Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Αν δεν έχεις πρόβλημα με την ελαφρά μικρότερη οθόνη και τον χειρισμό "αλλά compact", η E-PL1 είναι πιό ευέλικτη + μισό κλικ καλύτερη στον θόρυβο...

Αρχικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΡ-1 έχει μεταλλικό σώμα και καλύτερη ποιότητα κατασκευής. Όσον αφορά στο θόρυβο και οι δύο τα πάνε περίφημα μέχρι τα 800 iso, αλλά ψηλότερα η Ε-Ρ1 είναι κατά τι καλύτερη. Όπως καλύτερη είναι και η οθόνη της (3 έναντι 2,7"), η ανώτατη ταχύτητα (1/4.000 vs 1/2.000), το δυναμικό της εύρος (λένε τα τεστ), η ποιότητα της φωτο (διαφορά στήθους, πάλι από αυτά που λένε τα τεστ), ενώ έχει και ελαφρά μικρότερες διαστάσεις! Θα έπαιρνα την E-PL1 μόνο και μόνο για τη δυνατότητά της να δέχεται το ηλεκτρονικό viewfinder VF-2, άντε και γιατί είναι 21 γρ. ελαφρύτερη:ernaehrung004:

Ίσως το καλύτερο user report που έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό:

http://visualsciencelab.blogspot.com/2011/01/olympus-epl2-final-installment-kirks.html

Εξαιρετική δουλειά από έναν επαγγελματία!

*** Όσοι έχετε, ή πρόκειται να πάρετε m4/3 (και NEX ίσως), μην "κοιτάτε" τον ήλιο κατευθείαν...

Φωτογραφικά είναι ίδιες, στην χρηστικότητα και κάποιες extra δυνατότητες διαφέρουν, ά! και στο βίντεο με τον νέο φακό κιτ... περίμενε λίγο να έρθει η E-PL2, πήγαινε δες τες δίπλα-δίπλα (αναμένες), κι αποφασίζεις τότε. Θα έχουν πέσει κι άλλο μέχρι τότε.

αποτι καταλαβα θα βγαλουν την σειρα με φακους που ειναι για βιντεο μονο ε?

Προφανώς ξεκινάνε με τους HD, όπου τα περιθώρια "λάθους" είναι μεγαλύτερα, αλλά αν φτιάξουν την μοντούρα λες να μείνουν σε αυτούς μόνο?

Αναλυτικό review της E-PL2 από το DPReview http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl2/

καμία ουσιαστική διαφορά από EP-1/2, E-PL1 στην (πολύ καλή) ποιότητα εικόνας, καλύτερη από τις Panny, ανταγωνιστική των Nex, και entry level DSLR έως iso 1600 (800 κατά την άποψή μου).
Όμως, η ποιότητα κατασκευής, η ευκολία χρήσης λόγω οθόνης και χειριστηρίων, καθώς και η δύναμη του συστήματος (πλέον), την κάνουν ιδιαίτερα ελκυστική...

Last edited:

Δημήτρη τα φαινόμενα απατούν.

Ανοιξα τα RAW στο ISO 1600.

Η Panny GF2 έχει 2/3 στοπ μικρότερη έκθεση (f/6,3, 1/1000 vs 1/640) γιαυτό φαίνεται πιό θορυβώδης. Ουσιαστικά είναι πιο δικαιο να συγκρίνεις το ISO1600 της E-PL2 με το ISO800 της GF-2 (1/500 vs 1/640, διαφορά 1/3 στοπ) όπου η Panny υπερτερεί ελαφρά.

Και λογικό είναι, αφού πρόκειται για τον ίδιο ουσιαστικά αισθητήρα, οι διαφορές σε θόρυβο να είναι ελάχιστες οταν συγκρίνουμε ίδιες εκθέσεις.

Είναι γνωστό θέμα η διαφορά βαθμονόμησης των ISO μεταξύ Panny & OLy αλλά στο Dpreview ... αγρόν αγοράζουν. Και παραπλανούν τους αναγνώστες.

Η ΝΕΧ-5 έχει και αυτή μικρότερη έκθεση κατα 1/3 stop (f/8.0, 1/400 vs f/6.3, 1/640) όμως ακόμη και έτσι είναι αισθητά πιο καθαρή. Μπορεί να πεί κανείς οτι σε δίκαιη σύγκριση είναι 1 στοπ καλύτερη.

Κάπου εκεί στο 1 στοπ είναι γενικά η διαφορά με τις υπολοιπες entry level (3100, Κχ, καινούργια Canon 1100) και εγώ την βλέπω να γίνεται εμφανής απο το ISO800.

...(πολύ καλή) ποιότητα εικόνας, καλύτερη από τις Panny, ανταγωνιστική των Nex, και entry level DSLR έως iso 1600 (800 κατά την άποψή μου)....

και μιλάμε για jpeg βέβαια, στο raw υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες - άρα τα ίδια πράγματα λέμε (πάλι!) :2thumb22sup:

Νομίζω οτι ουτε την άλλη φορά λεγαμε τα ίδια πράγματα ουτε και τώρα.

Λες οτι η E-PL1 (και άρα όλη η σειρά EP) είναι καλύτερη (καθαρά, οχι ελαφρώς) απο την GF2 στην ποιότητα εικόνας ενω εγω λέω οτι είναι ισόπαλες με μικρές αποκλίσεις. Διότι η διαφορά στην έκθεση υπέρ της E-PL2 ισχύει και για τα jpeg.

Για την ανταγωνιστικότητα με NEX κλπ entry level υποστηρίζεις οτι υφίσταται μέχρι ISO 800 ενώ εγω λέω οτι στα 800 ήδη είναι ορατή η διαφορά, τουλάχιστον στα RAW.

Να διευκρινήσω οτι η διαφορά είναι σημαντική (1 στοπ) και απλώς εως τα ISO 400 είναι πολύ καλή και η E-PL2 (σε σχέση με το Αριστο των υπολοίπων) και δεν ενοχλεί. Και για να είναι πολύ καλή και να μην ενοχλεί η διαφορά, προυπόθεση είναι να έχεις καλοεκτεθειμένες φωτό, στις υποεκτεθειμένες δεν ...

Βέβαια κακώς κάκιστα κανουμε τις συγκρίσεις σε ίδια ονομαστικά ISO. H βαθμονόμηση διαφέρει πολύ απο μοντέλο σε μοντέλο. Η σύγκριση πρέπει να γίνεται σε ίδια έκθεση (ταχύτητα/διάφραγμα/φωτισμός) και για πλήρη εικόνα και σε ισοδύναμες λήψεις (ίδια ταχύτητα, DOF, FOV ανεξαρτήτως ISO, ίδιος φωτισμός).
Και σε κάδρο που δεν ταιριάζει καλύτερα σε κάποιο φορματ όπως τα κάδρα των Dpreview κλπ. ταιριάζουν στο 4/3. Ενας λόγος πλευρών 1,41 όπως στο φορματ των σελίδων Α4,Α3 ... είναι πιό δίκαιο οσον αφορά το subject detail.

Και γιατι να μιλάμε για jpeg οταν συγκρίνουμε ποιότητα εικόνας ??.
Η αρχή του καλού ή του κακού απο το RAW δεν ξεκινάει ??.
Δεν είναι αυτό που βλέπουμε στα jpeg (πέρα απο τα αρχικά RAW δεδομένα) σε μεγάλο μέρος αποτέλεσμα των "νορμαλ" ρυθμίσεων που χρησιμοποιεί κάθε μηχανή οι οποιες ρυθμίσεις έχουν τεράστια περιθώρια να τροποποιηθούν ??.

Ηλία, καταρχήν να σε ευχαριστήσω, για το ψάξιμο και την τεχνική ανάλυση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το πως φθάνει στο αποτέλεσμα η κάθε μηχανή, διότι έτσι έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και διευρύνουμε τα κριτήρια μας.

Η προσωπική μου προσέγγιση στην φωτογραφία είναι ερασιτεχνική - το έχω δηλώσει εντελώς ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή, και το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία. Οπότε τα post που γράφω, αντιμετωπίζουν τα πράγματα από αυτή την σκοπιά, γι αυτό και αν έχεις προσέξει, δεν ασχολούμαι με DSLR παρά μόνο ως παρατηρητής ή για να ρωτήσω κάποια πράγματα.

Έτσι λοιπόν, αυτά που γράφω απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους "αληθινούς" ερασιτέχνες (με κάθε σεβασμό για τους "τάχαμου" ερασιτέχνες, όπως ο Βλάσης, ο Ηλίας, ο Παύλος, εσύ... :grinning-smiley-043). Η διαδικασία που ακολουθώ, πριν γράψω, έχει ως εξής:

α) Διασταύρωση απόψεων διάφορων reviewers (τρεις τουλάχιστον).
β) Επίσκεψη στα http://www.dkamera.de/testbericht/bildqualitaet.html και http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM και σύγκριση αυτών που βλεπω στην οθόνη, σε ίδιες συνθήκες (iso, μέρα-νύχτα κ.λ.π.)
γ) Επίσκεψη σε καταστήματα, κατά προτίμηση εκεί που τις έχουν αναμμένες, και "χεράκι", δηλαδή έλεγχος απτής ποιότητας κατασκευής, χειριστήρια, οθόνη, μενού, και μερικά κλικ.
- Αυτή την τελευταία διαδικασία την θεωρώ εκ των ουκ άνευ, και έχω φθάσει αρκετά μακρυά μερικές φορές... Και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις δεν τα έχω καταφέρει.

Με βάση τα παραπάνω, όπως καταλαβαίνεις, γράφω όσα γράφω, που και που προχωρώ στις όποιες αγορές μου, και μετά μεταφέρω τις εμπειρίες μου (καλές και κακές) εδώ. Χαρακτηριστικά σου αναφέρω, ότι παρότι αθεράπευτα Fujiκός, αγόρασα την TZ7 διότι η F70exr δεν με έπεισε κατά την διαδικασία.

Για την E-PL2, η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί - λείπει η άμεση επαφή - αλλά από τα υπόλοιπα, έχω δει τα εξής:

-Οι "φθηνές" Pen E-PL1/2 ρυθμισμένες στις ονομαστικές τιμές στα iso 800 είναι σαφώς καλύτερες από τις Panny, jpeg και raw, συνθήκες νυκτός, εικόνα κατεβασμένη από τα site στην οθόνη του υπολογιστή μου (EIZO L465 με εργοστασιακό color profile). Και σε συνθήκες ημέρας το ίδιο, παρότι το θεωρώ "κάπως" να τραβάς στον ήλιο με iso 800. Εκτός από τον λιγότερο θόρυβο, έχουν (για τα γούστα μου) σαφώς καλύτερη χρωματική ισορροπία.
-Είναι βεβαίως ελαφρά χειρότερες κι οι δύο από τις NEX (αναμενόμενο), αλλά ανταγωνιστικές (= μπορείς να τις συγκρίνεις και να αποφασίσεις λαμβάνοντας υπ' όψη κι άλλους παράγοντες).
- Η σύγκριση με βασικές DSLR καλύπτεται σε ότι αφορά την ποιότητα εικόνας από την NEX, οπότε δεν χρειάζεται να επεκταθούμε - εξ άλλου για μένα δεν τίθεται θέμα - άλλο ψάχνει ο βασικός αγοραστής της mirrorless, άλλο αυτός της DSLR, οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Αυτά είδε ο ερασιτέχνης, αυτά λέει... αλλά καλό είναι να έχουμε φίλους σαν τον Ηλία, που "βουτάνε βαθειά" και μας λένε τι είδανε :SFGSFGSF:

Σημαντικά σχόλια για την Olympus από τον "Nikonian" Tom Hogan, με αναφορές στο τι πρέπει να κάνει η εταιρεία για να τα πάει καλύτερα - ως γνωστόν πέρυσι τα οικονομικά τους χειροτέρεψαν... http://www.43rumors.com/thom-hogan-what-is-the-future-for-olympus/

Τεστ του m.zuiko 14-42 mkII από το Slr Gear: http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1400/cat/15

Μικρότερος, ελαφρύτερος, καλή κατασκευή, βελτιωμένο sharpness και CA, το εμπρός τμήμα Δεν περιστρέφεται κατά την διάρκεια του autofocus, το οποίο είναι πλέον πολύ γρήγορο.

Κι εκεί που περιμέναμε να δούμε κάποιο φακό από τη SONY για τη σειρά NEX (ναι, καλά μη φάς θα σφάξω γλάρο...) έχουμε ακόμη ένα νέο φακό για το Μ4/3. Δεν πρόκειται για ένα ακόμη συνηθισμένο εστιακό μήκος, αλλά για έναν FF fisheye φακό από την νέα και καταπληκτική SAMYANG. Δείτε...

http://photorumors.com/2011/03/07/samyang-displayed-7-5mm-f3-5-umc-fish-eye-lens-prototype-for-mft/

Υπόψη ότι το Μ4/3 έχει απόλυτη υπεροχή στους υπερευργώνιους φακούς με τους OLYMPUS 9-18, PANASONIC 7-14 και τώρα έχει και FISHEYE. Φυσικά χωρίς AF.