Olympus PEN-F

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους, μετά από κάποιο χρόνο σκέψης και μιας ευκαιρίας που μου δόθηκε, είμαι πλέον κάτοχος της λαχταριστής PEN-F.

Είναι στα χέρια μου εδώ και δύο εβδομάδες, και μετά από τον αρχικό χρόνο προσαρμογής μου με αυτή, επιστρέφω για να γράψω κάποιες εντυπώσεις μου. Γνωρίζω ότι η μηχανή έχει κάποιο καιρό στην αγορά, φαντάζομαι ότι όσοι είχαν ενδιαφερθεί θα έχουν καλυφθεί με τις διάφορες διαδικτυακές αναλύσεις της μηχανής, οπότε θα προσπαθήσω να μην κουράσω.

Γενικά το στυλ των rangefinder μηχανών πάντα μου έκανε κλικ, και αυτό έπαιξε ρόλο και στις μέχρι τώρα μηχανές που έχω αγοράσει. Η πρώτη μου επαφή στις "σοβαρές " ψηφιακές έγινε με την EM-5. Ίσως από τότε έχω άχτι με τις Olympus. Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη μου εμπειρία στις mft με δικό μου πλέον σώμα.

Στα της μηχανής: Εξαιρετική δουλειά στο σώμα της μηχανής. Η συναρμολόγηση της και τα υλικά της μου αρέσουν πολύ, και η γενική αίσθηση που μου αφήνει είναι πολύ προσεγμένης υλοποίησης. Δεν υπάρχει βέβαια κάποιο weatherproofing, το οποίο θα ήταν πολύ επιθυμητό. Δεν το είχα στις περισσότερες μηχανές μου, έχω μάθει να προσέχω και βλέπουμε. Το σώμα είναι πολύ μαζεμένο που με ενδιέφερε πολύ για να μπορεί να συνδυαστεί και με "μινιον" σταθερούς φακούς. Θα χρειαστώ και άλλους βέβαια αλλά αυτό στην πορεία. Την έχω ταιριασμένη με τη θήκη της Gariz που δίνει μια πιο ενισχυμένη υπόσταση στο σώμα και ένα ελαφρώς καλύτερο πιάσιμο. Το ότι η οθόνη μαζεύει είναι σημαντικό, αν και προσωπικά προτιμώ τις σπαστές οθόνες πάνω κάτω, τις θεωρώ πιο λειτουργικές για τα θέλω μου. Δεν με ενδιαφέρουν οι αυτοφωτογραφήσεις και το vlogging, ή για να πώ καλύτερα σχεδόν καθόλου το βίντεο.
Στα του αισθητήρα: Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον 20mp. Το 200αρι iso αλλά και το extended 80 είναι πολύ δυνατά. Προφανώς και αντιλαμβάνομαι τις διαφορές από μεγαλύτερους αισθητήρες. Διαπιστώνω ότι με καλές εκθέσεις ελαφρώς προς τα δεξιά εξασφαλίζω εξαιρετικά αρχεία μέχρι τα 800 iso, και πολύ καλά στα 1600. Στα 1600 παρατηρώ ένα πρώτο σκαλοπάτι πτώσης, το οποίο όμως δεν δείχνει να επηρεάζει πολύ αν το διαχειριστείς σωστά. Το δεύτερο σκαλοπάτι έρχεται στα 3200 στο οποίο επίσης αν το φωτομετρήσεις λίγο προσεκτικά είναι καλό και χρήσιμο. Εδώ θα έβαζα και το όριο καλού και αποδεκτού αρχείου για μένα. Το 6400 + μόνο για περιπτώσεις που δεν θα μπορώ να πάρω αλλιώς τη φωτογραφία, και από το να τη χάσω... Στα δικά μου μάτια βλέπω περίπου 1 στοπ διαφορά στα iso 1600 + σε σχέση με FF. Η μηχανή δείχνει και δεν είναι ISO invariant, οπότε καλό είναι να κάνεις σωστή φωτομέτρηση και να τραβάς εξαρχής στο σωστό ISO. Το τέντωμα του αρχείου εγκυμονεί κινδύνους και θόρυβο στα σκοτεινά σημεία.

