Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

H E-PL1 προφανώς δεν έχει ροδέλλα και όταν έγραφα κάτω αριστερά εννοούσα κάτω δεξιά:drummer:
Τέλος πάντων καλά το κάνεις, οπότε όλα καλά.
Να πω επίσης ότι όταν βάζετε χειροκίνητους φακούς στο τελείως ανοιχτό διάφραγμα καλό θα είναι να απενεργοποιείτε το IS όταν οι χρόνοι το επιτρέπουν ή όταν χρησιμοποιείτε τρίποδο ή άλλη σταθερή βάση. Κόβει οξύτητα το ρημάδι!

ΤΟ σχετικά αργο ΑF της E-PL1 αρχιζει να με προβληματιζει .. Ετοιμαζομαι για διακοπες και δεν ξερω τι να παρω μαζι μου.

Η DSLR θα με καλυψει αλλά θα πρεπει να κουβαλώ τσαντα παντου ενώ η Oly ειναι σαφώς πιο ευκολη στην μεταφορά αλλά η αποκριση της με χαλάει.. (ειδικά σε κινουμενα θέματα)

Δυστυχώς δεν εχω γρηγορα φακουδακια στο m4/3

ΤΟ σχετικά αργο ΑF της E-PL1 αρχιζει να με προβληματιζει .. Ετοιμαζομαι για διακοπες και δεν ξερω τι να παρω μαζι μου.

Η DSLR θα με καλυψει αλλά θα πρεπει να κουβαλώ τσαντα παντου ενώ η Oly ειναι σαφώς πιο ευκολη στην μεταφορά αλλά η αποκριση της με χαλάει.. (ειδικά σε κινουμενα θέματα)

Δυστυχώς δεν εχω γρηγορα φακουδακια στο m4/3

e-pl1 + adapter om->μ4/3 + om zuiko auto-s f1.8 50mm
μόνιμα επάνω

η χειροκίνητη εστίαση θα σου προσφέρει αυτό που μπορεί να λείπει από τις διακοπές σου :angel:

Τον εχω αυτό το συνδυασμο. Ειναι πολύ καλος σε Low light καταστάσεις . Δυστυχώς επειδή εχω μια αγάπη σε κινουμενα θέματα, θεωρώ οτι τετοιοι συνδυασμοι δεν θα κανουν δουλειά, πόσο μαλλον οταν μιλάμε για χειροκινητη εστίαση.

Last edited:

Οι νέοι φακοί κιτ της Oly 14-42IIR & 40-150R σου δίνουν πίσω λίγη από την ταχύτητα εστίασης που ψάχνεις. Τους δοκίμασα στην Ε-Ρ1 πριν την πουλήσω και ήταν πολύ πιο γρήγοροι από τις παλιότερες αντίστοιχες εκδόσεις

Κι εγώ την ίδια εμπειρία είχα, και μάλιστα βάζοντας τον παλιό 14-42 στην E-PL2 και τον mkII στην EP-1, ο δεύτερος συνδυασμός ήταν πιο γρήγορος ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε... (ο mkII με την αναβάθμιση του firmware γίνεται R, μόνο αισθητική είναι η διαφορά).

Κι εγώ την ίδια εμπειρία είχα, και μάλιστα βάζοντας τον παλιό 14-42 στην E-PL2 και τον mkII στην EP-1, ο δεύτερος συνδυασμός ήταν πιο γρήγορος ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε... (ο mkII με την αναβάθμιση του firmware γίνεται R, μόνο αισθητική είναι η διαφορά).

Από χθες είμαι ο ευτυχής κάτοχος μιας Ε-ΡL2 και σήμερα το πρωί αποφάσισα να λύσω το μυστήριο περί ταχύτητας εστίασης σε σχέση με την E-P3 και με διάφορους φακούς. Χρησιμοποίησα λοιπόν εναλλάξ τους m.Zuiko 14-42II, 14-42IIR, 45/1.8 και τους Lumix 14-42 OIS, 14-45 OIS, 14/2.5
Να σημειώσω ότι σώματα και φακοί είναι ενημερωμένα στο τελευταίο τους firmware
Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν να κάνουν με μια απόλυτη ισοπαλία στα σκοτεινά σημεία (με ελαφρά υπεροχή της E-PL2) και την E-P3 να κερδίζει στα σημεία όσο τα mm ανεβαίνουν και στην απότομη εναλλαγή σημείων εστίασης. Οι διαφορές είναι μηδαμινές θα τολμούσα να πω, σε όλες τις περιπτώσεις η ταχύτητα και η ακρίβεια είναι σε εντυπωσιακό βαθμό!

Τείνω να πιστέψω ότι όλη η ιστορία με την αργή εστίαση δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό δύο σφαλμάτων της Oly, αδύναμο μοτέρ στον 14-42 πρώτης γενιάς και ανέτοιμο firmware. Με την αναβάθμιση του firmware η κατάσταση βελτιώθηκε μεν, αλλά δεν γινότανε να αλλάξουνε το μοτέρ, πράγμα που κάνανε στον mkII - ο οποίος μάλιστα κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνία πακέτο με την E-PL1 - και εν συνεχεία πάνω στις EP-2, E-PL2 στον υπόλοιπο κόσμο. Ο R είναι μηχανικά ίδιος, οπότε με την αναβάθμιση του fw στον mkII, έχουμε ακριβώς την ίδια απόδοση (σε ίδια σώματα).

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Ανεξάρτητα από τους φακούς , πιστεύετε αξίζει η μετάβαση ( ξοδεύοντας και καμιά 150 ευρώ) από την pl1 στην pl2 και για πιο λόγο θα το κάνατε ?
Η αλήθεια είναι πως είδα δείγματα και από τις δύο και της πρώτης σαν να μου άρεσαν περισσότερο , ίσως λόγω του λίγο μεγαλύτερου αισθητήρα .
Από την άλλη μεγαλύτερη οθόνη και ειδικά γρηγορότερο κλείστρο είναι δέλεαρ , μιας και σε ηλιοφάνεια χρειάστηκε να κλείσω διάφραγμα έως και f16 καθώς η 1/2000 αποδείχθηκε λίγη , αν και δεν ξέρω αν έχασα σε ευκρίνεια με πείραξε που αναγκάστηκα να αλλάξω το f8 που συνηθίζω .

ποιο ειναι το πλεονεκτημα του mmf2?
τι φακους μπορεις να κουμπωσεις μετα?

ποιο ειναι το πλεονεκτημα του mmf2?
τι φακους μπορεις να κουμπωσεις μετα?

O ΜΜF-2 (όπως και οι MMF-1 / MMF-3) είναι ένας αντάπτορας για να μπορείς να κουμπώσεις φακούς 4/3 πάνω σε οποιοδήποτε σώμα m4/3. Πλεονέκτημα ότι μπορείς έτσι να χρησιμοποιήσεις φακούς διαμάντια, μειονέκτημα η αργή εστίαση (τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα με φακούς CDAF όπως οι 25/2.8, 14-54ΙΙ, 14-42, 40-150/4-5.6 κλπ)

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Ανεξάρτητα από τους φακούς , πιστεύετε αξίζει η μετάβαση ( ξοδεύοντας και καμιά 150 ευρώ) από την pl1 στην pl2 και για πιο λόγο θα το κάνατε ?
Η αλήθεια είναι πως είδα δείγματα και από τις δύο και της πρώτης σαν να μου άρεσαν περισσότερο , ίσως λόγω του λίγο μεγαλύτερου αισθητήρα .
Από την άλλη μεγαλύτερη οθόνη και ειδικά γρηγορότερο κλείστρο είναι δέλεαρ , μιας και σε ηλιοφάνεια χρειάστηκε να κλείσω διάφραγμα έως και f16 καθώς η 1/2000 αποδείχθηκε λίγη , αν και δεν ξέρω αν έχασα σε ευκρίνεια με πείραξε που αναγκάστηκα να αλλάξω το f8 που συνηθίζω .

Έχουν τον ίδιο αισθητήρα στα χαρτιά, πάνω-κάτω βγάζουν τις ίδιες φωτογραφίες. Αυτό που με έκανε να προτιμήσω την 2 από την 1 είναι η ποιότητα κατασκευής (μακράν καλύτερη), η πολύ καλύτερη και μεγαλύτερη οθόνη, η καλύτερη εργονομία, το μεγαλύτερο κουμπί του κλείστρου, η ταχύτητα 1/4.000 έναντι 1/2.000, το περιστροφικό δαχτυλίδι στην πλάτη, τα 6.400 iso (από 3.200) και πάει λέγοντας. Επίσης, κάτι σημαντικό, η καλύτερη απόδοσή της στα 800-1600 iso, κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι αισθητήρας και επεξεργαστής έχουν δεχθεί κάποιες κρυφές περιποιήσεις. Λογικό αν σκεφτείς ότι η 2 είναι νεότερο μοντέλο

Να οι 12 λόγοι για να προτιμήσεις την Ε-PL2 (σύμφωνα με τον Steve Huff, εγώ πως θα μπορούσα να μην συμφωνήσω)

The Improvements over the E-PL1. All 12 of them…

This review will be short, sweet and to the point. No use in dragging out this one with 8,000 words when it is basically the same camera as the E-PL1 with some improvements. So what are the improvements over the E-PL1? There are a DOZEN of them!

The E-Pl2 design has been changed to a sleeker and more streamlined design. Sort of looks like a fatter E-P2 with some curves.
The E-Pl2 Feels better in the hand due to the rubberized (or is it plasticized?) grip.
The E-Pl2 has a much nicer 3″ 460,000 dot LCD on the back. The E-PL1 had a 2.7 inch 230,000 dot LCD. In use the E-Pl2 rear LCD is so much better. The resolution is double of the E-P2 LCD as well.
The E-Pl2 has a smaller and newly redesigned kit zoom lens. The 14-42 II is now silent in its AF for HD movie use. It does feel nicer and extended is smaller than the previous version. AF seems faster as well.
ISO now goes up to 6400 which is higher than the E-PL1′s 3200. BUT ISO 6400 is not so hot on the E-PL2 in dark situations but is usable if there is some light. Also, base ISO went from ISO 100 to ISO 200.
All new battery design and charger.
All new Live Guide for stills and HD. This may be useful for newbies but those who are more advanced will not even use this one.
New “eye detect” AF where the AF will automatically focus on the eyes. Hmmm. Interesting.
New Art Filter called “Dramatic Tone” which works well in some situations and is horrific in others (portraits can be scary with this one)
Finally, the E-Pl2 now has a dial on the back instead of the cheap felling buttons on the E-Pl1. I like this one though it may be a little quirky. I found it almost too easy to move.
My favorite – the shutter now is capable of 1/4000s. The E-PL1 maxed out at 1/2000s which was not good for using fast glass in the full sun/daylight. I like shooting with shallow DOF, even in the day. Now I don’t need an ND filter.
The E-Pl2 now accepts SDXC cards as well as the SDHC we all know and love.

Έχοντας δουλέψει λίγο με την E-PL1, και όντας ευτυχής κάτοχος μιάς E-PL2 πρέπει να συμφωνήσω οτι παρότι θεωρητικά οι διαφορές τους φωτογραφικά είναι ελάχιστες (ίσως και ανύπαρκτες), η διαφορά στην "αίσθηση" είναι μεγάλη. Η πρώτη δίνει την εντύπωση μεγάλης compact ενώ η δεύτερη μαζεμένου "εργαλείου". Και επειδή το χόμπυ είναι ευχαρίστηση, αν μπορούμε προτιμάμε την δεύτερη, χωρίς να υποβαθμίζουμε το γεγονός ότι με λιγότερο από 200 πλέον, μπαίνεις στον κόσμο των μηχανών με εναλλάξιμους φακούς, οπότε αν θες ξεκινάς να χτίζεις ένα σύστημα που πατάει σε δύο εταιρείες, και αποκτώντας πλέον αυτό που λένε οι Αγγλόφωνοι momentum, θα βρίσκεις όλο και πιο εύκολα φακούς, σώματα, αξεσουάρ κ.λ.π. σε καλές τιμές...

Ακριβώς έτσι είναι. Το σύστημα έχει ζωή μόλις τριών χρόνων και ήδη θεωρείται άκρως επιτυχημένο, κάνοντας ακόμα και ορκισμένους οπαδούς άλλων εταιριών να το ασπαστούν. Σώματα σαν τις Pen, OM-D και G/GH/GF/GX series, παρέα με πλήθος πολύ καλών έως εξαιρετικών (και όχι ιδιαίτερα ακριβών) φακών, έχουν λύσει τα χέρια σε πρωτόλειους, προχωρημένους και επαγγελματίες φωτογράφους. Όλοι όσους ξέρω έχουν μεν μια dslr στο σπίτι, αλλά κυκλοφορούν μόνιμα με τις mirrorless!

pepper η g5 με ποιον allaround φακο θα την προτιμουσες ?

pepper η g5 με ποιον allaround φακο θα την προτιμουσες ?

Σε καμιά περίπτωση τον 14-42Χ, αφενός γιατί δεν με εμπνέουν οι power zoom και αφετέρου γιατί ότι κριτική έχω διαβάσει δεν λέει και τα καλύτερα γι αυτόν. Επίσης παρουσιάζει και ένα πρόβλημα συνεργασίας του με το σώμα σε ταχύτητες από 1/25 έως 1/250, που πιθανά θα λυθεί με ένα νέο firmware. Δες περισσότερα εδώ http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1041&message=41186597
Ο παλιός καλός 14-45 OIS είναι η καλύτερη λύση για μένα, οξύς, γρήγορος και πολύ ποιοτικός κατασκευαστικά. Εννοείται ότι αποκλείω τον κιτ 14-42 OIS, που τον πούλησα πριν καν τον πάρω. Για μια απλή mirroless είναι ΟΚ, αλλά στη G5 δεν το συζητάω....
Οπωσδήποτε και ο επερχόμενος 12-35/2.8 θεωρητικά είναι μια καλή πρόταση, πλην όμως δεν διαθέτω τα χρήματα που ζητάνε.....
Από πλευράς φακών σταθερού εστιακού μήκους προτιμώ αυτόν που έχω μόνιμα καρφωμένο πάνω στη G2, δηλαδή τον 20/1.7. Απλά, ακαταμάχητος...

Ο 20/1,7 είναι απλά άπαιχτος... μόνιμα πάνω στην E-PL2, φαντασθείτε ότι τον (πολύ καλό) 14-42mkII τον πούλησα, μια και καλύπτομαι από τον 14-150, ο οποίος είναι λίγο πιο μεγάλος και λιγότερο οξύς αλλά "πετάς την travel zoom στον κάλαθο των αχρήστων"...

ρε παιδιά εσείς που ξερετ απο αγορές τον 20 σε τη τιμή παίζει στην αγορά τώρα ? Εαν υπάρχει κάνα κατάστημα με καλές τιμές ?