Olympus OMD EM1X Φωτογραφία

Απάντηση: Olympus EM1X

Πόσος κόσμος Κώστα δηλαδή την προπαράγγειλε γιατί μιλάμε για ακριβή και ιδιαίτερη μηχανή;

Δεν ξέρω Παναγιώτη, πριν έρθει εχθες στο μαγαζί ήδη υπήρχαν εξοφλημένα 3-4 κομμάτια, υπήρχε ειδική φόρμα προπαραγγελίας, ανεφερα μια περίπτωση που συνεβη μπροστά μας για την ειδική χρήση της μηχανής με τηλεφακούς που είναι πστευω και το βασικό κοινό. Κόσμος ερχόταν, αν είχε 2500ευρω στην τσέπη δεν τον ψαξαμε, αν θες όμως μπορω να ρωτήσω όποτε ξαναπεράσω π.χ. σε παλιά κουβέντα μου ειχε αναφερθεί ότι το μαγαζι έδωσε καμια 100 ΕΜ1.2 (σε σύνολο περίπου 12000τεμ. στην Ευρώπη) και καμιά 200αρια GH5 . Αν πουληθουν 10 κομμάτια για αρχή θα είναι ποσοστό γυρω στο 10% που το θεωρώ πολύ λογικό για τόσο ειδικό προιον. Το εκπτωτικό κουπόνι των 500ευρω ήταν προωθητική προσφορά της ελληνικής αντιπροσωπίας και του συγκεκριμένου καταστηματος μόνο, πουθενα δεν εχει κυκλοφορήσει η τιμή αυτή επίσημα και αναρτημένη.

Last edited:

Να προσθέσω ότι μιλώντας με στέλεχος της αντιπροσωπίας, μας έλεγε ότι αν πουλήσει μεταξύ 10-20% των κομματιών της Ε-Μ1.2 θα είναι πολύ ευχαριστημένοι - λογικό αν σκεφθεί κανείς ότι κατά βάση είναι μοντέλο "ατμομηχανή"...

Re: Olympus EM1X

Kαλησπέρα κι από εμένα,

Κράτησα και δοκίμασα ελάχιστα το σώμα, κανα 5λεπτο, μόνο κάποιες 1ες παρατηρήσεις.

- Το σώμα πράγματι μοιάζει μασίφ και τα μπουτόν - joystick έχουν κορυφαία αίσθηση. Τις ροδέλες f/S θα τις προτιμούσα λίγο πιο σφικτές. Το πιάσιμο μου φάνηκε λίγο άβολο, το μικρό δαχτυλάκι μου βρίσκει στο γκριπ του portrait, ίσως ήθελε λιγουλάκι παραπάνω χώρο στην "στροφή" εκεί που τέμομνονται τα γκριπ, ενώ και το μπουτόν του κλείστρου είναι αρκετά υπερυψωμένο, για να περάσω από τις 2 ροδέλες σε βολική θέση για τη λήψη έπρεπε να αλλάζω λίγο τη θέση της παλάμης περιστρέφοντάς την λίγο προς τα εμένα.
- Η απουσία της top lcd "φωνάζει", ακόμα περισσότερο επειδή στο σημείο εκείνο υπάρχει κενό, σαν να το μετάνιωσαν τελευταία στιγμή... Μου αρέσει βέβαια αυτή η κενή επιφάνεια, ενισχύει την αίσθηση του "εργαλείου", πως βλέπεις πχ ακάλυπτη μεταλική επιφάνεια στην πόρτα off road οχήματος.
- Τα πρόσωπα μοιάζουν να αναγνωρίζονται ακαριαία στο σκόπευτρο.
- Το focus peaking πράγματι δουλεύει μαζί με την αυτόματη εστίαση.
- Σε 2-3 λήψεις στο tele είδα στιγμιαιο πάγωμα του evf ακριβώς μετά τη λήψη, όπως έκαναν πχ οι fuji XT-1 όταν πρωτοβγήκαν (όχι τόσο έντονο). Πήγα μετά να το αναπαράγω αλλά δεν τα κατάφερα. Τέτοιο εργοστάσιο που είναι η μηχανή δεν γνωρίζω αν επηρέαζε κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση. Κατά τα άλλα ταχύτατη στα πάντα, μενού λήψη κλπ.

Απάντηση: Re: Olympus EM1X

Νίκο το πάγωμα μετά τη λήψη ήταν μάλλον ρύθμιση στη μηχανή, το γνωστό preview με τον ελαχιστο χρόνο λιγότερο από μισό δεύτερο, γύρω στο 0.3’. Αντίθετα αυτό που είδα εγώ στιγμιαία ήταν πριν από τη λήψη σε pannining της μηχανής μέσα στο κατάστημα, δεν είχες έρθει εσυ και το έδειξα και στον εκπρόσωπο της OLYMPUS εκεί. Μετά εξαφανίστηκε και όσο και αν προσπάθησα να το εμφανίζω δεν το ξαναείδα. Είχα δει και κάτι ανάλογο στο πρώτο κομμάτι της G9 που είχα τεστάρει αλλά η μηχανή παραγωγής που έχω πάρει τώρα δεν το κάνει.

Παντως αν είχα επιλογή να διαλέξω μεταξύ μεγαλύτερης ανάλυσης EVF και μεγαλύτερης οθονης μάλλον στην συγκεκριμένη μηχανή θα διάλεγα το δεύτερο, σε αυτό το σώμα ήθελε οπωσδήποτε μια οθόνη 3.5’ και υπήρχε χώρος να το κάνουν.

το review από το cameralabs :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:

https://www.dropbox.com/sh/hfybq41a7c09i61/AADdTuLYIJHWwJ9e9PC8ZeQWa?dl=0

Στο link που βαζω ανεβάζω 5 αρχεια για να τα δεί κανεις στον Η/Υ και να βγαλει μια πρώτη άποψη για την λειτουργία handheld hi-res. Η πρώτη φωτό (2050097 με την γιαγιά πίσω απο την ταμπελα) είναι κανονικό jpeg και ακολουθεί και το RAW της. Η δεύτερη φωτο 2050098 (με εστίαση στην ταμπέλα και οι δύο) είναι hires handheld λήψη 16 καρε και ενωμένων στην μηχανή, σας βαζω τα 3 αρχεία (απείραχτα) που παραγονται jpeg, Raw , Ori (ειναι το απλό RAW της πρωτης λήψης απο τα 16 καρε).

Γρήγορη σύγκριση μόνο των jpeg σε μεγένθυνση θα αποκαλύψει το κέρδος στον θόρυβο (στα πλάγια της πινακίδας)., υπόψην ότι το RAW της hires κανονικά θελει επεξεργασία με μπολικο sharpness για να δείξει τα δοντια του (τουλάχιστον αυτο συνέβαινε με αυτό των 8 καρέ της ΕΜ1.2 στο τριπόδι). Aν θελετε πλήρη αναφορά των αρχείων ή κάποιο δεν βλεπει ο raw editor που εχετε, κατεβάζετε το Olympus Workspace με SN μηχανής τον αρ. 123456789.

ΥΣ
εχω και τον Billy πορτρέτο σε hires χεράτο αλλά έχω υπογράψει προσύμφωνο με το μοντέλο να μην εκθέτω δημόσια φωτό πριν τον πρωινό καφέ που είναι ακόμη αμακιγιάριστο.

Last edited:

...εχω και τον Billy πορτρέτο σε hires χεράτο αλλά έχω υπογράψει προσύμφωνο με το μοντέλο να μην εκθέτω δημόσια φωτό πριν τον πρωινό καφέ που είναι ακόμη αμακιγιάριστο.

ώωωχχ... θα μου βαρέσει το κουδούνι κανένας κλητήρας δηλαδή? :flipout:

ώωωχχ... θα μου βαρέσει το κουδούνι κανένας κλητήρας δηλαδή? :flipout:

Είσαι οκ είχε πιει καφέ στις δικές σου ! Άλλωστε με pocket τον τράβηξες ... θα ρίξεις το φταίξιμο στη μικρούλα ΤΖ :furious3:

ΥΣ
Αυριο θα έχω την μηχανή για test drive στα χέρια μου, δεν ξέρω όμως για ποσο χρόνο, οποιος θέλει μου στέλνει π.μ. να τη δει και να τη δοκιμάσει (αν τελικά την κρατήσω όλη την ημέρα).

Κώστα .. κανένα black frame έχουμε ?

Τρώγεσαι για αναβάθμιση ? (για να ξέρω τι να γράψω ;) )

To ΗΗΗhires καλό όταν δεν υπάρχει κίνηση .. (με RT ανοίγουν μια χαρά .. απλά ίσως το χρωματικό προφιλ είναι λιγο OFF

Το Dpreview έχει πλέον τις φωτο στο studio .. μια ιδέα καλύτερη μου φαίνεται απο E-M1II .. αλλά υποψιάζομαι οτι τα δείγματα απο E-M1II είναι απο το μοντέλο προπαραγωγής που είχε 1/3 στοπ πιο πολύ ηλ. θόρυβο (στα καρασκοτεινά)

https://www.dpreview.com/reviews/im...=-0.004463079465778101&y=-0.16757091043132374

Last edited by a moderator:

Οι φωτογραφίες από θεατρικές παραστάσεις που μας έδειξε ο Μαρινάκης πάντως ήταν εντυπωσιακές σε iso 8000, και δεν ήταν στημένες αλλά σε κίνηση (γι' αυτό και το 8000). Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν επειδή τις έβλεπα τυπωμένες σε χαρτί, μετά όμως μας έδειξε πολλές και σε οθόνη όπου ζουμάρισα σε τοίχο 1:1 και "χάζεψα" με την λεπτομέρεια. Κατευθείαν από την μηχανή...

Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον θόρυβο, είδα τα raw με raw therappee.

Άρα χρησιμοποιούν την άφθονη επεξεργαστική ισχύ και για in camera μαγείρεμα των raw - αφού ο αισθητήρας είναι ίδιος κατά βάση. Αν (όταν) βγούν οι επόμενες Ε-Μ5 ΙΙΙ, Pen mkII κ.λ.π. με ίδιου τύπου επεξεργασία θα έχουμε "γεγονότα"...

Ηλία γράφεις οτι βλέπεις, δεν ευλογάμε τα γένια μας.

Θα ήθελα κυρίως από ΕΜ1Χ την ευκολία του χερατου Hi-Res για ειδικές καταστάσεις όπως και του ND live και για το macro το αυτόματο focus stacking των 16 λήψεων το οποίο χρησιμοποιώ και σε τοπία. Όμως τόσο η τιμή της και πολύ περισσότερο το βάρος της είναι περιοριστικοί παράγοντες για αναβάθμιση. Θα περιμένω την ενσωμάτωση τους σε μικρότερα μοντέλα. Την ΕΜ1 mkii την έχω αδούλευτη άλλωστε και δεν εξαντλώ κάν τις δυνατότητες που έχει. Και πρόσφατα πήρα και την G9 που επίσης μου αρέσει πολύ. Μόνο αν δω μεγάλες αλλαγές στην ταχύτητα εστίασης των 4/3 τηλεφακων που έχω (γιατί το ζύγισμα θα είναι σίγουρα πολύ καλυτερο) μπορεί να μου μπουν ψύλλοι στα αυτιά και να σκοτώσω τις δυο και να κρατήσω την X με την Penf . To σίγουρο είναι οτι κάποια σώματα θα αλλάξουν χέρια σύντομα.

Black frames όχι δεν έχω, να δω τι θα προλάβω αύριο να κάνω από δοκιμες ανάλογα τον χρόνο που θα έχω την μηχανή, Μου βγήκε και ένα έκτακτο ιατρικό ραντεβού για τρίτο πρόσωπο αύριο και φοβαμαι οτι θα έχω λίγο χρόνο στη διάθεση μου.

το χρωματικό προφίλ στο jpeg το είδα και εγώ off προς το θερμό ειδικά στο πορτρέτο του Βασίλη που δεν ανέβασα. Δεν είδα ακόμη το studio test του dpreview.

Δημήτρη δεν κάνουν μαγείρεμα στα RAW , είναι 16 raw κολλημένα, και στον υπολογιστή να το κανεις αν το πετύχεις να τα φέρεις αψογα θα πάρεις ανα 4 raw min 1 stop αβάντα (είδε Ηλία παλιά post) με μέγιστο όμως περιορισμό ως τέρμα αυτό που μπορείς να πάρεις από ενα 12 bit raw. Πιστευω οτι δεν κάνουν χρήση και των 16 καρέ αλλά επιλέγουν τα καλύτερα. Θα ήθελα να δοκιμάσω το χεράτο hires σε βραδυνές στατικές λήψεις να δω μεχρι τι χρόνους κλείστρου δουλευει και τι θα πάρω σε ψηλά ISO.

Θα πρέπει να ξαναπώ και πάλι οτι το χεράτο hires έχει αρκετους περιορισμούς και είναι κυρίως για στατικά θέματα ή έστω για θέματα με ελάχιστη κίνηση. Έχω τραβήξει το απέναντι κτήριο. Όπου είχε μεγάλα κλαδιά το προγραμμα τα μασουλησε και κατάφερε και έδωσε άψογο αποτέλεσμα. Σε άκρες του καρέ που είχε μικρά κλαδιά φαίνεται η κίνηση, δεν μπόρεσε να την κρύψει. Θα σας το ανεβάσω αύριο. Βέβαια όλοι θυμάστε οτι φύσαγε και αρκετά έξω εκεί που καθόμασταν. Γενικά είναι ένα ακόμη όπλο στα χέρια του φωτογράφου που καλείται να το χρησιμοποιήσει κατάλληλα ξέροντας τους περιορισμούς και τα όρια που έχει.

Last edited:
Re: Απάντηση: Olympus EM1X

Περίεργο μου φαίνεται πιθανότατα μαγειρεμένες

View attachment 158900

Olympus-EM1X-vs-1.jpg

Οι φωτογραφίες από θεατρικές παραστάσεις που μας έδειξε ο Μαρινάκης πάντως ήταν εντυπωσιακές σε iso 8000, και δεν ήταν στημένες αλλά σε κίνηση (γι' αυτό και το 8000). Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν επειδή τις έβλεπα τυπωμένες σε χαρτί, μετά όμως μας έδειξε πολλές και σε οθόνη όπου ζουμάρισα σε τοίχο 1:1 και "χάζεψα" με την λεπτομέρεια. Κατευθείαν από την μηχανή...

Re: Απάντηση: Olympus EM1X

Λίγο άσχετο άλλα για τον συγκεκριμένο Κύριο που ανέφερες δεν έχω καλή γνώμη και έχω αρκετά θέματα που δεν θα ήθελα να τα αναφέρω, για να το πω ευγενικά κράτα μικρό καλάθι σε αυτά που σου έδειξε.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus EM1X

Είπα καλύτερα να την ανεβάσω στην Gallery : https://avclub.gr/forum/showthread.php/31805-Αρχιτεκτονική-φωτογραφία?p=1058279924#post1058279924

Aκολουθεί και ένα επιπλέον δειγματάκι hi-res στο χέρι απο την reception του Nιάρχος, μέσα απο τζάμι είναι η συγκεκριμένη για αυτά και την κρόπαρα λίγο και έκανα clone κάποιες αντανακλάσεις στο πλάι, τα info της λήψης είναι ανεβασμένα.

Last edited:

Εντυπωσιακή λεπτομέρεια εδώ, στην άλλη δεν έχω ικανοποιητική μεγέθυνση - ούτε στο flikr - για 100% ασφαλή συμπεράσματα, αλλά εκ πρώτης όψεως είναι πολύ καλή...

Είχα κάτσει και γράψει στο tablet αναλυτικό review από την επίσκεψη με την μηχανή στο Νιαρχος και έχασα όλο το κείμενο γιατί ο υιός μου έστελνε μνμ. για τον Πρίντεζη :furious3:, δεν έχω κουράγιο να τα ξαναγράψω απόψε , σορυ παιδιά.

ΥΣ
Δημητρη να σου πω οτι η συγκεκριμένη λειτουργία ήδη μου <πούλησε> την επόμενη PenF II αν και εφόσον την περάσουν στην μηχανή. Είναι αξιοποιησιμη και αξιόπιστη για αρχιτεκτονικό, still life και υπό προυποθεσεις νεκρή φύση τοπίο, πορτρέτο, νυχτερινά.

Πρωινό με καφέ καλή ώρα να γράψω δυο λόγια για την δεύτερη εμπειρία μου με τη μηχανή.

Παρασκευή πρωί την πήρα στα χέρια μου αλλά λόγω δύσκολου επαγγελματικού προγράμματος και ενός ιατρικού ραντεβού κατέληξα να ασχοληθώ μαζί της από 3.00 -6.30 στο κέντρο Πολιτισμού Νιάρχος όπου και την παρέδωσα για την κάλυψη μιας θεατρικής παράστασης. Λίγος χρόνος για τόσο πολύπλοκη μηχανή. Τρίποδο δεν πήρα μαζί γιατί ήξερα οτι απαγορευόταν η χρήση του έτσι κιαλλιώς. Πάνω από 1-1.30 ώρα ασχολήθηκα να τη σετάρω κάπως υποφερτά και να σώσω κάποιες ρυθμίσεις σε μια από τις τέσσερις μνήμες (C4) μήπως και καταφέρω να την ξαναπάρω, παρότι είχα μαζί και το manual 700 σελίδων (στο IPad) δεν υπηρχε κατάλληλος χρόνος για πολύ περισσότερη ανάλυση. Πολλές νέες επιλογές ειδικά στο CAF που πιάνει μια σελίδα υποεπιλογών, λογικό για τόσο εξειδικευμένο σπορ μοντέλο. Εκεί στο μενού για CAF έβαλα στην τύχη τα περισσότερα για να κάνω και μια σύντομη δοκιμή σε ριπές και σε κινούμενους στόχους. Όπως έγραψα σε προηγούμενο post οι απανταχού γκρινιάρηδες (σε αυτούς ανήκω και εγώ), έχουν πια την ευδόκιμη λύση να πηγαίνουν σύντομα στις αγαπημένες τους επιλογές στα μενού, οργανώνοντας ένα δικό τους My menu πέντε σελίδων με πολύ απλό τρόπο. Την ώρα που είσαι σε μια επιλογή και θέλεις να αποθηκεύσεις σε κάποια θέση του δικού σου μενού πατάς το πληκτρο του βίντεο (επίτηδες το κάνανε για να θυμάμαι οτι υπάρχει :flipout::flipout:), σε ρωτάει σε ποια σελίδα από τις πέντε το θέλεις και τέλος. Άμεσα θα ήθελα να το δώ σε ένα firmware σε όλες τις μηχανές της εταιρίας και όχι άλλες <προτάσεις> τύπου ΕΜ10 ΙΙΙ με κουτσουρεμένα χαρακτηριστικά για να τονιστεί η απλότητα στην χρήση και να τσιμπήσουμε έτσι ερασιτέχνες.

Το απόγευμα ηταν μουντό με συννεφιά και μπόλικο κρύο. Την περισσότερη ώρα την πέρασα έξω δοκιμάζοντας κυρίως τα νέα χαρακτηριστικά της μηχανής για να δω διαφορές απο την ΕΜ1.2. Θα ξεκινήσω ανάποδα από τις φωτό που ήδη έβαλα, είναι jpeg ελάχιστα επεξεργασμένα από το τελευταίο μισάωρο (μια από έξω και μια από μέσα στο κτήριο) πριν την παραδώσω, είχε ήδη σκοτεινιάσει γύρω στις 6.00μμ. Εκείνη την ώρα ήθελα να τεστάρω στα δύσκολα κυρίως τους περιορισμούς του χεράτου hires και να το δοκιμάσω σε υψηλά ISO. Έτσι τραβηξα καμία 25αρια καρέ, μερικά διπλά για τον φόβο μην βγουν κάποια κουνημένα. Ζήτημα να πέταξα 1-2 από κούνημα. Γνωρίζοντας οτι η τεχνική δεν είναι πανάκεια για να λύνει ολα τα προβλήματα του μικρού αισθητήρα σε βραδυνά, διάλεξα κυρίως θέματα αρχιτεκτονικά με λίγη κίνηση ανθρώπων ώστε να μην χαλάει η γενική εικόνα της φωτογραφίας. Στα jpeg είχα αφαιρέσει τελείως στο menu το φιλτρο θορύβου της μηχανής (επιλογή οff) για να δω σε ψηλά ISO 2500-5000 που τραβηξα και με ταχύτητες περίπου 1/100-1/160, διάφραγμα f2.8-3.5 με φακό τον ευρυγώνιο LEICA 8-18/2.8-4 τι και πόσο όφελος δίνει (αν δίνει) η συγκεκριμένη λειτουργία. Το πρόσημο είναι σαφώς θετικό κατά τη γνώμη μου. Πολύ περισσότερη λεπτομέρεια και λιγότερος θόρυβος από τον μικρό αισθητήρα σε νυχτερινές λήψεις χωρίς τρίποδο. Τα raw έχουν φυσικά πολύ περισσοτερη δυνατότητα επεξεργασίας αλλά δεν ασχολήθηκα λόγω λίγου χρόνου και επειδή ακομη δεν υπάρχει ενημέρωση στο Lr για τη μηχανή (θέλει μπαλαμουτιασμα το exif να δεχνει ότι πρόκειται για την ΕΜ1.2). Θέλει φυσικά προσεκτική επιλογή το θέμα ώστε να μην χαλάσει η συνολική εικόνα από κινήσεις ανθρώπων, αυτοκινήτων, δένδρων κλπ. που ο επεξεργαστής δεν είναι ικανός να κρύψει. Είναι αξιοποιήσιμη λοιπόν και αξιόπιστη ως επιλογή η λειτουργία handheld hi-res για θέματα κυρίως αρχιτεκτονικό, still life, στούντιο και υπό προυποθεσεις νεκρή φύση τοπίου, πορτρέτο, νυχτερινά. Αν θέλετε σας βάζω στο Dropbox και πρωτότυπα RAW, jpeg.

Για λόγους εποπτείας ξαναβάζω εδώ τις δυο φωτό απο το Flickr οπου μπορείτε να δείτε και λεπτομέρειες απο τις ρυθμίσεις της μηχανής:

Niarxos_1 by Costas Boukouvalas, on Flickr

και ένα δειγματάκι hi-res στο χέρι απο την reception του Nιάρχος, μέσα απο τζάμι είναι η συγκεκριμένη για αυτά και την κρόπαρα λίγο και έκανα clone κάποιες αντανακλάσεις στο πλάι, τα info της λήψης είναι ανεβασμένα.

Niarxos2 by Costas Boukouvalas, on Flickr

Να πω δυο λόγια για την χρήση της μηχανής με γάντια. Λόγω κρύου αλλά και για να τεστάρω την χρήση της τη δούλεψα έξω με γάντια. Κανένα πρόβλημα να ψηλαφίσω τα σωστά κουμπιά ή να πατήσω κατά λάθος κάποια γιατί έχουν όλα (σχεδόν) αρκετή απόσταση μεταξύ τους και ικανοποιητικό μέγεθος και ύψος, αυτό είναι το θετικό από ένα μεγαλύτερο pro σώμα. Περισσότερο πρόβλημα είχα να συνηθίσω στο σώμα στο που βρίσκεται το καθετί. Φυσικά το trackpad με τα γάντια γίνεται ακόμη πιο χρήσιμο. Η οθόνη αφής ακόμη και με γάντια (εφόσον έχουν κατάλληλη επίστρωση στον δείκτη) μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς όμως την ακρίβεια του γυμνού δάχτυλου. Το μόνο που δεν κατάφερα να κάνω με τα γάντια είναι να ανοιγοκλείνω την οθόνη όταν κοιτά προς τα μέσα, η σχισμή στο πλάι δεν χωράει το δάχτυλο και δεν υπάρχει πλέον και σχισμή απο κάτω της λόγω του γκριπ. Θα πρέπει να είναι ανοιχτή πρός τα έξω ή τα γάντια στον δείκτη να έχουν πτυσσόμενο άνοιγμα - κάλυμμα (όπως τα δικά μου).

τι άλλο δοκίμασα? φυσικά τη λειτουργία ND LIVE από την οποία κρατώ επιφύλαξη πόσο μπορεί να με βοηθήσει όπως συνήθως φωτογραφίζω. Καταρχήν να πω οτι έχω πλέον αρκετά καλά φίλτρα ND από 3-10 στοπ που χρησιμοποιώ σε μακρά έκθεση (LE). Δεν τα είχα μαζί ούτε υπήρχε και χρόνος για παράλληλο τεστ για να κάνω σύγκριση απόδοσης ενός φακού όπως οι LEICA 8-18/2.8-4 και 12-100/4 που χρησιμοποιώ. Το καλό είναι οτι με το ND Live μπορεί να γίνει χρήση με κάθε φακό ακόμη και με τον φωτεινό fisheye mzuiko 8mm/1.8. Η λειτουργία κόβει κατεπιλογή του χρήστη από 2-6 stop και είναι ανοιχτή στη μηχανή αποκλειστικά και μόνο σε M mode, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καμία άλλη ψηφιακή λειτουργία της μηχανής. Η χρήση φορετού εξωτερικού φίλτρου ND πλεονεκτεί αν θέλεις υποχρεωτικά κάποιες απο τις άλλες ψηφιακές επιλογές της μηχανής ανοιχτές (hires, keystone, Focus stacking κλπ). Σε φωτό μακράς έκθεσης (LE) που εγώ την ήθελα ως επιλογή φοβαμαι οτι είναι περιοριστική η χρήση της, αφού δεν μπορείς να πιάσεις χρόνους έκθεσης πάνω από 2’’ με το ισχυρότερο ψηφιακό φίλτρο ND32 (6stop). Σε τέτοιους χαμηλούς χρόνους επίσης συνίσταται η χρήση τριποδου για την επιτυχή συρραφή των καρέ αφου αυτό στην πράξη κάνει. Αντίθετα πιστεύω θα είναι πολύ χρήσιμη η λειτουργία ημέρα στα σπορ με κίνηση panning για να πετύχεις χαμηλές ταχύτητες και να θολώσεις το backroumd ή σε πορτρέτο έξω με ηλιοφάνεια με φωτεινούς pro φακούς κλπ.

Μια φωτό με την λειτουργία NDLIVE ρυθμισμένη στα 6 stop κα φακό 12-100/4

_2080202.jpg

Εκανα δοκιμές και στο αυτόματο focus stacking 15 λήψεων (στις προηγούμενες μηχανές ήταν 8 λήψεων). Σίγουρα με τις 15 λήψεις βελτιώνεται το εύρος κάλυψης του βάθους πεδίου. Να θυμίσω οτι το αρχείο που παράγεται είναι jpeg ελαφρώς κροπαρισμένο. Πήρα λίγα δείγματα τόσο σε close up macro που είναι η συνήθης χρήση της συγκεκριμένης λειτουργίας όσο και στην παράπλευρη χρήση της σε φωτό τοπίου και όχι μόνο. Εκεί αντί συνήθως να επιλέξεις τιμές f11-16 για πολύ μεγάλο βάθος πεδίου και να έχεις de facto μεγάλη απώλεια οξύτητας από περίθλαση (πιθανώς και σε χαμηλό φως να ανέβουν τα ISO), μπορεί να κινηθεί κανείς πιο έξυπνα και να διαλέξει το sweet point των m43 φακών όπου δίνουν την Max οξυτητα και IQ δηλ. τιμές f4.5.5-5.6 (βαριά f8) , ISO 200, focus stacking differential 8-10, επιλογή σημείου εστίασης με βάση την υπερεστιακή με τις ρυθμίσεις αυτές και να αφήσει τη μηχανή να στοκάρει αυτόματα 15 λήψεις σε ένα jpeg αρχείο με ισοδύναμο και μεγαλύτερο τελικό βάθος πεδίου από οτι με τις προηγούμενες κλειστές τιμές διαφράγματος. Η τεχνική είναι εφαρμόσιμη και στο χέρι (το έχω κάνει πολλες φορές με την ΕΜ1.2 ήδη) αλλά η χρήση τριπόδου θα μεγιστοποιήσει την επιτυχή ένωση των 15 καρέ. Να θυμίσω ότι η αυτόματη λειτουργία focus stacking είναι επιτρεπτή με επιλεγμένους φακούς mzuiko (σε αντίθεση με την Panasonic), εγώ χρησιμοποίησα τον Mzuiko 12-100/4. Ξέρω ότι κυκλοφορεί σπασμένο firmware που επιτρέπει μεταξύ άλλων την λειτουργία όλων των φακών. Δεν συνιστώ ούτε προτρέπω σε κανένα την χρήση του αλλά απο την άλλη δεν καταλαβαίνω αν ο περιορισμός οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ή στην πονηρή σκέψη για πωλήσεις μόνο των ακριβών φακών.

ενα close up δείγμα με και χωρίς focus stacking στα 12 mm , f4 φακός mzuiko 12-100/4

_2080251cr.jpg_2080267cr.jpg

Σπορ μηχανή είχα στα χέρια μου οπότε είπα να ρίξω μια ματιά και στις ριπές και στο νέο σύστημα εστίασης. Για την ριπή ξέρω οτι δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα από το προηγούμενο μοντέλο την ΕΜ1.2 , ιδιες παραμένουν και είναι από τις κορυφαίες στον τομέα αυτό και ειδικά σε σύγκριση με ακάθρεπτες με μηχανικό κλείστρο με ενεργή την εστίαση και την έκθεση σε κάθε φωτό. Το πρώτο σημαντικό βέβαια είναι οτι στην Χ γίνεται σωστή χρήση του buffer της μηχανής και πλέον και οι δυο καρτοδεκτες είναι υψηλής ταχύτητας. Αρα με μιά πολύ γρήγορη κάρτα όπως η Sandisk extreme pro 300mb/s που έχω συνήθως στον Α καρτοδεκτη δεν περιμένεις πλέον να γράψει στον Β αργό καρτοδέκτη της ΕΜ1.2 και να καθυστερεί όλη η μηχανή γιαυτό. Στην ΕΜ1.2 αν θέλω top απόδοση σε ριπές πρέπει για σιγουριά να αφαιρώ τελειως την δεύτερη κάρτα. Και μετά να κάνω backup τα αρχεία με copy στην δεύτερη μεγαλύτερη και πιο αργή κάρτα του Β καρτοδεκτη. Στην Χ δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, την ρυθμίζεις είτε για backup, είτε για χρήση μόνο βίντεο ή jpeg κλπ χωρίς να πέφτουν καθόλου οι επιδόσεις της μηχανής. Οι ρυθμίσεις για το CAF της μηχανής είναι πάρα πολλές και δεν υπήρχε κατάλληλος χρόνος να τις ψάξω και να δοκιμάσω πολλά. Αυτό που ήθελα να δω αρχικά αν υπήρχε σαφής βελτίωση στο CAF με λιγοστό φως. Μόλις έπεσε το εξωτερικό φως γύρω στις 5.00 της έκανα το χειρότερο τεστ που θα μπορούσε να δεχθεί, τις φόρεσα ως τηλεφακό τον 50-200 SWD/2.8-3.5, προσαρμοσμένο με τον oritzinal ΜΜF3 ανταπτορα. Κιχ δεν έβγαλε σε CAF, δεν δίστασε καθόλου, όπου την έστρεψα εστίαζε άμεσα ακόμη και όταν το φως έπεσε σημαντικά. Δεν είχα όμως μαζί την ΕΜ1.2 για άμεση σύγκριση αλλά μου δείχνει εκ μνήμης βελτιωμένη σε ταχύτητα εστίασης κυρίως όταν χάνεται το φως και αυτό θεωρώ οτι θα ισχύει και με τους m43 τηλεφακούς. Οσο πιο φωτεινός ο φακός τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος. Αν υπομονώ να δώ και τον little tuna SHG 150/2 (4/3 ειναι και αυτός) τί ψάρια πιάνει σε ταχύτητα.
Σημαντική θεωρώ επιπλέον την προσθήκη CAF + MF (από την Ε5 είχα να τη δω) όπου δίνει τη δυνατότητα μικρορυθμίσεων και μάλιστα με το focus peaking ενεργό, όπως στο SAF+MF. Ξέρω οτι οι φακοί 4/3 και ειδικά οι τηλεφακοί θέλουν καλιμπράρισμα στην σειρά ΟΜD ΕΜ-1,2,X για να υπάρχει ακρίβεια στην εστίαση. Οπότε δεν αναλώθηκα τόσο να δω αν είναι καρφί εστιασμένες οι φωτό ειδικά σε γρήγορα κινούμενα αντικείμενα. Ξέρω επίσης οτι με μηχανικό κλείστρο οι φακοί 4/3 δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ριπές πάνω από 6-8fps (ειδικά σε κλειστά διαφραγματα) γιατί έχουν πιο αργό μηχανισμό λεπιδων από τους m43 φακούς και δεν μπορούν να ανοιγοκλείσουν τον μηχανισμό το ίδιο γρήγορα όταν η μηχανή μετρά την έκθεση σε κάθε καρέ. Αυτό δεν συμβαίνει όμως με το ηλεκτρονικό κλείστρο, εκεί οι 4/3 φακοί πιάνουν (σχεδόν) τις φουλ ταχυτητές των m43 τηλεφακών με ανοιχτά διαφράγματα (συνήθως τις μειώνω για να μην γεμίζω αρχεία). Και η επιτυχής εστίαση σε CAF σε συνεχόμενη ριπή εξαρτάται πολύ από το πρώτο-δεύτερο πετθχημένο καρέ που πλέον με τη νέα λειτουργία CAF+MF είναι σαφώς πιο κοντά στον στόχο αν ο χρήστης έχειι κάνει προεστίαση με το δαχτυλίδι χειροκίνητης εστίασης.
Στην πράξη δοκίμασα κοφτές αλλά και συνεχόμενες ριπές σε σκυλιά, ποδηλάτες, ανθρώπους που έτρεχαν, κλπ. και είδα τον φακό να ακολουθεί κανονικά το θέμα χωρίς δισταγμό. Έκανα και πολύ περιορισμένες δοκιμές στο CAF+TR (με ρύθμιση αν θυμάμαι στα μενού Motorsport που δεν ήταν κατάλληλη για ανθρώπους) και είδα σε γενικές γραμμές να κρατά τον στόχο . Όταν έφυγα από τον πίσω χώρο και ήρθα κοντά στο παγοδρόμιο όπου υπήρχε περισσότερη δράση μου την έπεσαν οι σεκιουριτάδες (μάλλον δικαιολογημένα με τον όγκο της μηχανής και του τηλεφακού). Δεν είχα ούτε χρόνο ούτε και όρεξη για καβγάδες και απόμακρύνθηκα, έβγαλα τον τηλεφακό και προχώρησα στις λήψεις με το hires που σας ανέφερα στην αρχή. Με το βίντεο δεν ασχοληθηκα ούτε στα μενού. Αυτά για την ώρα , αν θυμηθώ κάτι ενδιαφέρον θα συμπληρώσω κατάλληλα.

Last edited:

...Δημήτρη να σου πω ότι η συγκεκριμένη λειτουργία ήδη μου <πούλησε> την επόμενη PenF II αν και εφόσον την περάσουν στην μηχανή. Είναι αξιοποιησιμη και αξιόπιστη για αρχιτεκτονικό, still life και υπό προϋποθέσεις νεκρή φύση τοπίο, πορτρέτο, νυχτερινά.

Αυτό + 1-2 άλλα που γράφεις στο... κατεβατό είναι το ζουμί! (για "νέκταρ" θα το πληρώσουμε, αλλά θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus EM1X

Λίγο άσχετο άλλα για τον συγκεκριμένο Κύριο που ανέφερες δεν έχω καλή γνώμη και έχω αρκετά θέματα που δεν θα ήθελα να τα αναφέρω, για να το πω ευγενικά κράτα μικρό καλάθι σε αυτά που σου έδειξε.

@karamela Για να γίνω καλύτερος μπορείς να μου πεις γιατί δεν έχεις καλή γνωμη για εμένα, να βελτιωθω;

Η παρουσίαση των φωτογραφιών στο Φωτοδεσμό ήταν από τις πρώτες ώρες που είχα την Μ1 Χ στο χέρι. Για να μάθεις κάποιος 700 σελίδες εντολές είναι ένα θέμα για την μηχανή αυτή. Φυσικά επέλεξα ένα θέμα που γνώριζα καλά την Παναγία των Παρισίων που έχω κάνει το πρόγραμμα, τα έντυπα και τις αφίσες της παράστασης με Μ1 ΜarkII, για να έχω μέτρο σύγκρισης. Οποιαδήποτε παρατήρηση ή αμφισβήτηση θα είμαι πάλι στο Φωτοδεσμό 16/2 από 11 το πρωί.

Last edited by a moderator: