ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

Για να υποστηρίξω και λίγο την ΟΜ, κανένας επαγγελματίας δεν θα βασιστεί για βίντεο σε OM μηχανές, θα πάνε και καλά θα κάνουν σε Panasonic στο κομμάτι του m43. Από εκεί και πέρα όμως ένας ερασιτέχνης, χομπίστας ή συμπληρωματικά ένας επαγγελματίας μια χαρά θα βολευτεί με αυτά που προσφέρει πλέον η OM. Έχει κάνει σημαντική προοοδο στο κομμάτι του βίντεο, μην ξεχνάμε ότι πριν μόλις μερικά χρόνια το βίντεο σε Olympus μηχανές ήταν ανέκδοτο και τώρα βρίσκεις ακόμα και στην απλή em10iv που έχω αξιοπρεπέστατο βίντεο που καλύπτει άνετα εναν μέσο χρήστη.

@Γιάννης Σπύρου λογικά είναι όλα αυτά... είναι για γρήγορη χρήση σε social και μικρές οθόνες που δεν βλέπουν την λεπτομέρεια και όχι για επαγγελματικη δουλειά. Για επαγγελαμτική όπως λες πας σε OM Log και 10bit και μετά grading.

Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε μια "φωτογραφική" μηχανή με μια λίγο καλυτερα specs για βίντεο (σχετικά με όσα βάζουν σε μικρές μηχανές) και νομίζω είναι άκυρη όποια σύγκριση με σειρά Pana GH.

• Like
Reactions: kbouk
@Γιάννης Σπύρου λογικά είναι όλα αυτά... είναι για γρήγορη χρήση σε social και μικρές οθόνες που δεν βλέπουν την λεπτομέρεια και όχι για επαγγελματικη δουλειά. Για επαγγελαμτική όπως λες πας σε OM Log και 10bit και μετά grading.

Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε μια "φωτογραφική" μηχανή με μια λίγο καλυτερα specs για βίντεο (σχετικά με όσα βάζουν σε μικρές μηχανές) και νομίζω είναι άκυρη όποια σύγκριση με σειρά Pana GH.

Ρε συ εδω θες open gate, τι να το κανεις αν δεν εχεις τα υπολοιπα ? Για την τιμη των οπλων ? ;)

Ρε συ εδω θες open gate, τι να το κανεις αν δεν εχεις τα υπολοιπα ? Για την τιμη των οπλων ? ;)
Ίσως δεν το έξεφρασα/έγραψα καλά. To open gate θέλω να το βάλει γενικά η OM που δεν το έχει καμία κάμερα μέχρι τώρα ούτε η ΟΜ1.2. Θα μπορούσε να το βάλει το open gate 6K σε ΟΜ1.2 και το 3.8K σε ΟΜ3 (αφού θέλει να προσεγγίσει και content creators).

Προσωπικά το θέλω για να κόβω κάθετα reel (συνεντεύξεις, ρεπορτάζ) για να παίζουν σε social και να μην έχω δευτερη κάμερα.

• Like
Reactions: Kosh
δυστυχως ειναι αχρηστα τα cinemode profiles για σοβαρη δουλεια μιας και ειναι μονο 8bit τα συγκεκριμενα.
Kαι δεν ειναι μονο το χρωμα , αλλα και η ποιοτητα χειροτερη , με soft εικονα χωρις λεπτομερεια και περισσοτρερο θορυβο.
Το ιδιο προβλημα ειχαν και οι om1 i kai ii .

Για 10bit και καλη ποιοτητα μονο σε om log.
Αυτο είδα και εγώ στο video του dpreview. Ισως με κάποιο firmware το βελτιώσουν στο μέλλον το 8 bit και για τους μερακλήδες που δεν θα τα δουν σε κινητό tablet μόνο.

ναι, το αναφερει κι εδω... οπως και για μενα μια πολυ σημαντικη ακομα ελλειψη στα χρωματικα προφιλ που προσπαθει να δωσει.
ΔΕΝ εχει hue shifting που ειναι το Α και το Ω στα film simulations, μεγαλο φαουλ αυτο.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Προσωπικά το θέλω για να κόβω κάθετα reel (συνεντεύξεις, ρεπορτάζ) για να παίζουν σε social και να μην έχω δευτερη κάμερα.

Συμβουλη (ειναι που λενε μην σου χρειαστει) παντα να εχεις δευτερη καμερα μαζι σου εστω και υποδεεστερη.

ξερει κανεις τιμη για ελλαδα?
Θα ρωτήσω σήμερα αλλά νομίζω θα ξεκινήσει ψηλά στο διχιλιαρο.

Εργονομικά απο τα βίντεο που έχω δει το μεγαλύτερο ελάχιστα μήκος της με τα 413 γρ. μόλις βάρος και το μεγαλύτερο thump πίσω την κάνουν ταμάμ μέχρι και φακό 12-45 / 12-40 και όλη την σειρά pro 1.2 χωρίς γκριπ. Αναμενω από κοντά να την πιάσω για να δω αν αυτή είναι και στην πράξη ή αίσθηση.

Αναμενω επίσης να μάθω αν θα δοθεί πρόσθετο μαμισιο γκριπ ή θα περιμένουμε λύσεις από τρίτους που σχεδιαστικά θα είναι ως συνήθως ψιλοχαλια.

Δεν ξέρω αν η συγκρίση που έβαλε το 43rumors με άλλα μοντέλα είναι σωστή αλλά αυτό που λες δεν δείχνει έτσι

Έχουμε και λέμε:

- Olympus OM System OM-5: 125 x 85 x 50 mm 414 grams

- Olympus OM System OM-3: 139.3 × 88.9 × 45.8 mm 413 g

Άρα μήκος 139.3-125=14.3mm διαφορά, περίπου 1.4 εκατοστά, οι υπόλοιπες είναι αμελητέες...

Θα ρωτήσω σήμερα αλλά νομίζω θα ξεκινήσει ψηλά στο διχιλιαρο.

Εργονομικά απο τα βίντεο που έχω δει το μεγαλύτερο ελάχιστα μήκος της με τα 413 γρ. μόλις βάρος και το μεγαλύτερο thump πίσω την κάνουν ταμάμ μέχρι και φακό 12-45 / 12-40 και όλη την σειρά pro 1.2 χωρίς γκριπ. Αναμενω από κοντά να την πιάσω για να δω αν αυτή είναι και στην πράξη ή αίσθηση.

Αναμενω επίσης να μάθω αν θα δοθεί πρόσθετο μαμισιο γκριπ ή θα περιμένουμε λύσεις από τρίτους που σχεδιαστικά θα είναι ως συνήθως ψιλοχαλια.
Έχει το ίδιο ακριβώς form factor με την Nikon Zfc. Μακρόστενη χωρίς grip. Επειδή την δοκίμασα την Zfc που και αυτή ελαφριά είναι, καλή τύχη να φωτογραφίσεις όλη μέρα με αυτήν. Ότι φακό και αν βάλεις μπροστά δεν παλεύεται και τα δάχτυλα με το πιάσιμο εμπρος πονάνε μετά από λίγο. Δεν είναι καθόλου ευχάριστη εμπειρία. Το ίδιο ακριβώς θα είναι και αυτή. Βέβαια όπως βολεύεται ο καθένας. Πρέπει οπωσδήποτε να μπει grip πάντως. Ελπίζω να βγάλει ένα μαμισιο που να ταιριάζει αισθητικα με την μηχανή.

Καλά όπως έγραψα και στην μικρότερη Πεν Φ γκριπ έβαλα. Το ίδιο υποθέτω θα κάνω και εδώ έκτος αν την έχω για δεύτερο σώμα με μικρά φακουδακια.

Tην ZFc δεν την κρατησα , η FF με ενδιεφερε που ειναι και πιο ομορφη και εχει αλλες δυνατοτητες απο την μικρη

Last edited:
Απο μια καταχώρηση στο facebook φαίνεται οτι στην Ιαπωνία η τιμή είναι 1,496.46 (σε ευρω) για το σώμα.

* και μερικές φωτογραφίες ιδιώτη που βρέθηκε στο χώρο της παρουσίασης.
476214780_10162070760879687_7513502171479790777_n.jpg

476176958_10171072197470694_2133498915290433011_n.jpg476441194_10171072199905694_6935619777922376637_n.jpg476503282_10171072196975694_3427345210556910216_n.jpg

Last edited:
  • Like
Reactions: karamela
Απο μια καταχώρηση στο facebook φαίνεται οτι στην Ιαπωνία η τιμή είναι 1,496.46 (σε ευρω) για το σώμα.

* και μερικές φωτογραφίες ιδιώτη που βρέθηκε στο χώρο της παρουσίασης.
View attachment 246839

View attachment 246840View attachment 246841View attachment 246842
Τον Απρίλιο θα είμαι στο Τόκυο για δέκα μέρες, θα επισκεφτώ φυσικό το Map Camera. Μπορείς με το διαβατήριο να αφαιρέσεις άμεσα τους φόρους και να βγει η μηχανή στα 1.360 ευρώ σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή. Σκέφτομαι να πάρω μια μηχανή και θα είναι σίγουρα και αυτή στα υπόψιν.

• Like
Reactions: b_bil2
Σπυρο αυτες ειδα και εγω και πηρα θαρρος για χρηση και με κατι μεγαλυτερο απο τους μικρους prime χωρις γκριπ. Το ζυγισμα ειναι το παν σε απουσια γκριπ , αν το σωμα ειναι τοσο οσο δεν γυριζει ο καρπος και αν εχει χωρο να πατησεις τα δαχτυλα σοιυ σωστα.

Οποτε αυτα θα τα δουμε απο κοντα.

Στην Βενετια που ημουν μια βδομαδα πριν φωτογραφιζα με μικρα φακουδακια τον 9αρι Lumix, τον Laowa 6mm , τον 12-40/2.8 στο 90% των φωτο σε δυο μηχανες ενω την ΠενΦ την ειχε η γυναικα μου με 12-32/35-100 κιτ. Ενα 5% εβαλα τον 40-150/4 και αλλο 5% τον 17/1.2 ενω ειχα μαζι και 75/1.8 και 25/1.5 που εμεινανα τσαντα.

• Like
Reactions: CorfuS
Τον Απρίλιο θα είμαι στο Τόκυο για δέκα μέρες, θα επισκεφτώ φυσικό το Map Camera. Μπορείς με το διαβατήριο να αφαιρέσεις άμεσα τους φόρους και να βγει η μηχανή στα 1.360 ευρώ σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή. Σκέφτομαι να πάρω μια μηχανή και θα είναι σίγουρα και αυτή στα υπόψιν.
Μην εχει γιαπωνεζικο μενου και δεν αλλαζει να προσεξεις :)

Καλά όπως έγραψα και στην μικρότερη Πεν Φ γκριπ έβαλα. Το ίδιο υποθέτω θα κάνω και εδώ έκτος αν την έχω για δεύτερο σώμα με μικρά φακουδακια.

Tην ZFc δεν την κρατησα , η FF με ενδιεφερε που ειναι και πιο ομορφη και εχει αλλες δυνατοτητες απο την μικρη
Η ΖF είναι πολύ βαριά και απαλευτη χωρίς Grip. H ZFC έχει καλύτερο κράτημα λόγω μικρότερου βάρους αλλά και πάλι δεν παλεύεται ούτε και αυτη. Και την penf που είχα για λίγο πάντα με grip την είχα.

Μην εχει γιαπωνεζικο μενου και δεν αλλαζει να προσεξεις :)
Έχω κάνει ήδη μελέτη, με λίγα χρήματα στο περνάνε αυτοί με κάποιο τρόπο. Έτσι γίνεται και στις fuji. Δεν ξέρω βέβαια για αυτήν καθώς θα είναι φρέσκια. Αλλά Ιάπωνες είναι πάντα βρίσκουν λύση!!

Απο πισω δειχνει πιο ποιοτικη και νοστιμη.

Απο μπροστα μου βγαζει φτηνια επρεπε να επιλεξουν πιο αγριο και ομορφο υλικο.
Από πίσω είναι σχεδόν ίδια με την OM5 μην πω και με την Em10IV....απλά επειδή είναι πιο μακρύ το σώμα, τα κουμπιά είναι πιο μακρυά το ένα από το άλλο....είχε χώρο και θεωρώ ότι έπρεπε να είχε μπει και ένα Josytick όπως και ίσως μια λίγο μεγαλύτερη οθόνη 3,2 ιντσών. Βέβαια λεπτομέριες είναι αυτά, για μενα το πρόβλημα της μηχανής αυτής είναι το σκόπευτρο που είναι εντελώς entry level και το ανύπαρκτο grip.

Και το Review από το Dpreview, τους άρεσε η μηχανή χωρίς να τρελαθούν δε, λίγο πολύ γράψανε για αρνητικά αυτά που λέμε και εμείς εδώ, Evf, τιμή, joystick, το πιάσιμο/εργονομία που με το ανύπαρκτο grip δυσκολεύει την χρήση με το ένα χέρι και το κλασικό θέμα με όλες τις μηχανές Olympus το AF που σε tracking είναι πίσω από τον ανταγωνισμό και δεν διορθώθηκε ούτε και εδώ.

• Like
Reactions: Kosh