Ομιλείτε παρακαλώ - Chat Room

Status
Not open for further replies.
Ανεξάρτητα του τί πιστεύουμε εμείς ότι σημαίνει το ρήμα "ανήκω", θα επικαλεστώ τον Μπαμπινιώτη, αν και δεν τον θεωρώ αναμφισβήτητη αυθεντία :

ανήκω ρ. αΒϴετβ. {παρατ. ανήκα} (+σε) 1. είΒϴαι κτήΒϴα (κάποιου), ιδιοκτησία ή
εξάρτηΒϴα του: η θαλαΒϴηγός ανήκει σε έναν εφοπλιστή 2. αποτελώ τΒϴήΒϴα ή
Βϴέρος (ευρύτερου συνόλου), είΒϴαι Βϴέλος (συλλόγου, κόΒϴΒϴατος, οΒϴοσπονδίας,
θρησκείας κ.λπ.): ανήκει στη βˆ†εξιά | στην Αριστερά | στην κίνηση για τα
ανθρώπινα δικαιώΒϴατα | στους προτεστάντες 3. (για τιΒϴές, δικαιώΒϴατα,
προνόΒϴια κ.ά.) προσιδιάζω, συνήθ. αναφέροΒϴαι ή αποδίδοΒϴαι σε
(κάποιον/κάτι): έγινε δεκτός Βϴε τιΒϴές που ανήκουν σε αρχηγό κράτους· (κατ'
επέκτ.) αρΒϴόζω, ταιριάζω κατεξοχήν: στους Βϴαχητές τής ελευθερίας ανήκει
κυρίως ο δηΒϴόσιος έπαινος ΣΥΝ. ταιριάζω, πρέπω ANT. είναι ανάρΒϴοστο 4.
αναφέροΒϴαι ή ανάγοΒϴαι σε (κάποιον/κάτι): οι ισχυρισΒϴοί σου ανήκουν στη
σφαίρα τής φαντασίας || η έχθρα ανάΒϴεσα στις δύο παρατάξεις ανήκει πια στο
παρελθόν ΣΥΝ. αφορώ.

...Απ' ότι φαίνεται η έννοια 2 είναι αυτή, που χρησιμοποίησαν οι συντάκτες των επιμάχων κειμένων, ημιμαθείς ή όχι. Αυτά τα γράμματα έμαθαν!

(Πού είσαι βρέ Γιάννη Χ''γεωργίου που πάντα είχες κάτι να πείς στο άκουσμα της λέξης "Μπαμπινιώτης"......:ciao: )

Το είπαμε αυτό.

Οι άνθρωποι ανήκουν σε ομάδες ανθρώπων.

Δεν μπορούν να ανήκουν σε συστήματα

Ανήκουν σε ομοειδή σύνολα .

Το ΕΣΥ δεν είναι ομάδα ανθρώπων.

Το "σύστημα" είναι άλλη μιά έννοια που έχει πολλές ερμηνείες. Και φυσικά άνθρωποι δεν ανήκουν σε "σύστημα ΠΡΟΠΟ" ούτε σε "σύστημα εξισώσεων", αλλά το λεγόμενο "Σύστημα" φερ' ειπείν από ανθρώπους αποτελείται και μόνο......

Ουσιαστικά το ΕΣΥ είναι όλες οι κρατικές υποδομές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου δυναμικού μέσα σε αυτές.

Τα δημόσια νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα κέντρα πρώτων βοηθειών, τα κρατικά πολυιατρεία, οι γιατροί των νοσοκομείων, οι νοσοκόμοι κλπ, υπάγονται στο ΕΣΥ.

Επίσης, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανήκει και το ΕΚΑΒ, δηλαδή η δομή των ασθενοφόρων όλης της χώρας.

https://ti-einai.gr/esy/

Μιά και το συζητάμε οι νοσοκομειακοί ιατροί του ιδιωτικού τομέα, που δεν υπάγονται στο ΕΣΥ, δεν θα εμβολιασθουν κατά προτεραιότητα; Γνωρίζει κανείς;

Νομίζω ναι γιατί φροντίζουν άλλους ανθρώπους και ποτέ δεν γνωρίζουν αν θα εμφανιστεί κάποιος.

Το ίδιο που συμβαίνει και με το προσωπικό των γηροκομείων δηλαδή.

Μιά και το συζητάμε οι νοσοκομειακοί ιατροί του ιδιωτικού τομέα, που δεν υπάγονται στο ΕΣΥ, δεν θα εμβολιασθουν κατά προτεραιότητα; Γνωρίζει κανείς;

Λίστες για εμβολιασμούς έχουν αρχίσει να καταρτίζονται και στις ιδιωτικές κλινικές.

Ειδικότερα με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, τα τελευταία δύο 24ωρα οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ενημερώσει τους συνεργαζόμενους γιατρούς τους ότι θα πρέπει να δηλώσουν εάν επιθυμούν να εμβολιασθούν ώστε να ενταχθούν και εκείνοι στις λίστες του υπουργείου Υγείας.

Η σχετική καταγραφή του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιείται έπειτα από κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας και έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Οι ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονται με περισσότερες από μία κλινικές θα πρέπει να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για εμβολιασμό μόνο σε μία ιδιωτική δομή, με βάση τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί.

Σωστά! Αλλά και οι ιδιώτες εκτός κλινικών γιατροί, που σέβονται τους ασθενείς τους καλό είναι να εμβολιαστούν έστω κι' αν δεν είναι ακόμα απόλυτα βέβαιο ότι ο εμβολιασμένος δεν μετεδίδει τον ιό.

Το είπαμε αυτό.

Οι άνθρωποι ανήκουν σε ομάδες ανθρώπων.

Δεν μπορούν να ανήκουν σε συστήματα

Ανήκουν σε ομοειδή σύνολα .

Το ΕΣΥ δεν είναι ομάδα ανθρώπων.
Χρησιμοποιείς τη μαθηματική χρήση του ρήματος ανήκω.
Η γλώσσα όμως είναι πιο "πλαστική".
Παρατήρησε εδώ πως ούτε εγώ καταφέρνω να αποφύγω ένα σχήμα λόγου ("πλαστική) που στηρίζεται στην αναλογία. Η οποία στη μαθηματική γλώσσα πάλι είναι μία συνάρτηση. Μία αντιστοιχιση δύο συνόλων, όπου το ένα είναι το πεδίο ορισμού και το άλλο πεδίο τιμών.
Παρένθεση τέλος.

Η γλώσσα είναι πλαστική. Δεν χρησιμοποιείται μόνο για να αποκαλύπτει, αλλά και για να αποκρύπτει. Ή για να τα κάνει και τα δύο μαζί. Και να αποκαλύπτει και να αποκρύπτει ταυτόχρονα.

Η εσφαλμένη από την άποψη της ακρίβειας διατύπωση 《ανήκουν στο ΕΣΥ》, δεν είναι μόνο κακά ελληνικά.
Ούτε δείχνουν μόνο αγραμματωσύνη.
Δείχνουν επίσης πονηρία από μέρους του συντάκτη.
Εάν εχρησιμοποιείτο η ορθώτατη διατύπωση του Τάσου (send) 《υπάγονται στο ΕΣΥ》, θα προκαλούσε αυθόρμητα στον αναγνώστη το ερώτημα: "Ποιοί είναι αυτοί που δεν υπάγονται";
Η απάντηση είναι προφανής: Ανασφάλιστοι, μετανάστες, πρόσφυγες, άστεγοι, αλλοδαποί παρεπιδημούντες, κ.ά.
Αλλά προκαλεί και επόμενα ερώτηματα: Πόσοι είναι αυτοί; Τους ξέρουμε; Που μένουν; Πως θα τους βρούμε; Εάν δεν τους βρούμε, υπάρχουν κίνδυνοι για πιθανή αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμού;
Τα ερωτήματα αυτά δεν απαντώνται εύκολα. Είναι επίσης πολιτικά ερωτήματα. Και προκαλούν αμφιβολίες για την επάρκεια του σχεδιασμού και την ικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει.

Με την εσφαλμένη, ανακριβή και αόριστη διατύπωση 《ανήκουν》, οι αναγνώστες που απλά διαβάζουν στα γρήγορα μία είδηση -και αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία- δεν θα κάνουν τον κόπο να προχωρήσουν παρακάτω.

Και κάτι ακόμα: Στην κοινή συνείδηση όταν λέμε "ανήκω κάπου" συνεπάγεται ότι έχω ένα αντίστοιχο χαρτί. Είμαι δικηγόρος; έχω ταυτότητα του δικηγορικού συλλόγου. Είμαι γιατρός; είμαι γραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής μου. Είμαι μηχανικός; έχω γραφτεί στο Επιμελητήριο. Είμαι ασφαλισμένος; Άρα έχω ασφαλιστικό βιβλιάριο. Η εσφαλμένη και ανακριβής διατύπωση ανάγει σε παρεμφερείς συνειρμούς.

Υ.Γ.1. Συμφωνώ με την άποψη του Γιώργου (Cicadelic Rider) που κάμποσα μηνύματα πιο πάνω γράφει ότι το θέμα είναι "Τζιζζ-κακά" να αποφύγουμε να λέμε τα πράγματα με τ' όνομα τους.

Υ.Γ.2. Δεν μπορούμε να αποδείξουμε, εάν η εσφαλμένη και ανακριβής διατύπωση οφείλεται σε κακά ελληνικά μόνο. Ή ότι υποκρύπτεται και η πονηριά. Αλλά έχουμε κάθε λόγο να το υποψιαζόμαστε...

Υ.Γ.3. Χρήστο (chrissb) μου έδωσες μία πολύ ωραία πάσα που χρησιμοποίήσα σαν αφορμή για "τροφή σκέψης".
Εύχομαι καλή χρονιά! :smile1:

Καλή χρονιά και σε σένα και τους αγαπημένους σου φίλε μου!

Καλή χρονιά σε όλους.

Θα τα ξαναπούμε μέχρι την πρωτοχρονιά ελπίζω!

Καποιοι "ανηκουν" και σε ομαδες...(σωβρακα και φανελες πουλεγε ο συγχωρεμενος ο Πανουσης....οχι ομαδες αιματος).
Πως του ξεφυγε του Μπαμπινιωτη ;

Εγω παρασυρθηκα απο την συνηθισμενη εκφραση ... "που ανηκεις ?" ... "στο ΙΚΑ".
Kακιστη συνδεση εννοιων ... ομως ΑΝ συμβαινει κατι δεκαετιες απο το συνολο της κοινωνιας ... ε ...

Ο Χρηστος εχει δικιο ... ομως ποιος τον ακουει (και ΠΟΣΟΙ τον ακουν) ... αυτο εχει σημασια.

Μ'αρεσει που εχει ξεκινησει ερμηνευτικος μαραθωνιος .... για ενα "ανηκω".

Τι να πω ... :nounder: ... (ενεος)
Χαμογέλα καλέ! :smile1:

Εδώ είναι "Chat", δηλαδή Καφενείο! :cool:
Δεν είναι Ακαδημία Επιστημών. :laugh:

Λέμε ότι μας κατέβει.
Από μαλακίες* :smash:
Μέχρι τα πιο σοβαρά πράγματα! Ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. :lehrer:

Στο κάτω-κάτω δεν μας παρακολουθούν και πολλοί, για να μας παρεξηγήσουν. :wink1:

*=Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, έτσι δεν είπαμε;
-bye-

Σωστά! Αλλά και οι ιδιώτες εκτός κλινικών γιατροί, που σέβονται τους ασθενείς τους καλό είναι να εμβολιαστούν έστω κι' αν δεν είναι ακόμα απόλυτα βέβαιο ότι ο εμβολιασμένος δεν μετεδίδει τον ιό.

Αυτο δεν ισχυει μονο για τους γιατρους αλλα για ολους μας.

Γιατι οι οδηγοι ταξι ? λεωφορειων ? οι ταμιες τραπεζων ? οι δασκαλοι? οι δημοσιοι υπαλληλοι? οι μαγειροι ?

Ολοι πρεπει. Και να γιατι.

Γιατι οι οδηγοι ταξι ? λεωφορειων ? οι ταμιες τραπεζων ? οι δασκαλοι? οι δημοσιοι υπαλληλοι? οι μαγειροι ?

Οσο πιο γρηγορα χτιστει ανοσια τοσο πιο γρηγορα θα το ξεπερασουμε.

Οσο πιο γρηγορα χτιστει ανοσια τοσο πιο γρηγορα θα το ξεπερασουμε.
Έτσι είναι αλλά τις προτεραιότητες στον εμβολιασμό δεν τις ορίσαμε εγώ κι' εσύ. Η πρωτιά δόθηκε στους υγειοομικούς του ΕΣΥ και μετά ο "γενικός πληθυσμός" με ηλικιακή σειρά. Προσωπικά θα έδινα καλή σειρά στους οδηγούς ΜΜΜ και ταξί, μη πώ και στούς υπαλλήλους και ταμίες των ΣΜ, που έχουν μείνει εκτεθειμένοι συνεχώς χωρίς διακοπή!

Status
Not open for further replies.