Olympus OMD EM10

εβγαλα στα γρηγορα με την em10 + 25 1.8 και με την nikon d7000 35mm 1.8 . Και οι δυο στα 2,8 και iso 400 στα ιδια χρωματικα προφιλ με την em10 -2A -2G Εχασε λιγο ταχυτητα απο αλλο σημειο φωτομετρησης η D7000 αλλ οχι κατι τραγικα 200 vs 160.
Τωρα οταν ειδα τα jpeg [ και τις δυο τις ειχα σε jpeg ] sto lightroom και ρυθμισα την φωτογραφια για να την φερω στα ιδια με της nikon εβαλα temp +6 tint -13 .

ξερω οτι ειναι χαζο αυτο που κανω αλλα θα ηθελα να βλεπω τα ιδια οσο μπορω και στα δυο .... οσο αυτο γινεται.
λοιπον τι πρεπει να αλλαξω στην μηχανη ωστε να μου δωσει αυτην την διαφορα ? μηπως με το -2a -2g το κανω χειροτερα?
22956108769_b48de589c4.jpg
[/url]PB264626 by Nikos Kopanidis, on Flickr[/IMG]

NIK_7991 by Nikos Kopanidis, on Flickr

Το flickr βγάζει : This photo is private
Από αυτό που βλέπω ( εάν δεν σου ξέφυγε η εστίαση ) για να έχεις ίδιο αποτέλεσμα πρέπει να βάλεις πρώτα μικρότερο διάφραγμα στην Nikon για να έχεις το ίδιο βάθος πεδίου .
Επίσης σε εσωτερικό χώρο το wb της ΕΜ10 καλά είναι να το έχεις στο ψαράκι στην υποβρύχια νομίζω ρύθμιση ( έχω να την πιάσω αρκετές ημέρες ) .

Το αλλλαξα το private . το βαθος πεδιου το καταλαβαινω και οντως μου ξεφυγε η εστιαση προσπαθωντας να εχω οσο γινεται ιδιο καδρο.

καταρχην δεν μας ειπες πιο απο τα δυο ηταν πιο κοντα στην πραγματικοτητα...οταν λες στα ιδια χρωματικα προφιλ ομως τι εννοεις ? ετυμολογικα π.χ. στο Natural ,

θα προτεινα παντως αν θες να ταιριαξεις ενα απο τα χρωματικα προφιλ με το αρχειο που σου βγαζει η NIKON , να χρησιμοποιησεις αρχικα με reset στο AWB την λειτουργια bracketing τσεκαροντας τα cοlour profile που σε ενδιαφερουν και να τα συγκρινεις με το αρχειο της ΝΙΚΟΝ που θελεις να πληαιασεις χρωματικα, σαν θεμα μπορεις να παρεις μια βενταλια χρωματων ή ενα reference εκτυπωμενο Α3, και αφου διαλεξεις ενα απο τα profile ως το βασικό σου (π.χ. το muted,Natural,portrait,underwater etc) μετα να το καλιμπραρεις λιγο με μικρορυθμισεις του ιδιου (saturation,contrast ...) και τελος αν δεν μεινεις ικανοποιημένος να δοκιμασεις να πειραξεις και το WB.

Ευχαριστώ ... θα προσπαθήσω αυτό .ε την παλέτα. το ψαράκι δεν με βοήθησε όταν το είχα ψάξει. εντός σπιτιού το βαζω με kelvin και είμαι οκ.

σίγουρα από την omd είναι ποιο φυσικά τα χρώματα στην φωτογραφία . αλλα εγω το θέλω στο πορτραίτο. Έτσι ειχα portrait και στις δύο. δεν είχα μοντέλο για πόζα και έτσι επιστρατευσα το όχημα.
ολο μου το ζόρι είναι ότι βγάζω τις κορακλες μου και βγαίνουν με αγρια χαρακτηριστικα . Αυτό θέλω να συμαζεψω λίγο.

Απάντηση: Re: Olympus OM-D10 και φακοί m.Zuiko

αν θες συνολικά λιγο πιο ζεστα χρωματα δες και την ρυθμιση AWB keep warm που σου προτειναμε να βαλεις στο off να την αλλαξεις στο ΟΝ.

μα και εμενα μου φαινονταν πιο φυσικα της ΕΜ10 γιαυτο ρωτησα,
παλι σε εχασα ομως, οταν λες αγρια χαρακτηριστικα αναφερεσαι στο χρωμα ή εννοεις εχουν δυνατο κοντραστ και μεγαλη οξυτητα , αυτα μπορεις να τα μειωσεις κιαλλο στο mode portrait που ετσι κιαλλιως ειναι μειωμενα απο την εταιρια σε σχεση με τα αλλα mode...

Τελικά δεν με θελει :slapface:

Η μηχανή εχει αρχισει να παρουσιάζει πρόβλημα και οταν αλλάζω φακο χάνει το AF.

Δεν ξερω τι μπορει να φταιει αλλά υποψιάζομαι οτι οταν αλλάζω φακο για να τοποθετήσω κάποιον αλλο τότε ειτε η επαφή που μεταφέρει την ηλεκτρική πληροφορία για το ΑF κολλάει είτε δημιουργείται στατικος ηλεκτρισμος που μπλοκάρει την λειτουργια αυτή. Το συστημα επανέρχεται μολις καθαρισω τις επαφές με μια μπατονέτα ελαφρά εμποτισμένη σε ισοπροπυλική αλκοόλη.

Σιγουρα δεν μπορει να ειναι πάντως από σκονη ή βρωμια καθότι δεν αλλάζω συχνά φακους, και οταν το κανω προσέχω παντα να γινεται σε οσο το δυνατόν πιο "καθαρό" περιβάλλον..

Με βλέπω να τρέχω στην Intersys αλλά το κακό ειναι οτι το πρόβλημα δεν συμβάινει πάντα και δεν ξέρω αν θα το δουν..

αλλη μια κουτη ερωτηση (αλλα πολλοι το κανουν), για να απασφαλισεις φακο προφανως πατας το κουτι απασφαλισης και περιστρεφεις, οταν βαζεις τον φακο κανεις το ιδιο ? γιατι σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να το κανεις δηλ. να πατας το κουμπι απασφαλισης του φακού....

Η μηχανη δεν παει Intersys αλλά Zegentron , αυτη ειναι η αντιπροσωπια εδω και καμποσο καιρό.

Εννοείται την ξέρω την διαδικασία ... Εξαλλου πριν από την EM-10 ειχα μια EPL-5 οπότε ειμαι εξοικιωμένος με τα βασικά.. Την EPL-5 την εδωσα λογω ελλειψης EVF (κυριως..)

Ευχαριστώ για την υπόδειξη για την αντιπροσωπεία, δεν το ήξερα. Νομιζω οτι τα γραφεία τους ειναι στο Χαλάνδρι

Φαντάζομαι οτι στέλνουν την μηχανή Πορτογαλία για επισκευή (αν επισκευάζεται) ;

Ναι Πορτογαλία παει, το ΣΕΡΒΙΣ ειναι Ν. Ηράκλειο κοντα στη γέφυρα έξοδο της ΑΤΤΙΚΗΣ οδού ...

Για να δουμε.. Δυστυχώς θα πρέπει να την κρατήσω μεχρι την Παρασκευή που εχουμε την παρέλαση και θελω να τραβήξω τα πιτσιρικια. Ελπιζω να μην μου κάνει τιποτα νερα..

Εχω βαλει ηδη τον 40-150 επάνω που ελπιζω να με βολέψει για την παρέλαση , 2 εξτρα μπαταριες, 2 κάρτες μνήμης και ελπιζω να πάνε ολα καλα. Την αλλη εβδομάδα θα την πάω να την δουν στο service και θα ενημερώσω για νεότερα..

Παιδιά, λίγο τη βοήθειά σας παρακαλώ: Όταν προσπαθώ να τραβήξω ένα θέμα με φόντο το ηλιοβασίλεμα, το θέμα βγαίνει πολύ σκοτεινό. Εάν παίξω με διάφραγμα, ταχύτητες, φωτεινότητες κλπ. ώστε να φωτιστεί το θέμα, βγαίνει το φόντο "καμένο". Ποια είναι η σωστή ρύθμιση;
Ευχαριστώ.

Παιδιά, λίγο τη βοήθειά σας παρακαλώ: Όταν προσπαθώ να τραβήξω ένα θέμα με φόντο το ηλιοβασίλεμα, το θέμα βγαίνει πολύ σκοτεινό. Εάν παίξω με διάφραγμα, ταχύτητες, φωτεινότητες κλπ. ώστε να φωτιστεί το θέμα, βγαίνει το φόντο "καμένο". Ποια είναι η σωστή ρύθμιση;
Ευχαριστώ.

δες αυτά πιστευω ότι θα βοηθήσουν
http://avclub.gr/forum/showthread.php/85493-Ψηφιακοι-αισθητηρες-και-σωστη-εκθεση/page4
http://www.rivellis.gr/el/seminaria/7-seminaria/texnikes-shmeiwseis/255-fwtometrhsh ειδικά εκεί που λέει πρακτικά,

Διάβασε τα παραπάνω!Επιπλέον και συνοπτικά μια λύση είναι το "γέμισμα" με φλάς αν μιλάμε για πρόσωπα ή αντικείμενα που είναι μέσα στην απόσταση που μπορεί να πιάσει. Μια άλλη είναι να εκθέτεις με βάση τον ουρανό (όχι τον ήλιο) και μετά να ανοίγεις τα σκοτεινά με επεξεργασία των raw στον υπολογιστή.

Δεν ξέρω εάν ταιριάζει εδώ αλλά δεν βρήκα ξεχωριστό νήμα για τα Nissin.

Χτες ήμουν σε έναν γάμο και χρησιμοποίησα την EΜ10 μαζί με το Nissin i40, όλα καλά αλλά λίγο πριν το τέλος το φλας άρχισε να μην συνεργάζεται με την μηχανή. Συγκεκριμένα μιας και δεν είχα πρότερη εμπειρία χρήσης του φλας ακολούθησα την λογική και ασφαλή χρήση του σε TTL mode καθ όλη την διάρκεια της βραδιάς, τράβηξα περίπου 600 πλάνα με φλας με ενδιάμεση προληπτική αλλαγή μπαταριών στα 400 όταν και μεταφερθήκαμε στο κέντρο.

Το πρόβλημα ήταν το εξής και παρουσιάστηκε απότομα, ενώ όλα πήγαιναν ρολόι το φλας σταμάτησε να ρίχνει σαν να μην έπαιρνε εντολή από την μηχανή κοιτάω το φλας και παρατήρησα ότι στη δεξιά ροδέλα που έχει δύο ενδεικτικά λεντ (για το TTL και το manual) ενώ έπρεπε να είναι αναμμένο μόνο το TTL είδα πως αναβόσβηνε και γρήγορα το άλλο λεντ του manual, προσπάθησα να το συνεφέρω αλλάζοντας mode αλλά τίποτα τελικά με άνοιγμα κλείσιμο του φλας επανήλθε αλλά μετά από καμιά 20 φώτο πάλι τα ίδια, γυρνάω σε manual και μετα από λίγο πάλι κόλλημα με το TTL λαμπάκι να αναβοσβήνει πλέον. Μιας και η ώρα ήταν περασμένη και είμασταν στα τελειώματα υπέθεσα ότι ήταν θέμα μπαταριών ή υπερθέρμανσης και το άφησα έτσι με την προϋπόθεση ότι θα το τσέκαρα σήμερα.

Σήμερα λοιπόν χωρίς να αλλάξω μπαταρίες σε φλας η μηχανή ξεκινάω τεστ αντοχής για να μου ξανακάνει το πρόβλημα, έκανα συνεχόμενα 400 λήψεις σε λιγότερο του 5 λεπτου (έκανα συνεχόμενες ριπές) με ενεργοποιημένο το φλας αλλά δεν κόλλησε καθόλου πράγμα που αναιρεί τις χτεσινές μου σκέψεις για χαμηλές μπαταρίες ή υπερθέρμανσης. Τελικά τι να έφταιξε να ήταν τυχαίο γεγονός η υπάρχει πρόβλημα. Ξέχασα να αναφέρω πως το Nissin είναι καινούργιο χτες ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας του.

Χμ δυσκολο να πεις τι συνέβει, μια πιθανη αιτία ειναι η προσωρινή έλλειψη επικοινωνίας μηχανής φλας αλλα αν συνέβαινε αυτο θαχανες και την ενδειξη του φλας στην μηχανή (γκριζάρει ο κεραυνός, τόπαθα τελευταια με το βαρύ FL50R στην ΕΜ1 που για καποιο λογο έχασε επαφή) , αρα κατι συνεβη με τις ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ή με υπερθερμανση όπως είπες και εσύ,

Την επομενη ημερα που εκανες το τεστ οι ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ειχαν δυναμη αρα ουτε αυτο ηταν , οπότε μένει η υπερθέρμανση κατι που είναι λογικο μιας και το φλας δεν είναι επαγγελματικό για βαριά χρήση. Στο νεο τεστ που εκανες χρησιμοποίησες τις ιδιες ακριβώς ρυθμίσεις στην μηχανη και στο φλας? γιατι μπορει να τράβηξες 400 φωτο μεσα σε 5 λεπτα (κατι που δεν συνίσταται για ερασιτεχνικό φλας) αλλα δουλεύοντας το στις ελαχιστες απαιτήσεις δύναμης. Σε TTL η μηχανή ρυθμίζει αναλογα την ενταση του φλας για συμπλήρωση της έκθεσης , οποτε δεν σταθερή η κατανάλωση του φλάς εξαρταται απο την σκηνή, αν θες να δεις το φλας στα ορια του βαλτο σε μανουαλ και φουλ και ριξε καποιες φλασιές να το γονατίσεις ... Προσοχη μην το παρακάνεις και το κάψεις ...

το μανουαλ γραφει κατι για την συγκεκριμένη ένδειξη?

κα κατι τελευταίο αν παρατήρησες , διαπίστωσες καθυστέρηση οταν πατούσες το κλειστρο και έπεφτε η φλασιά? σε λειτουργία TTL φυσικα αναφέρομαι.

Last edited: