Olympus OMD EM10

Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Olympus OM-D E-M10 Review Part 1: Handling, 3-Axis Image Stabilization and the New M.Zuiko 14-42mm EZ Lens απο τον γνωστο πια Robin Wong , συμπερασματικα στο πρωτο μερος του τεσταρισματος της μηχανης βλέπει μικρες διαφορες βρισκει στην 3αξονικη σταθεροποιηση της Ε-Μ10 εναντι της 5αξονικης των αλλων 2 OMD και το νεο τηγανητα 14-42 τον βρισκει αρκετα καλο και ελαφρα οξυτερο απο τον 12-50 ειδικα στο τελε.

Για καλυτερο πιασιμο της μηχανης προτεινει το εξτρα Grip ECG-1 :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σύμφωνα με reviewer που εχει την μηχανη στα χερια του και απαντα σε ερωτήματα η σταθεροποιηση της Ε-Μ10 ειναι αρκετα καλη και μονο σε ταχυτητες κοντα στο 0.5´βλεπεις διαφορες με την Ε-Μ5 (κρατω μικρο καλαθι για τους τηλεφακους - εκει φυσικα δεν ισχυουν αυτες οι αναλογιες αλλά και στο βιντεο), επισης λεει :
<The E-M10 has no AA filter, like the E-M1. It is an info that I got from Olympus directly>.

Και ενα μικρο συγκριτικο με το βιντεο της Ε-Μ5 :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Eπειδή ρωτηθηκα και για τις διαφορές της με την Ε-Μ1 και αν δικαιολογουν την σχεδόν διπλασια τιμή για το σωμα, απάντησα πως για καποιον που δεν κατεχει φακους 4/3 για τους οποιους εχει ειδικη μεταχειρηση η Ε-Μ1 πανω - κατω απο εικονα θα παρει κανείς τα ιδια πραγματα ενω η Ε-Μ10 εχει σχεδον το συνολο των ψηφιακων ευκολιων της Ε-Μ1.

Εκει που η Ε-Μ10 δεν θα μπορει να φτασει την μεγαλη εκτος εργονομιας, αδιαβροχοποιησης - ανθεκτικότητας σωματος και 5 αξονικης σταθεροποιησης είναι και στην γρηγορη φωτογραφηση σε CAF , CAF+TR γιατι η Ε-Μ1 διαθετει υβριδικη εστιαση με συνδιασμο παλιας και νεας τεχνολογιας και εστιαζει πολυ πιο γρηγορα σε mode συνεχους εστιασης, όχι στο απλο S-AF ομως που χρησιμοποιουν οι περισσοτεροι. Επισης η Ε-Μ1 έχει πολυ μεγαλυτερο και καλυτερο ηλεκτρονικο σκοπευτρο.

Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα λόγια σου. Κατά τη γνώμη σου ποιά θα πρέπει να είναι η "σωστή" τιμή για το σώμα omd10 2-3 μήνες μετά την κυκλοφορία της;

Βλάσση η τιμη του σωματος ξεκινα εδώ γυρω στα 620Ε που σημαινει street price κατι λιγοτερο, πιστευω οτι στο τριμηνο θα ειναι κοντα στο 450-500Ε, αλλα κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος μιας και οταν ειδαν στην Οlympus την επιτυχια της Ε-Μ5 μετα 4-5 μηνες απο την κυκλοφορια της όχι μονο δεν επεσε η τιμη αλλά ανεβηκε και βαλαν ολα τα μαγαζια να πωλουν στην ιδια τιμή μεσα απο συμβολαια.

Η αρχικη τιμη παντως ειναι εκπληξη μιας και σβηνει απο τον χαρτη μηχανες οπως η G6 (παρόλη την πτωση τιμης της) , και την αρτι αφιχθεισα GX7 αφου η νέα Ε-Μ10 έχει σχεδόν το συνολο των χαρακτηριστικων τους (με εξαιρεση το βιντεο ισως) και καλυτερη σταθεροποιηση και μαλλον και καλυτερη αποδοση σε ενα λιλιπουτιο πακετο.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Μάλιστα... επομένως δεν ήμουν άσχετος όταν έλεγα ότι η ιδανική τιμή θα ήταν στα 450. Για να δούμε λοιπόν!!

προφανως και θα πιεσει και την E-M5 προς τα κατω...

Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

..

Η αρχικη τιμη παντως ειναι εκπληξη μιας και σβηνει απο τον χαρτη μηχανες οπως η G6 (παρόλη την πτωση τιμης της) , και την αρτι αφιχθεισα GX7 αφου η νέα Ε-Μ10 έχει σχεδόν το συνολο των χαρακτηριστικων τους (με εξαιρεση το βιντεο ισως) και καλυτερη σταθεροποιηση και μαλλον και καλυτερη αποδοση σε ενα λιλιπουτιο πακετο.

Επίσης σβήνει και τις PEN E-P5 E-PL5 ..

Με την G6 δεν βλέπω να υπάρχει λόγος σύγκρισης, αντίθετα απο τη ΟΜ-D10 ή G6 ρίχνει το βάρος στο καλό πιάσιμο, εργονομία (περιστρεφόμενη οθόνη) κλπ. σε βάρος του μεγέθους ..

το βασικο ερωτημα, βεβαια, παραμενει...

αξιζει η E-M5 τα παραπανω χρηματα?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Hλια ανεφερα την G-6 που ειναι η φθηνότερη σημερινή Πανυ με EVF (το ιδιο θα ειναι και ο αντικαταστατης της που θα εχει πιο μοντερνο αισθητηρα), πλεον η Olympus με την Ε-Μ10 δίνει το πιο φθηνο σωμα μ4/3 με EVF και καλη σταθεροποιηση, το τελευταιο αισθητηρα της Sony, τον καλυτερο επεξεργαστή της και σχεδόν οτι ψηφιακό καλουδι κυκλοφορεί (με εξαιρεση το αυτοματο πανοραμα) και την εμπλουτίζει και με νεα (αυτοματο starttails κλπ.) , τι αλλο να ζητησει κανείς ...

α ναι θελουμε και καλό EVF lag time - ε και αυτο το μειωσε στο 0.007' στα 120HZ refrace rate (απο review το πηρα δεν ξερω αν ειναι ακριβες)

ενταξει ο Βλάσσης θελει 450 το σωμα αλλά να πω ότι πριν 3 μηνες κυκλοφόρησε η E-P3 με τιμη στο χιλιαρικο χωρις EVF (και ταχυτητα 1/8000 ως προσον), άρα νομίζω ότι η τιμή της E-M10 ακολουθεί την φιλοσοφία της Sony με την A7 και μας βαζει να περιμενουμε ανάλογες κινησεις και στο μέλλον απο μια εταιρία που δεν φημίζεται για χαμηλή τιμολογιακή πολιτική.

Last edited:

paИ-baL;1057013227 said:
το βασικο ερωτημα, βεβαια, παραμενει...

αξιζει η E-M5 τα παραπανω χρηματα?

Με την υποστήριξη που της δίνει με ανανεωσεις του firmware οπου εμπλουτιζεται με σοβαρες αναβαθμισεις (αναμενεται και το fp) και βεβαια αξιζει για 100-150 Ε παραπανω να εχεις καλυτερη σταθεροποιηση και ανθεκτικο σωμα με ιδιο IQ , ο καθενας αποφασιζει τι θελει και αυτο ειναι καλό απο το να εχεις μονο μια επιλογή.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Hλια ανεφερα την G-6 που ειναι η φθηνότερη σημερινή Πανυ με EVF (το ιδιο θα ειναι και ο αντικαταστατης της που θα εχει πιο μοντερνο αισθητηρα), πλεον η Olympus με την Ε-Μ10 δίνει το πιο φθηνο σωμα μ4/3 με EVF και καλη σταθεροποιηση, το τελευταιο αισθητηρα της Sony, τον καλυτερο επεξεργαστή της και σχεδόν οτι ψηφιακό καλουδι κυκλοφορεί (με εξαιρεση το αυτοματο πανοραμα) και την εμπλουτίζει και με νεα (αυτοματο starttails κλπ.) , τι αλλο να ζητησει κανείς ...

α ναι θελουμε και καλό EVF lag time - ε και αυτο το μειωσε στο 0.007' στα 120HZ refrace rate (απο review το πηρα δεν ξερω αν ειναι ακριβες)

ενταξει ο Βλάσσης θελει 450 το σωμα αλλά να πω ότι πριν 3 μηνες κυκλοφόρησε η E-P3 με τιμη στο χιλιαρικο χωρις EVF (και ταχυτητα 1/8000 ως προσον), άρα νομίζω ότι η τιμή της E-M10 ακολουθεί την φιλοσοφία της Sony με την A7 και μας βαζει να περιμενουμε ανάλογες κινησεις και στο μέλλον απο μια εταιρία που δεν φημίζεται για χαμηλή τιμολογιακή πολιτική.

o Βλάσης θέλει το σώμα το πολύ στα 500 προκειμένου να το αγοράσει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

o Βλάσης θέλει το σώμα το πολύ στα 500 προκειμένου να το αγοράσει.

Ελα βρε Βλαση στο 50αρικο θα το χαλάσεις το γλυκό, αφου ηδη σου ειπα οτι streetprice θα βγει χαμηλότερα (δεν ξερω ακριβως) απο 600Ευρω, αν δεν κανω λάθος για την κόρη σου την προοριζεις, αν ναι με το μεγεθος τουλάχιστον θα ενθουσιαστεί ...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Ελα βρε Βλαση στο 50αρικο θα το χαλάσεις το γλυκό, αφου ηδη σου ειπα οτι streetprice θα βγει χαμηλότερα (δεν ξερω ακριβως) απο 600Ευρω, αν δεν κανω λάθος για την κόρη σου την προοριζεις, αν ναι με το μεγεθος τουλάχιστον θα ενθουσιαστεί ...

Κώστα καλώς υπέθεσες, αλλά λάθος κάνεις. Η δεύτερη κόρη μου θέλει pentax 645 N ή Mamiya 645 AF. Φιλμ τραβά και δεν τα βρήκε με το τετράγωνο καρέ της pentacon.... Με το μέγεθος δεν έχει κάποιο θέμα, και μου παζαρεύει να πάρει στην εκδρομή του σχολείου στην Πράγα της d700 με τους 24-70/80-200 και τον 50άρη. Θέλει λέει και το τριπόδι, δεν έχει πρόβλημα θα το κουβαλά η παρέα.... Εγώ της δίνω την f90x.

Η Oly (ή όποια άλλη) είναι για μένα για να αντικαταστήσει τις sony r1/nikon d5100.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί

Με το μέγεθος δεν έχει κάποιο θέμα, και μου παζαρεύει να πάρει στην εκδρομή του σχολείου στην Πράγα της d700 με τους 24-70/80-200 και τον 50άρη. Θέλει λέει και το τριπόδι, δεν έχει πρόβλημα θα το κουβαλά η παρέα.... Εγώ της δίνω την f90x.

Kατάλαβα και εγώ προσπαθω τελευταία να μεταλαμπαδεψω το μικρόβιο στην ανηψια μου, τα Χριστουγεννα της έκανα δωρο μια ΟΜ-2Ν + 28mm/2.8 σε συλλεκτική κατασταση μιας και δυο γιοι μου δυστυχως περαν των κινητων τους δεν ριχνουν ούτε ματιά στις τσάντες μου. :furious3:

Y.Σ.
Ο μικρός τουλάχιστον (στα 22 είναι) πηρε το Sony Z1 για να βγαζει καλές φωτό.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Κώστα καλώς υπέθεσες, αλλά λάθος κάνεις. Η δεύτερη κόρη μου θέλει pentax 645 N ή Mamiya 645 AF. Φιλμ τραβά και δεν τα βρήκε με το τετράγωνο καρέ της pentacon.... Με το μέγεθος δεν έχει κάποιο θέμα, και μου παζαρεύει να πάρει στην εκδρομή του σχολείου στην Πράγα της d700 με τους 24-70/80-200 και τον 50άρη. Θέλει λέει και το τριπόδι, δεν έχει πρόβλημα θα το κουβαλά η παρέα.... Εγώ της δίνω την f90x.

Η Oly (ή όποια άλλη) είναι για μένα για να αντικαταστήσει τις sony r1/nikon d5100.

εγω παντως τον 24-70 δεν θα τον εδινα σε γυναικα/κοπελα:)

χαχαχαχαχαχαχαχα βλέπε διπλανό θέμα.
H 645Ν με καθέναν από τους prime που έγραψες Βλαση ξεπερνάει το 1.5 και πάει προς τα 2 κιλα. Εγώ νόμιζα ότι θα ασχοληθεί με studio φωτογράφηση, σχολική εκδρομή και μάλιστα στο εξωτερικό με τέτοιο θηρίο δεν το περίμενα

Back on topic και μένα η μικρή με ψήνει με επιλεγμένους prime για μέσα στην τσαντα κάθε μέρα

Είναι περίπου έτσι... βασικά σε στούντιο θέλει να τη δουλέψει, αλλά ακόμα δεν έκανα την αγορά. Περιμένω να φύγουν πρώτα τα Pentacon/Carl Zeiss και μετά να προβώ σε αγορά.. Η Mamiya μας πέφτει ακριβή, η Pentax όμως δείχνει προσιτή. Εκδρομή με το σχολείο θα φύγει σε ένα μήνα. Ακόμη και να έχουμε στα χέρια μας τα 645 δεν πρόκειται να τα πάρει μαζί της, διότι γνωρίζει ότι δεν θα προλάβει να τα μάθει καλά. Γι αυτό με έχει από κοντά για να της δώσω το ψηφιακό. Ελπίζω να βολευτεί με την f90x με μερικούς φακούς και 8-10 Α/Μ φιλμάκια.

Τέλος πάντων όπως όλοι οι μπαρμπάδες έτσι κι εγώ ενδιαφέρομαι ΚΑΙ για κάτι ελαφρύ και μικρό. Η νεολαία δεν έχει πρόβλημα να κουβαλά βάρος. :2thumb22sup:

Η μικρή Ολυμπους θα είναι για τον μπαμπά. Από το καλοκαίρι και μετά 3 φορές έχουν μπουκάρει σε φυλασσόμενο παρκινγκ και εχουν ανοίξει αυτοκίνητα στον Ασπροπουργο που δουλεύω οπότε η Κ5 μένει πια σπίτι καθημερινά.

Για την κόρη μου που δείχνει ενδιαφέρον (9 ετών) σκεφτομαι κάτι πιο compact αν και θα το δούμε το καλοκαίρι μια και τώρα ο χρόνος της (και ο δικός μου) είναι πολύ περιορισμένος.

Πλήρης σειρά δειγμάτων jpeg & raw

http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-e-m10/olympus-e-m10A7.HTM

Το τελευταίο Rawtherapee τα ανοίγει σχεδον σωστά .. για πιστότερα χρώματα ταιριάζει το dcp profile απο την E-M5 που περιλαμβανεται στην διανομή του Rawtherapee.

Aν κάποιος θέλει compilation σε win32 .. just ask ..