ΟΜ-3 , η νέα ρετρό μηχανή της OM systems

μεγεια Κωστα, ομορφη μηχανη ...καλες ληψεις !
Ευχαριστω Γιαννη, στεναχωρηθηκσ με αυτο που διαβασα για τον τηλεφακο σου. Θορυβηθηκα και πριν λιγο μπηκα και δηλωσα την ΟΜ3 , εκτος; απο τα 2 χρονια συν 6 μηνες πηρα και αλλα τρια χρονια εξτρα σαν μπονους λογω αγορας σε προπαραγγελια και η εγγυηση θα μου ληγει σε 5,5 χρονια , τον 9ο του 2030 , καλα να ειμαστε.

Παντα κινουμε με εγγυηση στο βασικο μου σωμα και η ΟΜ1 μου εχει ακομα σχεδον τρια χρονια γιααυτο τον λογο.

Για τις μηχανές χωρίς grip η Peak design έχει βγάλει το Peak Designs Micro Clutch I-plate (γύρω στα 80 ευρώ κόστος), είναι λίγο διαφορετικό από το Peak Designs Micro Clutch L-plate

Βαζω ένα βίντεο με την εφαρμογή του στην ΧΕ-4 που επίσης δεν έχει grip.

Δεν ξέρω αν βολεύει με την ΟΜ3 για φακούς που είναι βαρύτεροι, πόσο άνετο είναι σε πολύωρη χρήση και τι ένταση δίνει στα δάχτυλα. Για να αλλάξεις μπαταρία πρέπει να το βγάζεις, δεν είναι πολύ δύσκολο με το ενσωματωμένο εργαλείο αλλά θέλει λίγο χρόνο. Η μπαταρία της ΟΜ3 κρατάει πάρα πολύ οπότε δεν νομίζω αυτό να είναι πρόβλημα , ενώ η κάρτα μνήμης είναι στο πλάι στο σώμα οπότε ούτε αυτό είναι πρόβλημα.

Αν κάποιος κάνει χρήση και του capture clip δίνεται και η συμβατή πατούσα - plate μαζί που φυσικά είναι συμβατή για τριποδι και σε arca Swiss κεφαλή.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πέρασα στις μνήμες και τα περισσότερα color profiles που είχα στην PenF και έχω αρκετές θέσεις ελεύθερες μιας και η ΟΜ3 έχει δυνατότητα να πάρει 4 προφίλ αντί για τρία σε κάθε μνήμη C (ξέχωρα για χρώμα κι ξέχωρα για Α/Μ).

Είμαι έτοιμος πλέον για να τη δοκιμάσω και στην πράξη …

Διασκεδαστικό συγκριτικό με την φιλματη ΟΜG με τον 50/3.5 macro (αγαπημένος ΟΜ φακός) και την ψηφιακή ΟΜ3 με τον 25/1.8 ΙΙ

• Like
Reactions: isin
Παίδες να κάνω μια ενημέρωση.

Δευτέρα λήγει η ημερομηνία προπαραγγελιας όπου ισχύει η επέκταση εγγύησης για άλλα τρία χρόνια (σύνολο εγγύησης 5.5 χρόνια) και δίνεται μαζί δωρεάν και το έξτρα δερμάτινο λουράκι που μάλλον για την Ευρώπη είναι αυτό, το άλλο δινόταν Αυστραλία

Το λουράκι όπως βλέπεται στο site έχει αξία περίπου 70ευρω ενώ η επέκταση εγγύησης είναι αξίας περίπου 125 ευρώ. Τα δώρα της προπαραγγελιας είναι περίπου 200 ευρώ.

Στις πρώτες 10 μηχανές η ελληνική αντιπροσωπία έδωσε δωρεάν και μια έξτρα μπαταρία BLX1 που δεν είναι φθηνή , κοστίζει 80 ευρώ.

Έκανα λίγο φασαρία σε αυτό και πέτυχα η μπαταρία να μπορεί να δοθεί σε όσους κάνουν προπαραγγελία μέχρι και τη Δευτέρα. Εγω παρέλαβα τη δική μου σήμερα. Ετσι θα έχω 4 μπαταρίες για τις δυο μηχανές μου και θα είμαι άρχοντας.

Συνολικά μαζί με τα μπαταρια τα δώρα ανέρχονται στα 280 ευρώ , είναι ένα ηρεμιστικό τόσα δα χάπι για τον πόνο στην τσέπη 😂

Δεν ξέρω αν η ΟΜ system αυξήσει τον χρόνο προπαραγγελιας και μέσα στον Απρίλη. Μπαταρία πάντως δεν θα δοθεί μετά τη Δευτέρα.

Σήμερα το πρωί βρήκε χρόνο και έκανα το αίτημα για το δερμάτινο λουρί

Το site όπως θα είδατε αν πατήσατε στο link είναι στην Φιλανδια, έβαλα στο checkout τον κωδικό που μου ήρθε με mail στο registration της ΟΜ systems και η τιμή από 69 ευρώ πήγε στο μηδέν με μεταφορικά.

Πριν λίγο μου ήρθε ενημέρωση ότι παραδόθηκε στην UPS και ταξιδεύει για Ελλάδα , μου δόθηκε και κωδικός.

Last edited:
  • Like
Reactions: cacau
TP-Olympus%20OM3%20(137)_edited.jpg

• Like
Reactions: guzzi and cacau
Και ένα πρώτο hands review για το ξύλινο grip που κυκλοφορεί σε διάφορες βερσιον και χρώματα

Εγω δεν θα κάνω για την ώρα τέτοια κίνηση αφού θαχω την ΟΜ1 για τους βαρύτερους φακούς. Θα κινηθώ για κάποια τέτοια λύση σαν της φωτό που ακολουθεί αλλά περιμένω να δω τις επιλογές στις μισές δερμάτινες θήκες και αν κάποια θα δίνει μια ελαφριά καμπούρα που να βελτιώνει ελάχιστα το κράτημα. Αν και πιστεύω ότι οποιοδήποτε εξόγκωμα θα δημιουργεί θέμα με τον περιστροφικό διακόπτη που πλέον έχει μετακινηθεί κάτω.

Θεωρώ ότι ήταν λάθος η αλλαγή θέσης του από την PenF, ναι έγινε η επιλογή για να μοιάζει πιο πολύ αισθητικά στις φιλματες αλλά χρηστικά και εργονομικά η θέση χαμηλά είναι σαφώς χειρότερη . Μπορούσα με το γκριπ της PenF να ακουμπήσω το δάχτυλο μου από το χέρι της λαβής στον διακόπτη και να με λίγη δύναμη να τον γυρίσω , τώρα με γκριπ όπως θα δείτε στο βίντεο επάνω το χέρι της λαβής δεν μπορεί να τον προσπελάσει και πρέπει να μπει το άλλο χέρι στην εξίσωση.

Με τη μισή θήκη δεν συμβαίνει αυτό και γιαυτό τη θεωρώ καλύτερη λύση, ίσα ίσα το ένα δάχτυλο σου το μεσαίο πάει και τον πιάνει σαν μια έξτρα στήριξη και υπάρχει και η διαφορά υλικού που θα σε οδηγεί

1743487422192.png

Η επόμενη φωτό είναι η ΟΜ3 ανάμεσα στις φιλματες ΟΜ, δανεισμένη από το νήμα με τις απόψεις του μέλους στο dpreview Medisn , κατόχου ΟΜ3 μετά από ένα μήνα χρήσης (παρεπιμπτοντως είδα ότι είναι Έλληνας και ονομάζεται Μητροπουλος Ισαακ) Olympus μηχανών ο οποίος έχει κατά περιόδους ανεβάσει πολλά νήματα στο dpreview με τεστ σε εξειδικευμένες ηλεκτρονικές λειτουργίες.. Εχει και άλλες μηχανές Olympus αλλά και FF και μια Leica Q3. Θα συνιστούσα να διαβάσετε τι γράφει αν θέλετε να έχετε μια σοβαρή προσέγγιση τι κάνει και τι όχι η μηχανή , κάτι που τα περισσότερα review απο άσχετους με τις συγκεκριμένες μηχανές YouTuber δεν πετυχαίνουν αφού είτε μένουν απλά στα τεχνικά χαρακτηριστικά είτε δεν ξέρουν πραγματικά να τα αναλύσουν και να τα εξηγήσουν στην πράξη.

O συγκεκριμένος ήταν και κάτοχος κι PenF και κάποια από τα χρωματικά προφίλ που χρησιμοποιώ είναι δικα του κι αναρτημένα και στο νήμα αυτό με link στο cloud

1743488123474.jpeg

O συγκεκριμένος ήταν και κάτοχος κι PenF και κάποια από τα χρωματικά προφίλ που χρησιμοποιώ είναι δικα του κι αναρτημένα και στο νήμα αυτό με link στο cloud

1743490917831.jpeg

Τα βίντεο που ακολουθούν είναι δικά του τεστ

Και επειδή πολλοί αναφέρονται στα αρνητικά για το EVF της μηχανής , δείτε τι έγραψε ο ίδιος σε ερώτηση που του έγινε γιατί έχει/ειχε και ένα σωρό μηχανές με μεγαλύτερης ανάλυσης EVF

Regarding the EVF, I personally find it more than suited for purpose. I do not feel it is lacking in user experience. In fact, if you haven't done so, give it a look before you pass judgment, it might just surprise you.

I prefer the 5.7M dot X2D EVF over the 9M dot A1 EVF. It is larger and more natural looking color. The 2.4M dot EVF in the EM1X's have been a great experience X 6 years. The Q3 has a 5.7M dot EVF but I truly don't find an advantage over the OM-3, in fact the color, contrast and eye point in the OM-3 is better.

I suspect there is a lot that goes into making a good EVF experience beyond panel dots.

Last edited:
We are so spoilt with choices, from huge pixel counts on full frame, through the more compact APS-C ranges, and then through to the much more compact and lighter MFT format in delightful cameras such as the OM-3. OM System cameras have always been beautiful objects in themselves, and they still have that sense of style. The OM-3 received some appreciative glances and even comments during this review process. It has the looks and the style for sure.
However, the main purpose of a camera is not just to look good, although it helps in pride of ownership, but to be functional, efficient and reliable. The OM-3 has all of this, being weather resistant, solid, operationally slick and fast, all in a body that is compact enough to take anywhere. Could this be the perfect travel camera? Creative and computational features open up easy access to images and filmic styles. The lenses are also compact, weather sealed and excellent performers, perfect companions to the small OM System bodies.
Within the OM range, this is a step up from the very compact OM-5 and lies comfortably between that and the flagship OM-1 II. A superb camera that has been a great shooting experience and is a definite Editor’s Choice.

Το παραπάνω είναι το συμπέρασμα από το review του ephotozine για την ΟΜ3 .

• Like
Και ένα πιο επώνυμο γκριπ από την Leofoto που είναι αν θέλει κανείς και L bracket Arca Swiss plate κατακόρυφη και οριζόντια. Δείχνει εξαιρετική κατασκευή , έχει το εργαλείο σύνδεσης αποσύνδεσης ενσωματωμένο μαγνητικά από κάτω και υπάρχει μάλιστα δίπλα και υποδοχή για να τοποθετήσει κανείς το flash cold shoe town το βγάζει για να μην το χάσει.

Κορυφαία λύση για όποιον θέλει ταυτόχρονα γκριπ και Arca Swiss plate

Από θέμα software να αναφέρω ότι το DXO είχε ενημερωθεί για να υποστηρίζει και τα 14bit αρχεία hires της ΟΜ1.2.

Αναμενω να δω αν θα συμβεί και το ίδιο με τα αρχεία της ΟΜ3 που επίσης παράγονται και σε 14bit σε Hires αρχείο. H νέα έκδοση μέσα στον Απρίλη θα υποστηρίζει την ΟΜ3.

Last edited:
Μια ακόμη δερμάτινη θήκη αλλά έχει και ενσωματωμένο γκριπ , σε τρία χρώματα μαύρο, καφέ, πράσινο και όποιος θέλει με κάτι παραπάνω αγοράζει ασορτί hand strap ή λουρί ώμου . Δεν είναι συμβατή με Arca Swiss όπως της Leofoto ούτε δίνει πλαϊνή στήριξη αλλά θα είναι φθηνότερη σημαντικά και εξασφαλίζει μια αισθητικά όμορφη προστασία στην μηχανή με την ολόσωμη εμπρός δερμάτινη επένδυση και ταυτόχρονα προσθέτει ενα γκριπ στο χρώμα της θήκης που αισθητικά ταιριάζει.

Στη σελίδα του eBay έχει πολλές φωτο επειπλεον στα χρώματα που βγαίνει

1744342717189.jpeg

1744342740009.png

1744342762606.png

Ήρθε το δωρεάν δερμάτινο λουράκι της προπαραγγελιας , εγώ το παρηγειλα μαύρο , είναι στενό γύρω στον πόντο και έχει μήκος 112 εκ.

Μοιράζει δέρμα, είναι μαλακό αλλά δεν είναι για μεγάλο βάρος λόγω πάχους αν κάποιος το φορά στο λαιμό.

20250414_110016.jpg

20250414_110130.jpg

Τις ημέρες του Πασχα βρήκα λιγο χρονο και δουλεψα την ΟΜ3 με βαρυτερους φακους απο τους μικρους prime και συγκεκεριμενα με τον 40-150/4 pro ενα ολοκληρο πρωινο και τον 17/.2 pro σε νυχτερινα.

Δεν με κουρασε καθολου γιατι το σωμα εχει τοσο οσο βαρος για να ισσοροπει σωστα φακος με βαρος γυρω στα 400 gr και το πλατος της μηχανης βοηθα να την κρατας ανετα και να χειριζεσαι και τα κουμπια - ροδελες.

Παρολα αυτα θα κανω προσπαθεια να επικοινωνησω με την εδω αντιπροσωπια της Leofoto να τους παρακινησω να φερουν το grip - arca L-plate μιας και ειδα οτι εχουν φερει τα αναλογα για καποιες Fuji - Πανασονικ. θα ειναι πολυ χρησιμο αν τελικά αποφασίσω να μην κρατησω την ΟΜ1 για την τυχόν περιορισμένη χρήση βαρυτερων τηλεφακών.

Η μηχανή τα πάει εξαιρετικά εξωτερικο , Ιαπωνια μαλιστα ανεβηκε ταχιστα στην πρωτη θεση πωλήσεων.

Στην προσφατη συνεντευξη που εβαλε ο Δημητρης με στελεχη της ΟΜ ρωτηθηκαν και για το EVF

The OM-1 Mark II's viewfinder is very crisp. The OM-3's viewfinder has a lower resolution. Have you had any pushback or negative feedback about this difference?

Togashi-san: The pixel count of the OM-3's EVF is the same as the OM-5, but actually we have made improvements from the OM-5's EVF. In outdoor conditions, there's sometimes significant brightness variations. When users are in such situations, the visibility of the OM-3's EVF is really improved.

Koyama-san: I saw some concerns on social media regarding the EVF pixel count, but users who have actually tried the OM-3's EVF say they have no concerns—it's enough, they're satisfied. Already some end users who've tried our product easily see the difference between the viewfinders of the OM-5 and OM-3.

Last edited:
  • Like
μερικά τεστ απο τις ηλεκτρονικες λειτουργίες της μηχανης

Εδω με τον 40-150/4 pro , κανενα προβλημα να εστιασει σωστα στο μικρό σπουργιτι με το κλαδι μπροστα του εχοντας ανοιχτη την αναγνωρηση πουλιων , ειναι κροπ το αρχειο , το πουλι ηταν πολυ μικρό στο κάδρο πανω στο γιασεμί

_4210264.JPG

• Like
Reactions: gkpapad
Μιας και ειχα φυγει για Πάσχα χωρις τα φιλτρα μαζι δοκιμασα και το ηλεκτρονικο ND64 με πολυ καλο φωτισμο ημερα για να να ηρεμησω λιγο την θαλασσα , προεκυψε με την χρηση του ηλεκτρονικου φιλτρου και f16 χρονος κλειστρου 2 δευτερα

_4220367.JPG

Και μια ομολογουμενως αποτυχημενη προσπαθεια με την ηλεκτρονικη λειτουργία μιξης 2 εικόνων

ειπα να κανω σταμπα το τοπίο που ειχα μπροστά μου σε μια απο τις ξυλινες σανίδες που ειχε το παγκάκι που καθομουν αλλά δεν πέτυχε η σούπα :ROFLMAO:

_4220369.JPG