OM System OM-1 & OM-1 (II)

Σε αυτό το τεστ με τα NR2D και σε ελεγχόμενο περιβάλλον δεν βλέπω σημαντικές διαφορές, ούτε τα 2 στοπ σε θόρυβο για να είμαι ειλικρινής. Αλλά είναι όλα ελεγχόμενα. Μια παρατήρηση είναι ότι μου φαίνεται λίγο πιο φωτεινή η εικόνα της ΟΜ1 και αυτό προκαλεί μια μικρή διαφορά στο χρώμα.

Στο βίντεο με τον Michael Ghutman που ανέβασες πιο πάνω έχει ένα πολύ ωραίο παράδειγμα με ένα ανεμόμυλο που εκεί φαίνεται η διαφορά σε μεγαλύτερο βαθμό. Στα 25600 συγκρίνει ΕΜ1.3 με ΟΜ1 και εκεί φαίνεται πως κρατάει το χρώμα και λίγο καλύτερη οξύτητα ο νέος αισθητήρας.
 
Υπαρχει διαφορά (σαφως και δεν βλέπουμε καμια τεραστια διαφορά) τουλάχιστον στο 25600 που τσεκαρα σε μονιτορ τωρα , η πληροφορία του χρωματος ειναι σαφως μεγαλύτερη, δεν ειναι οτι ειναι πιο φωτεινή μονο η σκηνη της ΟΜ1 αλλά εχει λιγοτερο θορυβο και πιο σωστη και πλουσια πληροφορία στο χρωμα.

Σε μη κοντρολαρισμενο φως οι διαφορές θα ηταν ακόμη σημαντικότερες Αυτο βεβαια ειναι στο Jpeg με το NR ενεργο στο Deafult δηλ. στο Normal , θα πρεπει να δουμε τα Jpeg αρχεια χωρις NR και φυσικά τα RAW. Τωρα ειμαι στη δουλεια και δεν εχω πολυ χρονο να τα κατεβασω και να συγκρινω.
 
Last edited:

OLYMPUS OM-1 IN ECUADOR (PART 2) με μερικές εξαιρετικες φωτό από το οδοιπορικό του στο Εκουαδόρ και στα Galapangos​


Η διαπίστωση του είναι οτι οι μεγάλες βελτιωσεις έχουν γίνει στο AF , η βελτίωση στο ISO όση υπάρχει αφορά τα ψηλά ISO

Συγκεκριμενα γράφει :

When I compare the outputs on ISO to 6400 , I do not see any significant difference. But for photos over 6400I feel that the new camera visibly retains visibly more detail, color fidelity and contrast. Thanks to this, it will be possible to work with such photos much better than before. It is important to remember that the amount of noise also depends on the correct exposure and the amount of ambient light.

τα ίδια λίγο πολύ βλέπουμε και στα studio test του IR

υπάρχει μια διαφορα γύρω στο 1/3 στο φως στο συγκριτικό με την ΕΜ1.3 (που δεν ξέρουμε αν οφείλεται στον διαφορετικό φωτισμό αφού τα τεστ έγιναν με διαφορα δυο ετών) ή οφείλονται στο διαφορετικό χρονισμό του νέου αισθητήρα.

Τα jpeg στα ψηλά ISO (πολύ πάνω από 6400) είναι ελαφρως καλύτερα ενω στα Raw για να δεις διαφορες πρέπει να τα περάσεις από το ΟW και να εφαρμόσεις εκεί το NR για να δεις διαφορες (δεν έχω το ΑΙ στον υπολογιστή για να το κάνω).

Όσοι το προσπαθησαν έγραψαν οτι ο θόρυβος καθαρίζει πιο εύκολα στην ΟΜ1 και μένει περισσότερη χρωματική πληροφορία.

Στο LR (που δεν έχει πλήρη υποστήριξη ακόμη) οι διαφορες είναι αμελητέες. Οι ισχυρισμοί για 2 στοπ βελτίωση σε Raw που ακούστηκαν - και μεταφράστηκαν yperbolik;a οτι ξαφνικα εγινε FF η OM-1 - δεν επιβεβαιώνονται. Oπως έγραφα και αρχικά θα ήταν αδύνατο να είχε συμβεί τέτοια εξέλιξη σε m43 αισθητήρα αυτή την χρονική στιγμή και να τον είχε στα χέρια της η συγκεκριμένη εταιρία.
 
Last edited:
Απο οσα εχω δει μέχρι τωρα μεταφραζω ότι η φημολογουμενη βελτίωση αφορά φωτογράφους που θα χρειαστουν να πουσάρουν και να επεξεργαστούν RAW σε φωτό με πολυ ψηλά ISO > 6400 (φωτό με κινηση σε χαμηλό φως)

Επισης οι αλγοριθμοι του NR στα Jpeg της OM-1 ειναι καλύτεροι δινοντας πιο καθαρό Jpeg απο τα προηγούμενα μοντελα.
 
Απο οσα εχω δει μέχρι τωρα μεταφραζω ότι η φημολογουμενη βελτίωση αφορά φωτογράφους που θα χρειαστουν να πουσάρουν και να επεξεργαστούν RAW σε φωτό με πολυ ψηλά ISO > 6400 (φωτό με κινηση σε χαμηλό φως)

Επισης οι αλγοριθμοι του NR στα Jpeg της OM-1 ειναι καλύτεροι δινοντας πιο καθαρό Jpeg απο τα προηγούμενα μοντελα.
Κι εγώ έχω καταλάβει απο όσα μέχρι στιγμής έχουν προκύψει.
Θα έχουμε ακόμη καλύτερη εικόνα βέβαια, όταν οριστικοποιηθούν οι αναβαθμίσεις και των υπόλοιπων προγραμμάτων επεξεργασίας.
Όμως τουλάχιστον μέχρι το ISO 6400, δεν φαίνεται να έχει βάση η διαφημιζόμενη βελτίωση των 2 στοπ. Ίσως αυτό να συμβαίνει όσο αυξάνεται η τιμή του ISO, που όμως θα αφορά ακραίες περιπτώσεις λήψεων και να δίνει κάποια χρησιμοποιήσιμα αρχεία που μέχρι τώρα ήταν δύσκολο.
Αν τώρα τα προγράμματα με ΑΙ επεξεργασία μπορέσουν να αξιοποιήσουν την καλύτερη κατανομή του θορύβου στη νέα κάμερα και να δώσουν καλύτερο αποτέλεσμα και σε ISO μέχρι 6400, αυτό θα το δούμε σύντομα.
 
Αν βεβαια ισχυει η όποια βελτίωση σε ISO > 6400 σε σωστά εκτεθιμένες λήψεις , τότε εχω την εντύπωση (όχι την απόδειξη) ότι θα βοηθάει σε καλυτερη διαχείρηση του θορύβου στην επεξεργασία και σε λήψεις που εχουν γινει σε ISO 1600-6400 αλλά με λάθος εκθεση (π.χ. υποφωτισμενες) κατι που ειναι συνηθες ειδικα σε σπορ , δραση οταν βιαζεσαι ή εχεις περιεργες αλλαγες στο φως και δεν προλαβεις να αλλαξεις ρυθμισεις

Αν ειχα την μηχανή αυτό θα δοκίμαζα σε ένα συγκριτικό με την ΕΜ1.3.

Το δευτερο θετικό ειναι οτι με νορμαλ φως θα μπορεις πλεον - για να εχεις μια ταχυτητα κλειστρου που να ανταποκρίνεται σε κινούμενο θέμα.- να κανεις χρηση ενος σκοτεινου τηλεφακου π.χ. του 100-400 και να ανεβασεις ISO σε τιμες που ηταν απαγορευτικες στην ΕΜ1.3 (θα τα δουμε στην πραξη ολα αυτα οταν η μηχανη ερθει στα χέρια των πρωτων χρηστων)
 
Last edited:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Το να προσπαθούν να πείσουν μερικοί ambassadors με τέτοια δείγματα οτι υπάρχει διαφορα 2 στοπ σε RAW δεν είναι σοβαρά πράγματα, το μόνο που θα συμφωνήσω μαζί του , από αυτά που μας δείχνει τουλάχιστον, είναι οτι ο θόρυβος στην ΟΜ1 είναι πιο ομαλός και αυτο είναι πολύ καλό γιατί μεταφράζεται οτι στα ψηλα ISO (και πιθανόν και στα κακό φωτισμένα πλάνα) καθαρίζοντας τον θα εχεις περισσότερο (χρωματική) πληροφορία.

Πρεπει να δούμε δείγματα σε ειδικές καταστάσεις π.χ. αστροφωτογραφια ή studio test με χαμηλό φωτισμό (π.χ. του dpreview με τα Light off) για να βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα τι κέρδος υπάρχει πραγματικά σε υψηλό ISO

άλλωστε και στην επίσημη παρουσίαση της μηχανής δεν υπάρχει γραμμένο κέρδος 2 στοπ σε RAW και πολύ κακώς αναπαράχθηκε από στόμα σε στόμα, η μηχανή έχει τόσα αλλα θετικά για να πλασαριστεί στην αγορά, δεν χρειάζεται να διαδίδονται εσφαλμένες πληροφορίες.

Ξανακοιτωντας την επίσημη παρουσίαση η μόνη γραπτή αναφορά για 2 στοπ είναι στο hires

High-Res Shot

'The processing time has been significantly reduced. Handheld High-Res Shot mode takes approximately five seconds to merge. Popular for landscape photos due to the ability to capture high-resolution approximately 50 Megapixel images by merging multiple images; and Tripod High-Res Shot, which creates ultra-high-resolution approximately 80 Megapixel images. Composite processing technology reduces noise by approximately two steps for amazingly high pixel count and low noise. A dedicated button is also included on the camera to quickly switch between normal shooting and Handheld High-Res Shot/Tripod High Res Shot for improved usability.'

Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει βελτίωση σΕ συγκεκριμένα σημεία με τον νέο αισθητήρα αλλά πρέπει να μην αιθαιροβατούμε και να πιστεύουμε οτι γράφονται για προώθηση και μόνο.

Το Iridient Digital υποστηρίζει την μηχανή πλέον και βάζω μια φωτό χρήστη που έκανε την δοκιμή με τα Raw files από το IR , είναι φανερό οτι δεν υπάρχουν τα 2 στοπ αβάντα στα χαμηλά ISO μεταξύ παλιάς και νέας μηχανής αλλά επίσης είναι εξαιρετικο ποσο καλά κρατεί το χρωμα η ΟΜ1 σε ISO 51200

902F5DED-3F94-416D-8F1E-2F1A4251D617.png
 
Last edited:
Από την φωτό που έβαλες Κώστα είναι ξεκάθαρο ότι σε iso 6400 η em1iii δίνει καλύτερο αρχείο από τα 25600 iso της om1, όποτε 2 stop δεν υφίσταται από ότι φαίνεται όχι μόνο σε χαμηλά αλλά και σε υψηλά iso…. από όσο μπόρεσα να δω βελτίωση υπάρχει, τόσο στον χρωματικό θόρυβο όσο και γενικά στον θόρυβο που δείχνει να καθαρίζει πιο εύκολα, αυτο δίνει την δυνατότητα να τραβάμε σίγουρα με 1 stop παραπάνω και να βάζουμε την μηχανή σε όριο τα 12800 σε σχέση με τα 6400 της προηγούμενης γενιάς….όχι και άσχημα….δηλαδή 1 stop νομίζω ότι το κερδίζουμε πάνω κάτω…τα 2 ήταν υπερβολή και θα έφτανε επιδόσεις σχεδόν FF κάτι που είναι τεχνικά αδύνατον με την σημερινή πρόοδο των αισθητήρων.

Ο περισσότερος κόσμος κολλάει στην απόδοση του αισθητήρα σε υψηλά iso γιατί εκεί χάνει το σύστημα και εκεί χρειάζεται βελτίωση, στους άλλους τομείς είτε είναι κορυφή είτε πολύ κοντά στις καλύτερες υλοποιήσεις πλέον.

Συνολικα πάντως ύστερα από μέρες και αφού διάβασα και είδα αρκετά για την μηχανή θα έλεγα οτι είναι μια πολύ καλή και τίμια προσπάθεια από την ΟΜ που δείχνει ότι θα το παλέψει…αλλα μέχρι εκεί…WOW μηχανή δεν είναι δυστυχώς και δεν βοηθάει και η τιμή της. Καθαρά λοιπόν για fans του m43 για να κρατησει στο μαντρί τους επαγγελματίες που είχε το σύστημα και τους φραγκάτους….όλοι οι υπολοιποι θα πουν μια καλή κουβέντα αλλα θα προσπεράσουν…

Υ.Γ. Εγώ θα το ξαναπώ για την τιμή, αν είχε μια αρχική τιμή όχι πάνω από 1.900 ευρώ θα έβαζε πολύ κόσμο σε σκέψεις και από αλλά συστήματα, τώρα δυστυχώς όχι…..αν πέσει κάποια στιγμή στο μέλλον το ξαναβλέπουμε.
 
Εγώ τα γράφω από την πρώτη μέρα Νίκο για να μην τρέξει κανεις και την πάρει με μοναδικό γνώμονα την ραδιοαρβυλα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και απογοητευτεί,

η μηχανή έχει εξαιρετικά feutures, τα έχουμε αναλύσει τόσο για όσους είναι στο σύστημα όσο και γιαυτους που ασχολούνται με σπορ, δράση και γενικά adventure δραστηριότητες.

Επαναστατικη μηχανή με υλοποίηση νέων καινοτομων τεχνολογιων δεν την λες σίγουρα, από την άλλη έχει κάτι που δεν το βρίσκεις εύκολα στην αγορά σήμερα, μαζεμένη όλη την υπάρχουσα τεχνολογία με τοπ επιδόσεις σε πάρα πολλούς τομεις σε ένα ανθεκτικό σώμα παντός καιρού. Εγώ θα την αγόραζα για αυτά που προσφέρει και όχι γιαυτα που θα ήθελα να κάνει.

Η τιμή μετά τις προπαραγγελίες και τα έξτρα που δίνονται θα ισσοροπησει χαμηλότερα μέσα σε ένα εξάμηνο πιστευω.
 
  • Like
Reactions: isin
Έχω ρίξει πολύ pixel peeping με OM Workspace και βλέπω τα ίδια που αναφέρατε. Για να βρω τις διαφορές τα βλέπω μόνο σε πολύ υψηλά ISO από 6400.

Το τεστ του Red35 είναι πραγματικά αστείο. Ο Michael Ghutman που ανέφερα πιο πάνω αναφέρει ότι δουλεύουν πάνω στο δικό τους software για την βελτιστοποίηση της ποιότητας εικόνας και του θορύβου.

Γενικα συμφωνώ με το Κώστα στο 100% στην προσέγγιση του για τη μηχανή.
 
Και να η έκπληξη για τον Σπύρο που έχει τον LEICA 100-400

από χρήστη που παρέλαβε την μηχανή διαβάσα:

It seems that Pro Cap Low with C-AF (Pro Cap SH2) is now available with my PL100-400,

δεν του το βγάζει γκρίζο στο μενου, δεν το δοκίμασε ακόμη ελπίζω να ισχύει γιατί όλοι οι τηλεφακοί της Panasonic αποκτούν άλλη αξία

αν ισχύει πολύ κρίμα που έδωσα τον LEICA 200/2.8 + 1.4X :cry::cry:

βγηκαν και οι μετρήσεις στο P2P (Photons to Photos)

η σύγκριση στο θόρυβο της ΟΜ1 με την ΕΜ1.Χ (ίδια ειναι και η ΕΜ1.3) , στο DR είναι παρόμοιες

(μην βάλετε την ΕΜ1.2 για σύγκριση στο DR γιατί οδηγει σε λάθος συμπέρασμα , το βασικό της ISO είναι αντί 200 (των ΕΜ1.3/Χ) στο 250 και το DR διάγραμμα είναι μετατοπισμενο δεξιά)

1646454733865.jpeg

Και τα heat maps στον σενσορα σε μια σύγκριση με την ΕΜ1.3, από το site τι σημαίνουν :

In extreme situations, Fixed Pattern Noise (FPN) will affect how pleasing the results are visually. You can get a sense of that on the Sensor Heatmaps page. For the row and column metrics lower is better. Also, check the link for a visual representation.


Επισης όσοι έχουν ανταπτορες ας ρίξουν μια ματιά εδώ

1646460401525.jpeg
 
Last edited:
Αυτά που βλέπουμε στο photonstophotos.net έρχονται σε αντίθεση με το marketing :)

Εικόνα από το getolympus.com

3fcdfded451f4a8aa013e178d7d1fff7.png
 
Σου είχα πει μην σκέφτεσαι συγκρίσεις με FF , με τα προηγούμενα μοντέλα τι βελτίωση υπάρχει κοιτάς

στο θόρυβο υπάρχει κάποια βελτίωση και την δειχνει το διάγραμμα για τα υπέρηψηλά ISO (μάλιστα υπάρχει και μια περιοχή γύρω στα ΙSO 1000-1600

υπαρχει και μια άλλη σύγκριση : Photographic Dynamic Range Shadow Improvement versus ISO Setting, που δείχνει την βελτίωση στο δυναμικό εύρος στα σκοτεινά ανάλογα το ISO ,
 
Και να η έκπληξη για τον Σπύρο που έχει τον LEICA 100-400

από χρήστη που παρέλαβε την μηχανή διαβάσα:

It seems that Pro Cap Low with C-AF (Pro Cap SH2) is now available with my PL100-400,

δεν του το βγάζει γκρίζο στο μενου, δεν το δοκίμασε ακόμη ελπίζω να ισχύει γιατί όλοι οι τηλεφακοί της Panasonic αποκτούν άλλη αξία
Εξαιρετικό νέο αυτό. Μακάρι να είναι αλήθεια !
Ο πρώτος φακός που θα κουμπώσω πάνω όταν με το καλό έρθει, θα είναι ο PL 100-400.
 
Εξαιρετικό νέο αυτό. Μακάρι να είναι αλήθεια !
Ο πρώτος φακός που θα κουμπώσω πάνω όταν με το καλό έρθει, θα είναι ο PL 100-400.
Ναι είναι αλήθεια θα δουλεύει και ο νέος Lumix 35-100/2.8 που πήρες , τυχεράκια !

τωρα το είδα και στο dpreview από άλλον χρήστη που παρέλαβε (μαλλον κατάλαβαν την βλακεία να κλειδώσουν την λειτουργία Procapture L (CAF) μόνο με Olympus φακούς), δε+ νομίζω να δουλεύει με 50 fps αλλά και με 25fps μια χαρα θα είσαι :

MAJOR UPDATE

ProCap SH2 ( with caf) works with my PL200

Πραγματι στεναχωριέμαι που έδωσα τον εξαιρετικο LEICA 200/2.8 γιαυτο τον λόγο κυρίως (και δευτερευόντως για το βάρος του) αλλά ταυτόχρονα είμαι πολύ χαρούμενος για την αναδίπλωση στην πολιτική της ασυμβατότητας που έκαναν με τους Lumix φακούς. Μακάρι να ανοίξουν μελλοντικά και το Focus stacking.

Με βάση αυτη την εξέλιξη θα κοιτάξω μελλοντικά για τον LEICA 50-200mm/2.8-4, τον πραγματικό αντικαστατη του ZD 50-200 στα 4/3 που είχα, καλύπτει την αγαπημένη μου εστιακη (100-400mm), εχει εξαιρετικο IQ και είναι και αρκετά μικρός/έλαφρυς.

Όπως έχω γράψει πολλές φορές η Panasonic με το υφιστάμενο Lens roadmap είναι πολύ πιο κοντά στις δικές μου ανάγκες για γυαλι . Τέτοιες έξυπνες κινήσεις της OM D.S. που δινουν συμβατότητα χρήσης ολων των m43 φακών με κορυφαίες ηλεκτρονικές λειτουργίες στα Olympus σωματα ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στους χρήστες του συστήματος να διαλέξουν οτι καλυτερο υπάρχει στους δυο κατασκευαστες.

Πάμε και στις υπόλοιπες πρώτες εντυπώσεις από αυτούς που παραλαμβάνουν και σχολιάζουν

Οι περισσότεροι εχουν πάθει πλάκα με την βελτίωση στο AF και ειδικά με το animal tracking στον εντοπισμό πουλιών σε κάθε ειδους βλάστηση . Και μιλάμε για χρήστες που έχουν διπλα συστήματα FF με κορυφαίες σε εστίαση μηχανές π.χ. χρήστης με Α1 (που την έχει ένα οχτάμηνο και την ξέρει πολύ καλά) διπλα δίπλα με την ΟΜ1 που μόλις παρέλαβε και είναι αρρυθμιστη

Έχει ανοίξει νέο νήμα που τεστάρει τις δυο μηχανές δίπλα δίπλα σε AF και σχολιάζουν και άλλοι που έχουν την Ζ9.

Απο αυτά που διαβαζω το AF δείχνει να είναι το πολύ δυνατό όπλο της μηχανής (αυτό για το οποίο έγινε ουσιαστικά και η αλλαγή του αισθητήρα) και μάλιστα δουλεύει out of the box χωρίς πολλά πολλά.

Για όσους πάρουν την μηχανή ας έχουν υπόψην ότι υπάρχει μια διαφορα στο ΑΙ tracking στα δυο mode : CAF mode και CAF+TR , μεταφερω από βίντεο που εξήγησαν την λειτουργία :

……The person explained that tracking (ΑΙ / CAF+TR) will follow your target to the edge of the screen. Without tracking (σκέτο AI / CAF) , the monitor will SHOW you a recognized object near the edge of the screen, but will not systematically focus there. In this case, the camera prioritizes a subject within the focus region you have set up

…….

I just confirmed with my test bird that CAF will focus on the bird/eye, if it is close the center (with single center focus point), but loose focus as you go closer to the edge of the edge of the frame. CAF+TR find and hold focus on the birds eye even as you move toward the edge of the frame (as in the attached bird photo).
 
Last edited:
  • Like
Reactions: cacau and CorfuS
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ενδιαφέρον Q&A με τεστάκια σε DR και ISO. Συγκρίσεις με RAW αρχεία στο Lightroom, μεταξύ ΕΜ1 ΙΙΙ και ΟΜ1, που και πάλι φαίνεται οτι δεν έχει καμία βάση η διαφημισμένη βελτίωση κατα 2 στοπ στο ISO.
Επίσης του έκανα μια ερώτηση σχετικά με το pro capture με τους φακούς της panasonic, το τέσταρε και το επιβεβαίωσε κι αυτός οτι πλέον στη νέα κάμερα υπάρχει συμβατότητα.
 
Είχα γράψει στην αρχή διαβαζοντας τις 4 διαφορετικές λειτουργίες που μπορεί να προσφέρει ο νέος SONY stacked αισθητήρας ότι για να δώσει περισσότερο DR θα πρέπει να είχαν ενεργοποιήσει και το HDR mode (δυο υπόστοιχεία του ενός pixel του 20αρη αισθητήρα διαβάζουν σωστά την έκθεση και τα αλλα δυο υποεκθετουν και μετά συνθέτουν το ένα pixel με HDR πληροφορία καλύτερου DR), κάτι που όμως δεν αναφέρονταν πουθενά στα specs της μηχανής.

Η ΟΜ εκανε χρήση στο συγκεκριμένο αισθητήρα της ΟΜ1 μόνο της μιας υπολειτουργίας από τις τέσσερις , αυτή για το ταχύτατο ΑF, τα περισσότερα σημεία εστίασης και το γρηγορότερο διάβασμα του αισθητήρα. Όχι για τα υπόλοιπα που θεωρητικά μπορεί να κάνει ο αισθητήρας και ίσως απαιτούν και άλλα υποσυστήματα και κώδικα.

Γιαυτο είχα αμφιβολια εξ αρχής οτι θα υπηρχε κέρδος σε DR και οτι τα claims για τον θόρυβο για 2 στοπ αφορούσαν την γρηγορότερη βελτιωμένη hires λειτουργία.

Βεβαια αυτό δεν σημαίνει οτΙ δεν μπορεί να γίνει κανενα μαγικό στην πορεία με firmware και να συμπληρώσουν HDR mode ή να βελτιώσουν καλιμπραρουν τον αισθητηρα , αλλά το πιο πιθανό είναι να το κρατούν κλειδωμένο το HDR mode για επόμενο μοντελο που θα έχει τον ίδιο αισθητήρα (και το συμπληρωματικό hardware υποστήριξης) αφού για τα επόμενα 3-4 χρόνια με αυτόν θα βγαίνουν τα μοντέλα τους, ώστε να μπορούν να αναφερθουν σε νέα βελτίωση.

Προφανως το τμημα marketing τέντωσε το κέρδος των 2 στοπ ή οι μηχανικοί μετέφεραν με γιαπωνέζικα στους ambassadors τι εννοούν και πολλοι από αυτούς είπαν οτι αφορά τα RAW, είδαν και βελτίωση στα Jpeg λόγω του νέου NR και την πάτησαν , αλλά η ίδια βελτίωση με την νέα ρουτίνα NR του ΟΜ workspace υπάρχει λίγο πολύ σε RAW και στα παλιά μοντέλα.

Ευτυχως που αυτά που ισχυρίζονταν για το γρήγορο AF (plus EVF + shutter lag) βγαίνουν όχι μόνο αληθινά αλλά ανέλπιστα καλύτερα. Αυτό είναι το όπλο της συγκεκριμένης μηχανής αφού η βελτίωση δείχνει να είναι εφαμιλη και ίσως καλύτερη των ναυαρχίδων στον τομέα αυτό.
 
Last edited:
Είδα και εγώ τον rob trek. Όντως δεν υπάρχει η βελτίωση των 2 στοπ στο θόρυβο σε αυτά που είδαμε αλλά ο ενδοιασμός μου είναι ότι αφού το lightroom δεν υποστηρίζει ακόμα τα αρχεία πόσο έγκυρο μπορεί να είναι το τεστ.

Τώρα έχουμε εστιάσει σε αυτό το marketing trick για τον αισθητήρα αλλά οι ίδιοι έχουν εκτεθεί και ψάχνω και αλλα γραφήματα που έχω δει για ποιότητα που φτάνει μεγαλύτερους αισθητήρες.

Από το βίντεο φαίνεται πάντως εφικτό λίγο καλύτερα το underexpose που μέχρι τώρα ήταν σχεδόν απαγορευτικό. Στα τεστ με -5 και -4 και διόρθωση στο 0 κρατάει πολύ καλύτερα το χρώμα. Σημαντική βελτίωση και αυτή γιατί τον θόρυβο τον φτιάχνεις με το deep prime και άλλο software αλλά το χρώμα ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνεις τόσα local adjustments.
 
Τα γραφήματα στο P2P λένε συνήθως την αληθεια αλλά το θεμα ειναι πως την διαβαζει ο καθένας.

Αν σταθει στο γραφημα της παλιας ΕΜ1.2 για το DR θα πει οτι σκιζει και εχει μισο στοπ περισσότερο DR απο τις νεωτερες ΕΜ1.3, Χ, ΟΜ1 και να τις πεταξουν αλλά στην ουσια το διαγραμμα της ειναι μετατοπισμενο γιατι εχει χρονιστει σε βασικο ISO 250 αντι 200 των υπολοιπων μοντελων για να προστατεψει τα φωτεινα

κατι αναλογο συμβαινει και με τα διαγραμματα στον θόρυβο, τα επίπεδα θορυβου της ΟΜ-1 μπορει να ειναι παρόμοια στα συνηθη ISO στο διαγραμμα αλλά δεν ειναι ιδια η υφη του θορυβου εκει , ο νεος αισθητηρας δινει λιγοτερο χρωματικο θορυβο και αυτο το βλέπεις πιο ευκολα οσο τα ISO ανεβαινουν. Το εγραψε και ο B. Claff στο dpreview που ρωτηθηκε σχετικά με τα διαγραμματα DR, SNR

πιο πάνω ειχα βαλει και αυτη τη συγκριση απο τα δικα του διαγραμματα : Photographic Dynamic Range Shadow Improvement versus ISO Setting, που δείχνει την βελτίωση στο δυναμικό εύρος στα σκοτεινά ανάλογα το ISO ,

Γιαυτο εβαλα και την φωτο με τις ινες πιο πάνω οπου φαινεται σε καλο φως ποσο καλα κρατει το χρωμα σε ψηλά ISO παρόλο το θορυβο. Αυτο ειναι σιγουρο οτι δεν το ειχες με τον παλιο αισθητηρα. Υπαρχει βελτιωση και ειναι λογικο αφου ο αισθητηρας ειναι 5 -6 χρονια νεωτερος. Απλά δεν παιζουν τα νουμερα που διαδιδονταν απο καποιους στις παρουσιασεις (γιατι η επισημη ανακοινωση δεν τα εγραφε)

Γιαννη αυτο που γραφεις ειναι σωστο και το ανελυσα και πιο πάνω , στην πράξη σε χαμηλό φωτισμό στα σκοτεινά παρότι οι μηχανες δινουν στο διάγραμμα ιδια περιπου μετρηση σε ISO καθαρίζοντας το θορυβο στο αρχειο της ΟΜ-1 λόγω της διαφορετικής υφης του μενει περισσότερο χρωματικη πληροφορία. Αυτο λιγο πολύ εμφανιζεται και στα Jpeg

τα περι 2 στοπ στον θόρυβο ηταν εξαρχης αυταποδεικτα ραδιοαρβυλα αφου τον ιδιο σενσορα τεχνολογικα μοιραζονται και οι FF ναυαρχιδες , θα το ειχαν κλεισει το μαγαζι οι υπόλοιποι
 
Last edited: