Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Το vf-2 πιστεύω να ταιριάζει στην e-pm1 ή όχι;

Ταιριάζει και αυτό και το VF-3. Είναι πιο μεγάλο σε μέγεθος και με πολύ καλύτερη ανάλυση (το 2), ενώ το 3 πλεονεκτεί στο ότι ασφαλίζει πάνω στο hot shoe και ταιριάζει λόγω όγκου καλύτερα στα μικρά σώματα Ε-ΡΜ/PL

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Γνώριζα τις διαφορές όταν αγόρασα το vf-2 (από την Αυστραλία!!!), για την e-pl1, και τώρα προβληματίστηκα μήπως δεν ταιριάζει στην e-pm1.

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Το κακό είναι ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μαζί το φλας και το vf-2.

Μα, χρειάζεσαι το viewfinder περισσότερο την ημέρα, επειδή με την ηλιοφάνεια που έχουμε δεν μπορείς να δεις τίποτε στην οθόνη.

Κάτι περίεργο συμβαίνει με το Amazon.
Από το κιτ της e-pm1 braun με τους 2 φακούς που έπαιζε στις 314 και μετά στις 300 λίρες, έμεινε ένα τεμάχιο και ανέβασε την τιμή στις 509,39 λίρες !!!

Re: Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Μα, χρειάζεσαι το viewfinder περισσότερο την ημέρα, επειδή με την ηλιοφάνεια που έχουμε δεν μπορείς να δεις τίποτε στην οθόνη.

και εγω που τραβαω με φλας και το πρωϊ, τι κανω;

δεν εχω την epm1,ισως την παρω

Re: Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Πάρε μια που έχει φλας να τελειώνεις. Όπως πχ E-PL2, E-P3, E-P2

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Κατι τετειο θα γινει.
Απλα δεν μπορω να καταλαβω την μη υπαρξη φλας στα μικρα μοντελα. Αντιθετα μου ειναι ποιο ευκολοωνευτη στα μεγαλα.

Παρέλαβα χθες το δέμα με την E-PM1 από τα ΕΛΤΑ, αν και ο ταχυδρόμος, γνωστός και εξυπηρετικός, όταν μου έδωσε το ειδοποιητήριο είπε ότι πρέπει να πάω τη ΔΕ γιατί δεν είχαν "ανοίξει" ακόμη τα δέματα της προηγούμενης μέρας!!!

Εκ πρώτης όψεως, όλα ΟΚ, εκτός της παρατήρησης ότι στο κουτί αναφέρει ότι έχει τη μπαταρία BLS-5 και το φορτιστή BCS-5 και όχι τα αντίστοιχα σε 1 που έγραφε στην περιγραφή του Amazon. Δεν ξέρω εάν η αλλαγή αυτή έχει ουσιαστική σημασία, αν και επισημαίνει, και πάλι στο κουτί, ότι, σε περίπτωση αγοράς και άλλης μπαταρίας, η 1 φορτίζεται από το φορτιστή 1 και η 5 από τον 5.
Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ο (ασημί) 40-150 είναι πανάλαφρος!!! αν και τον περίμενα πιο βαρύ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το βύσμα του φορτιστή είναι αγγλικό και πάμε για φτηνό αντάπτορα ή έτοιμο καλώδιο όπως της E-PL1, που το χρησιμοποίησα τώρα για να φορτίσω την BLS-5 στον BCS-5.

Διαβάζοντας την ιστοσελίδα της Olympus (Αμερικάνικη και Ελληνική) είδα ότι υπάρχουν ορισμένα updates είτε codec είτε firmware.
Ερώτηση1: Πώς ελέγχουμε ποια έχει φορτωμένα η μηχανή, αφού οι οδηγίες (και στα ελληνικά) είναι στοιχειώδεις και δεν αναφέρουν αυτές τις λεπτομέρειες:
Ερώτηση2: Εγκαθιστώντας το fw 1.3 εννοείται ότι ενυπάρχουν σ' αυτό τα 1.1 και 1.2 ή πρέπει να τα εγκαταστήσεις με τη σειρά;

ΥΓ Και, φυσικά, πρέπει να σκεφτόμαστε, σιγά-σιγά, την πώληση της E-PL1 που έμεινε στα χέρια μου για λίγους μήνες μόνο.

Last edited:

Το σύστημα δεν επέτρεψε να συμπληρώσω το παραπάνω μήνυμα, οπότε επανέρχομαι:

ΥΓ2 Διαβάζοντας το manual που κατέβασα, είδα ότι μπορούμε να μάθουμε το firmware που έχει η μηχανή, από την αντίστοιχη επιλογή του menu. Επομένως, πρέπει να περιμένω να φορτίσει η μπαταρία. Αλλά θα δείξει εάν έχει το AVCHD Codec Update;

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Στο cd που έχεις υπάρχει πρόγραμμα ενημέρωσης ψηφιακών μηχανών ολύμπους.

Το εγκαταστείς στον υπολογιστή σου, φορτίζεις την μπαταρία, βγάζεις την κάρτα μνήμης, συνδέεις την μηχανή με το usb καλώδιο που σου έδωσαν (με φακό ή όχι, αναβαθμίζονται και αυτοί) και θα σου πει τι firmware έχει η μηχανή και εαν υπάρχει άλλο καινούργιο για να το αναβαθμίσεις.

Ακολούθησα αυτή τη διαδικασία και αναβάθμισε το fw σε 1.3 και τον 14-42 σε 1.1 ενώ δεν έδεiξε αναβάθμιση για τον άλλο φακό και τα λοιπά εξαρτήματα.

Τελικά, το AVCHD Codec Update γίνεταi στο ένα από τα δύο προγράμματα (Viewer 2) που έχει το CD.

Εγώ παρόλο το χαμό με τα νέα μοντέλα της Oly παραμένω πιστός στην e-pl1.

Παραμένει αξιολογότατη μηχανή, ακόμα και με τον 14-42.

Το μόνο που θα της πάρω θα είναι ο panasonic 20mm και τίποτε άλλο.

Ακολούθησα αυτή τη διαδικασία και αναβάθμισε το fw σε 1.3 και τον 14-42 σε 1.1 ενώ δεν έδεiξε αναβάθμιση για τον άλλο φακό και τα λοιπά εξαρτήματα.

Περίεργο , εμένα τον φακό τον άφησε στο 1.0 ενώ η μηχανή αναβαθμίστηκε στο 1.3 , θα ξαναδοκιμάσω .

Α και μην ξεχάσω , σε νυκτερινό κέντρο (αν παίζει ρόλο αυτό στην υπερθέρμανση λόγω χαμηλού φωτισμού) τράβηξα βίντεο 16 λεπτών με ελάχιστη θέρμανση στο κάτω μέρος της μηχανής (ζεστάθηκε σχεδόν όσο όταν την πρωτοάνοιξα και έπαιζα για αρκετή ώρα με τις ρυθμίσεις) , άρα τα περί 10 λεπτών βίντεο στις φωτογραφικές δεν ισχύουν για την pm1 .

Μπράβο στην μικρή .

Last edited:

Εντάξει και ο φακός , έκανα όμως μια γκάφα και θέλω βοήθεια στο να την διορθώσω , αν γίνεται .

Επειδή ήμουν κοντά στο αντικείμενο στο παραπάνω βίντεο που αναφέρω , χωρίς καν να το σκεφτώ κράτησα κάθετα την pm1 διότι χρειαζόμουν ύψος . Φαντάστηκα λανθασμένα πως θα προβληθεί με μπάρες δεξιά αριστερά όπως οι φωτογραφίες .
Το αποτέλεσμα είναι ένα βίντεο με την .................................................................... χορεύτρια οριζόντια .:bang:

Έχω αντιμετωπίσει με το βίντεο ενός φίλου, ο οποίος2 σε τα ξίδι στην Κούβα έδωσε τη βιντεοκάμερα σε μια άσχετη να του τραβήξει μερικά πλάνα και εκείνη θεώρησε ότι πρέπει να κρατάει την κάμερα σε 90 μοίρες.

Ο μόνος τρόπος που σκέφτηκα, για να αξιοποιήσω και αυτό το κομμάτι του βίντεο, ήταν να γυρίσω το clip κατά 90 μοίρες, δηλαδή να το φέρω στα ίσια του και, να γεμίσω τα κενά, δεξιά και αριστερά, με ένα animated background HD, με αντίστοιχα χρώματα, που έβαλα σαν χαλί, για το κομμάτι αυτό. Αυτλος, άλλωστε, είναι και ο μόνος τρόπος για να επεξεργαστείς, ικανοποιητικά, βίντεο που έχει τραβηχτεί σε 4:3 στο σημερινό φορμά 16:9.

Μόλις είδα στο camel ότι το Amazon έρριξε χθες την τιμή του κιτ της E-pm1 (pink) στις 279,95 λίρες αν και το site του Amazon το έχει 491,42.