Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

εγω παντως αυτες τις μερες θα δανειστω την Panasonic G3 ενος αδερφικου φιλου..θελω να παιξω λιγο για να δω αν αξιζει να δωσω την 60D μου και να παρω μια G3 , μπας και γλυτωσω λιγακι ογκο.. ουτως ει αλλως τζαμπα πανε πολες απτις δυνατοτητες της στα χερια μου..

Εγώ πάλι περιμένω την 100d μπας και πουλήσω τα πάντα ολα και μείνω με μια dslr και κανα 2 -3 prime φακούς...

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Μόλις παρέλαβα , τελικά μου έστειλαν την ασημί όπως μου είπαν ............................έχει και την FlashAir card , ενώ δεν αναγράφονταν στην περιγραφή .

να βρεθουμε να κανουμε μια συγκριση μεταξυ E-PL5 και ΝΕΧ 5Ν...

που μενεις?

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Νάουσα , αλλά αν είσαι Θεσσαλονίκη μπορεί να πιούμε ένα καφεδάκι . Βέβαια από το τριήμερο και μετά τα Σ/Κ θα συχνάζω παραλία Παντελεήμονα .

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

μενω Αθηνα, οποτε δεν θα το κανουμε το συγκριτικο...

κριμα...

Μόλις παρέλαβα , τελικά μου έστειλαν την ασημί όπως μου είπαν ............................έχει και την FlashAir card , ενώ δεν αναγράφονταν στην περιγραφή .
Καλορίζικη και καλές φωτογραφίσεις,Κώστα.

Καλορίζικη και καλές φωτογραφίσεις,Κώστα.

Ακόμη είμαι περίεργος για τα δικά σου σχέδια .

Σας ευχαριστώ για τις ευχές , πιστεύω το βράδυ θα βρω χρόνο να την δοκιμάσω λίγο .

Ακόμη είμαι περίεργος για τα δικά σου σχέδια .

Σας ευχαριστώ για τις ευχές , πιστεύω το βράδυ θα βρω χρόνο να την δοκιμάσω λίγο .

Περιμένω και εγώ...μια Ε-P3...

Είπα και εγώ , 45 1,8 και να πουλά την pen κάτι ετοιμάζει , με το καλό φίλε μου .

Έτσι έτσι , την pm1 πάντως για 160 δεν την δίνω . Δες μήπως την αλλάξεις με κανένα φακό σε κάποιο φωτογραφικό κατάστημα .

Ευχαριστώ Ιωσήφ .

Λοιπόν στα βιαστικά , αισθητά βαρύτερη , ταχύτητα εστίασης κάπως καλύτερη στις εναλλαγές κοντά μακριά σε τεστ που έκανα και μάλλον φταίει που έχει ακριβή εστίαση με μικρότερη κουκίδα όπως είχε η pen e-pl1 και δεν βρήκα την λειτουργία αυτή στην pm1 .

Στα δείγματα που παραθέτω δεν μου γέμισε το μάτι για 400 ευρώ ακριβότερη σύμφωνα με τις τιμές εδώ , 279 η pm1 και 650 η pl5 .

Δεν έχω δυστυχώς χρόνο να ασχοληθώ περισσότερο τώρα , η φωτό είναι με τον 14/2.5 . Α και σε βίντεο τα αρχεία είναι σε mov έναντι mts της pm1 , μισά στο μέγεθος αρχείου και ο θόρυβος από το μοτέρ του φακού ενώ στην pm1 ακούγεται σαν παλιό αυτοκίνητο , στην pl5 κάνει σαν φορτηγό !!! Ίσως να έχει δυνατότερα μικρόφωνα , ότι άλλο μου λέτε να δοκιμάσω αύριο .
Πρώτη εντύπωση , αν την είχα πληρώσει 650 θα έκλαιγα .
Στο iso 800 οι διαφορές είναι σαν το 400 .
Συγγνώμη που δεν βάζω εδώ crop , δεν έχω ούτε χρόνο ούτε λόγω κούρασης κουράγιο πλέον , καλό βράδυ .

pl5 iso 400
pl5 iso 1600
pl5 iso 3200
pm1 iso 400
pm1 iso 1600 !!!!!

