Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Βλέπω συχνά πυκνά προτροπές μελών και φίλων προς υποψήφιους αγοραστές Olympus να απευθύνονται στο Olympus market και πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο. Με λίγο ψάξιμο μΠορούν τα ίδια πράγματα να βρεθούν και στην Ελλάδα στις ίδιες τιμές ή/και καλύτερες! Η δική μου προτροπή προς τους υποψήφιους είναι ΜΗΝ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΙΘΑΝΑ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Με τα μεταφορικά που έχει τώρα, λογικά κανείς δεν πρέπει να το προτιμά, αλλά το δεύτερο, ότι με λίγο ψάξιμο στην Ελλάδα μπορείς να τα βρεις και φθηνότερα, θέλει συζήτηση. Αν υπάρχει πηγή στο internet καλώς, αν το ψάξιμο περιλαμβάνει την επίσκεψη σε συγκεκριμένα καταστήματα (συνήθως της Αθήνας) ή τηλεφωνήματα από εδώ και εκεί, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το κάνουν όλοι. Ας αναφερθούν πάντως αυτές οι πηγές, όπως αναφέρεται και το OlympusMarket ή άλλα του εξωτερικού (δηλαδή αν θεωρούμε ότι είναι διαφήμιση, το κάνουμε ήδη στους ξένους, γιατί όχι και στους Έλληνες; ).

Last edited:

Εγώ δεν μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένο κατάστημα για δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη δεοντολογία και ο δεύτερος με το γεγονός ότι δεν είναι ένα (το κατάστημα) αλλά περισσότερα. Μπορεί πχ ένα σώμα να βρεθεί φθηνότερα στο Α και ένας φακός στο Β, όλα εξαρτώνται από τη στιγμή. Είμαι στη διάθεση όσων υποψήφιων μέσω πμ να τους κατευθύνω ανάλογα. Όσοι το έχουν πράξει μέχρι στιγμής νομίζω ότι δεν βγήκαν χαμένοι!

Γενικα τωρα ,ποια internet-ικα καταστηματα αυτην την περιοδο ειναι καλα για αγορες (φακων μ4/3)?
Ποια προτεινετε?

Μέχρι τώρα στο olympusmarket υπήρχαν κάποιες ευκαιρίες. Αλλά με 45 ευρώ μεταφορικά για Ελλάδα είναι πλέον ασύμφορο.
Εγώ ψάχνω στο Αγγλικό και στο Γερμανικό ebay και αν βρω κάτι που να συμφέρει από πωλητή με υψηλή βαθμολογία, μιλάω μαζί του και παραγγέλνω. Έτσι πήρα τον 14/2,5 στα 150 ευρώ και τον 12/2 στα 500 (τον Σερπτέμβριο του 11). Τώρα μιλάω με έναν Πορτογάλο για τον 25/1.4. Ζητάει 375, αλλά προσπαθώ να τον παζαρέψω...
Πάντως μια βόλτα στα μαγαζιά της Αθήνας μπορεί να προσφέρει αρκετά καλές τιμές. Ιδίως αν είναι κανείς πελάτης τους ή αν υπάρξει προσυννενόηση με κάποια μέλη του εδώ φόρουμ, αλλά και του dpgr...

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Επειδή είμαι ένα κλικ από το να παραγγείλω τον panasonic 14mm 2.5 asph , μπορεί κάποιος να μου πει συγκριτικά σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 , που κατατάσσεται ο παραπάνω σε σχέση με τον 14-42 IIR ?
Αναφέρομαι σε φωτογραφία με ίδιες ρυθμίσεις , πχ iso 200 f3,5 όσο αφορά το θέμα οξύτητας και χρωμάτων , φυσικά θα λάβω υπόψιν μου πως λόγω F2,5 σε εσωτερικούς χώρους με λίγο φωτισμό θα υπερέχει αρκετά .
Απλά αν τον πάρω θα είναι για καλύτερης ποιότητας φωτογραφίες και όχι τόσο για το μέγεθος , οπότε είναι σημαντικός παράγοντας .

Kosmous επειδή είμαι (φρέσκος κ ευτυχής!) κάτοχος μιας E-pm1 και σκέφτομαι κι εγώ την αγορά του συγκεκριμένου φακού, όταν με το καλό τον παραλάβεις κάνε ένα mini review.

Αφενός για την συνολική ποιότητα της φωτογραφίας και αφετέρου (κάτι που με καίει πολύ) τις επιδόσεις του σε low light καταστάσεις (με ενδιαφέρει αρκετά για περιπτώσεις π.χ. μαζώξεων σε σπίτια, γιορτές κτλ).

Βέβαια η τιμή του μειώνει τον παράγοντα "ρίσκο", αλλά ας ξέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Α, και καλώς σας βρήκα! -bye-

Και κάτι άλλο: απ' ότι είδα, τον συγκεκριμένο φακό τον βρίσκει κανείς στο e-bay γύρω στα 140-150 ευρώ. Ξέρετε αν υπάρχει κάποιο κατάστημα στην Αθήνα που να τον διαθέτει σε αυτή την τιμή ή έστω και λίγο παραπάνω; Για να στηρίξουμε λίγο και την ντόπια αγορά, αν μας "βγαίνουν τα κουκιά"!

Kosmous επειδή είμαι (φρέσκος κ ευτυχής!) κάτοχος μιας E-pm1 και σκέφτομαι κι εγώ την αγορά του συγκεκριμένου φακού, όταν με το καλό τον παραλάβεις κάνε ένα mini review.

Αφενός για την συνολική ποιότητα της φωτογραφίας και αφετέρου (κάτι που με καίει πολύ) τις επιδόσεις του σε low light καταστάσεις (με ενδιαφέρει αρκετά για περιπτώσεις π.χ. μαζώξεων σε σπίτια, γιορτές κτλ).

Βέβαια η τιμή του μειώνει τον παράγοντα "ρίσκο", αλλά ας ξέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Α, και καλώς σας βρήκα! -bye-

ας ξεκινήσω εγώ με τις δικές μου εντυπώσεις από τον 14 πάνω στην e-pm1. Ευκρίνεια έχει πολύ καλή, ειδικά από το 3.2 και μετά που τη χρησιμοποιώ εγώ. Για τα τοπία (cityscapes) τραβώ συνήθως με 5.6-6.3.

Στο raw αρχείο βλέπω μεγάλη γεωμετρική παραμόρφωση στα άκρα του κάδρου (π.χ. αν βάλω ίσια γραμμή κτηρίου θα μου τη βγάλει μεγάλη καμπύλη. Επίσης βλέπω χοντρή βινιέτα από τέρμα ανοιχτό διάφραγμα μέχρι και το 3.5 ειδικά σε ουρανό ή σε μονόχρωμο φόντο.

Δεν είδα χρωματικές εκτροπές και επίσης δεν βλέπω περίεργα χρώματα. Το φαινόμενο της καμπύλης του ευρυγώνιου φακού υπάρχει, αλλά μειωμένο σε σχέση με τους 28 του κάδρου apsc (τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ).

Επίσης σημαντικό ότι η μηχανή νετάρει εύκολα και σε λίγο φως, σημαντικά πιο γρήγορα από τον 12-50.

Και κάτι άλλο: απ' ότι είδα, τον συγκεκριμένο φακό τον βρίσκει κανείς στο e-bay γύρω στα 140-150 ευρώ. Ξέρετε αν υπάρχει κάποιο κατάστημα στην Αθήνα που να τον διαθέτει σε αυτή την τιμή ή έστω και λίγο παραπάνω; Για να στηρίξουμε λίγο και την ντόπια αγορά, αν μας "βγαίνουν τα κουκιά"!

δυστυχώς όχι... καινούριος στην Αθήνα έχει μαρκέ τιμή 450.

Σ' ευχαριστώ πολύ για την άμεση και χρήσιμη απάντησή σου για τις επιδόσεις του φακού!

δυστυχώς όχι... καινούριος στην Αθήνα έχει μαρκέ τιμή 450.

450;;;!!! :speechless-smiley-0:speechless-smiley-0:speechless-smiley-0

Καταλαβαίνω πως οι καταστηματάρχες είναι οι τελευταίοι που φταίνε για την τιμή, αλλά είναι τόσο τεράστια η διαφορά που δεν σηκώνει σκέψη το πράγμα.

Σ' ευχαριστώ πολύ για την άμεση και χρήσιμη απάντησή σου για τις επιδόσεις του φακού!

450;;;!!! :speechless-smiley-0:speechless-smiley-0:speechless-smiley-0

Καταλαβαίνω πως οι καταστηματάρχες είναι οι τελευταίοι που φταίνε για την τιμή, αλλά είναι τόσο τεράστια η διαφορά που δεν σηκώνει σκέψη το πράγμα.

εγώ μίλησα για μαρκέ τιμή. Μπορείς να τον βρεις και φθηνότερα.

Δυστυχώς η αντιπροσωπία της Panasonic... ουδέν σχόλιο. Με την intersys (Olympus) τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, ίσως όχι τέλεια αλλά ποιος είναι άλλωστε?

Ο 14αρης συνέφερε να αγοραστεί στην Ελλάδα από σπασμένο κιτ GF2/GF3 πριν λίγους μήνες, σήμερα δυστυχώς πουλιέται ξέχωρα και τα 450 είναι πολλά χρήματα. Όπως έγραψα και σε άλλο νήμα, προσωπικά στην εδώ αντιπροσωπεία δεν πρόκειται να δώσω ούτε ένα σεντ μέχρι να αλλάξει τιμολογιακή πολιτική. Ως τότε, ας είναι καλά τι ιμπέϊ
Πέραν αυτών, τα πράγματα με το φακό έχουν όπως τα λέει ο φίλος Βλασίδης. Οι παραμορφώσεις όμως διορθώνονται εύκολα μέσω του προγράμματος επεξεργασίας, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Παραθέτω την ίδια φωτο σε jpeg και raw για να πάρετε μια ιδέα

jpeg
jp.jpg

raw
rw.jpg

.....Τέλος Νοέμβρη τον βρήκα εγώ σε γνωστό μαγαζί στο Σύνταγμα! Να σημειωθεί ότι υπήρχε και δεύτερο κομμάτι (σε μαύρη παραλλαγή), τιμή γύρω στα 170Ε. Γιά περισσότερη βοήθεια να πώ ότι το κεντρικό υποκατάστημα είναι στη Μπενάκη.....

από 28άρης γίνεται κάτι σε 30-32....
Η εντύπωσή μου είναι, και σ'αυτό συμφωνώ με το Lenstip http://www.lenstip.com/273.6-Lens_review-Panasonic_G_14_mm_f_2.5_ASPH._Distortion.html ότι στην πραγματικότητα ο συγκεκριμένος φακός, και γιατί όχι και άλλοι παρόμοιοι ευρυγώνιοι, καλύπτει ελαφρά μεγαλύτερη περιοχή, έτσι ώστε μετά την αυτόματη διόρθωση να προσεγγίσει το εστιακό μήκος και άρα την προοπτική που υποτίθεται ότι καλύπτει!
Ψάχνοντας τον 12-50 στο ευρυγώνιο άκρο του, χωρίς την υποχρεωτική γεωμετρική διόρθωση της κάμερας ή του Olympus Viewer, με raw αρχείο στο Rawtherapee, διαπίστωσα την τάση αυτή και σημείωσα ότι το αρχείο jpeg που προκύπτει έχει διαστάσεις 4048Χ3032 αντί 4032Χ3024 (ΡΕΝ Ε-ΡΜ1) υπάρχει δηλ. κομμάτι εικόνας που αποκόπτεται στην αυτόματη διόρθωση ενώ και οι CA είναι πολύ βελτιωμένες στην αρχική εικόνα!

Πέρα από το κόψιμο του κάδρου, υπάρχει και τράβηγμα για να βγει το διορθωμένο αποτέλεσμα, και τράβηγμα ίσον απώλεια ανάλυσης. 5% είναι πάντως απαράδεκτη παραμόρφωση για σταθερό φακό. Οι αντίστοιχοι σταθεροί 28ρηδες FF είναι κάτω από 2%. Πχ ο νέος 28ρης 2.8 IS της Canon είναι περίπου στο 1%

Έχω την εντύπωση ότι συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Ο pany είναι λίγο μεγαλύτερος από το καπάκι του canon (που λέει ο λόγος)... Όλα μαζί δεν γίνονται!

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

όταν με το καλό τον παραλάβεις κάνε ένα mini review.

Πιστεύω πως ο Βλάσης καθώς είναι ειδήμων έχει ήδη καλύψει την όποια άποψή μου .

Παραθέτω την ίδια φωτο σε jpeg και raw για να πάρετε μια ιδέα

Και φυσικά μιας και δεν βλέπω διαφορές πλην φωτεινότητας στις παραπάνω εικόνες , μάλλον είμαι ακατάλληλος για review .

5% είναι πάντως απαράδεκτη παραμόρφωση για σταθερό φακό. Οι αντίστοιχοι σταθεροί 28ρηδες FF είναι κάτω από 2%. Πχ ο νέος 28ρης 2.8 IS της Canon είναι περίπου στο 1%

Αν αναφέρεσαι σε αυτόν τον 28αρη της τριπλάσιας αξίας τότε χαλάλι το 5% .