Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Όχι και τριπλάσιας. 450 ο ένας, 750 ο άλλος, και μιλάμε για τον ολοκαίνουργιο 28/2.8 με τη σταθεροποίηση. Ο παλιός 28/2.8 έχει μόλις 200 ευρώ, και δεν έχει ούτε τη μισή παραμόρφωση από τον Πανασόνικ.

Πριν γράψω τριπλάσιας αξίας έκανα ένα ψάξιμο μήπως τον βρω φθηνότερα όπως βρήκα τον 14/2.5 στα 137$ και δεν υπήρχε πουθενά κάτω από 619$ .
Δεν έλαβα υπόψιν τις τιμές καταλόγου διότι αν υπολογίσω τον 14αρη στα 450 , βάζω στην θέση του τον 20mm f/1.7 με τιμή 349$ για τον οποίο δεν χρειάζονται συστάσεις .

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

να κάνω ερώτηση?

αντί για μια olympus+σκόπευτρο μήπως θα ήταν καλύτερη η αγορά μιας panasonic με σκόπευτρο εξ αρχής?

Θα χάσεις το ενσωματωμένο IS και θα πρέπει να τραβάς αποκλειστικά Raw για να πάρεις καλά αποτελέσματα. Κατά τα λοιπά, οι G2/3/5 είναι πολύ καλές μηχανές, αξίζουν τα χρήματά τους

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Θα χάσεις το ενσωματωμένο IS και θα πρέπει να τραβάς αποκλειστικά Raw για να πάρεις καλά αποτελέσματα. Κατά τα λοιπά, οι G2/3/5 είναι πολύ καλές μηχανές, αξίζουν τα χρήματά τους

O Στέργιος δεν ζητά το απόλυτο στις φωτο, όπως το ζητά στον ήχο....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

O Στέργιος δεν ζητά το απόλυτο στις φωτο, όπως το ζητά στον ήχο....

χαχα, μπα, και στον ήχο έχω ρίξει νερό στο κρασί μου!

Σχετικά με τις φωτ.μηχανές, μετά από τόσο καιρό που ασχολούμαι ερασιτεχνικά νομίζω ότι έχω καταλήξει στα θέλω μου:

1)φορητότητα
2)καλή επίδοση σε χαμηλό φωτισμό
3)όσο γίνεται γρήγορη απόκριση στο "κλικ" μου

Ότι θέλουμε όλοι δηλαδή .

Πριν γράψω τριπλάσιας αξίας έκανα ένα ψάξιμο μήπως τον βρω φθηνότερα όπως βρήκα τον 14/2.5 στα 137$ και δεν υπήρχε πουθενά κάτω από 619$ .
Δεν έλαβα υπόψιν τις τιμές καταλόγου διότι αν υπολογίσω τον 14αρη στα 450 , βάζω στην θέση του τον 20mm f/1.7 με τιμή 349$ για τον οποίο δεν χρειάζονται συστάσεις .

Μα κι αυτός, 3,26% παραμόρφωση έχει.
Ο μικρός pancake 40ρης της Canon (οκ, είναι f/2.8 βέβαια και κοστίζει σχεδόν τα μισά χρήματα όμως) έχει παραμόρφωση μόλις 0,6%.

Τελικά οι φακοί των m4/3 φαίνεται να έχουν από μεγάλες έως τρελές παραμορφώσεις. Τον χειρότερο ζουμ να πάρεις, όχι για FF, αλλά για APS σου λέω, 5% παραμόρφωση δεν θα έχει.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Ότι θέλουμε όλοι δηλαδή .

αν θέλαμε τα παραπάνω δεν θα αγοράζαμε την epm1 που ΔΕΝ είναι καλή στο χαμηλό φωτισμό, ούτε γρήγορη. Φθηνή είναι, μεταφέρεται εύκολα και έχει φθηνούς φακούς. Τίποτε παραπάνω.... όσοι νομίζουν ότι αυτό είναι το τέλος του ταξιδιού, ή έχουν χαμηλές απαιτήσεις, ή δεν έχουν δει τις κορυφαίες μηχανές, έστω και στην κατηγορία τους.

Όχι βρε Βλάση δεν κατάλαβες , ο Στέργιος είπε :

μετά από τόσο καιρό που ασχολούμαι ερασιτεχνικά νομίζω ότι έχω καταλήξει στα θέλω μου:
1)φορητότητα
2)καλή επίδοση σε χαμηλό φωτισμό
3)όσο γίνεται γρήγορη απόκριση στο "κλικ" μου

Πάνω σε αυτό απάντησα , όχι ότι τα έχουν οι pen (εκτός από φορητότητα) .

Εδώ η pentax k100d super του 2008 που είχα , μου λείπει σε σκηνές δράσης και C-AF σε σχέση με την pm1 , άσε τα χειριστήρια κλπ .

Last edited:
Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Όταν βγεί κάτι τέτοιο και είναι ΚΑΙ φθηνό, πέστε μου και μένα... :ears:

καλησπερα ,μια ερωτηση απο ασχετο εντελως με φακους.

ο φακος M.Zuiko Digital ED 40-150mm f4.0-5.6 R http://www.getolympus.com/us/en/len...s2013_nw&utm_medium=email&utm_content=m40-150 μπαινει στην OLYMPUS PEN E-PL1 ?

(αναζητω κατι φτηνο για την e-pl1)

Μια ερώτηση και από εμένα: με μία πρόχειρη αναζήτηση στο ιντερνετ, είδα ότι ο συγκεκριμένος φακός αναφέρεται πότε με και πότε χωρίς το "R" στον κωδικό του. Πρόκειται για διαφορετικές εκδόσεις του φακού; Και αν ναι, ποια η διαφορά τους;

Μα κι αυτός, 3,26% παραμόρφωση έχει.
Τελικά οι φακοί των m4/3 φαίνεται να έχουν από μεγάλες έως τρελές παραμορφώσεις. Τον χειρότερο ζουμ να πάρεις, όχι για FF, αλλά για APS σου λέω, 5% παραμόρφωση δεν θα έχει.

Nαι είναι το τίμημα που πληρώνεις για το μικρο μέγεθος-βάρος του συστήματος, τα οπτικά πλεον σχεδιάζονται με αλλα κριτήρια απο ότι τα παραδοσιακά γυαλιά των <μεγάλων συστημάτων> . Γεωμετρική παραμόρφωση και χρωματικές εκτροπές διορθώνονται άμεσα απο τα σώματα τόσο σε Jpeg όσο και σε RAW μεσω των συμβατών με αυτά προγραμμάτων (Photoshop, Lightroom...) που αποτελούν και το στανταρ (σχεδόν) της αγοράς.

Mεγάλο πρόβλημα στην ουσία έχουν μόνο όσοι δουλεύουν με Raw πρόγραμμα που δεν έχει συμβατότητα, οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να το καταλάβουν ποτέ.

Αυτο που εμένα προσωπικά σαν παραδοσιακό χρήστη Olympus, Panasonic με ξινίζει δεν είναι ότι ακολουθείται αυτή η τακτική γιατι το όφελος στην φορητότητα είναι μεγάλο, αλλά ότι χρεωνουν τα νέα οπτικά m4/3 πιο ακριβά απο τα παλιά που ηταν εξαιρετικά σε αυτούς τους τομείς και ανθεκτικά σε σκόνη και νερό, οι χρήστες 4/3 Ζuiko HG, SHG φακών καταλαβαίνουν εύκολα τί εννοώ.

Re: Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Πρώτη εντύπωση από τον 14/2,5 αρκετά θετική , στα βιαστικά ορίστε δυο δείγματα , βέβαια θα μου πείτε είναι σε f3.5 όπου ο lumix είναι στα καλύτερά του σε σχέση με τον 14-42 που αποδίδει περίπου στα 5 και κάτι .
Το ζητούμενο όμως είναι η απόδοση σε χαμηλό f .

MZUIKO1442crop.JPG

LUMIX14crop.JPG

Και οι κανονικές .

MZUIKO1442
LUMIX14

Το iso800 ήταν ξεχασμένο από την προηγούμενη χρήση της μηχανής (αυτό το παθαίνω συχνά) .

Πρώτη εντύπωση από τον 14/2,5 αρκετά θετική , στα βιαστικά ορίστε δυο δείγματα , βέβαια θα μου πείτε είναι σε f3.5 όπου ο lumix είναι στα καλύτερά του σε σχέση με τον 14-42 που αποδίδει περίπου στα 5 και κάτι .
Το ζητούμενο όμως είναι η απόδοση σε χαμηλό f .

MZUIKO1442crop.JPG

LUMIX14crop.JPG

Και οι κανονικές .

MZUIKO1442
LUMIX14

Το iso800 ήταν ξεχασμένο από την προηγούμενη χρήση της μηχανής (αυτό το παθαίνω συχνά) .

συγνώμη, αλλά δεν μπορούμε να κρίνουμε την ποιότητα από Iso 800. Το 400 είναι το ανώτατο ανεκτό γι αυτή τη μηχανή. Επομένως ξανατράβα αλλά έχοντας κάνει πρώτα και μια βασική ρύθμιση στο wb. Ή μήπως το φωτεινό κομμμάτι είναι από φυσικού του μπεζ;

Για να δούμε με iso200 , custom wb και λήψη με καθυστέρηση 2δευτ. :
lumix14
lumix14crop%20%282%29.jpg
mzuiko1442
mzuiko1442crop%20%282%29.jpg

Και οι αρχικές
lumix14
mzuiko1442

Και τρεις ακόμη με την τελευταία να είναι με τον 14-42 σε F5.6
lumixf3.5crop
lumixf3.5crop.jpg
mzuikof3.5crop
mzuikof3.5crop.jpg

mzuikof5.6crop
mzuikof5.6crop.jpg

Και οι αρχικές όπου έγινε απλά περικοπή γύρω γύρω ώστε να μικρύνει το αρχείο :
lumixf3.5
mzuikof3.5
mzuikof5.6

ίσως όχι το ίδιο αλλά παραμένει ορατή η διαφορά στην ευκρίνεια για τα δικά μου μη έμπειρα μάτια , εσείς πιθανόν θα βρείτε και άλλες διαφορές όπου και θα ήθελα να τις σχολιάσετε .
Επίσης στο σημείο που έκανα crop στην υδρόγειο , με παραξένεψε το ότι ο 14-42 δεν εστίασε σωστά στο κέντρο αλλά προς την άκρη της φωτογραφίας .

Υγ . Βλάση τα γράμματα είναι προς το άσπρο στις φωτογραφίες από τα κορν φλεικς , είχες δίκιο για το wb .

Last edited:

Κώστα, στο χέρι τις σκόπευσες ή σε τρίποδο;
...Όπως και νά'χει καλοσκόπευτος!!!

Last edited:

Στο τραπέζι η μηχανή με αυτόματο κλικ στα 2δευτ. καθυστέρηση για να μην την κουνήσω ,
ευχαριστώ .