ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

Το UV μπήκε απλά για προστασία, δεν έχω παρατηρήσει εκτροπές. Συνήθως βάζω ένα ζευγάρι δαχτυλίδια step up - step - down, αλλά σε αυτόν δεν παίζει - δημιουργούν βινιέτα.

Πολύ όμορφη ομολογουμένως. Ωραία παρουσίαση παιδιά! Αναμένουμε νεότερα όταν θα τη δείτε και στη χρήση της. Πάντως αλήθεια είναι ότι τικάρει όλα τα κουτάκια που θέλω και εγώ. Ως κάτοχος om-5 και Penf ζήλευα τον αισθητήρα και επεξεργαστή της σειράς 1 αλλά θεωρώ ότι το σώμα της είναι μεγάλο για εμένα που σπανίως κάνω σπορ ή άγρια ζωή. Παρόλαυτα θεωρώ και εγώ την τιμή εισόδου υψηλή οπότε θα περιμένω λιγάκι... Ιδανικά θα ήθελα να την πιάσω και στο χέρι μου πριν αποφασίσω αν θα την πάρω αλλά εδώ στην Κέρκυρα είναι λιγάκι απίθανο.

Αν είσαι κάτοχος PenF και χρησιμοποιείς συχνά τη ροδέλα για παραγωγή jpeg με ιδιαίτερα color profile ή μηχανή είναι σαν συνέχεια της PenF σε λειτουργία.

Η ταχύτητα της σε σχέση με την Pen F έχει απογειωθεί και σε σχέση με την ΟΜ5 η εστίαση ακόμα είναι αλλού. Στα λέω αυτά σαν κάτοχος και της ΟΜ1.1 και της PenF.

Το πιάσιμο με φακούς της σειράς pro είναι σαφώς ένα θέμα χωρίς την ύπαρξη γκριπ.

Νομίζω ο πιο κατάλληλος από ζουμ ποιοτικός φακός είναι αυτός που δίνει μαζί πακέτο , ο 12-45/4 pro. Το πακέτο με τον 12-45 είναι πολύ πιο ελκυστικό ως τιμή γιατί ο φακός έχει περιπου ενα 500αρικο καινούργιος οπότε η μηχανή βγαίνει κάτω από 2 χιλιάρικα. Εχουν έρθει και τέτοια πακέτα από όσο ξέρω.

Βεβαια η μηχανή απογειώνεται ως χρήση με τα μικροτερα μονοεστιακά φακουδάκια που βάλαμε και εμείς επάνω . Ακομα και 17αρης/1.2 που έβαλα δεν ήταν για κράτημα πολύ ώρα γιατί το σώμα παραήταν ελαφρύ αν και πιστεύω με την μπαταρία μέσα το ζύγισμα θα ήταν πολύ καλύτερο.

• Like
Reactions: Tmetal
ξεκινησαν τα αξεσουαρ, εβαλε ο Δημητρης ενα γκριπ , να και ενα ξυλινο

1740578392322.png

Αν είσαι κάτοχος PenF και χρησιμοποιείς συχνά τη ροδέλα για παραγωγή jpeg με ιδιαίτερα color profile ή μηχανή είναι σαν συνέχεια της PenF σε λειτουργία.

Η ταχύτητα της σε σχέση με την Pen F έχει απογειωθεί και σε σχέση με την ΟΜ5 η εστίαση ακόμα είναι αλλού. Στα λέω αυτά σαν κάτοχος και της ΟΜ1.1 και της PenF.

Το πιάσιμο με φακούς της σειράς pro είναι σαφώς ένα θέμα χωρίς την ύπαρξη γκριπ.

Νομίζω ο πιο κατάλληλος από ζουμ ποιοτικός φακός είναι αυτός που δίνει μαζί πακέτο , ο 12-45/4 pro. Το πακέτο με τον 12-45 είναι πολύ πιο ελκυστικό ως τιμή γιατί ο φακός έχει περιπου ενα 500αρικο καινούργιος οπότε η μηχανή βγαίνει κάτω από 2 χιλιάρικα. Εχουν έρθει και τέτοια πακέτα από όσο ξέρω.

Βεβαια η μηχανή απογειώνεται ως χρήση με τα μικροτερα μονοεστιακά φακουδάκια που βάλαμε και εμείς επάνω . Ακομα και 17αρης/1.2 που έβαλα δεν ήταν για κράτημα πολύ ώρα γιατί το σώμα παραήταν ελαφρύ αν και πιστεύω με την μπαταρία μέσα το ζύγισμα θα ήταν πολύ καλύτερο.
Κώστα ο 12-45 είναι σχεδόν μόνιμα πάνω στην ομ5 μου. Συνήθιζα να κουβαλάω πολλούς φακούς μαζί μου από ανασφάλεια. Πλέον έχω καταλήξει να κουβαλάω μόνο 2 9 στις 10 φορές που βγαίνω. Τον 12-45 για τη μέρα και τον 17mm για το βράδυ. Ο μόνος μεγάλος φακός που έχω είναι ο 40-150 2.8 αλλά αυτός είναι φακός ειδικών περιστάσεων για τις φωτογραφίες που βγάζω εγώ... Οπότε ναι, την ομ3 την έχω ήδη στο στόχαστρο...

Τη δοκίμασα την εν λόγω σήμερα για αρκετή ώρα σε κεντρικό μαγαζί της Στοκχόλμης.
Ήταν η ασημί έκδοση και είχαν τον 14-45f4 πάνω.

Θετικά:
  • Πολύ καλό σασί με σωστό βάρος/μέγεθος (πραγματικά εύχομαι να ήταν έτσι στη ZF).
    • Στιβαρό δίχως να είναι τούβλο όπως η Zf ή πλαστικούρα όπως η Zfc.
  • Καλή υλοποίηση του ρέτρο στυλ. Ωραία στο μάτι.
    • Μόνο η Χ100IV προσωπικά με άρεσε περισσότερο ως ρετρο (δε βάζω μέσα τίποτα Leica και άλλες "εξωτικές" φυσικά).
  • Καλό AF, τουλάχιστον με τον 14-45f4 που είχαν πάνω.
    • Έπιανε κεφάλια/πρόσωπα πολύ ικανοποιητικά στο κάδρο, ακόμη και όταν ήταν πολύ μικρά.
    • Γενικά πολύ καλός συνδυασμός της εν λόγω μηχανής με τον 14-45f4 από άποψη επιδόσεων/στυλ.
  • ΟΜ-1ΙΙ μενού και ικανότητες (όσες είδα τουλάχιστον).
    • Παίρνεις δυνατό πράμα, αν και λίγο το κουτσούρεψαν για να μη συναγωνίζεται τη ΟΜ-1ΙΙ.

Αρνητικά:
  • ΑΘΛΙΑ μικροσκοπικά κουμπία και σε πολύ περίεργες/άβολες θέσεις.
    • Το back focus είναι πολύ εκτός. Το δάκτυλο μου "καθόταν" πολύ μακριά από το κουμπί. Το έχουν αναφέρει και σε κανά δυό review για το back focus.
    • Δεν ξέρω γιατί έπαιξε τέτοια βαλούτα με τα κουμπία. Σχεδόν όλες που έχω δει από κοντά Μ43 (oly/Pany) από flagship έως pocket είναι τίμιες έως καλές στο θέμα. Δεν ήταν ότι τους έλλειπε χώρος ή ήταν δεκάδες οι διακόπτες/κουμπιά στη ΟΜ-3.
  • Οι περιστροφικοί διακόπτες είναι πολύ μέσα/κεντρικά στο πάνω μέρος που είναι πολύ δύσκολο να τους χειριστείς.
    • Δύσκολο στο χέρι μου, αντίθετα με εξαιρετικές υλοποιήσεις αλά E-M1III/OM-1.
  • Αδιάφορο/μέτριο EVF.
    • Δεν ήταν τελείως μάπα, αλλά μάλλον πεπαλαιωμένο/μικρό.

Πολύ καλά σημεία σε σχεδίαση/κατασκευή/επιδόσεις, αλλά η εργονομία από περιστροφικούς διακόπτες και ιδίως κουμπιά είναι καταστροφικά κακή κατ' εμέ.
Δεν φαντάζομαι καν πως θα ήταν εάν είχα και γάντια.

Τη δοκίμασα την εν λόγω σήμερα για αρκετή ώρα σε κεντρικό μαγαζί της Στοκχόλμης.
Ήταν η ασημί έκδοση και είχαν τον 14-45f4 πάνω.

Θετικά:
  • Πολύ καλό σασί με σωστό βάρος/μέγεθος (πραγματικά εύχομαι να ήταν έτσι στη ZF).
    • Στιβαρό δίχως να είναι τούβλο όπως η Zf ή πλαστικούρα όπως η Zfc.
  • Καλή υλοποίηση του ρέτρο στυλ. Ωραία στο μάτι.
    • Μόνο η Χ100IV προσωπικά με άρεσε περισσότερο ως ρετρο (δε βάζω μέσα τίποτα Leica και άλλες "εξωτικές" φυσικά).
  • Καλό AF, τουλάχιστον με τον 14-45f4 που είχαν πάνω.
    • Έπιανε κεφάλια/πρόσωπα πολύ ικανοποιητικά στο κάδρο, ακόμη και όταν ήταν πολύ μικρά.
    • Γενικά πολύ καλός συνδυασμός της εν λόγω μηχανής με τον 14-45f4 από άποψη επιδόσεων/στυλ.
  • ΟΜ-1ΙΙ μενού και ικανότητες (όσες είδα τουλάχιστον).
    • Παίρνεις δυνατό πράμα, αν και λίγο το κουτσούρεψαν για να μη συναγωνίζεται τη ΟΜ-1ΙΙ.

Αρνητικά:
  • ΑΘΛΙΑ μικροσκοπικά κουμπία και σε πολύ περίεργες/άβολες θέσεις.
    • Το back focus είναι πολύ εκτός. Το δάκτυλο μου "καθόταν" πολύ μακριά από το κουμπί. Το έχουν αναφέρει και σε κανά δυό review για το back focus.
    • Δεν ξέρω γιατί έπαιξε τέτοια βαλούτα με τα κουμπία. Σχεδόν όλες που έχω δει από κοντά Μ43 (oly/Pany) από flagship έως pocket είναι τίμιες έως καλές στο θέμα. Δεν ήταν ότι τους έλλειπε χώρος ή ήταν δεκάδες οι διακόπτες/κουμπιά στη ΟΜ-3.
  • Οι περιστροφικοί διακόπτες είναι πολύ μέσα/κεντρικά στο πάνω μέρος που είναι πολύ δύσκολο να τους χειριστείς.
    • Δύσκολο στο χέρι μου, αντίθετα με εξαιρετικές υλοποιήσεις αλά E-M1III/OM-1.
  • Αδιάφορο/μέτριο EVF.
    • Δεν ήταν τελείως μάπα, αλλά μάλλον πεπαλαιωμένο/μικρό.

Πολύ καλά σημεία σε σχεδίαση/κατασκευή/επιδόσεις, αλλά η εργονομία από περιστροφικούς διακόπτες και ιδίως κουμπιά είναι καταστροφικά κακή κατ' εμέ.
Δεν φαντάζομαι καν πως θα ήταν εάν είχα και γάντια.
Σωστές οι παρατηρήσεις σου στα αρνητικά συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Μαύρη έκδοση δεν έχει βγει και δεν ξέρουμε αν θα βγει. Την περιμένει και ο Δημήτρης (cacau)

Το backfocus κουμπί μπορείς να το τουμπάρεις με το κουμπί CP που είναι για τις ηλεκτρονικές λειτουργίες. Εκεί βολεύει να είναι.

Τα κουμπιά πίσω στην πλάτη σε όλες τις μηχανές της εκεί είναι ως θέση και στην ΟΜ3 θαλεγα είναι σε πολύ καλύτερη απόσταση από την PenF που έχω γιατί υπάρχει πολυ χώρος να μπουν χωρίς να τα πατάς κατά λάθος όταν τη γραπώνεις χωρίς γκριπ . Στα μικρά σώματα ΟΜ5 / Pen είναι κατά τη γνώμη μου πιο προβληματικά και σχεδόν πάντα πατάω κατά λάθος κάποιο, ειδικά στην PenF πατώ το δεξί βελάκι όπως την κρατώ που έχει εξ ορισμού το ISO (και δεν μπορεί να αλλάξει). Στην ΟΜ3 δεν συμβαίνει αυτό ο χώρος είναι άπλετος

Παρόλα αυτά συμφωνώ και εγώ ότι είναι πολύ μικρά (ίδια με της ΟΜ5 είναι πάντως) και εγώ θα τα ήθελα εδώ πολύ μεγαλύτερα , είχαν αρκετό χώρο να το κάνουν σε αυτό το σώμα λόγω μεγάλου πλάτους όπως και οι πάνω ροδέλες δεν είναι πολύ μεγάλες.

Στην σειρά ΕΜ-ΟΜ είναι σαφώς καλύτερα σε προσπέλαση - θέση - χειρισμό τα πίσω κουμπιά γιατί εκεί έχεις το γκριπ να σου αφήνει πιο άνετα την κίνηση του αντίχειρα. Η αδιαβροχοποιηση τους σε αντιπαραβολή με το μεταλλικό σασί οδηγεί και σε αυτή την πλαστική αίσθηση τους . Αν τα πατήσεις όμως μέσα δυνατά ακούς μέχρι και κλικ και τα βρίσκεις και με την αφή ακόμα και με το μάτι στο EVF λόγω καμπούρας πάνω από το σώμα. Θέμα συνήθειας και προσαρμογής αλλά θα μπορούσαν να τα μεγαλώσουν και να μας κάνουν πιο εύκολη τη ζωή.

Οι ροδέλες επάνω εργονομικά δείχνουν και είναι σαφώς χειρότερες σε θέση σε σύγκριση με τις μεγάλες πάλι λόγω έλλειψης γκριπ. Αν βάλεις γκριπ ή κάποια μισή θήκη και μπορείς να την κρατήσεις καλύτερα θα δεις ότι ο χειρισμός και των πάνω ροδελών θα είναι σαφώς καλύτερος.

Πιστευω ότι η επιλογή μεγέθους κουμπιών / ροδελών έγινε καθαρά για την αισθητική του σώματος , να δειχνει όσο το δυνατόν πιο <ησυχο-λιτο > το σώμα σε αντίθεση με την PenF που οι ροδέλες είναι μεγάλες και καταλαμβάνουν όλο το πάνω μέρος. Γιαυτό το μινιμαλιστικό χαρακτήρα της μηχανής δεν της έβαλαν και πολλά προγραμματιζόμενα , λόγω μεγάλου πλάτους θα μπορούσαν να την γεμίσουν με έξτρα κουμπιά. Αλλα η μηχανή δεν προορίζεται για κοινό που θέλει πολυπλοκοτητα.

Οσο μικρότερο φακό της βάλεις πάντως η εργονομία βελτιώνεται γιατί την κρατάς πιο άνετα και κινείς τον αντίχειρα πιο εύκολα για την προσπέλαση στα κουμπιά / ροδέλες. Ο 12-45/4 που δοκίμασες είναι κατά τη γνώμη μου πάνω κάτω το όριο της για αξιοπρεπές κράτημα χωρίς γκριπ.

Last edited:
  • Like
Reactions: LongTom
Πόσο γρήγορα ξεκινά από τον ON/OFF και μπορείς να βγάλεις την πρώτη φωτο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ο ήχος του μηχανικού κλείστρου

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Και το πρώτο τσάμπα γκριπ , κατεβάζετε το αρχείο , το δίνετε σε ένα 3d printing shop και έχετε μια πιο εργονομική ΟΜ3 οπότε την χρειαστείτε .

Αν ναι ξέχασα περνάτε και από τον Δημήτρη (@cacau) να σας βάλει το απαραίτητο δερματάκι να γίνει πιο στυλατο. :giggle:

• Like
Reactions: cacau
Και το πρώτο τσάμπα γκριπ , κατεβάζετε το αρχείο , το δίνετε σε ένα 3d printing shop και έχετε μια πιο εργονομική ΟΜ3 οπότε την χρειαστείτε .

Αν ναι ξέχασα περνάτε και από τον Δημήτρη (@cacau) να σας βάλει το απαραίτητο δερματάκι να γίνει πιο στυλατο. :giggle:
Α, χα, ποιος τα παίρνει τώρα;

Κατέβασα τα αρχεία να υπάρχουν - εκ πρώτης όψεως μάλλον θέλουν λίγη δουλειά, αλλά θα πρέπει να έχω την μηχανή για μετρήσεις.

Αυτό που διαβάζω ως πρόβλημα σοβαρό είναι ότι είναι και αρκετά κοντό η μηχανή έρχεται σαν σαλιάρα στο στηθος.... :giggle: