομη και ανοιχτος εχει ικανοποιητικη αποδοση στα ακρα σε θεμα στα 3-4 μετρα ,

το RAW στις Ολυ πλεον με τον 16αρη αισθητηρα εχει παρα πολυ περισσοτερη πληροφορια και ευελιξια απο το jpeg, αν κανεις χρηση του Lightroom θελουν πειραγμα οι αρχικες τιμες θορυβου, οξυτητας γιατι το αρχειο ερχεται με ανεβασμενο θορυβο που οφειλεται καθαρα σε αρχικη επιλογη της Adobe, δες εδω : http://www.mu-43.com/threads/76508/

Μπορούμε να αποθηκεύσουμε αυτές τις ρυθμίσεις σε ένα προφίλ στο lightroom , ώστε να εφαρμόζονται αυτόματα με την εισαγωγή του raw αρχείου ;

εννοειται, εφοσον βαλεις τις τιμες κανεις add profile (με το συν διπλα στο προφιλ στο develop), το σωνεις με ενα ονομα και μετα οταν φορτωνεις αρχεια το επιλεγεις δεξια για να ξεκινα με αυτες ρυθμισμενο, εναλλακτικα μπορεις να το φορεσεις σε ενα π.χ. το πρωτο που εχεις φερει μεσα , μετα να επιλεξεις ολα τα αρχεια και να κανεις συνχρονισμο σε ολες ή σε καποιες κατηγοριες,

για τα χρωματικα προφιλ υπαρχουν κιαλλες προτασεις για Olympus ΕΜ1, ΕΜ10, ΕΜ5. κανε ενα ψαξιμο στο forum dpreview και θα βρεις και αλλα , κυριως απο τον χρηση arhceogeolab

Έκανα την εγγραφή προϊόντος στον ευρωπαϊκό ιστότοπο της Olympus. Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο;
Επίσης, το τελευταίο firmware σώματος και φακού είναι 1.1 . Είναι τα τελευταία υποθέτω;
Πείτε μου τι ρυθμίσεις χρησιμοποιείτε στο IBIS to anti-shock και στο AF. Υποψιάζομαι ότι κάτι τρέχει με ένα από αυτά. Πήρα φωτογραφίες που μου άρεσαν πολύ αλλά σχεδόν όλες οι άλλες είναι σαν μην εστίασε σωστά η μηχανή.
Δυστυχώς τις έσβησα όλες (με εκνεύριζε η ύπαρξη τους). Μόλις έχω τυπικό δείγμα θα το παροουσιάσω προς ανάλυση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εντάξει, το firmaware το βρήκα.

οκ αυτο που σου εγραψε ο Νικος ειναι σωστο αλλα κυριως ισχυει για την ΕΜ5 Ι που δεν ειχε δυνατοτητα ηλεκτρονικης κουρτινας, μονο μηχανικης, η επιλογη 1/8 μπορει να βοηθησει αλλα θα εχεις και μειωση αποκρισης του κλειστρου,

αντιθετα στην ΕΜ10 για την χρήση ΕFC απαιτει 2 κινήσεις, βαζεις αρχικα το antishock στο 0 στο σχετικο μενου και μετα επιλεγεις το μονο καρε με το διαμαντακι για να ειναι ενεργη η EFC, αναλογα και στην χρονοκαθυστερηση, δυστυχως δεν ισχυει σε ριπη , εκει προτιμα ταχυτητες > 1/320, το IBIS = mοde 1 δουλευουν και οι 3 αξονες και συνηθως σε ησυχο δωματιο ακουγεται ενα ελαφρυ βουητο θροισμα,

ενα σημειο εστιασης μεγαλο ή μικρο αναλογα τον στοχο, αν δεν βιαζεσαι και θελεις να εισαι σιγουρος οτι εχεις εστιασει εκει που θελεις μπορεις να κανεις χρηση του πληκτου στιγμιαιας μεγενθυνσης με παραθυρο ελεγχομενο απο 5Χ - 14Χ, συνηθως ειναι το πολυπληκτρο FN2 που εκτελει 4 διαφορετικες λειτουργιες σε συνδιασμο με την χρηση της πισω ροδελας,

επισης (νομιζω οτι υπαρχει η επιλογη στα μενου της) για το shutter shock δοκιμασε και την επιλογη short αντι normal στο shutter release αλλα να εισαι προετοιμασμενος οτι το κλειστρο θα απελευθερωνεται πολυ πιο ευκολα.

Last edited: