Κώστα ο 12-45 είναι σχεδόν μόνιμα πάνω στην ομ5 μου. Συνήθιζα να κουβαλάω πολλούς φακούς μαζί μου από ανασφάλεια. Πλέον έχω καταλήξει να κουβαλάω μόνο 2 9 στις 10 φορές που βγαίνω. Τον 12-45 για τη μέρα και τον 17mm για το βράδυ. Ο μόνος μεγάλος φακός που έχω είναι ο 40-150 2.8 αλλά αυτός είναι φακός ειδικών περιστάσεων για τις φωτογραφίες που βγάζω εγώ... Οπότε ναι, την ομ3 την έχω ήδη στο στόχαστρο...Αν είσαι κάτοχος PenF και χρησιμοποιείς συχνά τη ροδέλα για παραγωγή jpeg με ιδιαίτερα color profile ή μηχανή είναι σαν συνέχεια της PenF σε λειτουργία.
Η ταχύτητα της σε σχέση με την Pen F έχει απογειωθεί και σε σχέση με την ΟΜ5 η εστίαση ακόμα είναι αλλού. Στα λέω αυτά σαν κάτοχος και της ΟΜ1.1 και της PenF.
Το πιάσιμο με φακούς της σειράς pro είναι σαφώς ένα θέμα χωρίς την ύπαρξη γκριπ.
Νομίζω ο πιο κατάλληλος από ζουμ ποιοτικός φακός είναι αυτός που δίνει μαζί πακέτο , ο 12-45/4 pro. Το πακέτο με τον 12-45 είναι πολύ πιο ελκυστικό ως τιμή γιατί ο φακός έχει περιπου ενα 500αρικο καινούργιος οπότε η μηχανή βγαίνει κάτω από 2 χιλιάρικα. Εχουν έρθει και τέτοια πακέτα από όσο ξέρω.
Βεβαια η μηχανή απογειώνεται ως χρήση με τα μικροτερα μονοεστιακά φακουδάκια που βάλαμε και εμείς επάνω . Ακομα και 17αρης/1.2 που έβαλα δεν ήταν για κράτημα πολύ ώρα γιατί το σώμα παραήταν ελαφρύ αν και πιστεύω με την μπαταρία μέσα το ζύγισμα θα ήταν πολύ καλύτερο.
Ποτέ δεν μου άρεσαν τα ξύλινα γκριπΜπααα...δεν ειναι ωραιο το ξυλινο δεν της παει καθολου...
Σωστές οι παρατηρήσεις σου στα αρνητικά συμφωνώ σε γενικές γραμμές. Μαύρη έκδοση δεν έχει βγει και δεν ξέρουμε αν θα βγει. Την περιμένει και ο Δημήτρης (cacau)Τη δοκίμασα την εν λόγω σήμερα για αρκετή ώρα σε κεντρικό μαγαζί της Στοκχόλμης.
Ήταν η ασημί έκδοση και είχαν τον 14-45f4 πάνω.
Θετικά:
- Πολύ καλό σασί με σωστό βάρος/μέγεθος (πραγματικά εύχομαι να ήταν έτσι στη ZF).
- Στιβαρό δίχως να είναι τούβλο όπως η Zf ή πλαστικούρα όπως η Zfc.
- Καλή υλοποίηση του ρέτρο στυλ. Ωραία στο μάτι.
- Μόνο η Χ100IV προσωπικά με άρεσε περισσότερο ως ρετρο (δε βάζω μέσα τίποτα Leica και άλλες "εξωτικές" φυσικά).
- Καλό AF, τουλάχιστον με τον 14-45f4 που είχαν πάνω.
- Έπιανε κεφάλια/πρόσωπα πολύ ικανοποιητικά στο κάδρο, ακόμη και όταν ήταν πολύ μικρά.
- Γενικά πολύ καλός συνδυασμός της εν λόγω μηχανής με τον 14-45f4 από άποψη επιδόσεων/στυλ.
- ΟΜ-1ΙΙ μενού και ικανότητες (όσες είδα τουλάχιστον).
- Παίρνεις δυνατό πράμα, αν και λίγο το κουτσούρεψαν για να μη συναγωνίζεται τη ΟΜ-1ΙΙ.
Αρνητικά:
- ΑΘΛΙΑ μικροσκοπικά κουμπία και σε πολύ περίεργες/άβολες θέσεις.
- Το back focus είναι πολύ εκτός. Το δάκτυλο μου "καθόταν" πολύ μακριά από το κουμπί. Το έχουν αναφέρει και σε κανά δυό review για το back focus.
- Δεν ξέρω γιατί έπαιξε τέτοια βαλούτα με τα κουμπία. Σχεδόν όλες που έχω δει από κοντά Μ43 (oly/Pany) από flagship έως pocket είναι τίμιες έως καλές στο θέμα. Δεν ήταν ότι τους έλλειπε χώρος ή ήταν δεκάδες οι διακόπτες/κουμπιά στη ΟΜ-3.
- Οι περιστροφικοί διακόπτες είναι πολύ μέσα/κεντρικά στο πάνω μέρος που είναι πολύ δύσκολο να τους χειριστείς.
- Δύσκολο στο χέρι μου, αντίθετα με εξαιρετικές υλοποιήσεις αλά E-M1III/OM-1.
- Αδιάφορο/μέτριο EVF.
- Δεν ήταν τελείως μάπα, αλλά μάλλον πεπαλαιωμένο/μικρό.
Πολύ καλά σημεία σε σχεδίαση/κατασκευή/επιδόσεις, αλλά η εργονομία από περιστροφικούς διακόπτες και ιδίως κουμπιά είναι καταστροφικά κακή κατ' εμέ.
Δεν φαντάζομαι καν πως θα ήταν εάν είχα και γάντια.
Α, χα, ποιος τα παίρνει τώρα;Και το πρώτο τσάμπα γκριπ , κατεβάζετε το αρχείο , το δίνετε σε ένα 3d printing shop και έχετε μια πιο εργονομική ΟΜ3 οπότε την χρειαστείτε .
Αν ναι ξέχασα περνάτε και από τον Δημήτρη (@cacau) να σας βάλει το απαραίτητο δερματάκι να γίνει πιο στυλατο.![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.