OM System - OM5 (II) η δεύτερη έκδοση της μικρότερης στεγανής (ΙP53) μηχανή της αγοράς

Η αναμενόμενη παρουσίαση/ανάλυση από το DPReview:

Δεν ενθουσιάστηκαν (λογικό), και μεταξύ άλλων αναφέρουν το πιο σημαντικό ίσως μειονέκτημα της μηχανής: Τον αργό/αδύναμο επεξεργαστή ο οποίος κάνει την χρήση των computational modes χαρακτηριστικά αργή. Κι αν αυτό ήταν κάπως αποδεκτό στην πρώτη έκδοση πριν τρία χρόνια, τώρα με την ύπαρξη της ακριβότερης μεν αλλά παραπλήσιας σε μέγεθος OM3, φαίνεται πολύ. Πιθανόν να είναι και ο λόγος που δεν προστέθηκαν κάποια χαρακτηριστικά που θεωρητικά είναι θέμα software, αλλά κι αυτό θέλει hardware για να λειτουργεί ομαλά.
Πέραν αυτού βέβαια, όπως έχουμε ξαναπεί, εξακολουθεί να είναι το μικρότερο "πακέτο" που συνδυάζει ΌΛΑ τα χαρακτηριστικά που ζητάει πολύ κόσμος (κι εγώ) - αλλά το ίδιο και η προκάτοχος με διαφορά 250-300€ (+ τα μεταχειρισμένα με εγγύηση)...
Αγόρασα μια Om5 στα 450 ευρώ μεταχειρισμένη από αγγελία πριν 1 μήνα, σε αυτά τα λεφτά είναι μια χαρά λύση για ένα μικρό και ευέλικτο συστηματάκι,....παραπάνω ειλικρινά δεν θα έδινα και δεν συζητάμε καν για τα λεφτά που ζητάει η Om5II......σαν σύνολο όλα τα αντέχω (και το πλαστικό σώμα, και το Micro usb, και το μέτριο βίντεο, μέτρια μπαταρία, απαρχαιωμένα μενού, μέτριο grip κλπ.) τα μόνα 2 που με ενοχλούν αρκετά στην πράξη είναι το μικρό και χαμηλής ανάλυσης σκόπευτρο και η εστίαση που είναι εντελώς μέτρια για τα σημερινά δεδομένα, άλλα όπως είπα μέχρι 500 ευρώ είναι μια χαρά λύση και δεν μπορώ να γκρινιάξω...σαν σύνολο θεωρώ σαφώς καλύτερη την Nikon Z50II που την είχα, το πρόβλημα εκει είναι οι φακοί της που δυστυχώς την χαντακώνουν....ενώ στo m43 έχεις άπειρες επιλογές και με ψάξιμο και υπομονή βρίσκεις καλούς φάκους και σε χώμα τιμές.

Last edited:
Η αναμενόμενη παρουσίαση/ανάλυση από το DPReview:

Δεν ενθουσιάστηκαν (λογικό), και μεταξύ άλλων αναφέρουν το πιο σημαντικό ίσως μειονέκτημα της μηχανής: Τον αργό/αδύναμο επεξεργαστή ο οποίος κάνει την χρήση των computational modes χαρακτηριστικά αργή. Κι αν αυτό ήταν κάπως αποδεκτό στην πρώτη έκδοση πριν τρία χρόνια, τώρα με την ύπαρξη της ακριβότερης μεν αλλά παραπλήσιας σε μέγεθος OM3, φαίνεται πολύ. Πιθανόν να είναι και ο λόγος που δεν προστέθηκαν κάποια χαρακτηριστικά που θεωρητικά είναι θέμα software, αλλά κι αυτό θέλει hardware για να λειτουργεί ομαλά.
Πέραν αυτού βέβαια, όπως έχουμε ξαναπεί, εξακολουθεί να είναι το μικρότερο "πακέτο" που συνδυάζει ΌΛΑ τα χαρακτηριστικά που ζητάει πολύ κόσμος (κι εγώ) - αλλά το ίδιο και η προκάτοχος με διαφορά 250-300€ (+ τα μεταχειρισμένα με εγγύηση)...
Με την ύπαρξη/λανσάρισμα της ΟΜ3, προσωπικά δε βλέπω λόγω να πας σε ΟΜ5ΙΙ.
Ή παίρνεις μεταχειρισμένη την - ίδια ουσιαστικά - ΟΜ5 ή μαζεύεις λίγα παραπάνω για ΟΜ3 σε προσφορά (που ήδη παίζει σε κάποια μαγαζιά).

Όσον αφορά το review, πολύ λογικά τα είπαν.
Μια τίμια πρόταση που όμως δεν είναι καλά τοποθετημένη σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Είναι η κάμερα που είδαμε πριν 3 χρόνια και έχει τώρα πια πολύ σημαντικό ανταγωνισμό ακόμη και από την ίδια την ΟΜ Systems...

Εχθές είδα πο κοντά την μπεζ έκδοση. Στις φωτό δεν μου άρεσε αλλά κοντά είναι κούκλα , το μπεζ δεν είναι ανοιχτό κι ταιριάζει πολύ σε αντίθεση με το μαύρο ενώ η βαφή και η αίσθηση συνολικά κάνει την μηχανή να δείχνει πολύ στιβαρή μοιάζει πολύ σαν τα σώματα ΕΜ-Χ pro σε mini έκδοση. Το γκριπ έχει αυξηθεί και είναι αρκετά καλό γιαυτό το μέγεθος.

Συνολικά η μηχανή μου άφησε εξαιρετική εντύπωση κι ειναι στην μελλοντική λίστα μου όταν φθηνύνει αρκετά (σε 1-1.5 χρόνο) ως δεύτερο σώμα.

Για τώρα ως δεύτερο σώμα και ως πρόταση για τη σύζυγο για τα καλοκαίρια που πάμε ταξιδάκια να μην με ζαλίζει όταν φωτογραφίζω , προτίμησα ένα άλλο υποτιμημένο μικρό m43 σώμα που καιρό τώρα ήθελα να δοκιμάσω. Θα γράψω γιαυτό στο ανάλογο νήμα (αν το βρω… :cool:)

Last edited: