Olympus OMD EM5 II

Μίλησα για όλα... Μέσα εκεί ανέφερα και λίγα λόγια για βιντεο

Η μηχανή, αν κι έχει κάποιες δυνατότητες για βίντεο, δεν θα άξιζε ειδικό νήμα γι αυτές.

Γνώμη μου πάντα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Να πω επίσης ότι ο sigma 30mm επιστραφηκε και τη θέση του θα πάρουν ο νέος Panasonic 25mm 1.7 και ο olympus 17mm 1.8... Και αργότερα κάποιος 45mm 1.8 για καθαρό πορτραίτο.

Αυτο γιατί ο sigma (60mm στην ουσια) είναι πολύ tele για το σπίτι και λίγο tele για πορτραίτα εκτός και συγκεντρώσεις.

Προτιμω ποιο κλασσικά εστιακή μήκη...

να πω λιγα λογια ακομα για τον sigma 30mm 1.4 και την αποφαση μου να τον επιστρεψω.

Το συστημα m4/3 ειναι γνωστο και για τους πολυ μικρους και ελαφρυς φακους του (κυριως λογω αισθητηρα).
Ενας ακομα λογος για το μικρο μεγεθος ειναι και η αποφαση των εταιρειων να κανουν καποιους συμβιβασμους.

Ενας τετοιος συμβιβασμος ειναι και αυτος για την γεωμετρια.
Εχοντας δοκιμασει και τον περιφημο oly 12mm f/2 διαπιστωσα οτι οντως εχουν πολυ μεγαλη παραμορφωση στα ακρα , συνηθως μεγαλυτερη απο αλλους σε FF kai APSC συστηματα.\

Φυσικα γινεται η αυτοματη διορθωση ακομα και στα RAW και δεν εχω προβλημα μ αυτο, τα εχουμε αλλωστε ξαναπει .

Το θεμα ομως με τον Sigma ειναι οτι εχει ΠΟΛΥ μεγαλυτερο μεγεθος απο τους αντιστοιχους m4/3 και ΔΕΝ εχει οπτικη αποδοση αναλογη του μεγεθους του (οπως θα πρεπε).
Εχει φυσικα καλυτερη τιμη , αλλα δεν ειναι για μενα αρκετο.

Ηταν soft σε 1.4 ακομα και στο κεντρο , με αρκετο CA kai LOCA.
Καθαριζει μετα το f/4 αρκετα ομως.

Αλλα δεν ανεχομαι να εχει τετοια παραμορφωση και ταυτοχρονα αυτο το μεγεθος.

γι αυτο προτιμησα τον Pany 25mm 1.7 , στη μιση τιμη.

Για καθαροαιμο πορτραιτο θα ψαξω για καποιον oly-pany 45mm 1.8 .

Ηταν αρκετα γρηγορος και αθορυβος , αλλα και μ αυτον ειχα μερικες ανεστιαστες ληψεις, ενω ειχε κανει επιβεβαιωση εστιασης η μηχανη.

το ιδιο ειχα και με την fuji XT10 + 35mm f/2 ... δεν ξερω που ωφειλεται, φανταζομαι κυριως θεμα firmware ειναι που θα λυθει με καποιο Update.

Exei πολυ ωραιο bokeh , μαλακο και οχι νευρικο.

Αν καποιος θελει το f/1.4 και τον βολευουν τα 60mm ειναι αριστη επιλογη , αν δεν τον νοιαζει το μεγεθος!

Απάντηση: Re: Olympus E-M5 II

Προσυπογράφω την προταση του Βλασση, το μονο προβλημα ειναι οτι οπως και ο 25/1.7 δεν εχουν ερθει επισημα απο Intertech (παροτι εχουν κυκλοφορησει πολυ καιρο) και αν τον βρεις ειναι απο παραεισαγωγη, δευτερο προβλημα παραμενει η σχετικα ψηλότερη τιμη του (γύρω στα 370 ) απο τον 45/1.8 της Ολυ αλλα εχει το καλο οτι εχει σταθεροποιηση αρα θα εχει και καλυτερη τιμη μεταπώλησης.

Τελικά δεν είναι τυχαίο που η Sigma δεν τον ονόμασε "Art".
Υποθέτω και στα υπόλοιπα συστήματα την ίδια απόδοση θα έχει αν όχι χειρότερη.

δεν ειπα οτι ειναι κακος φακος, απλα δε δικαιολογει τον ογκο-βαρος του.

Για τον Pany 25mm δεν τον βρισκω ελλαδα και ειναι σχετικα ακριβος... ενω τον Oly μαλλον θα τον βρω μετα/νο στα 200 περιπου.

Θα δω ομως , προς το παρον ειμαι με τον 15mm 1.7 , akoma στο κουτι του , δεν προλαβα σημερα να τον δω και περιμενω τον 25mm 1.7 Pany.

σουπερ ειναι ο 15/1.7, μπραβο πολυ καλη επιλογη, απο που και πόσο ?

Αν πουλήσεις το συστημα δηλώνω προταιρεοτητα για τον 15/1.7 :music-smiley-005: εγω που ηθελα ενα καθημερινό φακο για την τσαντα πηρα τον νεο mzuiko 14-150 ΙΙ (τον προτίμησα απο τον καλυτερο Panasonic 14-140 λογω WR), περιμενω καποια στιγμη να τον κουμπωσω στην GX80 για να εχει και σταθεροποιηση (προσωρινα κούμπωσε στην GM5)

τελικα με πεισατε (:smash:) και παρηγγειλα τον pany 42,5mm 1.7 , η διαφορα στα ακρα σε οξυτητα και η ταχυτητα εστιασης , που διαβασα στα συγκριτικα, ηταν καταλυτικες!

Μαλλον ομως θ ακυρωσω τον pany 25mm 1.7 ... ισως βολευτω με 2 prime τωρα και βλεπουμε.

Εδώ ο μικροσκοπικός 17mm 1.8

f928a4de97471d68f643ec6d0e79e756.jpg

ηρθε (μεσω του Κωστα :p) και ο νεος Pany 25mm 1.7

Mικρος και παναλαφρος κι αυτος , ελπιζω να προλαβω να βγαλω καποια δειγματα το ΣΚ .
Ευτυχως περιλαμβανει και το παρασολειγ... πλαστικο μεν , αλλα καλο.

Και ο φακος ειναι πλασρικος, αλλα στιβαρη κατασκευη με μεταλικη μοντουρα.

Το δαχτυλιδι μεγαλο και πολυ ομαλο.

IMAG0089_1 by John Spirou, on Flickr

νομίζω κάποια θεματάκια είχε αναφέρει ο karamela, ως προς την εστίαση του 25/1.7 στην ΕΜ10ιι, σε low light, αν θυμάμαι καλά. Εμφανισιακά δε μου αρέσει ιδιαίτερα πάνω στην ΕΜ5ιι

νομίζω κάποια θεματάκια είχε αναφέρει ο karamela, ως προς την εστίαση του 25/1.7 στην ΕΜ10ιι, σε low light, αν θυμάμαι καλά. Εμφανισιακά δε μου αρέσει ιδιαίτερα πάνω στην ΕΜ5ιι

Ναι το βράδυ δυσκολεύεται λίγο στην εστίαση και γενικώς αραιά και που παρατηρώ να κλειδώνει λάθος την εστίαση ακόμα και σε μέρα ειδικά σε θέματα που βρίσκονται αρκετά μακριά...θέματα που δεν μου τα κάνει ο Olympus 45f1,8.. νιώθω ότι δεν συνεργάζεται τόσο αρμονικά με την em10II όπως και ο panasonic 12-32 με τον οποίο επίσης έχω θέματα...μάλλον σε σώματα panasonic να δουλεύουν καλύτερα. Γενικότερα πάντως τίμιος φακός ο panasonic 25mmf1,7...δεν είναι κάτι τρομερό άλλα για τα λεφτά του είναι πολύ καλό value for money....
Γιάννη περιμένουμε τις εντυπώσεις σου για τον φακό και αν μπορείς πες μας πως εστιάζει πάνω στην em5II και ειδικά σε σχέση με τον olympus 17mmf1,8 που απέκτησες..

Υ.Γ. Ναι εμφανισιακά είναι ψιλοάσχημος φακός και ούτε πάνω στην ασημένια em10II μου φαίνεται καλά....αν βρω κάποια καλή τιμή θα προτιμούσα να τον αλλάξω με τον olympus 25mmf1,8.

Γομαράκι ο Sigma...παρεπιπτόντως ο 25 1.4 μου ρθε σήμερα :dancing:

Για τον sigma τογραψα εξαρχης ειναι εκτος φιλοσοφίας του συστήματος, τετοιο μεγεθος ουτε ο 42.5/1.2 δεν εχει που εχει πλεον και σταθεροποιηση ...

Για τον αγηπημενο μου LEICA 25/1.4 προτεινω την αγορά ενος δεύτερου μεταλλικού bayonet hood που κουμπώνει τέλεια και μπαινει στο μεγαλο του αδερφάκι τον 45mm/2.8 macro, μπορειτε να το παραγγείλετε εξτρα. Το hood ειναι απαραιτητο μιας και στα ανοιχτα διαφραγματα βγαζει CA αλλα το δικο του ειναι τεραστιο (για τον λογο που ανεφερα) και δεν αποθηκεύεται στο σωμα του φακού, (ουτε βεβαια και το μικροτερο που προτεινω).