Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Re: Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Πιστεύω πως ο Βλάσης καθώς είναι ειδήμων έχει ήδη καλύψει την όποια άποψή μου .

Και φυσικά μιας και δεν βλέπω διαφορές πλην φωτεινότητας στις παραπάνω εικόνες , μάλλον είμαι ακατάλληλος για review .

Αν αναφέρεσαι σε αυτόν τον 28αρη της τριπλάσιας αξίας τότε χαλάλι το 5% .

πρόσεξε την πόρτα του ναού αριστερά, το περίπτερο δεξιά και τα μαλιά της κοπέλας, δες επίσης τις φιγούρες πώς αλλάζουν προς τα άκρα. Είναι εμφανής η διαφορά.

Το συμπέρασμα στο οποίο εγώ καταλήγω (από τα σχόλιά σας αλλά και από κάποια reviews που βρήκα) είναι ότι:

πρόκειται για έναν φακό του οποίου οι επιδόσεις χαρακτηρίζονται μέτριες (ή μέχρι μέτριες), οι αδυναμίες του οποίου μπορούν να υπερκαλυφτούν για κάποιους (μη απαιτητικούς ίσως) από την μεγάλη του πρακτικότητα (μικρό μέγεθος) και την πολύ χαμηλή τιμή....σωστά;;

Εγώ πάντως ρώτησα και την γνώμη όποιου τυχόν είναι κάτοχός του, γιατί πολλές φορές τα τεστ των reviews (και άρα η κριτική) απέχουν πολύ από την απλή καθημερινή χρήση.

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

εγώ τον έχω τον φακό. Ειναι ο μόνος φακός που έχω για μια epm1. Όχι μέτριος δεν είναι. Το αντίθετο είναι φακός με έντονη προσωπικότηα.

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Oχι μετριος δεν ειναι καθολου αλλα φακουδακος με εντονα και ιδιαιτερα χαρακτηριστικα.
Μου τον εδωσε ο Βλασης 3 μερες τωρα και εχω τραβηξει αρκετες φωτογραφιες.
Ειναι μικρος και πανω στην ΟΜD ειναι σαν ενα ευμεγεθης καπακι, πραγματικα protable.
Aυτο που δεν μου αρεσει ειναι οι παραμορφωσεις του (ισως γιατι ειμαι μαθημενος απο 'αλλα κολπα').
Παντως ειμαι ευχαριστημενος αλλα δεν θα ειναι στις προτεραιωτητες μου για αγορα...

Παιδιά, για 150-200 ευρώ μια χαρά φακουδάκος είναι. Τον έχω δοκιμάσει ελάχιστα βέβαια (η αλήθεια να λέγεται) και μόνο στην E-PL2 (που στο μεταξύ πούλησα), πάντα σε δύσκολες συνθήκες (σούρουπο-νύχτα), αλλά είμαι οκ, φωτεινός είναι, γρήγορος στην εστίαση είναι, μικρούλης και βολικός είναι, ποιοτικά φτιαγμένος, δεν ακούγεται τίποτα στο βίντεο και σε θέμα οξύτητας και χρωμάτων είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο (των δικών μου απαιτήσεων).
Θα τον χρησιμοποιήσω και με την OM-D και θα επανέρθω. Στο μεταξύ, δείτε τη μοναδική φωτο που έχω τραβήξει μέρα μαζί του...

Ε-PL2, f:4.5, 200 ISO
downtown.jpg

πρόσεξε την πόρτα του ναού αριστερά, το περίπτερο δεξιά και τα μαλιά της κοπέλας, δες επίσης τις φιγούρες πώς αλλάζουν προς τα άκρα. Είναι εμφανής η διαφορά.

Ναι φάνηκε αμέσως το ότι έχει κοπεί η φωτογραφία , αλλά τους ανθρώπους δεξιά μπροστά από το περίπτερο όπως και τον τύπο με το μαύρο μπλουζάκι πριν από αυτούς , που το jpg τους έχει τεντώσει και αδυνατίσει δεν θα το πρόσεχα αν δεν το έλεγες .

Με βλέπω για ευτυχισμένο κάτοχο λοιπόν .

Ψέματα είπα!!
Τον χρησιμοποίησα στην Κρήτη το καλοκαίρι με την Ε-Ρ3, μέρα και νύχτα, ήταν καρφωμένος στην Pen σε 24ωρη βάση για 15 μέρες, πάντα στην τσάντα μου
Να μια στο λιμάνι στα Χανιά με f:2.8 και 800 ISO. Για ατμοσφαιρικές φωτο είναι ότι πρέπει!

XANIAPORT.jpg

Χαρακτηρίζουμε κάτι ως μέτριο όταν δεν ξεχωρίζει κάπου ή παντού θετικά ή αρνητικά. Όταν κάτι είναι επίπεδο, θαμπό κλπ.

Ο συγκεκριμένος φακός είναι ακριβώς το αντίθετο. Δηλ. κάποια πράγματα τα κάνει πάρα πολύ καλά (οξύτητα, καλό κάδρο, δυνατότητα λήψης με ελάχιστο φωτισμό, καλός για βίντεο, κλπ.) και άλλα τα κάνει πολύ μέτρια (γεωμετρικές παραμορφώσεις και βινιέτα).

Είναι φακός με πολύ έντονη προσωπικότητα. Και μου φαίνεται πολύ πιο ταιριαστός πάνω σε μια μικρή μηχανή όπως η epm1/epl3 από ότι π.χ. ο 12-50 που έδωσε ο Λεωνίδας.

τον συγκεκριμένο φακουδάκο τον προορίζω για την e-pl1 μου.

Σκοπεύω να μη τον βγάλω ποτέ ξανά από πάνω.

Από τα δείγματα που βλέπω είναι ακριβώς αυτό που ζητάω, μόνο που δεν ήξερα ότι μπορώ να τον έχω σε τέτοια τιμή!

Είμαι σαν το παιδάκι που περιμένει τον Άγιο Βασίλη να του φέρει το δώρο του!

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Πςρί παραμορφώσεων ο λόγος . Όλες οι φωτο από orf > jpg χωρίς αλλαγές σε παραμόρφωση.

Δείτε στην πρώτη φωτογραφία πώς καμπυλώνουν οι μεταλλικοί στύλοι μέσα στην κεντρική αγορά. Δεν υπάρχει μόνο η παραμόρφωση λόγω της μη παραλληλίας μηχανής με θέμα, αλλά και γεωμετρικές παραμορφώσεις. Στη δεύτερη φωτο δείτε τις καμπύλες στο γείσο του κτηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και τέλος στην τρίτη δείτε μια τυχαία λήξη το κάγκελο πώς παραμορφώνει. Εδώ έχουμε διπλή παραμόρφωση. Παραμόρφωση που προκύπτει από τη μη παράλληλη θέση της μηχανής με το μπροστινό θέμα (κάγκελο) που δεν φταίει ούτε ο φακός ούτε η μηχανή, και η καμπύλη παραμόρφωση που μας δίνει ο φακός.

Αυτά, ξαναλέω, ότι προκύπτουν από τα orf (raw) αρχεία.

Attachments

• P1100832_1.jpg
    P1100832_1.jpg
    125.8 KB · Views: 117
  • PB300629_1.jpg
    PB300629_1.jpg
    111.5 KB · Views: 117
  • PC180663_1.jpg
    PC180663_1.jpg
    83.1 KB · Views: 117

Βλάση πραγματικά κατατοπιστικότατες οι φωτογραφίες σου, ακόμα και στα δικά μου απαίδευτα μάτια (νεοεισερχόμενος γαρ στο χώρο της φωτογραφίας) γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό αυτό που διάβασα σε σχόλια και περιγραφές.

Είπες ότι οι συγκεκριμένες φωτό είναι αρχεία raw.
Εάν απ' την μηχανή πάρω jpeg, έχει κάνει αυτόματα διόρθωση αυτών των παραμορφώσεων;
Και αν θέλω να κάνω εγώ την διόρθωση στα raw αρχεία, με τι πρόγραμμα μπορώ να το κάνω;

Σόρρυ για τις ερωτήσεις, είπαμε....νέος! :help:

Βλάση πραγματικά κατατοπιστικότατες οι φωτογραφίες σου, ακόμα και στα δικά μου απαίδευτα μάτια (νεοεισερχόμενος γαρ στο χώρο της φωτογραφίας) γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό αυτό που διάβασα σε σχόλια και περιγραφές.

Είπες ότι οι συγκεκριμένες φωτό είναι αρχεία raw.
Εάν απ' την μηχανή πάρω jpeg, έχει κάνει αυτόματα διόρθωση αυτών των παραμορφώσεων;
Και αν θέλω να κάνω εγώ την διόρθωση στα raw αρχεία, με τι πρόγραμμα μπορώ να το κάνω;

Σόρρυ για τις ερωτήσεις, είπαμε....νέος! :help:

ναι σε Jpg γίνονται διορθώσεις, αλλά όσο πιο δύσκολες οι αρχικές λήψεις, τόσο εμφανίζονται πιθανότητες αποτυχίας. Π.χ. λήψεις από το πλάι.
ναι από raw σε Jpg μπορείς να διορθώσεις τις παραμορφώσεις. Αυτό γίνεται σε LIghtroom, CaptureoneBibblePro που έχουν προφίλ του φακού.

Για μένα το μεγαλύτερό σου πρόβλημα θα είναι το άριστο καδράρισμα, κάτι που είναι δύσκολο να πετύχεις μέσα από την οθόνη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Περί παραμορφώσεων ο λόγος . Όλες οι φωτο από orf > jpg χωρίς αλλαγές σε παραμόρφωση.
Αυτά, ξαναλέω, ότι προκύπτουν από τα orf (raw) αρχεία.

Καλά έγραψα πριν , ευτυχισμένος κάτοχος θα είμαι καθώς δεν με ενοχλούν καθόλου :proud: , οξύτητα με ενδιαφέρει και χρώμα , το ένα το χει ο φακός και το άλλο η pen .

Για μένα το μεγαλύτερό σου πρόβλημα θα είναι το άριστο καδράρισμα, κάτι που είναι δύσκολο να πετύχεις μέσα από την οθόνη.

Στο δρόμο είναι και το VF-2 :a0210:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Καλά έγραψα πριν , ευτυχισμένος κάτοχος θα είμαι καθώς δεν με ενοχλούν καθόλου :proud: , οξύτητα με ενδιαφέρει και χρώμα , το ένα το χει ο φακός και το άλλο η pen .

Στο δρόμο είναι και το VF-2 :a0210:

με το καλό να το δεχθείς. Το συγκεκριμένο σκόπευτρο ανακλίνεται ή μένει σταθερό πάνω στη μηχανή;

Αλήθεια μπορεί κανείς να φορέσει σκόπευτρα από panasonic σε olympus και το αντίστροφο;

Όχι Βλάση, δεν κάνουν τα μεν στα δε και τούμπαλιν
Το VF-2 ανακλίνεται σε γωνία 90 μοιρών και υπερτερεί του μικρότερου σε μέγεθος VF-3 στην ανάλυση. Το 3αρι από την πλευρά του "κλειδώνει" πάνω στο hot shoe κι έτσι δεν χάνεται εύκολα

images

να κάνω ερώτηση?

αντί για μια olympus+σκόπευτρο μήπως θα ήταν καλύτερη η αγορά μιας panasonic με σκόπευτρο εξ αρχής?

πες στη αδελφή σου να σου στείλει μια g3 στα 250 usd http://www.bhphotovideo.com/c/product/768466-REG/Panasonic_DMC_G3KBODY_Lumix_DMC_G3_Camera_Body.html και ο φακός που πραγματικά θέλεις είναι ο 14-42 χ δες στο http://www.bhphotovideo.com/c/product/818962-REG/Panasonic_H_PS14042S_Lumix_G_X_Vario.html

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Αν αναφέρεσαι σε αυτόν τον 28αρη της τριπλάσιας αξίας τότε χαλάλι το 5% .

Όχι και τριπλάσιας. 450 ο ένας, 750 ο άλλος, και μιλάμε για τον ολοκαίνουργιο 28/2.8 με τη σταθεροποίηση. Ο παλιός 28/2.8 έχει μόλις 200 ευρώ, και δεν έχει ούτε τη μισή παραμόρφωση από τον Πανασόνικ.

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Α Ψ Ο Γ Ο Ι .....................οι Βέλγοι (από εκεί ήρθε) .

Στις 4/1 που έκανα την παραγγελία μου έστειλαν e-mail όπου μεταξύ άλλων έγραφε :
<<Το προϊόν θα είναι διαθέσιμο ξανά σε 14 ημέρες. Προσπαθούμε να παραδίδουμε τις παραγγελίες σας εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Εάν εκτιμήσουμε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση της παραγγελίας σας, θα σας ειδοποιήσουμε μέσω e-mail σχετικά με την εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης. Θα έχετε την επιλογή είτε να συνεχίσετε με την παραγγελία σας είτε να ζητήσετε πλήρη επιστροφή χρημάτων.>>

Στις 9/1 έλαβα με e-mail το τιμολόγιο .

Σήμερα 16/1 το έφερε η DHL νωρίς νωρίς .

Για την ώρα μόνο το κοιτώ καθώς η pen είναι σπίτι , πρώτη εντύπωση ..............................γκουμούτσα θα είναι πάνω της .

Είμαι σαν το παιδάκι που περιμένει τον Άγιο Βασίλη να του φέρει το δώρο του!

Τώρα τον περιμένεις τον Άι-Βασίλη; Καλά, παλαιοημερολογίτης είσαι;

Άντε να πω κι εγώ την αμαρτία μου. Έχω παραγγείλει κάτι αντίστοιχο για την Canon μου.
Τον 40/2.8 STM. Ο οποίος βέβαια από τα σχόλια και τις δοκιμές που έχει, δεν παρουσιάζει καμία από τις παραπάνω αδυναμίες.