Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

Απάντηση: Re: Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

Και τα σιγουρα specs που διερευσαν στο 43rumors:

1) It has a 16MP sensor with no AA filter and PDAF on sensor.
2) ISO 200 up to 25,600
3) 9fps
4) 60sec and 1/8000
5) Same VF-4 EVF (although in the video the Olympus rep says the wrong number).
6) Built-in Wifi

Καλο ειναι να δειτε το βιντεο και οχι τις φωτό για να εχεi κανεις πληρη αποψη.
Οποιος το δει μπορει να παρει μια ιδεα της ταχυτητας εστιασης στην φωτο που παιρνει σε full Wi-fi tethering με χρηση ταμπλετας και τον SHG 4/3 14-35mm/2 πανω σε τριποδο, η μερα βροχερη και εστιαση μεσα απο το τζαμι.

Επίσης ειδα οτι ενσωματωνει (οπως την βλεπουμε απο μπροστα) δεξια και πανω κουμπι αμεσης προσπελασης για HDR μαζι με τα γνωστα drive mode, focus mode, ενω σε αυτο το σημειο εχει μεταφερθει και το κουμπι ΟΝ-ΟFF, οποτε θελεις και τα 2 χερια για να την ανοιξεις. Επισης δειχνει να εχει πληρως σπαστη οθονη οπως η Ε-5 και οχι η Ε-Μ5 .

Κάτι πολυ σημαντικο ειναι η λειτουργικοτητα του ενσωματωμενου γκριπ, η αναποδη καμπουρα που εχει δειχνει να αφηνει αρκετο χωρο για τα δαχτυλα κατι που δεν συμβαινει με την ΟΜ-D (EM-5) που οταν της φοραω το προσθετο κατακορυφο γκριπ και ενα παχυ φακό - δεν περισσευει χωρος λογω του μικρου μεγεθους της.

Θα διαφωνήσω με την άποψη των περισσοτέρων που βαφτισαν την μηχανη άσχημη, σιγουρα δεν μπορεις να την πεις ομορφη αλλά προσωπικα δεν ηθελα η μηχανη να μοιαζει με DSLR και δεν μοιαζει - εχει δικο της χαρακτηρα - και επειδή η μηχανή πιστευω ότι απευθυνεται και σχεδιαστηκε κυριως για τα 4/3 συνολικά μαζι με το προσθετο οριζοντιο γκριπ + φακο 4/3 δειχνει να αποκαθισταται η ισσοροπια του σωματος και ειναι μια χαρά, οπως ακριβως ειναι και η old classic Ε-1 με το προσθετο οριζόντιο γκριπ, ενω σκέτη αν της το αφαιρεσεις δειχνει χαλια μαυρα.

Ο σχεδιασμος της βασιστηκε στο οτι πρεπει να ειναι μικρη σχετικα και ελαφρια χωρις γκριπ και αρκετα βαρυτερη και μεγαλη για τους 4/3 φακους με το προσθετο γκριπ (χωρις ομως να εχει το βαρος της Ε-5, την υπολογιζω να ζυγιζει οσο η Ε-30, ισως Ε-620+γκριπ) - ετσι λογικα προέκυψε το σωμα που βλέπουμε χωρις το γκριπ.

Το μεγαλο κατακορυφο γκριπ της μηχανης (που ελπίζω οτι εκτος απο στηριξη κρυβει και μεγαλη μπαταρια) την κανει ασχημη με τους pancake μ4/3 φακους αλλα και η GH-3 ακομη και η πολυ ομορφη G-6 με φακο pancake δειχνουν λιγο ασχημες λογω γκριπ, και το προτιμω απο την λυση της ΟΜ-D με τα 3 κομματια που αυξανουν το κινδυνο αστοχιας της αδιαβροχοποιησης.

Τα κουμπια της φαινονται πολυ καλα τοποθετημενα - με διαχωριστικα ωστε να μην κανεις λαθος πατημα, ο διακοπτης ΟΝ-OFF εχει φυγει απο κατω που ηταν δυσχρηστος, υπαρχει περιστροφικος διακοπτης για την επιλογη των modes με κλειδωμα οχι η δυσχρηστη λυση της Ε-3, υπαρχει στο πλαι μπροστα εξοδος συγχρονισμου για flash και αριστερα του φακου μπροστα 2 κουμπια αλλά Ε-1 για βαθος πεδιου και ισως WB custom.

Τα λιγοτερο χρησιμοποιουμενα κουμπια στην πλατη εχουν μεταφερθει κατω απο το 4-pad ωστε να μην μπερδευουν, ο διπλος διακοπτης της Ε-P5 διατηρηθηκε και η ολη κατασκευη δειχνει να ειναι πολυ στιβαρη ειδικα με το προσθετο γκριπ.

Δεν ειδα πουθενα εξοδο ντεκλασερ οπως ειχαν ολα τα προ μοντελα - ισως να γινεται μεσω του USB οπως στην OM-D , αλλα και εισοδο εξωτερικου ρευματος , ισως να ειναι στο αλλο πλαινο που δεν φαινεται στο βιντεο.

Το προσθετο οριζοντιο γκριπ δειχνει αρκετα μεγαλο και καλα σχεδιασμενο (οχι σαν της Ε-3,Ε-5), φερνει ολα τα προσθετα κουμπια - ροδελες και της προσθετει υψος και ακομη καλυτερο πιασιμο - κατι απαραιτητο τοσο για την στηριξη των βαρυτερων φακων οσο και για την τοποθετηση 2 επιπλεον μεγαλων μπαταριων (υποθετω αυτες που ειχε η Ε-5) ή μιας μεγαλης καινουργιας αλλά Ε-1.
Πληρης υποστηριξη Wi-Fi οπως αναμενονταν και στο βιντεο μας λεει για σουπερ ταχυτητα με τους φακους 4/3 - ονειρο θα ειναι μαλλον .... τσιμπήστε με.
 
Οσον αφορα το design, ειναι υποκειμενικη υποθεση και λιγο ενδιαφερει φυσικα.

Για τη ταχυτητα εστιασης, λεει .. "near 4/3 focus speed ", αυτο ακουγεται λιγο διφορουμενο.
Οταν βγει οριστικα θα δουμε τι ταχυτητες πιανει.
 
Απάντηση: Re: Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

Οσον αφορα το design, ειναι υποκειμενικη υποθεση και λιγο ενδιαφερει φυσικα.

Για τη ταχυτητα εστιασης, λεει .. "near 4/3 focus speed ", αυτο ακουγεται λιγο διφορουμενο.
Οταν βγει οριστικα θα δουμε τι ταχυτητες πιανει.

Nομιζω ότι αναφερόμενος στην ταχυτητα των 4/3 φακων έλεγε "near μ4/3 focus speed ", αλλά οπως λές μονο όταν δουμε θα πειστουμε και εκτος απο την ταχυτητα ενδιαφερει και η ακριβεια , μιας και δεν νομιζω να δινεται η δυνατοτητα διορθωσης οπως στις Ε-30,Ε-5 σε περιπτωσεις Front Focus, Back Focus
 
Απάντηση: Re: Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

E-5 vs E-M1 size comparison image by Paniko (dpreview forum member)

EM1-VS-E5-grip14-35_zps0592993f.jpg
 
η πρώτη φωτο της μηχανής με τον νέο Mzuiko pro 12-40mm/2.8 του στο 43rumors, μια χαρά μέγεθος έχει το συνολακι και δειχνει σουπερ επαγγελματικό. :firstprize::firstprize:

lb05VRa_zpsc0003aec.jpg


Kαι απο οτι φαινεται ο φακός θα δινεται μαζι με το hood... :SFGSFGSF::SFGSFGSF:

qmeald8_zpscc8500ac.jpg


Απο τον σχεδιασμό του o φακός δειχνει ακριβος, αν συνδιαζεται και με καλη αποδοση θα ειναι πανάκριβος και η μονη <φθηνή> λύση απόκτησης του θα ειναι μεσα απο το κιτ της Ε-Μ1 (οπως ειχε συμβει με την Ε3+12-60mm). :furious3::furious3:
 
Απάντηση: Re: Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

Στις φωτο αυτες δε φαινεται τοσο μεγαλος ο φακος... Ωραιο το συνολο παντως!

O φακός δείχνει να είναι περίπου ισος σε μήκος με τον κιτ 12-50 αλλά παχύτερος (φιλτρο 62mm), δηλ. γυρω στα 8-10εκ με το hood, με μεταλλικό σώμα και σιγουρα αρκετα βαρυτερος, η μηχανή αφου αφήνει χώρο στο γκριπ δειχνει επίσης τουλαχιστον λιγο μακρυτερη απο την OM-D. Η μηχανή με τους pancake φακους εδειχνε περιεργη, τωρα το συνολο έδεσε , εμπνει σοβαρότητα, στιβαρότητα χωρίς να χάνει το old time classic χαρακτήρα της σειρας OM-D.
Aν κάνει ότι υπόσχεται θα τα πάει καλά σε πωλήσεις και αναμενεται ο ανταγωνισμός με την GH3 (που χαμηλώνει τιμή επικυνδυνα) μεγαλος.
 
Η gh3 απευθυνεται κυριως σ αυτους που εχουν προτεραιοτητα στο βιντεο.
Εκει η ολυ δεν τα παει καλα. Δεν τραβαει στα γνωστα fps για μας, 25/50p , δεν εχει 50/60fps για slow motion και πιο ομαλο βιντεο και τελος δεν εχει υψηλο bitrate που χρειαζονται οι επαγγελματιες.
Δεν ξερω επισης αν θα εχει audio in, headphonne out , καθαρο HDMI out, κλπ
Ολ αυτα ειναι αγνωστα χωραφια για την Only
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

Εκει η ολυ δεν τα παει καλα. Δεν τραβαει στα γνωστα fps για μας, 25/50p , δεν εχει 50/60fps για slow motion και πιο ομαλο βιντεο και τελος δεν εχει υψηλο bitrate που χρειαζονται οι επαγγελματιες.
Δεν ξερω επισης αν θα εχει audio in, headphonne out , καθαρο HDMI out, κλπ

Νομίζω ότι το νεο σωμα θα εχει αρκετες βελτιωσεις και στον τομεα του βιντεο (εκτος απο την πανταχου παροντα σταθεροποιηση και το focus peaking που ειναι σιγουρα ενσωματομένο - δεν ξερω αν θα δουλευει στο βιντεο βεβαια), αυτο φαινεται απο το πορτακι για το μικροφωνο που εχει οπως φαινεται στις νεες φωτο της μηχανης. Παρόλα αυτα όπως λές και εσύ δεν νομιζω να ενσωματωσει υψηλά bitrate - αν το κανει και αυτο χτυπάει πολύ ψηλότερα.

gDlFTTX_zps4a61eea7.jpg
 
Πάντως εγώ έχω την εντύπωση ότι ο 12-40 είναι πιο κοντός, έστω και 1 εκ. από τον 12-50. Και πιο χοντρός βεβαίως... Συνολικά δείχνει πολύ καλή πρόταση.
 
Κάπου διάβαζα οτι η τιμή για το σώμα μονο θα ειναι γύρω στα 1100 ευρώ. Αν ισχύει αυτο τότε στοχεύει στη prosumer κατηγορία και οχι στην επαγγελματικη
 
Απάντηση: Re: Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

Κάπου διάβαζα οτι η τιμή για το σώμα μονο θα ειναι γύρω στα 1100 ευρώ. Αν ισχύει αυτο τότε στοχεύει στη prosumer κατηγορία και οχι στην επαγγελματικη

Δεν παιζει τετοια τιμή, η μηχανη ειναι το high-end προ μοντελο της Ολυ (στην ουσια ο αντικαταστατης της Ε-5 παροτι δεν εχει μοντουρα 4/3) και παντα το ξεκινα κοντα στα 1500($)(Ε), ο φακός το φωνάζει κιολας με ταμπέλα (Pro) - κατι δεν χρειαζόταν κατα την γνωμη μου, η οψη του και μονο πειθει - όλο το πακετο εχει full αδιαβροχοποιηση - ανθεκτικοτητα στην σκονη.
 
Δηλαδή τι παραπάνω θα προσφέρει απο την πχ Pentax K5 IIs ώστε να δικαιολογεί τα 1500; Ας μην ξεχνάμε οτι στα χρήματα αυτα αγοράζεις πια full frame
 
Δηλαδή τι παραπάνω θα προσφέρει απο την πχ Pentax K5 IIs ώστε να δικαιολογεί τα 1500; Ας μην ξεχνάμε οτι στα χρήματα αυτα αγοράζεις πια full frame

γκουχ,γκουχ... θα προσφέρει όλα όσα έχουν οι μεγάλες, ή κάπου εκεί αλλά σε μικρότερο σώμα.
 
Απάντηση: Re: Olympus pro m4/3 - 4/3 σώμα E-M1

Οι πρώτες ανεπισημες τιμές σωματος , φακού , αξεσουαρ:

Olympus E-M1 Camera Body Only (with BCL-1580) – JPY ¥145,000 – USD $1,450
Olympus E-M1 Camera Body with 12-50mm F3.5-6.3 Lens - JPY ¥170,000 - USD$1,700
Olympus E-M1 Camera Body with 12-40mm F2.8 Lens - JPY ¥220,000 - USD $2,200
HLD-7 Battery Grip - JPY ¥20,000 – USD $200
PT-EP11 underwater housing - JPY ¥100,000 - USD $1,000
Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 PRO lens - JPY ¥90,000 - USD $900
 
η τιμη της μηχανης οπως τη περιμεναμε... εκπληξη η τιμη του φακου !
Πιο φτηνος απο οτι υπολογιζα... ισως ειναι η απουσια του σταθεροποιητη που κρατησε σχετικα χαμηλα τη τιμη.

ΥΓ... οι τιμες ειναι χωρις ΦΠΑ και δασμους, αρα λογικα θα ειναι 15-20% υψηλοτερες....
 
Last edited: