Olympus OMD EM10

Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

....
Είσαι σίγουρος πως έχει τέτοιες ρυθμίσεις η ΕΜ10 ?

Για ρυθμίσεις ποιότητας του ενσωματωμένου jpeg δεν ξέρω τι παίζει γιαυτό και το "ἁν υπάρχουν" (ο kbouk ήδη απάντησε οτι δεν υπάρχουν ..) αλλά ο χρωματικός χώρος και τα denoise - distortion correction νομίζω επηρεάζουν και το ενσωματωμένο jpeg.

Η λογική είναι οτι εφόσον κατι μπερδεύει το λογισμικό σε ορισμένες ρυθμίσεις να το σπρώξεις να πάει απο άλλο δρόμο .. υπάρχουν μικρές πιθανότητες να πιάσει το κόλπο και χωρίς παραπλευρες απώλειες καθώς το raw δεν θα επηρεαστεί. Αν και το συγκεκριμένο "κόλπο" μου θυμίζει τον πατέρα μου που οταν έκανε παράσιτα το τρανζιστοράκι του του έδινε σκαμπίλια και έστρωνε .. ;) ..

Kαι μια και το θυμίθηκα .. η μηχανή νομίζω έχει ρυθμίσεις για raw processing .. κάνε κανα κλίκ και εκεί ..

Last edited:
Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Συνήθως είναι ρυθμισμένες σε sRGB, το αλλάζω σε Adobe αλλά θα ήθελα κάποιον επαϊοντα να μας πει πόση διαφορά βλέπουμε σε μια καλή οθόνη (Dell 2412) ή σε εκτύπωση 30Χ20...

Απο καθόλου μέχρι λίγη απόσο βλέπω στην δικιά μου EIZO 2231 αλλά δεν είναι και πολύ ευρύς ο χρωματικός της χώρος. Αυτά με τα προιόντα της Adobe .. με Rawtherapee η διαφορά είναι κάποιες φορές αξιόλογη αλλά μπορεί να φταίει το ατελές color management της συγκεκριμένης εφαρμογής ..

Απάντηση: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Επανέρχομαι με το θέμα της μηχανής αφού μόλις την παρέλαβα από το service .
Πάνω από 100 φωτογραφίες περίπου επιπλέον στο κοντέρ , επιβεβαιώνουν πως κάποιος όντως ασχολήθηκε με το πρόβλημα .
Φυσικά δεν βρήκαν ελάττωμα οπότε και δεν ισχύει η αντικατάσταση λόγω DOA που δικαιούμαι , για αυτό και δεν δέχθηκα όπως μου ζήτησαν την αποστολή της στο εξωτερικό ,* καθώς θα μου την επέστρεφαν σε ένα μήνα περίπου , δίχως πιστεύω να έχουν κάνει τίποτε μιας και αποδείχθηκε ότι είναι θέμα λογισμικού .
Θα μου πείτε γιατί την έστειλα ;
Την έστειλα διότι μου είπαν πως εάν χρειαστεί να φύγει έξω θα μου δώσουν άλλη και σκέφθηκα πως όσο πιο γρήγορα φτάσει στο κεντρικό service μια μηχανή με το πρόβλημα , τόσο πιο γρήγορα θα λυθεί , μιας και μετά από επανηλλειμένη αποστολή δειγμάτων προς αυτούς , η απάντηση που πήρα ήταν :

"Thank you for another samples. I can see the difference between the pictures but I cannot see any technical problem in the camera. The pictures might be blurred e.g. because of the camera shake. Please contact directly the dealer where you have purchased the camera from." :bang:

Εν αναμονή update λοιπόν .

Last edited:

Μα καλά αυτός γιατί δεν κατάλαβε οτι το πρόβλημα δεν είναι στην φωτο αυτή καθ'αυτή αλλά στο embedded jpeg ?. Είναι εκνευριστικό να μην καταλαβαίνουν αυτοί που θάπρεπε να πιάνουν πουλιά στον αέρα ..
Μήπως να το κοινοποιούσες σε κανένα μεγάλο forum (dpreview) για να κάνει ντόρο ??.

Σιγουρεύτηκες τουλάχιστον οτι στο Ελληνικό service κατάλαβαν τι ακριβώς γίνεται ώστε να το αναφέρουν σωστά ?.

Εν τω μεταξύ, είναι πολύ παράξενο για το που βρίσκει το δεύτερο είδωλο και το γράφει μόνο στο preview !!. Δοκίμασες με σταθερή την μηχανή (τρίποδο ή ακουμπισμένη σταθερά) να τραβήξεις ριπή ?.

Να υποθέσω οτι τα "κόλπα" με τις λίγο διαφορετικές ρυθμίσεις δεν έπιασαν ?

Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Ηλία στο dpreview το γράψαμε, σήμερα με πήρανε τηλ. απο INTERSYS και με ρώταγε μια κυρία τι παρουσίαζε η μηχανή , υποθέτω οτι δεν ηταν απο το ΣΕΡΒΙΣ αλλα απο το marketing,
αυτα με τις ρυθμιςεις ειδικά με αλλαγή του χρωματικού χώρου τα δοκιμασες Κώστα ? εγώ δεν εχω τον φακό για να το ψάξω περισσότερο, επιςης για δοκίμασε μεςα απο την μηχανή και αφου ειςαι στην προεπισκόπηση και πάτα το Οκ και σώσε το αρχείο ως JPEG στις διαφορες επιλογές που σου προτείνει, εκεί ειμαι σίγουρος οτι θα το διορθώνει

Σιγουρεύτηκες τουλάχιστον οτι στο Ελληνικό service κατάλαβαν τι ακριβώς γίνεται ώστε να το αναφέρουν σωστά ?.

Δοκίμασες με σταθερή την μηχανή (τρίποδο ή ακουμπισμένη σταθερά) να τραβήξεις ριπή ?.

Για αυτό την έστειλα , δεν είχα καμία όρεξη ολοκαίνουρια μηχανή να την σκαλίζουν και να την ψάχνω σήμερα με το μικροσκόπιο για τυχόν αμυχές (ξέρω ξέρω , είμαι άρρωστος) . Άσε που την είχα στήσει όπως ήθελα και τώρα θέλει ξανά από την αρχή .
Ριπή δεν δοκίμασα , θα το κάνω εάν προλάβω σήμερα .

αυτα με τις ρυθμιςεις ειδικά με αλλαγή του χρωματικού χώρου τα δοκιμασες Κώστα ?

Θα το κάνω εάν προλάβω σήμερα .
Το σώσιμο σε jpg το κάνει σωστά σαν να μην τρέχει τίποτε και φαίνεται πεντακάθαρη , δεν θυμάμαι εάν μετά το σώσιμο χρησιμοποιεί το preview του jpg και φαίνεται και το orf σωστά , θα το δω και αυτό .

Γιατί δεν κατάλαβα τίποτε ; :frusty:

Στα λινκ είναι τα (εσωματωμένα στο orf) jpeg που είναι και τα προβληματικά. Τα εξήγαγα μήπως χρειαστεί κάποιος να διερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει ..

Αν και οι τυπικοί viewer βλέπουν ακριβώς αυτά οπότε δεν χρειάζεται να τα εξάγουμε .. απλά θα μπορούσε κάποιος να "ανοίξει" τα orf με το irfanview ή άλλο αντίστοιχο.

Δοκίμασες με σταθερή την μηχανή (τρίποδο ή ακουμπισμένη σταθερά) να τραβήξεις ριπή ?.
Να υποθέσω οτι τα "κόλπα" με τις λίγο διαφορετικές ρυθμίσεις δεν έπιασαν ?

Μόλις δοκίμασα ριπή .......... τα ίδια .
Τα κόλπα δεν , αφού δεν υπάρχουν αυτές οι ρυθμίσεις .

στην προεπισκόπηση και πάτα το Οκ και σώσε το αρχείο ως JPEG στις διαφορες επιλογές που σου προτείνει, εκεί ειμαι σίγουρος οτι θα το διορθώνει

Ναι όντως , φυσικά τα raw εξακολουθούν να είναι με είδωλο .

Στα λινκ είναι τα (εσωματωμένα στο orf) jpeg που είναι και τα προβληματικά. Τα εξήγαγα μήπως χρειαστεί κάποιος να διερευνήσει τι ακριβώς συμβαίνει ..

Εντάξει Ηλία το'πιασα .

Το κουφό τώρα (λες και δεν είναι ήδη) , την ρύθμισα σε LSF+RAW και στο preview δείχνει το jpg που φαίνεται εντάξει .
Επειδή γεμίζει η κάρτα γρήγορα είπα να δοκιμάσω και τα άλλα LN+RAW - MN+RAW - SN+RAW .
Ε λοιπόν στο MN+RAW έχει το ίδιο θέμα , στο preview φαίνεται το είδωλο , στις άλλες επιλογές όλα καλά .

Eκανες ριπή με σταθερή την μηχανή ή χεράτη ?. το διπλό είδωλο το δείχνει πάντα προς την ίδια κατεύθυνση (πάνω αριστερά αν θυμάμαι καλά) ?.
Προσπαθώ να καταλάβω που βρίσκει το δεύτερο καρέ .. ως πιο πιθανό θεώρησα οτι είναι απο το buffer του liveview γιαυτό και ρωταω ..

Κατι που δεν κατάλαβα .. οταν βλέπεις (σε μεγένθυση) στο Liveview πριν το κλικ πάλι σου το δείχνει διπλό ? ή μόνο μετά την λήψη στην επισκόπιση ?

SN είναι Small Normal ?? .. τότε είσαι ΟΚ και απο μέγεθος νομίζω ..

Το ΜΝ .. τί μέγεθος δίνει ?? 3200Χ2400 όπως το ενσωματωμένο ?.

Καλημέρα , ναι Ηλία ριπή με την μηχανή επάνω στο τραπέζι και το IS off . Το είδωλο πάντα εκεί (κάτω δεξιά) όπως και σε απλή λήψη με IS ON η OFF ανάλογα .

Σε μεγέθυνση πριν την λήψη φαίνονται όλα καθαρά .

SN που κατέληξα είναι όντως Small Normal , ότι πρέπει για Flickr απ'ευθείας , μιας και τα jpg της Olympus είναι αρκετά καλά .

Το ΜΝ δίνει 3200Χ2400 .

Έχει πάντως πλάκα στο θέμα του dpreview που μιλάνε στα αγγλικά ο kboub με τον kosmous.

Δεν μας χωρά η χώρα Πάνο :flipout:

Όχι στο liveview πριν την φωτό δεν το παρουσιάζει,

Νομίζω οτι ο Κώστας εντόπισε ακριβώς το πρόβλημα, το embedded JPEG δημιουργείται με την ανάλυση που εχει default η μηχανή στο (M)indle Normal αρχείο, το πρώτο γράμμα L,Μ,S ρυθμίζει την ανάλυση του JPEG και το δεύτερο γράμμα SF,F,N,B ρυθμίζει την συμπίεση, και υπάρχουν δυο ρυθμιςεις στο μενού G της μηχανής , η πρωτη Set μπορεί να ορίσει 4 ζευγάρια απο τους πιο πάνω συνδυασμούς που θα σου εμφανίζονται μετα για Γρηγόρη επιλογή , εγώ πάντα μπαίνω και την αλλάζω αμεςα την πρωτη στο full LSF απο LF και μετα σώνω πάντα σε Raw+JPEG (υπάρχει λόγος τον εξηγώ παρακάτω) όπου το JPEG το εχω full χωρίς να με ενδιαφέρει ο χώρος αφου οι κάρτες ειναι φθηνές πια.
Η δεύτερη επιλογή στο μενού ειναι να ρυθμιςεις την ανάλυση στην επιλογή του menu pixel count κάτω απο το set, εκεί ρυθμιςεις ανάλυση για το Μ,S αρχείο απο 1600χ1200 εώς 3200x2400, και αυτα τα πάω στα μέγιστα πάντα χωρίς αιτία βέβαια, άρα αν έκανα το τεστ στην δική μου και όχι στου μαγαζιού μπορεί να μην το έβλεπα αν έπεφταν σε αλλη ανάλυση και επηρεάζει αυτο.

Να πω τωρα γιατι περνώ και full JPEG μαζι με το raw, πιθανόν να θελήσει και κανεις άλλος να το κάνει, το κάνω για δυο τρεις λόγους:
Ο πρώτος βάζω μερικές φορές τον διπλασιαστη της μηχανής όπως προχθές στο γήπεδο στον τελικό κυπέλλου με τον 35-100/2.8 , εκεί περνώ JPEG ως 70-200 και raw ως 35-100 αν θέλω επεξεργασία ή crop,

Ο δεύτερος ειναι τα αρχεία απο ειδικές λειτουργίες με ΦΙΛΤΡΑ και ΗDR βγαίνουν σε JPEG και ο τρίτος λόγος

ειναι ενα τρικ για να εχω το EVF μεγαλο και όπως το θέλω δηλαδή με όλες τις πληροφορίες απο κάτω (mode 1) σε μπλε γραμμή όπως οι Φιλμάτες ΟΜ και όχι μεςα στην εικόνα να σε μπερδεύουν, αν επιλέξεις αυτή την ρύθμιση το EVF μικραίνει λίγο και δημιουργεί 2 πλαινες κενές μπάρες, εγώ αυτές τις καταργώ επιλέγοντας αναλογία καιρού 3:2 αφου το τεντώνω πλέον αλλα χάνω σε JPEG λίγο απο πάνω και κάτω απο τα 4:3, στην πράξη ομως δεν χάνω καθολου αφου επεξεργάζομαι το raw που ειναι 4:3 και το δείχνει σωστά και το Lightroom (στην ΕΜ5 είχε bug και το έκοβε).

Α και μην το ξεχάσω οποίος θέλει να στείλει τα αρχεία JPEG αμεςα κάπου σε χαμηλότερη ανάλυση το κάνει εύκολα μέσω του προγράμματος Olympus share με το wifi αφου εχει ανάλογη ρυθμιση να χαμηλώσει την ανάλυση την ώρα που τα ρουφαει απο την μηχανή σε τηλέφωνο ταμπλετα.

Last edited:

και ο τρίτος λόγος

ειναι ενα τρικ για να εχω το EVF μεγαλο και όπως το θέλω

Και το κρατούσα μυστικό :listen:

Re: Απάντηση: Re: Νέα Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

Όχι στο liveview πριν την φωτό δεν το παρουσιάζει,

Νομίζω οτι ο Κώστας εντόπισε ακριβώς το πρόβλημα, το embedded JPEG δημιουργείται με την ανάλυση που εχει default η μηχανή στο (M)indle Normal αρχείο, ......
.... Η δεύτερη επιλογή στο μενού ειναι να ρυθμιςεις την ανάλυση στην επιλογή του menu pixel count κάτω απο το set, εκεί ρυθμιςεις ανάλυση για το Μ,S αρχείο απο 1600χ1200 εώς 3200x2400, και αυτα τα πάω στα μέγιστα πάντα χωρίς αιτία βέβαια, άρα αν έκανα το τεστ στην δική μου και όχι στου μαγαζιού μπορεί να μην το έβλεπα αν έπεφταν σε αλλη ανάλυση και επηρεάζει αυτο.

.

Αυτο νομίζω πρέπει να κοινοποιηθεί στην Ολυμπους ..

Χμμ ... αρα χρειάζεται μια δοκιμούλα .. αλλάζοντας το pixel count του ΜΝ σε χαμηλότερη ανάλυση μήπως και την χρησιμοποιήσει και για το ενσωματωμένο jpeg ;) και βγεί χωρίς είδωλο ..

Η και σε υψηλότερη, αφού και σε LSF το αρχείο preview είναι εντάξει .
Το θέμα είναι ποιος τους το δίνει να το καταλάβουν .

Χμμ ... αρα χρειάζεται μια δοκιμούλα .. αλλάζοντας το pixel count του ΜΝ σε χαμηλότερη ανάλυση μήπως και την χρησιμοποιήσει και για το ενσωματωμένο jpeg ;) και βγεί χωρίς είδωλο ..

Το έκανα μόλις , ρύθμισα τον αριθ.pixel του ΜΝ από 3200Χ2400 , στην αμέσως μικρότερη τιμή 2560Χ1920 και πλέον σε ΜΝ+RAW η προεπισκόπιση είναι εντάξει . Μόλις το ξαναβάζω 3200Χ2400 τότε το preview MN+RAW είναι με είδωλο .

Επίσης κάτι που δεν είχα δοκιμάσει , σε ΜΝ 3200Χ2400 σώσιμο σε jpg , πάλι υπάρχει το είδωλο . Σε ΜΝ αλλά με 2560Χ1920 όλα καλά .

Άρα κάτι δεν πάει καλά όπως είπε και ο Κώστας με το embedded JPEG 3200Χ2400 το οποίο και δημιουργεί η μηχανή για preview του RAW . Εάν λοιπόν υπάρχει τρόπος να αλλαχθεί αυτό το νούμερο , θα είναι εντάξει και το preview του RAW .

Δοκίμασέ το βρε πρώτα μηπως αλλάζει και το ενσωματωμένο και μετα θα βρίσκεις αγγλομαθή ..

Ηλία εάν εννοείς αυτή την δοκιμή , δυστυχώς από ότι φαίνεται δεν επηρεάζεται το ενσωματωμένο στο RAW αρχείο , αφού και σε 2560Χ1920 το σκέτο RAW έχει είδωλο .

Σημασία έχει πως βρέθηκε η αιτία .

Κώστα ανέλαβε σε παρακαλώ μιας και έχεις πρόσβαση την ενημέρωση των υπευθύνων ........................και φυσικά όρισε το ποσό που νομίζεις για τις υπηρεσίες μας .:BDGBGDB55:

Last edited: