ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

Άλλο αυτό Κώστα, βάλε μια οποαδήποτε EOS 5D η D850 και είναι σαν να είσαι στο Λυκαβηττό τον Δεκαπενταύγουστο..
Απλά με τις mirrorless αποκτήσαμε ένα ακόμη θέμα για να γκρινιάζουμε..:LOL:

Last edited:
  • Like
Reactions: kbouk
Διαφωνώ εντελώς Κώστα, το πόσο πιάνει ένα παλιό σώμα είναι και θέμα με το πόσα κομμάτια έγινε παραγωγή. Παράδειγμα η απλή compact Fuji ΧF10 την είχα αγοράσει καινούρια 150 ευρώ και τώρα μεταχειρισμένη κάνει 500+!!!...ο κόσμος το έχει γυρίσει στο Ρετρό και τέτοια σώματα που δίνουν αυτή την αίσθηση έχουν ζήτηση. Η fuji το προκάλεσε αυτό και πήρε την μπάλα όλα τα ρετρό σώματα όπως την penf, και όχι επειδή ο κόσμος ξαφνικά θυμήθηκε τι μπορούσε να κάνει η penf.

Η εμφάνιση είναι θέμα και υποκοιμενικο και υπερβολή να λέμε ότι όποιος την δει θα γυρίσει κεφάλι, ψιλοασχημούλα μου φαίνεται η Om3 μακρόστενη χωρίς λόγο και με ανύπαρτο grip. Αισθητά πιο όμορφες είναι οι ΟΜ5 και Em10IV για μένα....άλλα και σε καθαρά ρετρό επίσης πιο όμορφες μου φαίνονται οι Nikon Zf και Nikon ZFc, αυτές και αν δεν ταράξανε την αγορά, χαμός έγινε, απλά επειδή δεν είναι η εταιρία του γούστου σου, δεν έδωσες σημασία, και έδωσες έμφαση σε ότι δεν σου άρεσε σε αυτές.

Υ.Γ. Πως θα γίνει προσιτή στον καθένα μηχανή 2.000 ευρώ? Πανάκριβη είναι σε σημείο αστείο, και να πέσει και στα 1.500 ευρώ που δεν το βλέπω άμεσα, πάλι μηχανη για λίγους θα είναι, προσιτή για τον καθένα θα γίνει αν πέσει κάτω από 1.000 ευρώ...οτιδήποτε πιο πάνω είναι για λίγους...

Υ.Γ. Ωραία η νέα εταιρία προχωρούσε με ότι είχε στα συρτάρια της η παλιά Olympus, για πες μου μια καινοτομία που έχει η Om3 και δεν την είχε κανένα από τα παλιά σώματα?? Κάτι βρε παιδί μου που το πήγαν σε άλλο επίπεδο, που το έξελιξαν αυτοί, και δεν το βρίσκεις σε καμία Om1, Penf, Om5 κλπ??

Υ.Γ. Το τερμάτισε με την ΟΜ3?? αν έβαζε και καλύτερο σκόπευτρο, grip έχτρα στην συσκευασία (όπως παλιά η Pmetax), joystick, 2 κάρτες μνήμης, καλύτερη οθόνη, Panorama, περισσότερα έτοιμα χρωματικά προφίλ από την εταιρία, ένα HDR που να δουλεύει σωστά, νέο αισθητήρα υψηλότερης ανάλυσης κλπ...τι θα έκανε τότε θα το τερμάτιζε Χ5?
Θα προτείνω στους Ιάπωνες να δώσουν ποσοστά από τα κέρδη της ΟΜ3 στην Fuji και στην Νικον, έκαναν την καλύτερη προώθηση του μοντέλου :ROFLMAO:

Η ΟΜ3 δεν μπορεί ως μεσαίο μοντέλο να έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ΟΜ1.2 και να έχει και καινοτομίες , αυτό θα συνέβαινε αν ήταν η ναυαρχίδα ΟΜ1.3 της εταιρίας. Αυτά θα τα δεις από Σεπτέμβρη και βάλε στην ναυαρχίδα

Η καινοτομία της ΟΜ3 υπάρχει όμως και είναι εκεί για όποιον θέλει να τη δει , είναι το ίδιο το project, ένα φρέσκο project με ιδιατερα χαρακτηριστικά

Και φυσικά το να βάζει συσσωρευτικά specs που υπάρχουν μόνο στην Olympus/OM και δεν έχουν οι άλλοι είναι από μόνο του καινοτομία

Είναι το σχεδόν τέλειο δέσιμο ενός ρετρό σώματος με καταπληκτικά παραμετροποιησιμα jpeg με τα εντόσθια της ΟΜ1.2.

Δεν είναι προφανώς για όλους , άλλοι δεν γουστάρουν τα ρετρό σώματα , άλλοι δεν ενδιαφέρονται καν για jpeg , άλλοι σνομπάρουν δημόσια το σύστημα παρότι έχουν κάπου και μια Olympus για τις βόλτες τους , οπότε άγνωστες οι βούλες του κυρίου που θα κάτσει η μπίλια.

• Like
Reactions: isin and Tmetal
Άλλο αυτό Κώστα, βάλε μια οποαδήποτε EOS 5D η D850 και είναι σαν να είσαι στο Λυκαβηττό τον Δεκαπενταύγουστο..
Απλά με τις mirrorless αποκτήσαμε ένα ακόμη θέμα για να γκρινιάζουμε..:LOL:

Aν ειχα Νικον φακους ευκολα θα εψαχνα καμια S5pro :cool:

Last edited by a moderator:
Kαι ακόμα καλύτερα κάτι παλιές φιλματες ;)
έχω ακόμα 2 " φιλματες" μια Nikon fm2, και μια Nikon f5, όποτε έπαιρνα μαζί μου την f5 χάζευα το σκόπευτρο... έχω χρόνια να φωτογραφίσω με νεγκατιβς, καμία φορά κοιτάζω μέσα απ την F5, δεν με εντυπωσιάζει πλέον.

Στα της om3, εμένα μου αρέσει η φλατ σχεδίαση της, είναι στα ατού της, επίσης το ότι φέρει τα σωθικά της om1ii, μόνο θετικό το λες, από πλευράς χρηστικότητας υπάρχουν τόσοι φακοί, και με τους διάφορους αντάπτορες ακόμη περισσότεροι, so what's not to like? άντε καλά, το σκόπευτρο... 😅🥸

ακόμα και το κύκνειο άσμα της om να είναι, είναι θετική η κυκλοφορία της.

Last edited:
  • Like
Reactions: isin and kbouk
Aίντε μωρέ να πω και ένα ακόμη μείον της ΟΜ3 για να μην λέτε ότι τη χαϊδεύω :sneaky: (που τέτοια τύχη)

Νομίζω ότι στην παρούσα βερσιον δεν συνδέεται με το OM capture για tethering μέσω υπολογιστή και studio χρήση (φωτο προϊόντος κλπ) όπου ελέγχεις μικρομετακινησεις κλπ.

Στην πάλια ΕΜ5ΙΙ το είχαν δώσει με firmware, στην ΟΜ5 όχι. Σε όλα τα άλλα σώματα σειράς 5-10- PenF δεν το έβαλαν , μόνο στην σειρά pro ΕΜ1/ΟΜ1

Άρα tethering για να σκανάρω negatives με τον macro μου και να περνάνε αυτόματα LR+Negative pro καπούτ για την ώρα :sick:

Nα πω και ένα καλό που διάβασα πριν λίγο από κάποιον που την επιαςε στα χέρια του και χρόνια τώρα το έχουν οι άλλες εταιρίες. Το μενού επιτέλους αλλάζει με την αφή , στην ΟΜ1/ΟΜ1.2 δεν αλλάζει

Last edited:
ξέρουμε πολύ καλά ότι οι περισσότεροι reviewers γράφουν θετικά και αρνητικά για μια μηχανή ανάλογα και τις δικές τους καταβολές , τις επιρροές που έχουν με τις συνεργαζόμενες φωτογραφικές εταιρίες κλπ. Διαμορφώνουμε όμως μια ισσοροπημένη άποψη για κάποια θετικά και αρνητικά μέχρι η μηχανή να αρχίσει να πωλείται και εκεί θα έρθει το δεύτερο κύμα , η κρίση και η άποψη των χρηστών.

Το πιο σημαντικό είναι να διαβάσουμε τις απόψεις των απλών χρηστών για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Υπαρχει και η ενδιάμεση περίοδος που κάποιοι πηγαίνουν και δοκιμάζουν την μηχανή και φυσικά όταν μας δοθεί η ευκαιρία το ίδιο να κάνουμε και εμείς γιατί κάποια αρνητικά ή θετικά μπορεί να μην ισχύουν για αυτά που εμείς βάζουμε προτεραιότητα και θέλουμε να έχει η καθημερινή μας μηχανή.

Απλό παράδειγμα , για εμένα το παραπάνω μείον σύνδεσης με το OM Capture είναι πολύ σημαντική έλλειψη γιατί σκανάρω συχνά και το χρησιμοποιώ με την μηχανή μου. Αν πουλήσω την ΟΜ1 δεν θα μπορώ να σκανάρω γιατί και η PenF δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Αρα για εμένα προσωπικά δεν συγκρίνεται αυτό το μειον με την απώλεια joystick, της ανάλυσης του EVF κλπ. Πιθανόν να αναγκαστώ να πουλήσω την PenF που υπεραγαπώ και δεν θέλω (είναι δυσεύρετη και έχει γίνει cult) και να κρατήσω την ΟΜ1 και να έχω ταυτόχρονα δύο μηχανές εφάμιλλες σε δυνατότητες που επίσης δεν θέλω.

Αυτά ισχύουν για εμένα κάποιος άλλος δεν θα ασχοληθεί καν με το μειονέκτημα αυτό.

Μιας και ανέφερα το EVF επειδή έχουν γραφτεί πολλά διαβάζοντας απλά τα specs. Διαβαζω καθημερινά τα σχόλια όσων πάνε και την δοκιμάζουν σε workshop στο Λονδίνο, κάτοχοι οι περισσότεροι και μηχανών ΟΜ1 αλλά και άλλων συστημάτων που έχουν μεγαλύτερης ανάλυσης σκόπευτρο . Ουτε ένας δεν παραπονέθηκε για το σκόπευτρο σε βαθμό να αποκλείσουν την αγορά μόνο για αυτό , it’s good enough γράφουν όλοι για να καδραρεις ακόμα και για MF. Μερικοί το σχολίασαν ακόμα και σε σχέση με αυτό των Χ100IV, της α7Cr ακόμα και της MF Fuji GFX50R που έχει σκόπευτρο μόλις 3.7Μp. Οι περισσότεροι αναφέρθηκαν στην έλλειψη γκριπ που σε πρώτη αίσθηση αλλάζει τον τρόπο που παραδοσιακά κρατάνε μια μηχανή με γκριπ, για τη θέση της μπροστινής ροδέλας που είναι κάπως δύσκολη στην πρόσβαση κλπ.

Εδώ να σημειώσουμε και κάτι τεχνικό που δεν έρχεται στο μυαλό μας σε σχέση με το EVF όταν κοιτάμε τις φωτο μετα τη λήψη στη μηχανή μας. Πρώτον αυτό το κάνουμε κατά 90% με την οθόνη πίσω και όχι με το EVF, άρα δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η ανάλυση του EVF σε αυτό . Δεύτερον αν το κάνουμε με το EVF ή ανάλυση του αισθητήρα είναι σημαντική στην προεπισκόπηση, αν έχεις αισθητήρα 35-60Mpx θέλεις πολύ καλύτερη ανάλυση στο EVF και στην LCD για να δεις μια λεπτομέρεια στην προεπισκόπηση μετά και απαιτείται και το EVF και η LCD να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανάλυσης για να δεις μια λεπτομέρεια σε μεγάλο ζουμ. Αντίθετα αν έχεις αισθητήρα 20ΜPx όσο και να ζουμάρεις η λεπτομέρεια έχει ένα χαμηλότερο όριο σημαντικά μικρότερο από αυτό ενός μεγαλύτερης ανάλυσης αισθητήρα.

Με λίγα λόγια δείτε από κοντά ο καθένας αν και πόσο σας βολεύει το σκόπευτρο στην λήψη και στην προεπισκόπηση 14Χ που φθάνει η μηχανή και μην βασίζεστε στην γνώμη κανενός. Τα μάτια μας έχουν άλλα προβλήματα στο καθένα μας , άλλος φορά γυαλιά κλπ. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες για να κρίνει κανείς αν το EVF είναι ανεπαρκές για τον ίδιο ή όχι.

Μερικοί ανέφεραν ότι οι πάνω μεταλλικές ροδέλες στην PenF είναι πιο στιβαρές και όλοι σχεδόν έκαναν σύγκριση του κάτω μέρους των δύο σωμάτων, μηδέν βίδες στην PenF και ένα σκασμό βίδες στην ΟΜ3 (προφανώς αυτό έχει σχέση και με την στεγανότητα της μηχανής)

Last edited:
  • Like
Reactions: aspromavros
Να προσθέσω και κάτι που διάβασα αλλά θέλω να επιβεβαιώσω μέχρι κεραίας πριν.

Οπως έγραψα παραπάνω οι μνήμες C1-C5 για πρώτη φορά σε μηχανή ΟΜ/Olympus μπορούν να έχουν όνομα μέσα στο σώμα, καιρός ήταν

Το γράφω εξειδικευμένα μέσα στο σώμα γιατί όνομα μπορούσες να δώσεις κανονικά σε κάθε μνήμη μέσα στο app ΟιShare και μάλιστα από κάτω να γράψεις σε memo τι περιέχει από δικές δύο ρυθμίσεις αυτή η μνήμη.

Ως γνωστόν επίσης μπορούσες σε όλα τα pro σώματα από την ΕΜ1.3 και μετά να έχεις στο κινητό ή στο tablet άπειρες μνήμες αποθηκευμένες στο app OIShare π.χ. C1 φύση, C1 δρόμο κλπ. και να μεταφέρεις on the fly στην μηχανή όποιο θέλεις σε όποια θέση θέλεις ασύρματα χωρίς όμως να μεταφέρει το όνομα.

Δυστυχώς η PenF σαν παλιό σώμα αυτό μπορούσε να το κάνει μόνο με καλώδιο από το ΟΜ workspace και μόνο για τις 4 μνήμες που είχε, δεν υπήρχαν οι ανωτέρω δυνατότητες για ασύρματη σύνδεση πριν 9 χρόνια.

Εδώ είναι που γίνεται πλέον το παιχνίδι πολύ ενδιαφέρον. Γιατί μέχρι τώρα σε όλα τα OM pro σώματα που υποστήριζαν την εναλλαγή ασύρματα , η κάθε μνήμη είχε μόνο μια ρύθμιση για χρωματικό προφίλ. Πλέον στην ΟΜ3 όπως έχουμε αναφέρει κάθε μνήμη έχει 4 διαφορετικά προφίλ για χρώμα και 4 για A/M .

Οποτε μπορείς να κάνεις τράμπα τα χρωματικά προφιλ που έχεις αποθηκευμένα π.χ. στην μνήμη C1 φύση με άλλα που έχεις αποθηκεύσει στο κινητό σου ως C1 δρόμο αλλάζοντας τα πάντα στα 8 προφίλ που έχει μέσα η μνήμη ή να βάλεις ακόμα και τα ίδια με άλλη ρύθμιση στο WB. Να λοιπόν που μέσω Λαμίας μπορείς να κάνεις παπάδες …

Και από ότι διάβασα για πρώτη φορά μια ολόκληρη μνήμη C μπορείς να την στείλεις πακέτο σε άλλον χρήστη με ότι έχει μέσα τα 8 προφίλ και χίλιες δυο άλλες ρυθμίσεις για την μηχανή. ΠΡΟΣΟΧΗ Προϋπόθεση πάντα για να πας ρυθμίσεις σε άλλο σώμα είναι να έχουν το ίδιο firmware...πχ . Στην υπέρυθρη ΕΜ1.2 που έφτιαξα πέρασα ρυθμίσεις (με καλώδιο) που είχα πριν μια πενταετία στην παλιά μου EM1.2 . Μετά που έκανα update στο firmware και της έσβησε (δεν της κρατούσε τότε στην μνήμη) την πάτησα και δεν ξαναπερνούσαν. ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν.

Αυτά είναι που θέλω να επιβεβαιώσω αν και νομίζω ότι γίνονται γνωρίζοντας τι κάνει το app με τα pro σώματα και τι έχει αποθηκεύσει η μηχανή σε κάθε μνήμη.

Η μόνη περίπτωση να μην συμβαίνουν είναι να μην υπάρχει η διασύνδεση με το app για να κατεβάζει ρυθμίσεις κάτι που η ΟΜ5 στερείται.

Οποτε τότε η όποια διαμεταγωγή ρυθμίσεων θα γίνεται αλλά μόνο μέσα από το OM Workspace με καλώδιο όπως και στην παλιά PenF που είναι σοβαρός περιορισμός στα δικά μου μάτια για ένα σώμα της κατηγορίας της ΟΜ3

Last edited:
Λοιπόν τα ρώτησα στον Rob Trek γιατί αλλού στο manual έλεγε ότι μπορείς να σώσεις ρυθμίσεις στο OiShare και αλλού όχι και είχα ξενερώσει.

1. -Can I transfer one by one the C1-C5 memory banks between OM3 and OiShare as previous models ?

2.- If I do that all the settings inside the memory and especially the 4 different color profiles and 4 B/W profiles are copied as well ?

3.- Can I have multiply C1 memory banks with different names and different settings for example different values for WB color profiles inside OiShare and transfer to camera on the fly whatever C1 memory I want ?

4.- Can I send this memory to everyone and instantly he can use it to his OiShare app to transfer all my color profiles inside this memory to his camera ?

5.- When I transfer a memory to the machine, is the name it has in the app also transferred or keeps the name it has in the camera’s menu ?

Ο Rob μου απάντησε αμέσως και έβαλε και φωτό με τη διαδικασία

1.- Ναι

1739653161984.jpeg
2.- Ναι

3.- Ναι

1739653193825.jpeg

4.- Μάλλον , δεν έχει δύο ΟΜ3 να το δοκιμάσει αλλά με δύο ΟΜ1 γίνεται άρα υποθέτει πως το ίδιο θα συμβαίνει και στην ΟΜ3

5.- Ναι

1739653303494.jpeg

Ευτυχώς γιατί αν δεν το είχαν βάλει και αυτά σε συνεργασία με το app θα την έβαζα black list την μηχανή . Πλέον βλέπω οτι θα είναι πανεύκολο να αλλάζουμε προφίλ όπως και να τα μοιράζουμε σε άλλους κατόχους.

Έβγαλε και τις πρώτες εντυπώσεις και ο Robin Wong... και την θεωρεί από κοντά την OM3 πιο όμορφη και από την PENF!
Και τέλος τα κλασσικά σχόλια για την τιμή. Αν γκινιάζουμε εμείς στην Ελλάδα για την τιμή, φανταστείτε στη Μαλαισία με βασικό μισθό ~300-350 ευρώ.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: cacau
Μεγάλο βίντεο γύρω στην 1 ώρα και 20 λεπτά όπου η Εμιλυ Τάλπιν λύνει απορίες για την ΟΜ3

Έβγαλε και τις πρώτες εντυπώσεις και ο Robin Wong... και την θεωρεί από κοντά την OM3 πιο όμορφη και από την PENF!
Και τέλος τα κλασσικά σχόλια για την τιμή. Αν γκινιάζουμε εμείς στην Ελλάδα για την τιμή, φανταστείτε στη Μαλαισία με βασικό μισθό ~300-350 ευρώ.

Δεν συμφωνώ σχεδόν σε τίποτε μαζί του εδώ και καιρό , έχει ξεφύγει και βγάζει μνησικακία στα περισσότερα review του , πιθανόν θα έχει τους λόγους του αλλα δεν πρέπει να το κάνει τόσο φανερά.

Στα αρνητικά που είπε τα έχουμε επισημάνει όλοι και συμφωνώ στο θέμα τιμής που όντως πρέπει να έχει διαφορά από την ναυαρχίδα ακόμα και τώρα που η δεύτερη είναι ένα χρόνο στην αγορά.

Για το μέγεθος θα ήθελα θεωρητικά να είναι λίγο πιο μικρή αλλά τότε θα έχανε την μεγάλη μπαταρία και θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη η εργονομία με μεγάλους φακούς τοσο λόγω πιασίματατος οσο και λόγω απόστασης κουμπιών.

Για την γκρίνια στο handling με μεγάλους φακούς αυτοαναιρείται αφού αρχικά περιγράφει την μηχανή ως ιδανική για street shooters με μικρούς φακούς και μετά γκρινιάζει ότι δεν μπορεί να έχει το κράτημα των ΟΜ1 που φυσικά παραμένουν ως επιλογή για όποιους θέλουν κορυφαία εργονομία με το 100% των φακών.

Για το EVF το εξαντλήσαμε , δεν θα ξαναναφερθω , άλλωστε αν χαμηλώσει σημαντικά η τιμή θα το καταπίνει πιο εύκολα κάποιος είτε γιαυτον είναι σημαντικό είτε όχι.

Αυτό που περιγράφει στο τέλος σαν alternative μηχανή με αφαιρεμενα όλα τα ΑΙ , την ταχύτητα και τον παλιό αισθητήρα και να το σερβίρει στα 1500$ θα είναι η μέγιστη ληστεία και η μεγαλύτερη αποτυχία που θα έκαναν,

Αυτό που θα δούμε σε αρκετά χαμηλότερη τιμή (αρχική πιστεύω γύρω στα 1200$) κάποια στιγμή και κοντά σε αυτό που περιγράφει θα είναι η ΟΜ5 ΙΙΙ που ελπίζω να την ξαναφτιάξουν μεταλλική και να αναβαθμίσουν κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά της (πιθανόν και τον νεο αισθητήρα) για να υπάρχει ένα φθηνότερο ποιοτικό και μικρότερο σωματάκι για αυτούς που δεν θέλουν μεγαλεία.

• Like
Reactions: Leventis Dimitris
Θα δούμε πιστεύω και ακόμα πιο όμορφα γκριπ στη πορεία .

Από βδομάδα φθάνουν τα πρώτα κομμάτια και θα την δούμε από κοντά.

• Like
Reactions: guzzi and cacau
@kbouk έχεις δίκιο για το κολλήματα του robin wong. Όσο ήταν ambassador τα έβρισκε όλα τέλεια... δεν τον ενοχλούσε ούτε το μέτριο/κακό AF της PENF και γενικά για κάθε προιόν έγραφε διθυραμβικά σχόλια. Τον πόσταρα κυρίως γιατί είναι από τους λίγους υποστηρικτές του m43 και χρόνια τώρα youtuber/blogger και τον παρακολοθούμε σχεδόν όλοι.

Μερικές παρατηρήσεις για τα reviews:
1. Kαλό είναι τις πιάνουμε όλοι μας από κοντά και να έχουμε δική μας άποψη. Είναι τελείως υποκειμενικό αυτό. Άλλοι βολεύονται με ζουμ άλλοι με μικρούς prime. Αυτό το τμήμα το κάνω skip στα reviews.
2. Είναι κανόνας μικρό σώμα δεν κάνει για μεγάλους φακούς,το δουλεύεις με μικρούς ζουμ και primes. Είναι αυτονόητο. για αυτό και φαίνεται να προμοτάρουν OM3 + 12-45 και primes f1.8.
Αν μπει γκριπ και μεγαλώσει μετά σχολιάζουν ότι μεγάλωσαν τα σώματα στο μ43... δεν τους πιάνεις πουθενά.

Καλημέρα ,

πιστεύω αυτή την βδομάδα να τη πιάσω και να γράψω εντυπώσεις.

Η μηχανή με ενδιαφέρει ως συνολικό project γιατί ακουμπά στις δικές μου φωτογραφικές απαιτησεις γιαυτα που φωτογραφίζω , κάποια στιγμή θα την αγοράσω αλλά όχι τώρα και εξηγώ παρακάτω γιατί. Οπως ξέρουν πολλοί δεν προχώρησα σε αγορά της ΟΜ1.2 γιατί ελάχιστα χαρακτηριστικά από τα συν της σε σχέση με την ΟΜ1.1 με ενδιέφεραν και από αυτά που μου δίνει η ΟΜ1.1 χρησιμοποιώ συνήθως πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεν εκμεταλλεύομαι ούτε το 60-70% των specs.

Αντίθετα στην ΟΜ3 θα χρησιμοποιήσω σχεδόν το 80-90% από αυτά που μου δίνει. Δεν με ενδιαφέρει η δεύτερη κάρτα, το μικρότερο EVF ή το γκριπ σε τέτοιο βαθμό για να την απορρίψω. Δεν κάνω BIF - sport για να βάζω πάνω συχνά τηλεφακούς. Αντίθετα χρησιμοποιώ πολυ τον επιλογέα της PenF για παραμετροποίηση των jpeg μου για να μην βγάζω μετά τα μάτια μου στο πισι και να μπορώ να στείλω κάπου γρήγορα ένα καλό JPEG. Από τα συν της ΟΜ1.2 σε σχέση με την ΟΜ1.1 ήθελα μόνο το GND και τις χαμηλότερες ριπές για δρόμο , γρήγορα κινούμενα αντικείμενα και πλέον τα έχω. Ήθελα το σώμα να είναι στεγανό και μαζεμένο με κορυφαία σταθεροποίηση και να μπαίνει στην καθημερινή τσάντα όπως η PenF με 1-2 μικρούς φακούς. Το ότι είναι και πανέμορφη είναι bonus. Ολα αυτά μου τα δίνει η ΟΜ3 συνδιαστικά.

είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς το γκριπ μια μηχανή έχει συγκεκριμένο προσανατολισμό και δεν μπορεί να κάνει χρήση όλων των φακών του συστήματος. Αν δεν υπηρχαν οι δύο ΟΜ1 θα ήταν τεράστιο φάουλ να βγει ένα μοντέλο χωρίς γκριπ , τώρα υπάρχουν 3 μοντέλα με ψιλό παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά να διαλέξει κανείς , διαφορετικά σε εργονομία και σύντομα διαφορετικά και σε τιμή

Η αφαίρεση του γκριπ έγινε καθαρά όπως καταλαβαίνουμε όλοι για λόγους αισθητικής του μοντέλου και στόχευσης σε συγκεκριμένο target group. Καλο είναι να το ξέρει κανείς και να το ζυγίζει και να δει ο ίδιος πόσο υποχώρηση θα κάνει σε εργονομία σε σχέση με τους φακούς που χρησιμοποιεί αν πρόκειται να την έχει ως πρώτη και μοναδική μηχανή.

Πιο πολύ ως αρνητικό για εμένα και πιστεύω και για πολύ κόσμο είναι η τιμή εισόδου του μοντέλου στην αγορά , τα 2000-2100 ευρώ την τοποθετούν στην ίδια τιμή με την ναυαρχίδα κάτι που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την εμφάνιση , specs και την ποιότητα υλικών κλπ. ή επειδή είναι πιο νέο μοντέλο γιατί στην πράξη η μηχανή ανήκει σε κατηγορία χαμηλότερη από την ΟΜ1.2 στην γκάμα της εταιρίας και τα χαρακτηριστικά της είναι 15-20% υποδεέστερα, οπότε κάπου τόσο θα έπρεπε να είναι και η τιμή της ΟΜ3 από την πραγματική street price τιμή της ΟΜ1.2 μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας.

Και αυτη η τιμή προπαραγγελιας ενοχλεί περισσότερο γιατί η ναυαρχίδα γνωρίζουμε πολλοί που παρακολουθούμε τιμές κλπ. μέσα στον χρόνο πωλήθηκε με πολλές προσφορές από την εταιρία σε τιμές 1700-1800ευρω.

Αυτά όλα βέβαια είναι ο κανόνας της αγοράς πλέον δεν το κάνει μόνο η ΟΜ με τις υπερκοστολογήσεις ως τιμή αφετηρίας και πιστεύω οι τιμές και της ΟΜ3 και της ΟΜ1.2 θα ισσοροπησουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο αλλά εμένα που είμαι παραδοσιακός χρήστης της εταιρίας με ενοχλεί να βλέπω ξαφνικά την ΟΜ1.2 να πωλείται ξανά <πλασματικά> στα 2200 ευρω απλά και μόνο για να δικαιολογήσει τιμή η ΟΜ-3.

Μόλις έχω νεωτερα για κάποια επίσημη παρουσίαση θα ενημερώσω.

Last edited:
Λοιπόν ήρθαν σήμερα οι πρώτες μηχανές και Τετάρτη - Πέμπτη θα μπορεί να δει κανείς την μηχανή από κοντά και να την δοκιμάσει στο κατάστημα Φωτοδεσμος στην Ακαδημίας. Θα υπάρχει demo προς επίδειξη.

Εγω δεν κρατήθηκα πήγα και την είδα και ενημέρωσα και τον Δημήτρη (cacau) ο οποίος με πρόλαβε και πήγε πρώτος. Δυστυχως εμείς δεν είχαμε demo να βάλουμε μπαταρία και να την δοκιμάσουμε αλλά κάναμε τα βασικά. Πιάσαμε το σώμα χωρίς γκριπ και της φορέσαμε διάφορα φακουδάκια , είδαμε την ποιότητα κουμπιών , χειριστηρίων κλπ.

Καταρχήν δυο λόγια για την αισθητική της. Ειναι πανέμορφη κι από κοντά. Το ασήμι χρώμα της δεν είναι τόσο ανοιχτό όπως της PenF , είναι λίγο πιο σκούρο - ματ ασημί . Ολα τα χειριστήρια δείχνουν ποιοτικά με καλό feedback αν και της PenF κατά τη γνώμη μου είναι ακόμα καλύτερα. Τα κουμπιά στην πλάτη έχουν αρκετή απόσταση για να μην μπερδεύεσαι όταν τα ψάχνεις και η καμπούρα τους τα κάνει εύκολα διακριτά με εξαίρεση αυτό του Delete. Το μόνο κουμπί που με δυσκόλεψε λίγο είναι αυτό στην επάνω πλευρά κοντά στην πισω ροδέλα, δεν έχει πολύ μεγάλη απόσταση από αυτή.

Η απουσία του γκριπ με όλους τους μικρούς prime δεν ενοχλεί καθόλου όπως έχει γραφτεί. Είδαμε και τους δύο νέους μεταλλικούς που λόγω απουσίας του clutch δείχνουν ελαφρώς μικρότεροι. Θα προσφέρονται και με hood οι δύο νέοι φακοί.

Μιας και δεν είχε μπαταρία το σώμα που κρατήσαμε το ζύγισμα με μεγαλύτερους φακούς δεν μπορεί να κριθεί επαρκώς αλλά όταν έβαλα τον 17/1.2 pro ένιωσα ότι κάπου εκεί είναι το όριο ανεκτικότητας για πολύωρη χρήση.

Φωτο από διάφορους θα ανεβάσει ο Δημήτρης μιας και έχει πολύ καλύτερο τηλέφωνο από εμένα .

Σήμερα πήραμε μια... πρόγευση, αφού δεν υπάρχει ακόμα σώμα επίδειξης - αναμένεται πολύ σύντομα. Οπότε την είδαμε ως στατικό μοντέλο, της φορέσαμε μερικούς φακούς για να δούμε πως είναι η αίσθηση στο χέρι - το ζύγισμα δηλαδή.

Εδώ με τον υπερευρυγώνιο Laowa 6mm/f2:

IMG_20250224_135617 copy.jpg

...Με τον οποίο ταιριάζει μια χαρά, αφού μάλιστα το στεφάνι του αλεξήλιου εμποδίζει το "μπρουμούτισμα".

...Και η πίσω πλευρά:

IMG_20250224_135743 copy.jpg

...Όπου φαίνεται ο πιο άνετος χώρος για τα διάφορα κουμπιά σε σχέση με τις μικρότερες ΟΜ5/ΟΜ10, και η άνετη εγκοπή για να ανασηκώνεις και να χειρίζεσαι την οθόνη. Τα πίσω κουμπιά έχουν την "σωστή" αίσθηση - το τι κάνουν δεν έχει πολλή σημασία αφού μπορείς να τα προσαρμόσεις στα γούστα σου 95%.

Όταν φορέσει βέβαια κάποιον μεγαλούτσικο και βαρύ φακό, όπως ο 17mm/f1.2, γίνεται εμπροσθοβαρής:

IMG_20250224_135938 copy.jpg

...Γα τηλεφακούς θέλεις σίγουρα πρόσθετο grip, σαν αυτό που είδαμε σε προηγούμενο post ή και μεγαλύτερο. Προς το παρόν δεν έχει ακουστεί κάτι για "μαμίσιο". Είναι βέβαια απολύτως αντιληπτή η στόχευση της μηχανής, αφού οι "πουλάδες" και οι λοιποί σπορτιφ τύποι είναι υπερκαλυμένοι από την ΟΜ1 Ι/ΙΙ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με όλους τους υπόλοιπους, που θέλουν ένα καθημερινό πολυεργαλείο για τα πάντα όλα, με την διαφορά ότι η "συσκευασία" είναι μια σύγχρονη εκδοχή της original φιλμάτης προγόνου, εξαιρετικά ποιοτική, και περιέχει το 95% όλης της διαθέσιμης τεχνολογίας της εταιρείας. Λείπουν μόνο κάποιες πολύ ειδικές λειτουργίες των OM1 - τα έγραψε ο Κώστας πιο πριν.

Πολλή προσοχή στην λεπτομέρεια, οι ροδέλες έχουν εξαιρετική αίσθηση - αν και η εμπρός είναι λίγο πιο δύσχρηστη σε σχέση με της ΟΜ5 λόγω της θέσης που επιβάλει η "ίσια" ρετρό φόρμα - αλλά μιλάμε για ελάχιστη διαφορά, και σίγουρα είναι κάτι που συνηθίζεις. edit: Ένα θεματάκι ίσως να είναι για κάποιους τα δυο πάνω κουμπιά δίπλα στο κλείστρο, δηλαδή το fn και η ενεργοποίηση video, όπως στην OM5 - εμένα δεν με ενοχλούν - ούτε έχει τύχει να πατήσω κάποιο κατά λάθος. Η επένδυση τεχνητού δέρματος έχει ωραία υφή, το ασημί χρώμα του μέταλλου είναι λίγο πιο ψυχρό σε σχέση με την pen και δείχνει ανθεκτικό - παρόλα αυτά προσωπικά θα περιμένω την... μαύρη - όπως ήταν η original OM3, ή την εκδοχή της σε ΟΜ5 mkII εφόσον έχει το ίδιο "περιεχόμενο".

Ξαναφοράμε κάτι πιο μαζεμένο από την ξαδέλφη panaleica 9mm/f1.7 και επανερχόμαστε στο "σωστό" πλαίσιο:

IMG_20250224_141158 copy.jpg

...Τέλος να πω και μια κουβέντα για τον νέο 17mm/f1.8 που είναι ελάχιστα πιο κοντός αφού έχασε το clutch της χειροκίνιτης εστίασης, αλλά είναι πλέον 90% μεταλλικός και το δαχτυλίδι εστίασης δουλεύει πολύ γλυκά. Τα ίδια και ο 25mm/1.8.

Μέσα στην βδομάδα πιθανότατα θα την δούμε και ξύπνια - αναμένη δηλαδή - αφού αναμένεται σώμα επίδειξης...

Last edited:
Δημήτρη κάτι άσχετο το UV στον 9αρι γιατί το βάζεις ? για προστασία ή για να κόψεις χρωματικές εκτροπές απόχρωσης magenta-cyan ?

Αν τυχόν παρατηρείς κατι τέτοιο (εγώ δεν το έχω προσέξει στην ΟΜ1 , κάποιοι όμως είχαν θέματα σε παλιά σώματα) από συνδιασμό ευρυγώνιου φακού LUMIX και σώματος Olympus/OM (όπως στον παλιό LUMIX 7-14/4) η λύση σε φίλτρα είναι :
ΔεΣ και εδώ , είναι παλιό βέβαια άρθρο : https://alanwatsonforster.org/writing/mft-purple.html

Προσωπικά τα έχω καταργήσει τα UV και χρησιμοποιώ μόνο ND, CPL όπου χρειάζεται

Κάτι που επίσης γράφτηκε πιο πάνω κι νομίζω ότι είναι λανθασμένο είναι ότι ο νέος 17αρης ΙΙ είναι ελαφρά μικρότερος από τον παλιό , είναι το ανάποδο όπως θα δείτε στην φωτό που πήρα από το βίντεο της Emily που έβαλα στο άλλο νήμα, αντίθετα ο νέος 25αρης ΙΙ δείχνει στο ίδιο βίντεο πιο μικρός.

IMG_4209.jpeg

Last edited: