Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και... ...φτάσαμε στην E-PL7!!!

Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Έχει ξανασυζητηθεί αλλά ξαναβάζω την ερώτηση για επικαιροποίηση.

Ποια θεωρείτε ως λογική (σωστή) τιμή για την αγορά ενός μεταχειρισμένου pancake 17mm f/2.8;

Κάποια απάντηση στο ερώτημα;

Κάποια απάντηση στο ερώτημα;

Η τιμή του εχει επηρεαστει αρκετα απο την τιμη πωλησης του pancake Panasonic 14mm/2.5 που παιζει απο 150-200Ε μεταχειρισμενος και ειναι πολυ καλυτερος με ταχυτατη εστιαση και του Sigma 19mm/2.8 που επισης ειναι καλυτερος αλλα δεν ειναι pancake και πωλουνταν ο παλιος στα 110Ε και ο καινουργιος στα 150-160Ε.
Οποτε προσωπικα ειτε θα επελεγα εναν απο τους αλλους δυο πιο πανω (εχω τον 14αρη) ή αν ηθελα αποκλειστικα τα 17mm θα τον επαιρνα μονο σε τιμη ευκαιριας και σιγουρα κατω απο 140Ευρω.

Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Μάκη ο 14άρης Panasonic είναι πολύ καλύτερος, είχα και τους δυο. Στην διάθεσή σου για δοκιμή, όποτε θέλεις περνάς και τον παίρνεις...

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας (σε ότι αφορά την Olympus) να έχουν πέσει στις OM-D, αλλά προσωπικά, όπως ίσως έχετε καταλάβει από άλλα νήματα, έψαχνα εδώ και κάμποσο καιρό κάτι ανάμεσα στην RX100 και την EΜ5. Πρόσφατα βρέθηκα σε μεγάλο μαγαζί στην Γερμανία, όπου είχα την ευκαιρία να περιεργαστώ δίπλα-δίπλα πολλές υποψήφιες. Πρώτη από αυτές ήταν η GM1, κομψοτέχνημα μεν αλλά όχι τσέπης - άρα χάνει το συγκριτικό πλεονέκτημα - τι να την κάνω την σμίκρυσνση αν δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα, και επι πλέον πολύ περιορισμένα κουμάντα και επεκτασιμότητα. Βάλε και το ότι δεν έχει αναδιπλούμενη οθόνη, βάλε και τα 600+ ευρώπουλα... και έμεινε εκτός. Για τους ίδιους σχεδόν λόγους έμεινε εκτός και η e-pm2, παρότι σε χαμηλή τιμή + σταθεροποιητής στο σώμα. Τελικά αυτή που με κέρδισε ήταν η e-pl5: μαζεμένη, χωράει παντού εκτός από τσέπη παντελονιού, αρκετά κουμάντα, σταθεροποιητής, αναδιπλούμενη οθόνη (σημαντική για μένα, παρά το ότι δεν τραβάω βίντεο), και παίρνει πάνω της σχεδόν τα πάντα. Φωτογραφική ποιότητα ίδια με την "μεγάλη μου" - που ήταν και το ζητούμενο.

Με πρόλαβε οριακά σήμερα, και αύριο φεύγει μαζί μου για Γερμανία όπου θα δουλεψει φουλ ωράρια, κυρίως με τον 9-18! Περισσότερα όταν γυρίσω, αν και οι πρώτες εντυπώσεις είναι ιδιαίτερα θετικές. Με χαμηλό φωτισμό και τον 40-150 επάνω της νετάρει πολύ γρήγορα (όχι ακαριαία αλλά δεν "ψαρεύει") ακόμα και σε καταστάσεις χωρίς κοντράστ. Μμμ... οσμίζομαι OM-D με προβιά αρνιού (και μου αρέσει!).

Θα την ευχαριστηθείς πολύ , το πίσω περιστροφικό πολυπλήκτρο (εάν το λέω καλά) δίπλα από την οθόνη θα το λατρέψεις , καθώς και περιστροφικό είναι και πατητό προς τις τέσσερις κατευθύνσεις .

Καλοκλίκωτη Δημήτρη .

Last edited:

Field report από Γερμανία, το μηχανάκι δουλεύει πολύ καλά, η αναδιπλούμενη οθόνη και το γκριπ κάνουν την διαφορά. Επίσης τα φηφία είναι πιό ευανάγνωστα, μάλλον τα έχουν μεγαλώσει λίγο σε σχέση με την e-pm1…

Για πες και σε σχέση με την om-d , πως σου φάνηκαν οι φωτογραφίες ποιοτικά ?
Τι σου έλειψε περισσότερο τεχνικά , εκτός από επιπλέον βοηθητικά κουμπιά .

Η σύγκριση με την OM-D είναι άκαιρη, διαφορετικές μηχανές για διαφορετική χρήση. Το μόνο που μου έλειψε είναι το ενσωματωμένο φλας της e- pl2. Για ποιότητα φωτογραφίας θα πω όταν γυρίσω και τις δω στην ιδια οθόνη…

Γύρισα, και όπως υποψιαζόμουν δεν βλέπω διαφορές από την M5... Το οποίο είναι καλό, αλλά κρατάω πισινή και θα επανέλθω μετά από πιο εκτεταμένη χρήση. Σίγουρα ο σταθεροποιητής δεν πιστεύω να είναι εφάμιλος, αλλά όπως είπαμε η χρήση για την οποία προορίζεται είναι με μικρούς "κοντούς" prime, κυρίως τους 14/2,5 και 20/1,7 και ίσως προχωρήσω σε αγορά του samyang 7.5/3,5. Σε αυτά τα εστιακά μήκη η σταθεροποίηση δεν είναι (πολύ) σημαντική.

Ένα πρώτο δείγμα εδώ: http://www.avclub.gr/forum/showthre...γραφία?p=1057040408&viewfull=1#post1057040408

Απάντηση: Re: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

Γύρισα, και όπως υποψιαζόμουν δεν βλέπω διαφορές από την M5...

Αυτό εννοούσα κυρίως ζητώντας την άποψή σου μεταξύ των δύο , σίγουρα άλλο μηχάνημα η μεγάλη , από χειριστήρια , σώμα , 5axis κ.α.

Το πολυπλήκτρο πως σου φάνηκε ?

Ο χειρισμός γενικά μου είναι πολύ οικείος, μια και από το 2008 έχω διάφορες pen. Η πίσω ροδέλα (αυτήν εννοείς πιστεύω) έχει καλό βήμα - όχι χάρχαλο, αλλά ούτε και πολύ σκληρό ώστε να πατιέται κατά λάθος όταν προσπαθείς να το γυρίσεις. Βολικό και το fn καθώς και τα υπόλοιπα κουμπιά, προς το παρόν έχω αποφύγει τον πειρασμό να αναθέσω στο κουμπί του βίντεο κάτι άλλο - λέω να το κρατήσω μπας και αξιωθώ να "ζωντανέψω" καμιά στιγμή (χωρίς καμιά φιλοδοξία, δηλώνω παντελώς άσχετος). Το κακό είναι ότι η OM-D με τον 12-35/2,8 έχουν παρκάρει στο ντουλάπι, αν συνεχίσω έτσι με βλέπω να βάζω αγγελία...

edit: κυκλοφορούν πολύ μουλωχτά φήμες ότι πριν το καλοκαίρι θα σκάσουν μύτη κάποιες νέες pen...

Last edited:

Και εγώ το κουμπί βίντεο το έχω ως έχει , κάνει καλή δουλειά για άμεσο βίντεο . Όταν θέλω κάτι πιο δύσκολο τότε μόνο γυρνώ τον επάνω επιλογέα στο βίντεο .

Τώρα για το edit , πρέπει να είναι κάτι πολύ δυνατό για να με κάνει να αγνοήσω την D7100 ................................................. που δεν το κρύβω (εκτός από την σύζυγο) λιγουρεύομαι .
Εάν δεν με πείραζε να αποχωριστώ την pl5 (την οποία κάποια στιγμή έβαλα αγγελία μόνο για την e-m5) θα τα έδινα όλα και θα πήγαινα για την Nikon , μιας και περισσότερα από τα μισά χρήματα θα καλύπτονταν .
Αλλά είναι αγάπη η μικρή ασημί , ειδικά μετά τις νέες ρυθμίσεις για καλύτερο λευκό +0,3 , AWB με Warm Colour off :frusty: .

Re: Απάντηση: Olympus Pen EP-1/2, E-PL1 και νεότερες...

δυστυχώς η διαφορά από τη μια ανάμεσα στις βασικές mirrorless του σήμερα και των μεσαίων mirrorless της προηγούμενης γενιάς σε σχέση με μηχανές σαν την 7100 είναι ακόμη εμφανής. Και μιλώ για τη χρήση τηλεφακού (όπου η 7100 είναι καλύτερη από όλες τις mirrorless ίσως και από την ΕΜ1 αλλά γι αυτό δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά), χρήση φλας, low light (ακόμα). Για το αρχείο που παράγει εσύ είπες τις εντυπώσεις σου. Εγώ μόνο μπορώ να πω ότι τα αρχεία από την 7100 με μεσαίας αξίας φακούς (samyang 35/nikon 50) δείχνουν αρκετά καλύτερα στην επεξεργασία σε σχέση με τα αρχεία του 16άρη αισθητήρα της SONY που φορούν οι ΝΕΧ με τους 19 και 60 φακούς της SIGMA (δεν γνωρίζω αν η συμπεριφορά του αισθητήρα αλλάζει προς το καλύτερο όσο ανεβαίνουμε σε τιμή πώλησης π.χ. αν η NEX6 έχει καλύτερο τελικό jpg σε σχέση με αυτό της 3Ν).
Αναφέρομαι μόνο στο φωτογραφικό κομμάτι κι όχι στο βίντεο.

Αν δεν ήταν έτσι θα είχαν κλείσει τα "μαγαζιά γωνία" Βλάση, αλλά οι αποστάσεις έχουν μικρύνει. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι αν θεωρήσουμε την e-pl5 "βασική", τότε έχουμε κάνει πολύ δρόμο... Από την άλλη να προσθέσω, ότι οι μικρές pen είναι αστείες με μεγάλους τηλεφακούς πάνω τους. Τους φοράω καμιά φορά τον 4/3 70-300 και ναι δουλεύουν μεν μια χαρά, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος ύπαρξης τους.

Μια επιβεβαίωση παρακαλώ, από την στιγμή που τραβάω σε RAW πλέον , την ρύθμιση Φιλ.θορύβου μέσα από το μενού ,μπορώ να την έχω στο off πλέον, έτσι δεν είναι?
Δοκίμασα σε off -χαμηλό-κανονικό-υψηλό και μετά το noise reduction του lightroom δεν βλέπω διαφορά στον θόρυβο .

Αν τραβας RAW δεν παιζει ρολο το noise filter, αντιθετα η ρυθμιση noise deruction της μηχανης επηρεαζει και το RAW αλλά οταν την εχεις βαλει στο Auto δουλευει για χρονους κλειστρου πανω απο 2'

Olympus EPM 1 corner

Παιδάκια είχα πάρει την XZ 2 αλλα μετά από τόσα προβλήματα με το απαίσιο focus και flare πήρα μια EPM 1 . Δεν την ξέρω καθόλου αλλα φαίνεται kali για την xrhsh που θέλω , Αυτό shoot και street βασικά την θέλω.

Ας μας πουν παιδιά από το site γνώμες και εικόνες να δούμε...