Ομιλείτε παρακαλώ - Chat Room

Status
Not open for further replies.
Είναι καλύτερα τώρα. Ισως την πείραξε η φάβα. Πήρε ένα μαλόξ κι ένα ντεπόν. Ευτυχώς αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε το "γιατρό μας". Υπάρχει η οικογενειακή γιατρός του ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη σχέση.

Ο γιατρός μας, ο οικογενειακός μας γιατρός, που μας ξέρει, τον ξέρουμε και τον εμπιστευόμαστε, είναι από τους σπουδαιότερους θεσμούς. Αν λειτουργούσε η Πρωτοβάθμια περίθαλψη, αν υπήρχε η δυνατότητα να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ανά πάσα στιγμή, πολλοί συνάνθρωποί μας δεν θα είχαν καταλήξει.

Κι ας μην κοροϊδευόμαστε. Είναι θέμα κοινωνικό και οικονομικό. Κυρίως. Καλώς ή κακώς.

Απάντηση: Re: Ομιλείτε παρακαλώ - Chat Room

Ο γιατρός μας, ο οικογενειακός μας γιατρός, που μας ξέρει, τον ξέρουμε και τον εμπιστευόμαστε, είναι από τους σπουδαιότερους θεσμούς. Αν λειτουργούσε η Πρωτοβάθμια περίθαλψη, αν υπήρχε η δυνατότητα να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας ανά πάσα στιγμή, πολλοί συνάνθρωποί μας δεν θα είχαν καταλήξει.
Κι ας μην κοροϊδευόμαστε. Είναι θέμα κοινωνικό και οικονομικό. Κυρίως. Καλώς ή κακώς.
Έχουμε την οικογενειακή γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Το θέμα είναι ότι δε μας ξέρει, ευτυχώς δηλαδή. Την οικογενειακή γιατρό τη βλέπω κάθε τρίμηνο, για να μου γράψει τα φάρμακα για τη χοληστερίνη. Η γυναίκα μου πήγε μια φορά για γενικό έλεγχο, αλλά τίποτε άλλο.
Μας γράφει τις εξετάσεις, τα φάρμακα κλπ, αλλά δεν έχουμε κάτι που να δικαιολογεί συχνές επισκέψεις για να μας μάθει και να τη μάθουμε όπως μάθαμε πχ τον παιδίατρο ή εγώ τον ορθοπεδικό ή την οφθαλμίατρο.
Έχω την εντύπωση ότι η φράση ο "γιατρός σου", είναι εφαρμόσιμη κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία που έχουν παθήσεις που δικαιολογούν τακτικές επισκέψεις στο γιατρό.

QUIZ
Βρείτε το λάθος!

..

Το σποτάκι αυτό περιέχει ένα λάθος. Το οποίο μπορεί να προκαλέσει παρανοήσεις και να δώσει εντελώς λάθος μηνύματα σχετικά με τον εμβολιασμό, ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους.

Μπορείτε να το εντοπίσετε;

Υ.Γ. Δεν κάνω τον έξυπνο, από αλλού το έμαθα κι' εγώ! :cool:

Πολύ καλά κάνεις και το επισημαίνεις .. μακάρι να το επισημάνουν και τα ΜΜΕ ..

Χτές έβλεπα μια ανασκόπιση ενος Αγγλου γιατρού .. παρουσίαζε τα τελευταία αποτελέσματα απο το Ισραήλ.

Τα δεδομένα δείχνουν οτι τις πρώτες 8 μέρες μετά την πρώτη δόση οι εμβολιασμένοι είχαν 2πλάσιες μολύνσεις απο του μη εμβολιασμένους !!! και το αποδίδουν στο οτι και οι Ισραηλινοί παπούδες ξεθάρευαν ακόμα και με την πρώτη δόση και μείωσαν αποστάσεις πέταξαν μάσκες ..

Έχουμε την οικογενειακή γιατρό του ΕΟΠΥΥ. Το θέμα είναι ότι δε μας ξέρει, ευτυχώς δηλαδή. Την οικογενειακή γιατρό τη βλέπω κάθε τρίμηνο, για να μου γράψει τα φάρμακα για τη χοληστερίνη. Η γυναίκα μου πήγε μια φορά για γενικό έλεγχο, αλλά τίποτε άλλο.
Μας γράφει τις εξετάσεις, τα φάρμακα κλπ, αλλά δεν έχουμε κάτι που να δικαιολογεί συχνές επισκέψεις για να μας μάθει και να τη μάθουμε όπως μάθαμε πχ τον παιδίατρο ή εγώ τον ορθοπεδικό ή την οφθαλμίατρο.
Έχω την εντύπωση ότι η φράση ο "γιατρός σου", είναι εφαρμόσιμη κυρίως στους μεγαλύτερους σε ηλικία που έχουν παθήσεις που δικαιολογούν τακτικές επισκέψεις στο γιατρό.
Η φράση "Ο γιατρός μας" υπονοεί τον οικογενειακό μας γιατρό, που μας γνωρίζει προσωπικά και οικογενειακά και έχει υπόψη του όλο το ιστορικό μας. Η προσωπική σχέση είναι απολύτως απαραίτητη. Θα μπορούσε, θα έπρεπε να είναι ο ορισμένος από τον ΕΟΠΥΥ. Αλλά καλώς-κακώς δεν είναι.

Όταν αναφερόμαστε σε οικογενειακό γιατρό στην πραγματικότητα υπονοούμε ιδιώτη γιατρό. Συνήθως τον παθολόγο ή τον γενικό γιατρό της γειτονιάς μας, της πόλης μας.

Ο ΕΟΔΥ προτείνει, αν υπάρχει υποψία Covid να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Εννοεί ιδιώτη γιατρό. Αλλά δεν το λέει ανοιχτά. Διότι δεν αρκεί απλά η ειδικότητα του γιατρού. Πρέπει να είναι και ενημερωμένος σχετικά με τον Covid και την αντιμετώπισή του. Για να γινόταν αυτό θα έπρεπε η πολιτεία οργανωμένα να ενημερώνει συστηματικά τους κατά τόπους γιατρούς, έτσι ώστε σε κάθε μέρος αποκεντρωμένα να υπάρχει τουλάχιστον ένας γιατρός αρμόδιος για θέματα Covid στην περιοχή του. Δεν το κάνει. Αν γινόταν, πολλά πράγματα θα ήταν καλύτερα. Διότι πολλοί καταφθάνουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, όταν πλέον βρίσκονται σε κακό χάλι. Ενώ πρέπει να πηγαίνουν προτού χειροτερέψουν. Και τώρα πια ξέρουμε ότι τα περισσότερα από τα φάρμακα που χορηγούνται είναι πιο αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια.

Για καλή μας τύχη, ο δικός μας οικογενειακός γιατρός (ιδιώτης, ειδικότητα Γενικής Ιατρικής) είναι ικανώτατος ως γιατρός και πολύ καλά ενημερωμένος.

Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε...

Σχετικό άσχετο.. Πως μπορεί να αποκτήσει κάποιος οικογενειακό γιατρό; Δεν έχω κανέναν. Θυμάμαι κάποτε που ήθελα να ρωτήσω κάτι για γαστρεντερίτιδα πήρα τηλ έναν παθολόγο στη γειτονιά (δεν τον ήξερα) για συμβουλές, μου λέει με έναν απότομο τρόπο, μόνο από γραφείο και το έκλεισε..
Οι γονείς μου επίσης έχουν έναν απλά για να τους γράφει κανα φάρμακο που είναι και στην άλλη άκρη..

Sent from my iPhone xs max using Tapatalk

@Sonus Naturalis, ο οικογενειακός γιατρός προκύπτει από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια της ΠΦΥ
Ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότητες Παθολόγος ή Γενικός Γιατρός ή Παιδίατρος
Στην ίδια εφαρμογή έχει δυνατότητα ραντεβού με ιατρεία covid.
a2ssb5L.png

Σχετικό άσχετο.. Πως μπορεί να αποκτήσει κάποιος οικογενειακό γιατρό; Δεν έχω κανέναν. Θυμάμαι κάποτε που ήθελα να ρωτήσω κάτι για γαστρεντερίτιδα πήρα τηλ έναν παθολόγο στη γειτονιά (δεν τον ήξερα) για συμβουλές, μου λέει με έναν απότομο τρόπο, μόνο από γραφείο και το έκλεισε..
Οι γονείς μου επίσης έχουν έναν απλά για να τους γράφει κανα φάρμακο που είναι και στην άλλη άκρη..

http://www.idika.gr/pfy/οικογενειακος-ιατρος.html

Ναι αυτό το είχα δει.. Βέβαια πας λίγο στην τύχη και ευελπιστείς αυτός που θα σου βγάλει το σύστημα να είναι καλός όχι μόνο να γράφει συνταγές...
Ελπιζω να μπορεί να αλλάξει αν κάτι δεν πάει καλά έτσι δεν είναι;

Ναι αυτό το είχα δει.. Βέβαια πας λίγο στην τύχη και ευελπιστείς αυτός που θα σου βγάλει το σύστημα να είναι καλός όχι μόνο να γράφει συνταγές...
Ελπιζω να μπορεί να αλλάξει αν κάτι δεν πάει καλά έτσι δεν είναι;

Ναι αλλάζει από την εφαρμογή. Στη γειτονιά μου ήταν 5 ή 6 γιατροί. Ο καθένας έχει και τη φήμη του (γειτονιά είμαστε, ρωτάς και το φαρμακοποιό και σου λέει τη γνώμη του).
Δεν δακρύζουν από τη συγκίνηση οι γιατροί που πας "δωρεάν", αλλά τις εξετάσεις και τα φάρμακα στα γράφουν, χωρίς να βάλεις καθόλου το χέρι στο πορτοφόλι για να πληρώσεις επίσκεψη.

@Sonus Naturalis, ο οικογενειακός γιατρός προκύπτει από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ στα πλαίσια της ΠΦΥ
Ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότητες Παθολόγος ή Γενικός Γιατρός ή Παιδίατρος
Στην ίδια εφαρμογή έχει δυνατότητα ραντεβού με ιατρεία covid.
a2ssb5L.png
Στέλιο τα ξέρω αυτά. Τα δικά μου σχόλια ήταν για την ουσία, όχι για τη διαδικασία. Η εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρου στον ΕΟΠΥΥ επί της αρχής είναι σωστή. Στην πράξη δεν κατάφεραν να το λειτουργήσουν οπως θα έπρεπε. Χρειάζονται κίνητρα και οι γιατροί, αν είναι να συμμετάσχουν οι πιο άξιοι και οι πιο ικανοί. Και η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς να είναι ουσιαστική, όχι τυπική.
Τελικά τα πάντα είναι ζήτημα χρηματοδότησης.

Ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19 έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες

Συμπτώματα της Covid-19, όπως η κόπωση, η δύσπνοια, η απώλεια όσφρησης ή γεύσης και οι πόνοι στους μυς, μπορούν να επιμένουν για απρόσμενα πολλούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, καμία φορά ακόμη και σε νέους που πέρασαν σχετικά ήπια τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ένας στους τρεις ασθενείς έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες, όπως δείχνει η έρευνα, η οποία, παρά το μικρό δείγμα της, είναι μία από αυτές με το μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε ασθενείς Covid-19.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", μελέτησαν 177 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 48 ετών, εκ των οποίων οι 16 (το 9%) είχαν νοσηλευθεί και οι 161 δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Μολονότι τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν πια συμπτώματα τρεις έως εννέα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το 16% ανέφεραν ένα ή δύο επίμονα συμπτώματα και το 14% τουλάχιστον τρία συμπτώματα διαρκείας. Το 33% των ασθενών που πέρασαν ήπια την Covid-19 και το 31% όσων νοσηλεύθηκαν, ανέφεραν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωση. Επίμονα συμπτώματα εμφάνισαν το 27% των ασθενών 18-39 ετών, το 30% των ασθενών 40-64 ετών και το 43% εκείνων άνω των 65 ετών.

Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως εννέα μήνες, είναι η κόπωση και η απώλεια όσφρησης/γεύσης (από 14%). Περίπου το 5% των ασθενών έχουν επίμονους πονοκέφαλους ή δύσπνοια ή μυϊκούς πόνους. 'Αλλα λιγότερο συχνά επίμονα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η διάρροια, οι κρυάδες, οι εφιδρώσεις κ.α.

Για την παταγώδη αποτυχία του νέου λοκντάουν μέσα στο προηγούμενο λοκντάουν που δεν περιόρισε την μετάδοση σε παραγωγικούς χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουμε κάτι να πούμε;

Re: Απάντηση: Ομιλείτε παρακαλώ - Chat Room

Για την παταγώδη αποτυχία του νέου λοκντάουν μέσα στο προηγούμενο λοκντάουν που δεν περιόρισε την μετάδοση σε παραγωγικούς χώρους εργασίας και μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουμε κάτι να πούμε;

Γιατί δε μας λες εσυ;

Όταν θα γίνει λοκνταουν, θα πούμε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από έξι χώρες μέλη, ανάμεσά τους το Βέλγιο και την Γερμανία, να δώσουν εξηγήσεις εντός δέκα ημερών για περιορισμούς στην κυκλοφορία που συνδέονται με την επιδημία Covid-19 και τις οποίες θεωρεί δυσανάλογες.

Η Κομισιόν εξήγησε ότι έστειλε σημειώματα στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Δανία την Φινλανδία, την Σουηδία και την Ουγγαρία που εφαρμόζουν αυστηρότερους περιορισμούς από εκείνους που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ενωση, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης εισόδου στο έδαφός τους.

Οι επιστολές αυτές, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζουν «την ανάγκη οι περιορισμοί στις μετακινήσεις να μην εισαγάγουν διακρίσεις» και καλούν τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να συγχρονισθούν με τις συστάσεις που έχουν εγκριθεί από κοινού από τους 27.

Οι χώρες έχουν στην διάθεσή τους δέκα ημέρες για να απαντήσουν στην Κομισιόν, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εκκίνησης διαδικασιών επί παραβάσει εναντίον τους.

Το lockdown έχει αποτύχει γιατί πολύ απλά δεν γίνονται έλεγχοι και όταν γίνονται πάντα υπάρχει δικαιολογία..
Ακόμη και στα διόδια που υποτίθεται είναι και εύκολο για ελέγχους το τελευταίο διάστημα έχει ατονίσει.
Βλέπουν ότι υπάρχει αυξημένη κίνηση στους δρόμους. Αντί λοιπόν να αναρωτιούνται πως γίνεται να μπλοκάρει η Αθηνών-Λαμίας και η κηφισιας, έπρεπε αιφνιδιάστηκα κάθε μέρα να κόβουν στα 2 την πρόσβαση με ελέγχους και αυστηρά πρόστιμα σε όλους όσους κινούνται άσκοπα
Στις εταιρείες γίνεται χαμός. Εκεί ήθελε εφόδους από σεπε με συνδρομή της αστυνομίας και κλείσιμο όσων παρανομούν
Τέλος όλη η φημολογία για άρση κτλ δεν βοηθάει αντίθετα η προσμονή δημιουργεί χαλαρωση. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει χρονικός ορίζοντας και να απαγορεύεται να γίνονται συζητήσεις επ αυτού για όσο διάστημα χρειαστεί..
Η μετακίνηση σε άλλους δήμους με sms 6, «άθληση» με καφέ στο χέρι και βόλτες σε παγκάκια και πλατείες έπρεπε να απαγορευτούν δια ροπάλου

Status
Not open for further replies.