Σε αυτό το σημείο να πω μόνο: Πόσο ωραίο πράγμα η σταθεροποίηση...
Αυτή τη στιγμή την έχω ταιριάξει με τον PANASONIC LUMIX G 20MM, F1.7 ASPH και τον Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45mm f/1.8. O 20mm αν και λίγο πιο αργός μου φάνηκε τόσο καλύτερος από τον 17mm της Olympus, οπότε πήρα αυτόν. Από εβδομάδα περιμένω και αντάπτορα για Nikon φακούς για να δοκιμάσω και έναν από τους αγαπημένους μου φακούς που χρησιμοποιώ ακόμη στην αναλογική μου, τον Voigtlander Nokton 58 mm f/ 1.4 SL II S. Αφού δοκιμαστεί και αυτός θα δούμε πως θα ντύσω το υπόλοιπο σετ μου. Αν και είμαι των σταθερών, στα αρκετά ευρυγώνια και τελε πάνω από 100mm εκτιμώ τα ζουμ. Θα επανέλθω για αυτά εν καιρώ.

Κλείνοντας να πω δύο πραγματάκια σχετικά με το κομμάτι του software και των μενού. Αν δεν είχα δοκιμάσει Sony μηχανή θα έλεγα ότι είναι το χειρότερα. Η κατάσταση σώζεται καθώς υπάρχει κάποια δόμηση στην οργάνωση των μενού, αλλά κάποια από αυτά είναι βαθιά και δυσκολεύουν στην εύρεση. Από την άλλη χαίρομαι που η εταιρεία δίνει τόσες επιλογές παραμετροποίησης. Και μιας και λέω παραμετροποίηση, υπάρχει κάποιος που θα μου πει οριστικά ότι δεν μπορώ να κάνω το εξής: Θέλω να βάλω τη λειτουργία φωτομέτρησης σε κουμπί και δεν βρίσκω τρόπο! Κοιτάω στο εγχειρίδιο κοιτάω δίκτυο τζίφος!

Αν υπάρχει ενδιαφέρον έχω ξεκινήσει και κάνω πειράματα με τα έγχρωμα αλλά και ασπρόμαυρα προφίλ in camera, το workspace καλό για πειραματισμό αλλά αργό πολύ σαν software. Σε περίπτωση που κάποιος λοιπόν ενδιαφέρεται μπορώ να ανεβάσω τα δικά μου παραμετροποιημένα προφίλ, αλλά και θα ενδιαφερόμουν και εγώ να δοκιμάσω άλλων, ευχαριστώ για την υπομονή σας!

Απάντηση: Re: Olympus PEN-F

Συμφωνώ σε όλα όσα γράφεις για την μηχανή. Τα μενου είναι δυσχρηστα αλλά έχει ρυθμίσεις για τα πάντα, οταν φτιαξεις την μηχανή στα μέτρα σου και σώσεις στις 4 βασικές μνημες τις παραμετρους που θέλεις εντος των μενού, δεν θα τα χρειαστεις για κατι αλλο μετά. Ολες οι καθημερινες αλλαγες μεσα απο τα προγραμματιζομενα πλήκτρα και απο το SCP menu με το ΟΚ (στην πράξη για τα εγχρωμα/μονοχρωμα προφιλ έχεις 3Χ4=12 μνημες). Διαβασε καλα οσα εχω γραψει εδώ και για τα προφιλ, εχω βαλει και link, επίσης ριξε μια ματιά και για το ΟW στο : https://avclub.gr/forum/showthread.php/166835-Olympus-Workspace-νέος-Raw-editor-από-την-Olympus

Αν θελεις βρισκομαστε καπου (εγώ είμαι Πειραιά) να σου εξηγησω ότι θυμάμαι, δεν έχω πια την μηχανή αλλά έχω κρατημένες όλες τις δικες μου ρυθμίσεις, με το ΟW περνάνε σε αλλη μηχανή μαζί με τα color/mono profile που ειχα. Ο 20αρης της ταιριάζει πολύ και εμφανισιακά και αποδιδει πολύ καλά όπως και ο 15/1.7

Θέλω να βάλω τη λειτουργία φωτομέτρησης σε κουμπί και δεν βρίσκω τρόπο! Κοιτάω στο εγχειρίδιο κοιτάω δίκτυο ...

Δεν εννοεις το AEL κουμπί να κλειδωμένει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο φωτομέτρησης π.χ. ΗΙ spot έτσι ? Θελεις ένα κουμπί να σου καλεί ολες τις υποπεριπτώσεις φωτομέτρησης ?

ΤΙP
Απέφυγε το φουλ ηλεκτρονικό κλείστρο στα βραδυνά, αυξάνει τον θόρυβο.

Last edited:
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου Κώστα. Πολύ ευχαρίστως να κανονίσουμε να πιούμε κανένα καφεδάκι και από κοντά.
Ναι αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να επιλέγω ένα από τα διαθέσιμα είδη φωτομέτρησης κατά βούληση, είναι σύνηθες για μένα να αλλάζω από πολυζωνική σε σημειακή που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα.
Κώστα κάποιο αρχείο που είχες ανεβάσει στο onedrive με ρυθμίσεις χρωματικών προφίλ σε excel δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμο. Όσον αφορά τις δικές σου ρυθμίσεις θα το ήθελα πολύ να τις δοκιμάσω και να μου πεις τις παρατηρήσεις σου.
Στην καθημερινότητα μου χρησιμοποιώ στο κλείστρο μόνο τη λειτουργία πρώτης ηλεκτρονικής κουρτίνας.

Θα κοιτάξω να δω μήπως και τα αφαίρεσα κατά λάθος από το onedrive και να τα επαναφέρω. Στειλε μου ένα π.μ. με το Mail σου να σου στείλω οτι profile έχω. Αν έρθεις για καφέ στο γραφείο μου μπορώ να σου περάσω και τις μνήμες οπως είχα ρυθμισμενη εγώ την μηχανή σε ολα τα μενού. Από εκεί και πέρα κανεις οτι αλλαγή θέλεις και τα σωνεις μετά στο δικό σου Η/Υ.

Όσο για την φωτομέτρηση αν κάνεις συνδιαστική χρήση του SCP και της οθονης αφής την αλλάζεις εξαιρετικά γρήγορα, εγώ έχω συνήθως σε όλες τις μηχανές μου πολυζωνικη σε SAF (σε μια μνήμη) και σε άλλη μνήμη φωτομέτρηση spot με μικρή ριπή και CAF για πιο γρήγορη φωτογράφηση (με γρήγορης εστίασης φακό όχι τον 20αρη). Επίσης έχω πάντα στο AEL ρύθμιση για λοκαρισμα φωτομέτρησης σε HI-spot διαλέγοντας το φωτεινότερο σημείο του κάδρου.

Και πάλι όμως αν θέλεις να βάλεις την φωτομέτρηση σε ένα προγραμματιζόμενο κουμπί λογικά και αυτό είναι διαθέσιμο, ίσως όχι σε όλα (κάποια έχουν πιο περιορισμένες επιλογές). Τώρα που το κοιτάζω στο manual αφού δεν έχω πια την μηχανή, όντως δεν βλέπω την επιλογή να υπάρχει :damnyou:

Αν και εδώ και καμπόσο καιρό δεν την έχω πια τη μηχανή διαβαζω κάθε άρθρο που βρίσκω ενδιαφέρον, έτσι πιστευω αξιζει τον κόπο μια επισκεψη στο : https://myolympusomd.blogspot.com/search/label/Pen F Profiles w DXO FilmPack για να μάθει κανεις πως μπορεί να φτιαξει τα δικά του profile

έχει μόνο 17 σώματα ο τύπος και λίγο πολύ σκέφτεται ότι και εγώ όταν είχα αυτή την μηχανή , μερικές βελτιώσεις όπως weather sealing, phase detection, διπλή κάρτα και ένα battery grip οπως της παλιας κομψης ΕΜ5ΙΙ και φύγαμε...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

και πόσο καλά της κάθεται ο νέος 12-45/4

TS1120x1120~4057308.jpg

σε αντίθεση με το παλιό 12-40/2.8

TS1120x1120~4057311.jpg

οι φωτό είναι απο σχετικό νήμα στο dpreview : https://www.dpreview.com/forums/post/63987036

Last edited:
Πολύ όμορφη και "αγαπησιάρα" μηχανή, χαντακώθηκε εμπορικά από την πολύ ψηλή τιμή - άσχετα αν εν μέρει δικαιολογείται από την καλή κατασκευή και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Για να δούμε μήπως έχουμε καμιά έκπληξη, ακούστηκαν κάποιες φήμες...

Υ.Σ. Της πάει ο 12-45, δεν θα με χάλαγε πακέτο με τον 12/f2 για το βράδυ...

Μη με βάζεις σε πειρασμό ρε φίλε, από τότε που πούλησα την ΕΡ5 της συζύγου γκρινιάζει να της πάρω μια τέτοια....
Το θέμα είναι πως πούλησα και όλους τους m43 φακούς, αλλά μην της το πεις :)

• Haha
Reactions: cacau
Δεν υπάρχει μέρα που να μην μετάνιωσα που έδωσα αυτή την μηχανή Νίκο.

Αν βρεις καμία σε καλή κατάσταση τσιμπα τη και θα με θυμηθείς , θα την ερωτευτεί και θα σε ξεχάσει για πάντα η γυναίκα σου :)

• Haha
Reactions: peperr
Δεν υπάρχει μέρα που να μην μετάνιωσα που έδωσα αυτή την μηχανή Νίκο.

Αν βρεις καμία σε καλή κατάσταση τσιμπα τη και θα με θυμηθείς , θα την ερωτευτεί και θα σε ξεχάσει για πάντα η γυναίκα σου :)
Είχα υποσχεθει να την ξαναπάρω κάποια στιγμή στο μέλλον αλλά τη μαύρη εκδοση, δεν έκατσε να βρω κάποια σε μαύρο και σε καλή κατάσταση και τελικά ξαναήρθε στα χέρια μου μια αγρατσουνιστη ασημί κούκλα. Της φόρεσα ήδη ολα τα απαραίτητα color/mono profile που είχα αποθηκευμένα όπως και τις παλιές μνήμες μου C1-4 και είναι έτοιμη γαι βόλτα με τους μικρούς prime 9/1.7, 15/1.7, 25/1.4 και ένα πολύ καλό ζουμακι Lumix 35-100/4-5.6

Εδω με τον 9αρι/1.7 LEICA

IMG_3983.jpeg

ΥΣ
ειχα υποσχεθεί στη γυναίκα μου στο επόμενο ταξίδι να έχει πιο ομορφη μηχανή από την ΟΜ5 που της είχα δώσει να φωτογραφιζει στο Λονδίνο.

Θέλω να πιστευω οτι έκανα σωστή επιλογή.

Last edited:
Και για το σύνηθες πρόβλημα του μικρού thumb grip (στην παλια μου Πεν Φ το είχα αλλάξει με ανταλλακτικό από το αγγλικό Lutton service) υπήρχε ανταλλακτικό σΕ γερμανικο site , τωρα που το κοίταξα στα γρήγορα δεν το βρήκα ενω υπάρχουν κάποια αλλά ανταλλακτικά ακόμα και για παλιά μοντελα

αν το βρείτε ένα βίντεο πως το βάζεις

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Την αγόρασα πρόσφατα και εγώ ... την ήθελα σε ασημί αλλά την βρήκα σε μαύρη σε καλή τιμή. Την έστειλα και για σερβις και ήρθε σε πολύ καλή κατάσταση.
Από τη μια τη βλέπω και λέω τι όμορφη κτλ και απο την άλλη πόσο πίσω είναι από την ΟΜ5 μου...

Last edited:
με γειες

αλλα δεν μας τα λες καλά :LOL:

εγω πάντως την είχα ασημί και την ήθελα μαύρη τη δεύτερη αλλά μου κάτσε παλι μια κουκλίτσα ασημί με ελάχιστα κλικ … την έχω πλέον μαζί κάθε μέρα κυρίως με μικρούς prime, 15/1.7, 9/1.7, 25/1.4 , 35-100/4-5.6

Για πες βρε τι της λείπει ? Ενταξει σε ηλεκτρονικές λειτουργίες δεν έχει το hires, Nd και επίσης δεν έχει αδιαβροχοποιηση , άντε και η εστίαση της δεν είναι για σπορ αλλά τα jpeg της είναι πολύ πολύ ωραία, η ανάλυση της μια χαρά, το OLED σκόπευτρο για την εποχή του μια χαρά και έχει σχεδόν τα πάντα σε κουμπιά να προγραμματίσεις. Ξανά προγραμμάτισα τα color ProfIles που είχα , τα έβαλα σε μνήμες και τώρα τα δοκιμάζω να καταλήξω

έχουν κάνει μια βλακεία βέβαια που δεν αλλάζει ,εχουν αναθέσουν το ISO στο πάνω βελος της τετράδας και μπορεί να πατηθεί εύκολα και να βάλεις χωρίς να το καταλαβεις ένα κουφό ISO. Τοπαθε η γυναίκα μου στην ΠΙΖΑ και τράβηξε καμία εκατοστή φωτό με ISO 25600 :rolleyes: