Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

αν θυμαμαι καλα εχει βγαλει και η πανασονικ ενα fisheye για τα μ4/3 με τρελη τιμη

Last edited:

Με την ευκαιρία των διαρροών περί "Pro" Pen σε 2 περίπου χρόνια, ο Tom Hogan (Nikonian που ασχολείται με τις Pen), γράφει ένα μεγάλο άρθρο - σχόλιο, όπου εκφράζει τις απόψεις του http://www.43rumors.com/thom-hogan-thoughts-about-the-olympus-pen-pro-a-must-read/

Βασική προσέγγιση του είναι ότι η Olympus, και το m4/3 γενικώς Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τους έχοντες μεγαλύτερους αισθητήρες στα "επαγγελματικά" μοντέλα, λόγω εγγενών τεχνικών χαρακτηριστικών. Έτσι λοιπόν πρέπει να απευθυνθεί στην - πολύ μεγάλη - κατηγορία των σοβαρών ερασιτεχνών (serious amateurs), πράγμα το οποίο προς το παρόν Δεν κάνει. Αναφέρει χαρακτηριστικό παράδειγμα τελευταίου ερωτηματολόγιου που κλήθηκαν να απαντήσουν επιλεγμένοι χρήστες των Pen, το οποίο είναι στημένο σαν να απευθύνεται αποκλειστικά σε φωτογράφους που "αναβαθμίστηκαν" από compact. Στην συνέχεια απαντάει σε σχόλια χρηστών.

Πραγματικά ενδιαφέρον, άσχετα αν συμφωνείς μαζί του ή όχι...

"Συγκριτικό" του 4/3 rumors μεταξύ Olympus E-PL2 και Panasonic GF2:
http://www.43rumors.com/head-to-head-olympus-e-pl2-vs-panasonic-gf2/

ακολουθεί ψηφοφορία με "τρελή" υπεροχή μιάς εκ των δύο. Δέστε ποιάς και (ίσως) το γιατί...

Αυτός είναι και ο λόγος που η Panasonic θα εξαγοράσει την Olympus Imaging. Αν δεν το έχει ήδη κάνει!

Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια.

-Αυτόνομη πορεία της Oly.

-Ως άνω, σε συνεργασία με διάφορους κατασκευαστές αισθητήρων (και φακών, να μην ξεχνιόμαστε). Το συμβόλαιο με την Panny λήγει (έληξε?) φέτος. Παρομοίως το (περιοριστικό) μεταξύ Foveon και Sigma, που έβαζε περιορισμούς στην δεύτερη σε ότι αφορά την αυτόνομη εξέλιξη των αισθητήρων. Τυχαία η Sigma ανακοίνωσε ότι θα παίξει μπάλα στο m4/3 (τυχαία? δεν νομίζω!). Υπάρχει όμως έντονη φημολογία ότι ο αισθητήρας της νέας Olympus SZ-30MR, που τραβάει ταυτόχρονα full HD video και φωτογραφίες πλήρους ανάλυσης, είναι (ναι, καλά το ψυλιαστήκατε) Sony! Η Sony πάντως δεν νομίζω ότι θα δώσει αισθητήρες για το m4/3 , εκτός κι αν για κάποιο ανεξήγητο λόγο θέλει να ενισχύσει τους ανταγωνιστές της Nex. Για compact όμως δεν έχει πρόβλημα, έτσι κι αλλοιώς πουλάει σε Canon, Nikon, Casio... Και η Kodak από όπου ψώνιζε η Oly παλιότερα, είναι κι αυτή παρούσα... Μύλος!

- Εξαγορά (ολική ή σαν "στρατηγικός επενδυτής") από την Panny. Μα θα μου πείς, τι να την κάνουνε την Oly? Αφού έχουν φακούς σε συνεργασία με την Leica και... Ναι αλλά και η Sony είχε με την Zeiss, αλλά... ψώνισε κάτι που δεν βρίσκεις εύκολα: 50 χρόνια φωτογραφικής πείρας by Minolta!

Ο prime m4/3 Zuiko 12mm/f2.00, είναι ήδη σε παραγωγή σύμφωνα με αρκετά αξιόπιστες πηγές, το κακό είναιι ότι ο 300/f2,8 που φτιάχνουν εκεί τιμάται ~7.000$!

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Αυτός είναι ένας φακός που θα ήθελα στην ΕΡ-2. Αν βέβαια η τιμή του δεν θα είναι απαγορευτική. Προς το παρόν όμως άφησα τον ταπεινό 14-42 του κιτ και με τον MMF-2 χαζεύω πως γράφουν ο λέικα 25/1,4 και ο ζούικος 50/2 στην pen...

Αν κρίνω από τον 35/f3.5 ο 50άρης πρέπει να "σκοτώνει"...

Σκοτωνει σκοτωνει:)
ο πιο οξυς φακος που εχω ειναι...ακομα και τερμα ανοιχτος

Από πωλήσεις όμως η Oly πάει χάλια, το marketing και το product mix δεν περπατάνε με τίποτα. Αν δεν κάνουν κάτι σύντομα τους βλέπω να πουλάνε το φωτογραφικό τμήμα...

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Σήμερα το πρωί, πήγα να πάρω ένα τσαντάκι για την πεν, που να χωράει και κάποια άλλα πράγματα και επί τη ευκαιρία δοκίμασα τον m.zuiko 9-18. Μου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις, ως προς την οξύτητά του. Η τιμή του όμως είναι αρκετά αλμυρή (529 ευρώ), οπότε έδειξα αυτοσυγκράτηση...

Δυστυχώς στο Γερμανικό Olympusmarket (ebay), πιάσανε όλοι γύρω στα 430 + και τώρα δεν έχει μείνει κανένας...

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Σήμερα το πρωί, πήγα να πάρω ένα τσαντάκι για την πεν, που να χωράει και κάποια άλλα πράγματα και επί τη ευκαιρία δοκίμασα τον m.zuiko 9-18. Μου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις, ως προς την οξύτητά του. Η τιμή του όμως είναι αρκετά αλμυρή (529 ευρώ), οπότε έδειξα αυτοσυγκράτηση...

άργησες δυο μήνες. Σε διπλανό φόρουμ ζητούσε κάποιος για μτχ. 370 και τελικά πήρε 320 και δεν είμαι σίγουρος αν τα πήρε κι όλα ...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

άργησες δυο μήνες. Σε διπλανό φόρουμ ζητούσε κάποιος για μτχ. 370 και τελικά πήρε 320 και δεν είμαι σίγουρος αν τα πήρε κι όλα ...

Άργησα, αλλά εδώ και 20 μέρες απόκτησα την pen μου :)

Οι (ανεπιβεβαίωτες) φήμες λένε ότι αρχές Ιουνίου θα ανακοινωθούν τρείς νέες Olympus m4/3! Οι EP-3, E-PL3 και η... MiNi που θα είναι ότι μικρότερο έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα - μικρότερη κι από την Panny GF2. Όλα αυτά βέβαια μένει να τα δούμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραγωγή της EP-2 σταμάτησε...

Οι (ανεπιβεβαίωτες) φήμες λένε ότι αρχές Ιουνίου θα ανακοινωθούν τρείς νέες Olympus m4/3! Οι EP-3, E-PL3 και η... MiNi που θα είναι ότι μικρότερο έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα - μικρότερη κι από την Panny GF2. Όλα αυτά βέβαια μένει να τα δούμε, το μόνο σίγουρο είναι ότι η παραγωγή της EP-2 σταμάτησε...

Το κακό είναι ότι οι ίδιες φήμες λένε ότι οπτικό σκόπευτρο δεν θα έχει καμμία...
Και να σας πω την αλήθεια, το ηλεκτρονικό μου κάθεται στο στομάχι, σαν να κοιτάς με το μάτι του Robocop είναι

Πάντως προσωπικά για μένα θα είναι μεγάλη έκπληξη αν κάποια από αυτές έχει νέο αισθητήρα. Κι επειδή όντως λέγεται ότι καμία δεν θα έχει ενσωματωμένο σκόπευτρο, δεν μπορώ να φαντασθώ τι καινούριο θα έχουν... Οι επεξεργαστές της Oly είναι ήδη κορυφαίοι, τα jpeg που παράγουν είναι απίστευτα, αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η πρωτογενής ποιότητα σε raw... ανάλυση δεν μου λείπει, αλλά για καλύτερη συμπεριφορά σε Iso 800+ δεν θα έλεγα όχι...

Μια που περιμένω να μου έρθει η epl-1 ψάχνω για το τι άλλο θα χρειαστώ.

Κάρτα μνήμης, ποια από τις 2 μου προτείνεται;

http://www.skroutz.gr/s/337941/Sili...ml?keyphrase=Silicon+Power+8GB+SDHC+Class+10+

http://www.skroutz.gr/s/337503/Transcend-SDHC-8GB-Class10-Ultimate.html

Φίλτρα, αυτά που έχει η ολύμπους μου προτείνεται ή κάτι άλλο;

http://www.olympus.com.gr/consumer/21693_pen-camera_prf-d40_5_22803.htm

http://www.olympus.com.gr/consumer/21693_23476.htm

Τσάντα, έχει 3-4 η ολύμπους αλλά καλό θα ήταν να τις δώ από κοντά με την μηχανή και τους φακούς μαζί κτλ.

Φίλε aragorn εσύ τελικά τι τσάντα πήρες και τι χωράει μέσα;

Προστατευτική ζελατίνη υπάρχει για την μηχανή;

Επίσης σίγουρα θα χρειαστώ και 2 καπάκια για τον έναν φακό που δεν θα είναι πάνω στη μηχανή.

Περιμένω τις γνώμες σας και σας ευχαριστώ, Γιάννης

Η transcend είναι αρκετά τεσταρισμένη, και όσοι ψώνισαν silicon δεν έχουν προβλήματα (έχουν και life time guarantee), οπότε...

Φίλτρα μόνο από Oly, εκτός αν έχει βγάλει η Hoya. Κάτι made in Japan (και καλά...) που πήρα φθηνά στο ebay ήταν για κλωτσιές. Ζελατίνες για την οθόνη από ebay (screen guard ή mugen). Καπάκια έχουν οι φακοί, τσάντες στο αντίστοιχο sticky!