ΟΜ system ΟΜ-5 , η μικρότερη στεγανή (ΙP53) μηχανή της αγοράς

Το m43 τα εχει φαει τα ψωμια του ως φωτογραφικο συστημα.

Απλα επειδη υπαρχει κοινο συνεχιζουν να βγαζουν ακομα οτι ειχαν προγραμματισμενο.

Το μελλον ειναι στο apsc κυριως και στο ff ισως και στο medium digital.
Προφανώς τα έχει φάει τα ψωμιά του το m43 για αυτό την έκανε και η Panasonic σιγά σιγά άλλο αν δεν το δηλώνει επίσημα, κράτησε μόνο την σειρά GH για τους βιντεάδες, όλα τα άλλα μας χαιρέτησαν!

Κοινό έχει ακόμα το m43 ειδικά fans της Olympus, και με την μεγάλη βάση φακών, αρκετός κόσμος έχει επενδύσει σε αυτό, θα στηριχτεί από την OM απλά θεωρώ ότι είναι απλά μια προσεκτική και τακτική υποχώρηση μέχρι να τα παρατήσουν...το πότε θα γίνει δεν ξέρω άλλα σίγουρα δεν βοηθάει στην κατάσταση μηχανές σαν την om5.

Καταρχήν το μέλλον πρέπει να ευχόμαστε να είναι να χουμε την υγεία μας και να χαιρόμαστε αυτά που ηδη έχουμε ,

οι περισσότεροι από εμάς δεν εκμεταλευομαστε ούτε στο παραμικρό την υπάρχουσα τεχνολογία και ζηταμε συνεχώς περισσότερα και φυσικά και φθηνότερα , πρώτος εγώ που πήρα την ΕΜ1.3 και ζήτημα αν την χάρηκα λόγω της όλης κατάστασης των 3 τελευταίων χρόνων

Τα υπόλοιπα αφορούν τους μελλοντολογους που ανοιγοκλείνουν εταιρίες και συστήματα εδώ και χρόνια .....

• Like
Reactions: b_bil2 and karamela
Στην πράξη Κώστα και μια em5 την πρώτη να έχεις μια χαρά είσαι, αλλά έλα που είμαστε απαιτητικοί και θελουμε παντα αυτο που δεν έχουμε, και όταν τελικά το πάρουμε δεν το χαιρόμαστε και ψάχνουμε τον επόμενο στόχο μας…..ένας φαύλος κύκλος….

Γιατί αυτο δεν κάνουμε στην ζωή οι περισσότεροι κυνηγάμε κυνηγάμε και όταν φτάσουμε κάπου πάλι δεν είμαστε ικανοποιημένοι και πάλι ξεκινάμε το κυνήγι…..

Υ.Γ. Μήπως να ανοίξουμε ένα θέμα για τα ψυχολογικά μας και πως τα gadget επιδράσουν στην ζωή μας και την ψυχολογία μας γενικότερα;;χαχα

Πίστεύω πάντως οτι η Panasonic θα πάρει τον αισθητήρα της GH6 και θα τον βάλει μεσα σε σώμα G9II φωτογραφικό.

ολα εχουν να κανουν με τα νουμερα πωλησεων.

ας δουμε τι πωλησεις εχει κανει η GH6 και τι πωλησεις κανουν οι S5 πχ και θα δουμε ισως το μελλον.

Στις FF έχει όμως η Panasonic μεγάλο ανταγωνισμό από τα μεγάλα κεφάλια Canon, Nikon, Sony…στα crop συστήματα πέρα από την Fuji κανένας άλλος δεν τα παίρνει στα σοβαρά πλέον..

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Love
Reactions: b_bil2
Παμε σε ενα απο τα βασικά θεματα που με ενόχλησαν στην ΕΜ5.3 και δεν την σκεφτηκα ποτε να την αγοράσω.

Ειμαι πολυ περίεργος με την εργονομια ενος σωματος και με τον τροπο που μπορεις να προσπελάσεις τις ειδικες λειτουργιες , στην ΕΜ5.3 και στην ΟΜ5 το θεμα αυτό ειναι πολυ πιο σοβαρό γιατι μιλαμε για μικρο σωμα με λιγότερα και μικρότερα κουμπιά.

δυο τρόποι υπαρχουν να το αντιμετωπίσεις ,

ο πρώτος επιλέχθηκε κακως για μενα και παρουσιάστηκε απο την Ολυμπους στην ΕΜ5.3 και ειναι ψαλίδι σε πολλα features, δεν μπορει να σώσει ρυθμισεις και μνήμες και να τις φορτωσει απο και προς το κινητό\ ταμπλετ\ πισι , εχει μια μνημη διαθέσιμη για αμεση προσπέλαση , δεν μπορει να χρησιμοποιηθεί για web camera, δεν εχει γρήγορη προσπέλαση σε ειδικες λειτουργιες κλπ.

ολα αυτα φαινεται πως λύθηκαν με διαφορους τρόπους στην ΟΜ5 αφου της φόρεσαν σχεδον τα παντα απο τηνΕΜ1.3 με αποτελεσμα να εχει πανω απο 20 διαφορες απο την ΕΜ5.3 , λειτουργιες που αν τις χρησιμοποιεις οπως εγω καθημερινα και αφορουν κυριως την λειτουργικότητα με αποτρέπουν απο την αγορα σωματος χωρις αυτες

Πλέον η επικοινωνία και η αποθήκευση 4 μνημών σε εξωτερική συσκευή υπαρχει οποτε μπορεις να τις φορτώσεις και επιπλεον να τις ονομασεις οπως και να φτιάξεις εκατονταδες μνήμες στημένες για συγκεκριμενα φωτογραφικα σενάρια και αμεσα να τις φορτώσεις στην μηχανη σε μια μνημη απο το κινητο. Μπορεις να εχεις αλλαγη απο την μια μνημη σε μια αλλη απο τις 4 απο τον επιλογεα της C1 κατι που ειχε ηδη η Πανασονικ στις μικρες μηχανες που δεν εχουν χωρο για κουμπια

Διαβαζω για τα φρεσκο νεο μενου της ΟΜ1 που δεν μπηκε στην ΟΜ5 , ΟΚ ειναι πιο ομορφο και πιο κατανοητό το δουλεύω αλλα και αυτο δεν ειναι εύκολο να βρεις την ρυθμιση που θελεις γιατι ειναι τεράστιο σε επιλογες. Πιο πολυ εξοικειωμένος ημουν με το παλιο μενου. Για εμενα που δούλευα παραλληλα 2 σωματα ΕΜ1.3 και ΟΜ1 το ιδανικο θα ειναι να ειχουν το ιδιο μενου , δεν με ενδιέφερε πιο απο τα δυο γιατι στην ουσία ποτε δεν χρησιμοποιω το πληρες μενού και των δυο και εξηγώ γιατι

στήνω τις μνημες μου οπως θελω τις 2 πρωτες βδομαδες και εχω 4 φωτογραφικα σενάρια σεταρισμενα στις μνήμες C1-4.

Για οτι άλλο χρειαστώ χρησιμοποιώ τον μπαλαντέρ και στις 2 βερσιον του μενου ,

Το κλειδί ευχρηστίας και αμεσότητας για να περιηγηθείςς στο μενού της μηχανής σου , παλιό ή νέο , ειναι το ΜyMenu

ΠΡΩΤΟΜΠΗΚΕ στην ΕΜ1.3 και πλεον το έχει και η ΟΜ5 , εκει βαζεις όλες τις λειτουργίες που συχνά θελεις απο τα μενου , οργανωμένα όπως εσυ θέλεις σε 5 δικά σου υπό μενού , συνολο 35 καταχωρήσεις και δεν ασχολεισαι ποτε μα ποτέ με κανενα αλλο μενου

Τα ιδια λιγο πολυ ισχύουν και για τις αλλες λειτουργίες που προστέθηκαν και υπήρχαν στο μεγαλύτερα σωματα όπως η ΕΜ1.3 και η ΟΜ1 , δεν θα τις αναλύσω ολες, αλλα να πω αλλο ειναι να τις διαβαζεις , άλλο να βλέπεις βιντεάκια και αλλο να τις χρησιμοποιείς ο ίδιος , να βλέπεις αν είναι εύχρηστες , αν σε βολευουν στο δικό σου τρόπο φωτογράφησης και αν είναι πραγματι αποδοτικές

Το οτι περισσότεροι κάτοχοι της ΕΜ5.3 δεν ενδιαφέρονται να αλλάξουν την μηχανή τους από την έλευση της ΟΜ5 δειχνει καταρχην οτι η ΕΜ5.3 είναι ήδη μια αρκετά καλή μηχανή ειδικά στην τιμή που τώρα προσφέρεται. Κάτοχοι όμως σαν εμένα πιο ακριβων m43 pro σωμάτων που έψαχναν τις ιδιες ευκολιες σε μικρό καθημερινό ταξιδιάρικο σώμα μέχρι και εχθές δεν είχαν επιλογή.

Τωρα έχουν …

Last edited:
Σαν κάτοχος της ΕΜ5.3 που την έχω χαρεί 2 χρόνια τώρα και είναι η αγαπημένη μου μηχανή και την έχω πάντα μαζί, μπορώ να πω ότι ρίχνω κλεφτές ματιές στην ΟΜ5. Αυτά που μου έλειπαν σημαντικά από την ΕΜ5.3 έχουν πλέον μπει στην OM5 και είναι τα HHHR, το Live ND τα οποία χρησιμοποιώ στις ΕΜ1.3 και ΟΜ1 μου κάθε φορά που πάω πεζοπορία και θέλω 50-80mp αρχείο για landscape (δεν θα με περιμένουν οι άλλοι να στήσω τρίποδα) και θέλω και λίγο παιχνίδι με το νερό στα ποταμάκια/καταρράκτες κτλ. Καλοδεχούμενο και το OMLog400 αν και θα ήθελα και κάτι περισσότερο 10bit/4k60p αλλά κανείς δν τα δίνει σε αυτή τη κατηγορία αυτά.

Για αυτά που που έμειναν ίδια πχ το σώμα πολυ μου αρέσει το ρετρο σχέδιο και στην ΕΜ5.3, το evf είναι Oled και δεν έχω κανένα θέμα ούτε νομίζω παραπονιέται όπως το έχει, ο αισθητήρας είναι ο ίδιος και είναι μια χαρά. Ειδικά για τον αισθητήρα επειδή ειναι του 2016 να θυμίσω ότι και οι άλλες εταιρείες ακόμα έχουν τους ίδιους από τότε... να θυμίσω πχ η z5 έχει τον αισθητήρα της D750 από το 2014, η Ζ6ii έχει τον ίδιο της z6 από το 2018, η sony ακόμα παίζει στα χαμηλά μοντέλα με τον ίδιο 24mp από την α6000,η fuji έχει τον ίδιο 26mp στις XT30/XT30.2/XPRO3/XT3/XT4/XS10/XE4 κτλ. Πολλά τα παραδείγματα από όλες τις εταιρείες θα σταματήσω εδώ απλά το θέμα του αισθητήρα δεν το θεωρώ πρόβλημα.

Εγώ την όλη αναβάθμιση την βλέπω καλή για νέο μοντέλο αλλά έχω εκνευριστεί με το type c και το μενού :mad:. Επειδή είμαι πολλές ώρες εκτός και φορτίζω με powerbank περίμενα πως και πως το type c που θα κάνει ~2 ώρες να φορτίσει μια μπαταρία ενώ με το micro usb κάνει 5+... και ρε γμτ ειμαστε στο 2022 το type c είναι παντού πλέον! Και επειδή έχω την ΟΜ1 σαν πρώτη περίμενα την ΟΜ5 να έχει ίδιο μενού για να την έχω σαν 2η για δουλειά. Αλλά πως θα δουλέψω με 2 κάμερες με διαφορετικό μενού; Απορώ και εγώ με την απόφαση τους...

Και δυο παρατηρήσεις:

1. Τα rumours το έσκισαν το θέμα και φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη γκρίνια του κόσμου, περιμέναμε άλλο πράγμα και άλλο είδαμε. Όταν έχεις προετοιμαστεί για κάτι ανώτερο με νέο αισθητήρα, νέα μπαταρία κτλ, τότε τρως ξενέρα (όπως έφαγα και εγώ). Ίσως έπρεπε να έχουμε ψιλιαστεί ότι δεν μπορεί να μπει BSI Stacked αισθητήρας σε σώμα 1300-1500 ευρώ! H OM1 είναι η πιο φθηνή μηχανή με 2200 με stacked bsi και οι άλλες που το έχουν είναι οι Z9,A1,A9,A9.2,XH2s,R3 κτλ με τιμές από 2700 έως 6500. Ούτε να μπει η BLX1 μπαταρία σε μικρό σώμα διότι μετά θα γίνει σαν την ΟΜ1/ΕΜ1.3.

2. Οι Olympus users έχουν συνηθίσει την σειρά 5 να είναι η σειρά με τις καινοτομίες και έτσι ξεκίνησε η Olympus με την ΕΜ5 και την ΕΜ5.2 να παρουσιάζουν νέες τεχνολογίες. Αυτό στην πορεία άλλαξε και πλέον η σειρά 1 παρουσιάζει πρώτη τις τεχνολογίες καιτομίες και σταδιακά περνάνε στα πιο κάτω μοντέλα. Και μου φαίνεται και λογικό το σώμα των 2200 να έχει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες και το σώμα των 1300 να υπολείπεται σε κάποιες.

• Like
Reactions: guzzi and kbouk
Επίσης κάτι που είδα κατά την αλλαγή από ΕΜ1.2 σε ΕΜ1.3 και αρκετοί γκρίνιαζαν κυρίως για τον ίδιο αισθητήρα... Για όσους έκαναν την ίδια αλλαγή θα παρατήρησαν την μεγάλη διαφορά σε εστίαση και κυρίως σε πρόσωπα. Επειδή η ΕΜ1.3 ειχε νέο επεξεργαστή με καλύτερο eye/face detection εκεί που η mk2 έβρισκε το πρόσωπο στο 20% του κάδρου, η mk3 το έβρισκε στο 2-3% του κάδρου και το ακολουθούσε πολύ καλύτερα. Μαζί με την επιλογή να κάνει φωτομέτρηση πάνω στο σημείο εστίασης, είχε τελικά πολύ καλύτερα αποτελέσματα στα πρόσωπα. Και φυσικά ήταν καλύτερη και σε άλλες κατηγορίες η εστίαση σε wildlife/sports κτλ. Οι βελτιώσεις υπήρχαν και ήταν αμέσως εμφανείς στην αλλαγή παρά τον "ίδιο αισθητήρα".
Αυτή η αλλαγή λογικά περνάει τώρα στην ΟΜ5 και την θεωρώ σημαντική καθώς εδώ έχουμε μια mini EM1.3.

Αν κάποιος δουλεύει ακόμα old school... δηλαδή με SAF, εστίαση στο κέντρο και focus and recompose μην δώσει σημασία σε αυτά που γράφουμε εδώ, ας πάρει μια ΕΜ10, δεν χρειάζεται την σειρά 5.

Ετσι ακριβως εχουν τα πραγματα και τα καταλαβαινεις αμεσα εσυ και εγω που δουλεψαμε καιρό τις ΕΜ1.2 και ΕΜ1.3 και ξερουμε ολες τις διαφορες που δεν ηταν λιγες.

Οι φημες φουσκωσαν τα μυαλα και περιμεναν ολοι το τελειο μικρο mirrorless σωμα . Θα περιμενουμε πολύ ... αλλά αυτο δεν αφαιρεί το γεγονος οτι η ΟΜ5 ειναι μια baby EM1.3 με παρα πολλές αρετες συγκεντρωμενες που δυσκολα θα τις βρεις σε αλλο σωμα σημερα.

Το type C ειναι οντως η μεγαλυτερη πατατα σε σχεση και με την επιλογη της μπαταριας , ας βαζαν την πιο δυνατη BLM1 της ΕΜ1/ΕΜ5/ΕΜ5.2 ,

για να βαζαν το μεγαλο βυσμα θα επρεπε να το στριμωξουν και προφανως δεν μπορουσε να μπει στο ετοιμο σασι της ΕΜ5ΙΙΙ , θα ηθελε αλλαγες και τους επιασαν οι τσιγκουνιες

Για το μενου παντως δεν καταλαβαινω τον προβληματισμο σου στην πραξη , απο την ημερα που εστησα το mymenu στην ΟΜ1 σπανια μπαινω στα υπολοιπα μενου για κατι αλλο. Το ιδιο εκανα και στην ΕΜ1.3 και το ιδιο θα κανω και στην ΟΜ5 αν την παρω καποια στιγμη

για να βαζαν το μεγαλο βυσμα θα επρεπε να το στριμωξουν και προφανως δεν μπορουσε να μπει στο ετοιμο σασι της ΕΜ5ΙΙΙ , θα ηθελε αλλαγες και τους επιασαν οι τσιγκουνιες
η φτήνια (τους) τρώει τον παρά (τους): η OM-5(E-M5iii) - είναι μια αγορά που δεν θα κάνω ή αν την κάνω θα είναι από τα μεταχειρισμένα και μόνο - αφού δε φτιάξανε αυτή τη λεπτομέρεια είμαι σίγουρος ότι ούτε τη βάση τριπόδου ενισχύσανε να μη λαστιχάρει-σπάει

πόσο καιρό περιμένω να αναβαθμιστώ από την M10ii σε κάτι αντίστοιχα μαζεμένο και αδιάβροχο και μετά την πρώτη χοντροπλαστικοαπογοήτευση με την 5iii, ξανααπογοητεύομαι με την "νέα" ΟΜ5

στο σύστημα είμαι για...
Το m43 τα εχει φαει τα ψωμια του ως φωτογραφικο συστημα.
... τους μαζεμένους ερασιτεχνικούς ζουμ(&)τηλεφακούς της προκοπής που μαζί με το IBIS ακόμα δεν έχουν αντίστοιχο (αν και η Fuji το προσπαθεί πχ 70-300).

Όχι, δεν τα έχει φάει τα ψωμιά του το σύστημα αλλά με τέτοιες προτάσεις σαν την ΟΜ5 τα καίει τα ψωμιά που του μείνανε με το faux-μεταλλικό σώμα στα 1250 γιούρο με κερασάκι microUSB εν έτει 2022

Last edited:
Πράγματι οι φήμες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την απογοήτευση πολλών (όχι όλων) για τη νέα κάμερα.
Αλήθεια όμως κάποιοι (που υπήρχαν αρκετοί) που περίμεναν μια mini ΟΜ-1 με ίδιο αισθητήρα και επεξεργαστή, ίδιο μενού, ίδια χαρακτηριστικά και δυνατότητες σε ένα μικρότερο σώμα (λίγο ρετουσαρισμένο) που να μη μοιάζει τελείως με την προηγούμενη, καλύτερη μπαταρία κλπ σε προσιτή τιμή δεν μπορούσαν να καταλάβουν οτι αν ίσχυαν όλα αυτά το πιο πιθανό θα ήταν να χαντάκωνε τη μεγάλη;
Δηλαδή αν έβρισκε κάποιος μια κάμερα με όλα τα χαρακτηριστικά της ΟΜ-1 σε ένα πιο φορητό σώμα και με ένα χιλιάρικο λιγότερο στην τιμή, γιατί να πάρει την ΟΜ-1 ; Για τη δεύτερη κάρτα;
Μάλιστα θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο και στο μέλλον η κάθε νεα ναυαρχίδα, απλά θα υπήρχε για να δούμε τα χαρακτηριστικά που θα μπούνε στη μικρότερη και φθηνότερη.
Δε νομίζω οτι είχε βάση κάτι τέτοιο. Οπότε ας δούμε τη μικρή ως μια αναβάθμιση της προηγούμενης (που είναι) έστω και με τις ελλείψεις που πράγματι υπάρχουν και ας μην την καίμε για λάθος λόγους.

• Like
Reactions: kbouk and isin
διαφωνώ:

εγώ θα πλήρωνα και λίγο περισσότερα για:
α. τέτοιου μεγέθους μεταλλικό σώμα ή έστω άνω-κάτω μεταλικές πλάκες, φυσικά IP53
β. το evf της OM-1
γ. φυσικά εν έτει 2022, USB-C, μα τω Δία!
δ. C1-C2-C3 σετς συν το νέο πιο ορθολογικό μενού

τα υπόλοιπα ας τα κρατάγαν όπως ήταν στην E-M5iii

τώρα, τα α. και γ. είναι deal-breakers για εμένα ακόμα και αν κατάπινα τα β. και δ.

ΌΧΙ, σε μεγαλύτερο σώμα δεν πάω εκτός και αν ανέβω σε APS-C τουλάχιστον - είχα μια X100T και η διαφορά στο editing latitude των RAW ήταν πραγματικά μεγάλη από το m43, που όμως ΟΚ, είναι σούπερ μαζεμένο σύστημα οπότε φευ! something-gotta-give....

bottom-line: Ένας χαμένος αγοραστής για της OMDS, που γκρινιάζει και από πάνω

(ελπίζω να μη σας πόνεσα τα μάτια με τις αγγλικούρες μου αλλά βολεύουν σε αυτό το διάλογο)

Εξηγήσαμε γιατί δεν ειναι έτσι τα πράγματα.

Υπάρχει θέμα με τo m43 , όχι με τα υπόλοιπα συστήματα τόσο.

Η Olympus φαληρησε , όχι ακόμα οι άλλες εταιρείες…όποτε για να μη ξαναγίνουν τα ίδια και να τραβήξουν κόσμο, πρέπει να δώσουν παραπάνω από τις υπόλοιπες εταιρείες, να κάνουν όπως είπα την υπέρβαση.

Με αυτή τη λογική θα πάει πάλι για φούντο….

Sent from my iPad using Tapatalk Pro

Last edited:
  • Like
Reactions: Mi_ka