Σαν κάτοχος της ΕΜ5.3 που την έχω χαρεί 2 χρόνια τώρα και είναι η αγαπημένη μου μηχανή και την έχω πάντα μαζί, μπορώ να πω ότι ρίχνω κλεφτές ματιές στην ΟΜ5. Αυτά που μου έλειπαν σημαντικά από την ΕΜ5.3 έχουν πλέον μπει στην OM5 και είναι τα HHHR, το Live ND τα οποία χρησιμοποιώ στις ΕΜ1.3 και ΟΜ1 μου κάθε φορά που πάω πεζοπορία και θέλω 50-80mp αρχείο για landscape (δεν θα με περιμένουν οι άλλοι να στήσω τρίποδα) και θέλω και λίγο παιχνίδι με το νερό στα ποταμάκια/καταρράκτες κτλ. Καλοδεχούμενο και το OMLog400 αν και θα ήθελα και κάτι περισσότερο 10bit/4k60p αλλά κανείς δν τα δίνει σε αυτή τη κατηγορία αυτά.
Για αυτά που που έμειναν ίδια πχ το σώμα πολυ μου αρέσει το ρετρο σχέδιο και στην ΕΜ5.3, το evf είναι Oled και δεν έχω κανένα θέμα ούτε νομίζω παραπονιέται όπως το έχει, ο αισθητήρας είναι ο ίδιος και είναι μια χαρά. Ειδικά για τον αισθητήρα επειδή ειναι του 2016 να θυμίσω ότι και οι άλλες εταιρείες ακόμα έχουν τους ίδιους από τότε... να θυμίσω πχ η z5 έχει τον αισθητήρα της D750 από το 2014, η Ζ6ii έχει τον ίδιο της z6 από το 2018, η sony ακόμα παίζει στα χαμηλά μοντέλα με τον ίδιο 24mp από την α6000,η fuji έχει τον ίδιο 26mp στις XT30/XT30.2/XPRO3/XT3/XT4/XS10/XE4 κτλ. Πολλά τα παραδείγματα από όλες τις εταιρείες θα σταματήσω εδώ απλά το θέμα του αισθητήρα δεν το θεωρώ πρόβλημα.
Εγώ την όλη αναβάθμιση την βλέπω καλή για νέο μοντέλο αλλά έχω εκνευριστεί με το type c και το μενού

. Επειδή είμαι πολλές ώρες εκτός και φορτίζω με powerbank περίμενα πως και πως το type c που θα κάνει ~2 ώρες να φορτίσει μια μπαταρία ενώ με το micro usb κάνει 5+... και ρε γμτ ειμαστε στο 2022 το type c είναι παντού πλέον! Και επειδή έχω την ΟΜ1 σαν πρώτη περίμενα την ΟΜ5 να έχει ίδιο μενού για να την έχω σαν 2η για δουλειά. Αλλά πως θα δουλέψω με 2 κάμερες με διαφορετικό μενού; Απορώ και εγώ με την απόφαση τους...
Και δυο παρατηρήσεις:
1. Τα rumours το έσκισαν το θέμα και φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη γκρίνια του κόσμου, περιμέναμε άλλο πράγμα και άλλο είδαμε. Όταν έχεις προετοιμαστεί για κάτι ανώτερο με νέο αισθητήρα, νέα μπαταρία κτλ, τότε τρως ξενέρα (όπως έφαγα και εγώ). Ίσως έπρεπε να έχουμε ψιλιαστεί ότι δεν μπορεί να μπει BSI Stacked αισθητήρας σε σώμα 1300-1500 ευρώ! H OM1 είναι η πιο φθηνή μηχανή με 2200 με stacked bsi και οι άλλες που το έχουν είναι οι Z9,A1,A9,A9.2,XH2s,R3 κτλ με τιμές από 2700 έως 6500. Ούτε να μπει η BLX1 μπαταρία σε μικρό σώμα διότι μετά θα γίνει σαν την ΟΜ1/ΕΜ1.3.
2. Οι Olympus users έχουν συνηθίσει την σειρά 5 να είναι η σειρά με τις καινοτομίες και έτσι ξεκίνησε η Olympus με την ΕΜ5 και την ΕΜ5.2 να παρουσιάζουν νέες τεχνολογίες. Αυτό στην πορεία άλλαξε και πλέον η σειρά 1 παρουσιάζει πρώτη τις τεχνολογίες καιτομίες και σταδιακά περνάνε στα πιο κάτω μοντέλα. Και μου φαίνεται και λογικό το σώμα των 2200 να έχει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και το σώμα των 1300 να υπολείπεται σε κάποιες.