Τα κυκλακια που βλεπω στα σποτακια ειναι φυσιολογικα;

Πέρα από το κουτί και την μηχανή στο κέντρο δεν είχα προσέξει τίποτε , ίσως από το f2.5 δεν ξέρω , τα παιδιά που κατέχουν θα μας πουν Λευτέρη .

στα δειγματα σου βλεπω και εγω ελαχιστη διαφορα στο 1600 iso αναμεσα σε pm1 και pl5. τα λεφτα της η pl5 φαινεται να τα βγαζει στο γεγονος οτι στο ανεβασμα της ευαισθησιας απο το 1600 στο 3200 επιβαρυνεται με απειροελαχιστο επιπλεον θορυβο.

εχω μαθει στις συγκρισεις τις παλιας σειρας pen να ελεγχω κυριως το raw στο dpreview γιατι ο αριστος αλγοριθμος αποθορυβοποιησης στο jpeg ξεγελαει θετικα.
βεβαια εδω εχουμε συγκριση 2 μηχανων με τον ιδιο λογικα αλγοριθμο αποθορυβοποιησης οποτε σαν κοινος παραγοντας αφαιρειται απο την εξισωση...

Αν υποθέσουμε ότι λογικά ο αισθητήρας της pl5 είναι ίδιος με της OM-D, υπάρχει διαφορά στο 1:1 στα 800iso και από εκεί και πάνω σαφής διαφοροποίηση. Λάβετε υπόψη ότι έχουμε και 4mp επιπλέον ανάλυση, οπότε όπως λέει κι ο Γιαρίμης (αλλά και η κοινή λογική), η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη...

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

τα λεφτα της η pl5 φαινεται να τα βγαζει στο γεγονος οτι στο ανεβασμα της ευαισθησιας απο το 1600 στο 3200 επιβαρυνεται με απειροελαχιστο επιπλεον θορυβο.

Έτσι ακριβώς και φυσικά και στην οθόνη αφής συν τα επιπλέον κουμπιά .

βεβαια εδω εχουμε συγκριση 2 μηχανων με τον ιδιο λογικα αλγοριθμο αποθορυβοποιησης

Και επίσης με τον ίδιο φακό ενώ θα μπορούσα να φορέσω στην καθεμιά τον δικό της 14-42 ιι , αλλά είπα μήπως η κόπια του ενός η του άλλου (που δεν είδα κανένα θέμα στις πρώτες φωτό) αλλοιώσει το αποτέλεσμα .

υπάρχει διαφορά στο 1:1 στα 800iso και από εκεί και πάνω σαφής διαφοροποίηση. Λάβετε υπόψη ότι έχουμε και 4mp επιπλέον ανάλυση, οπότε όπως λέει κι ο Γιαρίμης (αλλά και η κοινή λογική), η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη...

Ναι έτσι είναι , φανταστείτε την έκπληξη κάποιου όμως που θα σκάσει 650 , όταν δει εικόνες μέχρι και 800 iso (που καλύπτουν τις περισσότερες περιπτώσεις) ίδιες με την δική του αλλά με 400 ευρώ λιγότερα .

Τέλος με τα αρνητικά , που μάλλον δεν πρόκειται για αρνητικά της e-pl5 , αλλά για θετικά της pm1 η οποία για τα 280 ευρώ είναι κελεπούρι και λίγα λέω .

Έκλεψα λίγο χρόνο το πρωί στη δουλειά και έβγαλα λίγες φωτογραφίες και με τις δυο φυσικά , σε εξωτερικό χώρο αλλά και μέσα στο κατάστημα με κόντρα φωτισμό από έξω (δηλαδή τράβηξα την βιτρίνα από μέσα προς τα έξω με τον ήλιο σχεδόν κόντρα ) ώστε να δω τα χρώματα και το δυναμικό εύρος σε συνθήκες καθημερινής χρήσης .
Δεν τις έστησα και φωτογράφιζα όπως περπατούσα , απλά σταματούσα εστίαζα και τραβούσα , αισθητά πιο μαλακό και γρήγορο το κλείστρο στην pl5 , αν και ο χρόνος μέχρι να δω την οθόνη έτοιμη για το επόμενο θέμα μου φάνηκε ίδιος .

Το πίσω περιστρεφόμενο κουμπί με το οκ στην μέση δεν είναι τόσο εύκολο στην περιστροφή καθώς εξέχει η ανακλινόμενη οθόνη και ενοχλεί όταν θες να το περιστρέψεις , μάλλον έπρεπε να το έχουν λίγο πιο έξω .

Πάμε στην οθόνη τώρα , πολύ πιο ζωντανές και με χρώμα μου φάνηκαν οι φωτογραφίες , θέλω να τις δω στο pc ώστε να δω αν βγάζει πιο έντονα χρώματα η μηχανή η είναι θέμα οθόνης , καθώς σε vivid έβαλα την pm1 και πάλι ήταν πιο άτονο το πράσινο του κήπου από το natural της pl5 .

Η αφή τώρα , δεν με βόλεψε να βγάζω φωτό με αυτόν τον τρόπο , αλλά όταν πατάω το οκ και μου βγαίνει ο πίνακας με τις ρυθμίσεις για af wb σημείο εστίασης κλπ , τότε με τον αριστερό αντίχειρα κλικάρω την ρύθμιση που θέλω ενώ ταυτόχρονα με τον δεξί γυρίζω την ροδέλα και έχω την αλλαγή σε χρόνο dt , εκεί έδωσα ρέστα .
Εξαιρετικά βολικό και γρήγορο .

Αν βρω χρόνο το βράδυ να δω της φωτογραφίες θα επανέλθω .

Πάμε στην οθόνη τώρα , πολύ πιο ζωντανές και με χρώμα μου φάνηκαν οι φωτογραφίες , θέλω να τις δω στο pc ώστε να δω αν βγάζει πιο έντονα χρώματα η μηχανή η είναι θέμα οθόνης , καθώς σε vivid έβαλα την pm1 και πάλι ήταν πιο άτονο το πράσινο του κήπου από το natural της pl5 .

Η αφή τώρα , δεν με βόλεψε να βγάζω φωτό με αυτόν τον τρόπο , αλλά όταν πατάω το οκ και μου βγαίνει ο πίνακας με τις ρυθμίσεις για af wb σημείο εστίασης κλπ , τότε με τον αριστερό αντίχειρα κλικάρω την ρύθμιση που θέλω ενώ ταυτόχρονα με τον δεξί γυρίζω την ροδέλα και έχω την αλλαγή σε χρόνο dt , εκεί έδωσα ρέστα .
Εξαιρετικά βολικό και γρήγορο.

Αυτος ειναι ο σουπερ γρηγορος τροπος αλλαγης ρυθμισεων ! ευγε , πολλοι δεν τον εχουν καν καταλάβει οτι λειτουργεί ετσι και στην ΟΜ-D,
η διαφορά που βλέπεις στα χρώματα ειναι καθαρα θεμα ποιοτητας και αναλυσης της οθονης της μηχανής, στο PC θα δεις τι παιζει με ακριβεια, ομως υπαρχει και διπλή ρυθμιση (Normal - Vivid) της LCD οθονης (σιγουρα στην Ε-PL5 - δεν ειμαι σιγουρος για την Ε-ΡΜ1) και για την αλλαγή σε αυτη πρεπει να πας εκει που ρυθμιζεις την φωτεινότητα και να πατησεις το INFO (τα λεω απεξω αν τα θυμαμαι καλά).

Τελος θα δεις σιγουρα διαφορες περισσοτερες στο RAW αλλά και στο Jpeg τοσο στον θορυβο (αν αφαιρεσεις τελειως το φιλτρο θορυβου) οσο και στην δυνατοτητα να μαζεψεις σκοτεινα και φωτεινά λόγω μεγαλυτερου δυναμικου ευρους της Ε-PL5.

Τελος θα δεις σιγουρα διαφορες περισσοτερες στο RAW

Ο λόγος που είχα απορρίψει εξ αρχής τις dslr nikon από canon , το καλό και εύκολο jpeg και φυσικά ο κύριος λόγος μετάβασης στην olympus .
Για την οθόνη θα δω το βράδυ , ευχαριστώ .