Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

namp.jpg

gzag.jpg

Κούκλα!
Πρέπει να μαζέψω λεφτά για να ξεσκουριάσω τους 12-60, 14-35 & 35/1.4 4/3 φακούς μου...

λόγω μεγεθους κυρίως, ελλειψης κάποιων ευκολιών όπως ενδείξεις στο πάνω μέρος της μηχανής κλπ μάλλον για prosumer σώμα θα το περνούσα

Να σου απαντήσω εγώ φίλε Κώστα, αν επιτρέπεται..
Γιατί ο κόσμος έχει συνδυάσει το "επαγγελματικό" με το ογκώδες. Γιατί δεν μπορείς να φανταστείς τι τραβάω στα μυστήρια με τους καλεσμένους. Κοιτούν την ΟΜ-D ή τη G5 σαν να κοιτούν ένα κακό όνειρο και έρχονται διαρκώς και με ρωτάνε: "Είναι επαγγελματική αυτή η μηχανή;"
Δεν τους κατηγορώ, δεν ξέρουν οι άνθρωποι και ρωτάνε. Πλην όμως κάποιοι καλοθελητές βάζουν φιτίλια σε γαμπρό και νύφη, πατέρα και μητέρα. Πάνε κοντά, σκύβουν δήθεν διακριτικά και το ρίχνουν: "Φίλος σου είναι ο φωτογράφος;"

Ωραια δε τη λες....

Εγω περιμενα κατι πιο εντυπωσιακο παντως , ειδικα στο θεμα της συμβατοτητας με τους προηγουμενους φακους του συστηματος 4/3.
Καποια λυση χωρις εξτρα ανταπτορα...
Το ιδιο εχει κανει και η sony με τις nex και τον ανταπτορα που ειχα για τους φακους του συστηματος Alpha.
Ταχυτατη εστιαση αλλα παλι κουβαλας πολλα τσουμπλεκια και κοστιζε και σχετικα ακριβα.

Γι αυτους που εχουν παντως τετοιους φακους αποτελει καλη λυση, για τους υπολοιπους ....

Απάντηση: Re: Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

Γιατί ο κόσμος έχει συνδυάσει το "επαγγελματικό" με το ογκώδες. Γιατί δεν μπορείς να φανταστείς τι τραβάω στα μυστήρια με τους καλεσμένους. Κοιτούν την ΟΜ-D ή τη G5 σαν να κοιτούν ένα κακό όνειρο και έρχονται διαρκώς και με ρωτάνε: "Είναι επαγγελματική αυτή η μηχανή;"
Δεν τους κατηγορώ, δεν ξέρουν οι άνθρωποι και ρωτάνε. Πλην όμως κάποιοι καλοθελητές βάζουν φιτίλια σε γαμπρό και νύφη, πατέρα και μητέρα. Πάνε κοντά, σκύβουν δήθεν διακριτικά και το ρίχνουν: "Φίλος σου είναι ο φωτογράφος;"

Eνταξει Νικόλα ολα αυτα τα ξέρω αλλά ηδη έχει αλλάξει ρότα στο εξωτερικό, οι ψαγμένοι γαμπροί - νυφες διαλέγουν με βάση την δουλειά του φωτογράφου και όχι του μεγέθους των εργαλείων του, μάλιστα οι μικρές μηχανές στην κάλυψη των μυστηριων έχουν γινει μόδα, αυτο βεβαια δεν τις κάνει επαγγελματικές.

Μια μηχανή επαγγελματική την κατατάσεις αν πληρεί καποιες προδιαγραφες αντοχής σε σκληρες συνθηκες (σκονης,παγωνιας,υγρασιας κλπ.), αν μπορει να την χειριστει ευκολα με φωτεινο και καλο γυαλί (ανάλογων προδιαγραφών), αν εχει πληθωρα κουμπιών για αμεσες ρυθμισεις και ειναι σε ικανο μεγεθος για να τα πατησει ακομη και με γαντια, αν το κλειστρο βγαζει απροβληματιστα τουλαχιστον 150000-200000 κλικ, αν εχει διπλες καρτες μνημης για backup, αν εχει ικανοποιητικη ριπη (>7-10 fps), αν εχει ακαριαια εστιαση , αν εχει ζουμι η μπαταρια για να καλυψει ωρες φωτογραφησης, .... κλπ

Απο τα παραπάνω (περιμενουμε τα full specs βεβαια) ισως 1-2 δεν καλύπτει η μηχανή, αρα νομίζω ότι ειναι full επαγγελματικο μοντέλο, τωρα αν δεν εχει απο πανω μικρη οθονη ενδειξεων δεν νομίζω ότι ειναι σοβαρή ένδειξη για το αντίθετο.

Last edited:
Είναι μονόδρομος πλέον για τους 4/3κηδες που έχουν επενδύσει σε καλούς HG και SHG φακούς. Είτε είναι επαγγελματίες είτε "ερασιτέχνες"..
Και πρέπει να είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τέτοιους φακούς σε τέτοιο σώμα.
Εγώ θα την πάρω από τους πρώτους και πραγματικά ανυπομονώ να δω τι θα κάνει με τον 14-35 άφλασα σε κλειστούς χώρους και τι με τον 50-200 σε λήψεις μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Κι εκεί που επένδυα σε m4/3 εξοπλισμό, έρχεται αυτή να τα ανατρέψει όλα:operator:

Για τους κατοχους φακων 4/3 σιγουρα ειναι θεοσταλτο δωρο...! (αν ισχυουν φυσικα τα δημοσιευματα για την ακριβεια - ταχυτητα της εστιασης)

δεν εχεις και αδικο. και οσον αφορα το βιντεο το ιδιο θα γινοταν αν ο βιντεας κρατουσε καμια panasonic μ4/3...ω ρε τι θαψιμο θα επεφτε απο τους ''ειδημονες''

Γενικά στο μάτι φαίνονται υποδεέστερα μηχανάκια αμφισβητούμενης ποιότητας, θυμίζουν λίγο ρώσικες Zenit πχ ειδικά για τους άσχετους...αλλά και όχι μόνο...!

Τι ρωτάει ένας άσχετος με το άθλημα της φωτογραφίας:
1)Πόσα mp είναι η φωτογραφική?
2)Πόσες φωτογραφίες χωράει να τραβήξει?
3)Είναι ακριβή?Άρα καλή!

παντως οσο τη βλεπω την E-M1 αρχιζω να αμφισβητω τον ιδιο μου τον εαυτο γιατι εκ πρωτης οψεως μου φανηκε πανασχημη και την εθαψα λιγο (και σε γνωστους μου μ4/3αδες...) αλλα πλεον μου φαινεται πολυ ελκυστικη ειδικα στο βιντεακι. Η φωτος και απο τις γωνιες που τη δειχνουν καθολου δε την κολακευουν σε πρωτη ματια